Elektra in de tuin aanleggen: de mantelbuis

Een mantelbuis in een waterput

Last updated on december 4th, 2023 at 06:48 pm

Welke voorbereidingen kun je treffen als de tuin volledig op de schop gaat? Maak een duidelijk plan voor jezelf hoe jij de nieuwe tuin wilt inrichten. In mijn vorige artikel heb ik enkele tips gegeven waar je op kunt letten bij het aanleggen van grondkabel en het monteren van stopcontacten in de tuin. Maar natuurlijk kun je nog veel meer voorbereidingen treffen! In dit artikel wordt de zogenaamde mantelbuis onder de loep genomen. Wat kun je met een mantelbuis en wat is de functie hiervan. Het nut van een mantelbuis wordt duidelijk als je dit artikel hebt gelezen. Met de juiste voorbereiding kun jij gemakkelijk elektra in de tuin aanleggen!

elektra in tuin aanleggen linksboven

Wat is een mantelbuis

Een mantelbuis is een geribbelde slang of buis die bescherming biedt voor elektrakabel, datakabel, gas- en/of waterslangen. Tevens is een mantelbuis een handig hulpmiddel om kabels en/of slangen door te voeren zonder de complete tuin (weer) overhoop te halen. Dat laatste vind ik persoonlijk een handige bijkomstigheid… Het graafwerk blijft achterwege, het straatwerk is nog steeds keurig intact en jouw schuur of garage is in no time voorzien van elektrakabel! Ik heb er in ieder geval erg veel profijt van gehad!

De mantelbuis is in verschillende diameters verkrijgbaar in de handel. De meest gangbare is de mantelbuis met een diameter van 40 mm.

Tips wanneer je een mantelbuis gaat gebruiken

Een mantelbuis wordt standaard geleverd met een dun nylon draadje in de buis. Dit nylon draadje is een trektouwtje, verwijder deze dus niet uit de buis. Wanneer je het nylon trektouwtje gebruikt om bijvoorbeeld een kabel door te voeren, vergeet dan niet een nieuw trektouw mee te trekken door de mantelbuis! Dit nieuwe trektouwtje is alvast ter voorbereiding voor het volgende kabelklusje… Is om wat voor reden dan ook het nylon draadje niet aanwezig, dan kan je met behulp van een trekveer alsnog de kabel en/of het touwtje door de mantelbuis trekken.

KlussenKlussen

Ingraven van de mantelbuis

Hoe diep moet de mantelbuis worden ingegraven? Ik heb dit vraagstuk bij een aantal van mijn collega’s neergelegd en ik kreeg als antwoord: ongeveer 60 centimeter. Maar houdt iedereen zich aan deze maat…? Ik denk het eerlijk gezegd niet… Ik ben van mening dat het een beetje afhangt van de situatie. Ligt een mantelbuis onder een pad waar zwaar rollend materiaal overheen rijdt, dan is de 60 centimeter (of zelfs dieper) absoluut raadzaam! Door het gewicht zou de mantelbuis kunnen bezwijken met alle gevolgen van dien.

Bij ons in de voor- en achtertuin is dat, voor zover ik het weet, niet het geval ;-). Misschien lok ik nu een discussie uit, maar onze mantelbuis heb ik ongeveer ingegraven op een diepte van ongeveer 40 centimeter. Op sommige locaties zelfs nog minder. Dikke boomwortels waren voor mij voldoende reden om niet dieper te gaan hahaha… Gebruik gewoon je gezonde verstand en dan komt het uiteindelijk helemaal goed met het project!

Aandachtspunten

  • Probeer de mantelbuis niet in te strakke bochten te leggen. Hoe flauwer de bochten, hoe gemakkelijker de kabel of slang er doorheen getrokken kan worden.
  • Rol de kabel of slang netjes uit voordat je deze door de mantelbuis trekt. Je voorkomt hiermee dat er een spiraal ontstaat in de mantelbuis. Gedraaide kabel in de mantelbuis belemmert het invoeren van een volgende kabel in de toekomst. Probeer dit te voorkomen…
  • Bind de nieuwe kabel goed vast aan het trektouw! Controleer, voordat de kabel wordt ingevoerd, of de verbinding met het trektouw goed vast zit door er stevig aan te trekken. Is de verbinding goed, dan kun je beginnen met het invoeren van de kabel. Doe dit klusje wel met een extra handje. De ene persoon trekt aan het trektouw, de andere persoon voert de kabel in de mantelbuis in.

Gereedschap

Wat ik persoonlijk het meest vervelende klusje vind van het project mantelbuis is toch wel het ingraven. Maar ja, je ontkomt er niet aan… Hoe kun je dit klusje realiseren zonder al teveel krachtinspanning was de vraag van ƩƩn van onze lezers. Ik vond het in ieder geval een zeer goede vraag en daarom wil ik de mogelijkheden delen in dit artikel.

Grond sleuvenfrees

Een snelle methode is door gebruik te maken van een sleuvengraver. Dit apparaat is behoorlijk kostbaar en misschien is het dan ook beter om deze te huren. Bij Praxis heb ik een sleuvenfrees gevonden maar deze gaat niet diep genoeg en is dus alleen geschikt om de grond los te frezen. De standaard bouwmarkten zullen dit apparaat hoogstwaarschijnlijk niet in het assortiment hebben…

Zelf ben ik een voorstander om met de hand een sleuf te graven. Als er verborgen kabels of wat dan ook in de grond liggen, dan is de kans op beschadiging een stuk kleiner. De sleuvenfrees zal alles in z’n pad om zeep helpen en het is dan ook erg belangrijk om uit te zoeken of er geen andere kabels (of wat dan ook) in de grond liggen.

De schep

Als je toch aan de slag gaat met de schep dan adviseer ik een smalle sleuvenspade aan te schaffen (afhankelijk van de diameter van de mantelbuis). Dit voorkomt onnodige grondverplaatsing en dus ook de minder aangename krachtinspanning… Moet jouw mantelbuis een redelijk lang traject afleggen dan raad ik aan om deze investering te doen. Via de onderstaande afbeelding vind je een aantal van dit soort spades!

Smalle sleuvenspade

Maak een verbinding tussen schuur en woonhuis.

Maak met behulp van een mantelbuis een verbinding tussen je schuur of garage en de meterkast van het woonhuis. Het straatwerk ligt toch overhoop, dus dit is de uitgesproken kans om dit klusje aan te pakken.

Om de verbinding te kunnen maken, moet er een gat in de fundering van het woonhuis geboord worden. Met een diamantboormachine is dit klusje goed te doen. Bij de bouwmarkt kun je dit type boormachine huren zodat je dit klusje zelf kunt doen. Zie je het niet zitten om het zelf te doen, besteed dit dan uit aan de professionele betonboorder.

Wil je in de toekomst wellicht krachtstroom (380 volt) voor in de garage? Of wil je misschien water kunnen tappen in de schuur? Zelfs centrale verwarmingsleidingen kunnen worden ingevoerd door de mantelbuis om jouw garage om te toveren tot verwarmde mancave hahaha… 

Zonnepanelen op het dak van de garage? Ook nu heb je een elektrakabel nodig naar de meterkast in het woonhuis. Dit alles is zeer eenvoudig te realiseren omdat jij de juiste voorbereiding hebt getroffen! Bind de kabel en/of slang(en) stevig vast aan het trektouw en trek deze door de mantelbuis naar de andere locatie. Een kind doet de was!

Misschien is het zelfs verstandig om twee of meer mantelbuizen in te graven als je dit allemaal wilt realiseren… šŸ˜‰ Het aanleggen van elektra in de tuin hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar neem er wel rustig de tijd voor!

Aandachtspunt: diameter bepalen

Tip! En ik spreek nu uit eigen (werk)ervaring… Zorg ervoor dat de diameter van de mantelbuis groot genoeg is als je al de bovengenoemde handelingen wilt uitvoeren! In een 40 mm buis passen echt wel een aantal kabels, mits deze netjes zijn ingevoerd. Als je in een later stadium toch nog extra kabel wilt toevoegen, dan kan het zijn dat de aangelegde buis aan de krappe kant is. Grote kans dat, tijdens het invoeren van de volgende uitbreiding, de kabel zal vastlopen en dat deze het eindpunt niet gaat halen. Als dit gebeurt trek dan de kabel maar weer terug. Voorkom frustraties en stop dan maar even met dit klusje… šŸ˜‰

Voordat je het hele straatwerk open gaat halen dan kun je nog een tweede poging wagen. Met het zogenaamde kabelglijmiddel bestaat de kans dat je het klusje alsnog kunt realiseren. Het is geen 100% garantie dat het dan wel lukt, maar het valt zeker te proberen. Op werk hadden (en hebben) wij redelijk wat positieve ervaringen met dit glijgoedje! Kabels trekken door te krappe mantelbuizen waarvan wij bij voorbaat dachten dat dit niet zou gaan lukken, kregen wij toch voor elkaar. Wees niet te zuinig met de kabelglijmiddel anders heeft het nog niet veel zin… Via de onderstaande afbeelding vind je een ruim assortiment aan kabelglijmiddelen, in zowel grote als kleine verpakkingen!

Kabelglijmiddel kopen
Ruim assortiment kabelglijmiddelen!

Maak een verbinding tussen woonhuis en openbare weg

Ook een verbinding van het woonhuis naar de openbare weg is geen overbodige luxe. We kennen allemaal wel de brieven van het kabelbedrijf dat ze je netwerkkabel komen vervangen of misschien zelfs glasvezel aan komen leggen. Leuk natuurlijk, maar dit houdt wel in dat het straatwerk in jouw mooie tuin weer open moet… Maar met de juiste voorbereidingen hoeft dit dus geen probleem te zijn! Doordat jij bij de aanleg van de tuin een mantelbuis hebt aangelegd die naar de openbare weg loopt, is het vervangen of aanleggen van nieuwe kabels een fluitje van een cent. De kabel kan zo door de mantelbuis naar het woonhuis getrokken worden en jouw mooie straatwerk kan blijven liggen.

Laat het uiteinde van de mantelbuis ongeveer 10 Ć  15 centimeter uitsteken boven de grond. Dit is natuurlijk niet de mooiste blikvanger voor de nieuwe tuin, dus je zou er voor kunnen kiezen om het uitstekende deel te camoufleren met bijvoorbeeld een decoratieve holle nepsteen.

Door het uiteinde van de mantelbuis af te dekken voorkom je tevens dat de buis vol loopt met regenwater of vuil. En boor tevens een klein gaatje aan de onderzijde van de mantelbuis (het laagste punt) zodat het water weg kan sijpelen. Water in de buis is vrijwel niet te voorkomen maar kan in principe geen kwaad. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om bij het uiteinde van de buis wat mooie beplanting te plaatsen die het zicht op de buis wegneemt. Zo blijft de mantelbuis toegankelijk mocht jij (of je vriendje Ziggo) ooit nog eens een nieuwe netwerkkabel willen invoeren. Vergeet dan niet om het uiteinde af te tapen zodat de binnenzijde van de mantelbuis schoon blijft!

Grote afstand overbruggen

Maar wat moet je doen als de afstand tussen beide locaties vrij groot is, of als je de mantelbuis wilt voorzien van een flink aantal kabels en snoeren? Ik had dit al eerder aangegeven, maar In dat geval zou ik toch kiezen voor een mantelbuis met een grote diameter. Ik werk zelf in een recreatiepark en wij hebben hier regelmatig mee te maken.

Als een afstand te groot is om te overbruggen (laten we zeggen langer dan 50 meter), dan plaatsen wij halverwege een zogenaamde kabeltrekput. Het voordeel van deze put is dat het kabeltrekken dan een stuk eenvoudiger gaat, omdat je dan (in eerste instantie), een halve afstand hoeft te overbruggen. Maar let op! Dit klusje is echt niet alleen te doen…

Houd er dus rekening mee dat ƩƩn persoon de kabels helpt invoeren en ƩƩn persoon die trekt aan het touw vanuit de kabeltrekput. Als dit traject vrij zwaar gaat, dan kun je ervoor kiezen om de kabelbundel verder door te trekken boven de grond, maar dan wel ver genoeg tot het eindpunt. Persoon twee helpt vervolgens met het invoeren van de bundel in de kabeltrekput voor het tweede gedeelte. Een derde persoon aan het eind van het traject begint dan voorzichtig de kabels verder door te trekken, maar hij/zij houdt goed de instructies van persoon twee in de gaten tijdens dit proces. De eerste en tweede persoon moeten tijdens het invoeren altijd goed in de gaten houden of de kabels netjes de mantelbuis in glijden! We willen natuurlijk geen kink in de kabel… šŸ˜‰

Elektra aanleggen in de tuin lastig? Voor ieder probleem is er wel een oplossing te vinden!

Mantelbuis kopen

Eerlijk is eerlijk, de mantelbuis kost een paar centjes en je ziet er later niets meer van. Maar ik heb zelf het profijt mogen ervaren en ik vind het dan ook zeker geen verkeerde investering. Via de afbeelding hieronder kun je de mantelbuis met een diameter van 110 mm terug vinden in de webshop!

mantelbuis met een diameter van 110mm
Mantelbuis diameter 110mm!

In dit blog heb je een aantal linkjes kunnen terugvinden die doorverwijzen naar de mantelbuis. Helaas kwam ik tijdens de zoektocht niet verder dan de buis met een diameter van 40 en 110 mm… Ik weet dat er veel meer maten verkrijgbaar zijn, maar ik kon ze helaas niet vinden. Totdat….

Bouwjeproject heeft eindelijk een partner gevonden die nog veel meer maten op voorraad heeft! Sterker nog, de rollen mantelbuis zijn niet alleen leverbaar in lengtes van 50 meter, maar ook in 25 meter (met uitzondering van de 32mm variant). Dit kan voor jouw project een behoorlijke besparing opleveren! Laten we eerlijk zijn, 50 meter is toch een behoorlijke lengte. Het is natuurlijk zonde als je aan het eind van het tuinproject blijft zitten met een overschot aan mantelbuis…

Naast de 40 en 110mm vind je tevens de mantelbuizen met diameters van 50 mm, 63mm, 75 mm en 90mm. Vind je de 110 nog steeds aan de krappe kant? Geen probleem, dan kies je toch gewoon voor de 125 of 160mm variant. šŸ˜‰

De onderstaande afbeelding is tevens de link naar de verkooppagina. Door op de foto te klikken kun je direct het uitgebreide assortiment bekijken en/of bestellen!

Ruim assortiment mantelbuis!

Aan de slag met elektra aanleggen in de tuin!

Met al deze extra tips kun jij nu aan de slag gaan met het aanleggen van de elektra in de tuin. De voorbereiding voor het tuinproject is nu echt in volle gang! Toch nog een extra tip. Vergeet niet de mantelbuis vast te leggen op beeld en/of video voordat deze definitief onder de grond verdwijnt. Dit is niet alleen handig voor jou, maar ook de toekomstige bewoners zullen je zeer dankbaar zijn…

In een volgend blog wil ik tuinverlichting die werkt op zwakstroom onder de loep nemen en dan specifiek over onze eigen verlichting van het merk In-Lite. Welke voorbereidingen moet je dan treffen? Via de volgende linkā€ zelf tuinverlichting plaatsenā€ kun je direct doorlinken naar de blog!

Heb je eventueel nog tips en trucs die ik wellicht over het hoofd heb gezien, laat het mij dan weten. Samen gaan we dit tuinproject tot een mooi einde brengen!

15 reacties

  • Beste Erwin,

    Als ervaren klusser van 73 jaar weet ik wat voor een fijn gevoel het is om iets zelf voor elkaar te krijgen.
    Mijn vrouw en ik hebben de afgelopen 36 jaar ons huis helemaal up to date gebracht vanaf dak, electra, isolatie, verwarming enzovoort.
    We zijn daar best trots op.
    Wat betreft de foto van de rode mantelbuis heb ik een opmerking en wel dat deze buis op den duur vol met regenwater kan komen te staan, wat niet goed is voor kunststof.

    • Beste Jaap,

      Allereerst bedankt voor uw reactie! Het komt inderdaad vaak voor dat de mantelbuis vol staat met water maar dat mag voor de buis echt geen probleem zijn. Ik denk eerlijk gezegd dat je dit bijna niet kunt voorkomen… Ik geeft toe, water in de buis verdient niet de schoonheidsprijs. Wel zou ik graag uw feedback mee willen nemen in mijn blog om andere klussers erop te attenderen! Nogmaals dank!
      Groetjes Erwin Koning

    • Het vollopen van de buis was ook het eerste waar ik als eerste aan dacht.
      Kun je de buis niet in een een of ander kastje laten uitkomen oid?
      (Dat kastje is dan tegen de muur geschroeft).

    • Je kunt ook een paar gaatjes onderin de buis boren, dan is het probleem opgelost.

  • Bedankt voor de heldere uitleg over het leggen van mantelbuizen. Mijn vriend wil graag elektriciteit in de schuur. De mantelbuizen hebben we al, maar ik denk dat we wel trek- of drukveren kopen moeten. Ik zal het artikel naar mijn vriend doorsturen!

    • Wat een ontzettend leuke reactie! Met een beetje geluk is de mantelbuis al voorzien van een trektouwtje en heb je dus helemaal geen trekveer nodig… šŸ˜‰ Heel veel succes met het schuurproject!

      Groetjes Erwin

  • Ik wil een mantelbuis aanleggen van huis naar ons nieuwe tuinhuis.
    Daar moeten tenminste 2 groepen doorheen (1 voor vloerverwarming en 1 voor wcd’s en verlichting. En er komen nog 4 zonnepanelen op, dus daarvoor zal ook weer een AC kabel terg naar het huis nodig zijn. Maar ik hou ook graag ruimte over voor uitbreiding in de toekomst. Wat voor diameter mantelbuis is dan aan te raden, 110?
    En mag ik dan ook een tyleenbuis door de mantelbuis erbij doen? Of moet die gescheiden van de elektra?
    Wil ook een waterpunt daar hebben.

    • Goedemorgen Antoine,
      Het bepalen van de diameter van de buis is ook een beetje afhankelijk van de afstand die je moet overbruggen tussen het woonhuis en het tuinhuis. Met 110 mm moet je sowieso behoorlijk goed zitten mits je er geen strakke bochten in gaat leggen!
      Tyleen door dezelfde buis vind ik een lastige vraag… Officieel zou ik zeggen dat deze gescheiden moet zijn, maar ook ik ben een doe-het-zelver… Bij ons thuis heb ik wel alles samen in ƩƩn buis laten lopen.
      Kun je de 110 mm buis wel gemakkelijk monteren? Moet je in de fundering van het huis dan een groot gat boren? Dat is namelijk nog wel een dingetje om over na te denken…
      Heel veel succes!

    • 2 mantelbuizen aanleggen ! Staat ook in de tekst.

  • goedendag, ik heb een vraag. Hoe leg ik zo’n mantelbuis in de grond? Is er een andere manier dan met de hand een lange sleuf graven? Bestaat er een apparaat dat, net zoals bij bv de draad voor een robotmaaier, gebruikt kan worden om de mantelbuis in de grond te krijgen>

    dank alvast voor het antwoord.

    Henk

    • Goedendag Henk, allereerst bedankt voor de reactie! Ik ben op zoek gegaan naar een apparaat die geschikt is voor dit werk en dan kom ik toch uit op een grond sleuvenfrees. Dit apparaat is behoorlijk kostbaar en misschien is het beter om deze te huren. Bij Praxis heb ik een sleuvenfrees gevonden maar deze gaat niet diep genoeg en is dus alleen geschikt om de grond los te frezen. De standaard bouwmarkten zullen dit apparaat hoogstwaarschijnlijk niet in het assortiment hebben…

      Zelf ben ik een voorstander om met de hand een sleuf te graven. Als er verborgen kabels of wat dan ook in de grond liggen, dan is de kans op beschadiging een stuk kleiner. De sleuvenfrees zal alles in z’n pad om zeep helpen en het is dan ook erg belangrijk om uit te zoeken of er geen andere kabels in de grond liggen.

      Als je toch aan de slag gaat met de schep dan adviseer ik een smalle spade aan te schaffen (afhankelijk van de diameter van de mantelbuis). Dit voorkomt onnodige grondverplaatsing… Hieronder heb ik een link toegevoegd zodat je kunt zien wat ik bedoel.

      https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=1106883&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fnl%2Fp%2Fstahlkaiser-draineerspade-sleuven-spade-metalen-steel-d-greep%2F9300000095449669%2F&name=Stahlkaiser%20Draineerspade%2C%20Sleuven%20Spade%2C%20Meta

      Ik wil tzt dit blog nog verder uitbreiden (dankzij jouw vraag). Mijn dank daarvoor!

      Ik hoop dat je iets kunt met deze informatie en als je toch nog vragen hebt dan hoor ik het graag!

      Met vriendelijke groet,
      Erwin

  • Ik vraag me af of er wellicht mogelijkheden zijn om de mantelbuis aan beide kanten af te dichten met speciale pluggen. Ik heb nu zelf een 40mm mantelbuis in de grond gelegd. Maat ik zoek nog naar 2 afdichtingspluggen. Iemand?

    • Goedenavond Harald,

      Allereerst bedankt voor je reactie!

      De goedkoopste oplossing die ik heb gevonden is door gebruik te maken van een speciedeksel. Dit materiaal is vrij eenvoudig te bewerken.
      Je kunt dus een uitsparing uitsnijden ter grootte van de kabel en daarna deze in (of over) de mantelbuis te monteren.
      Het zal alleen niet helemaal waterdicht zijn…
      Ik heb hieronder een tweetal linkjes toegevoegd van de speciedeksel.

      https://tidd.ly/3Q3lxGX
      https://tidd.ly/3rXoxwI

      Heel veel succes!

      Groetjes Erwin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *