Op zoek naar bijzondere ideeën voor oud en nieuw?

Gemiddelde leestijd: 20 minuten

Knallend het oude jaar uit, of toch niet? Oudjaarsnacht 2020/2021 was er een vuurwerkverbod om de politie en de zorg te ontzien. Verschillende gemeentes willen voortaan alleen nog een vuurwerkshow organiseren. Ook voor het milieu. Discussies komen op gang. Maar mocht er een verbod op vuurwerk zijn, dan kan het toch een mooie oudejaarsavond worden. In dit blog gaan wij op zoek naar bijzondere ideeen voor oud en nieuw!

ideeen voor oud en nieuw linksboven

Op oudejaarsavond zijn er meestal de gebakken oliebollen en appelflappen. Toastjes, chips en andere lekkernijen erbij en om 00:00 wordt de champagnefles opengetrokken. Het eten is een leuke bijkomstigheid, maar waar het natuurlijk echt om gaat, is de gezelligheid. Het is zeker dat we er een feestje van gaan maken. Misschien vier je oud en nieuw gezellig met vrienden en familie samen. Of je blijft lekker thuis en speelt met je gezin monopoly of het leuke eindejaarspel. Naast spelletjes spelen zijn er natuurlijk nog veel meer dingen om te doen. Ben je alleen, zet lekker de tv aan en geniet van de programma’s! 😉

Maar ik wil het nu graag met jullie hebben over activiteiten die in deze moderne tijd een beetje in vergetelheid zijn geraakt. Om het leuke van deze activiteiten te benadrukken, wil ik jullie eerst meenemen naar vroeger tijden. Aangezien ik nog niet zo heel oud ben, haha, heb ik mijn vader gevraagd samen met mij in het verleden te duiken. Lees met ons mee, duik in de geschiedenis en zie wat voor leuke ideeen er uit voort kunnen komen om te gebruiken met oud en nieuw!

Inhoudsopgave

De komst van de eerste radio

Tijdens de Eerste Wereldoorlog begon de radio terrein te winnen. In 1919 had Nederland de wereldprimeur met de eerste radio uitzending. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontstond Radio Oranje. Deze werd vanuit Engeland uitgezonden om de Nederlandse bevolking moed in te spreken. De zendtijd was 15 minuten per dag. Later werd radio steeds meer gebruikt en veel families luisterden naar hoorspelen. Voor mijn vader is de bekendste ‘Het Sullivan Mysterie’ van Paul Vlaanderen. Met geluidseffecten was het net echt. Zo kon je voetstappen horen door middel van grind, en wind en slecht weer werden nagemaakt door een ijzeren plaat.

Klik op de afbeelding voor de specificaties van deze “ouderwetse” radio! Bron: Amazon

De hoorspelen zijn nu nog in veel luisterboeken te verkrijgen. Het lijkt me heel leuk om te ervaren waar mijn paps altijd naar luisterde. Veel artiesten werden op de radio ten gehore gebracht. Hierbij kun je denken aan the Beatles, Boudewijn de Groot en Trini Lopez, de zanger gitarist van ‘If i had a hammer.’ Wil je net zo leren spelen als Lopez? Dan is misschien de cursus gitaar spelen in 22 lessen iets voor jou.

En toen was daar de televisie

Toen de tv kwam, in de jaren 50, was dit apparaat nog niet bij veel mensen aanwezig. Mijn paps vertelde het verhaal van de hele buurt die tv kwam kijken bij mijn opa en oma. Meestal op woensdag en zaterdag, want dan waren de speciale programma’s op tv. Per persoon moest er 5 cent worden betaald. Dan kreeg je wel koffie en mocht je gebruik maken van het toilet. Voor wat hoort wat. Je had vroeger de piratenzenders. Dit waren zenders die zonder toestemming uitzonden. Bij mist was het signaal goed, maar als de mist optrok kon het wel eens zijn dat je het einde van de film niet in beeld kreeg.

Mijn ouders gingen in plaats van elke woensdag en zaterdag, iedere avond tv kijken met mijn oudste zus Yvonne in de kinderwagen. Op een bepaald punt was mijn paps er klaar mee en zei: ‘Het is genoeg, dit kan zo niet.’ Er werd besloten om een eigen tv te kopen. Zo konden we de kinderprogramma’s thuis kijken. ‘Rikkie en Slingertje’ en ook de bekende Fabeltjeskrant met onder andere de klussende Ed en Willem Bever keken we vaak. Meneer de Uil zei op het laatst altijd: ‘Oogjes dicht en snaveltjes toe.’ Dat was voor de lieve kijkbuiskinderen het teken om naar bed te gaan.

Willem Duys met zijn talkshow ‘voor de vuist weg’ mag ook niet vergeten worden. Hij ging altijd onvoorbereid te werk. Vandaar de naam van het programma. Op de grote tafel stond een vissenkom met een goudvis. Het praatprogramma duurde vaak langer dan de toegestane zendtijd. Dat kon vroeger nog.

Programma’s als Swiebertje, Laurel en Hardy, Snip en Snap , Ja zuster nee zuster, Floris en Daktari werden veel gekeken. Daar zijn nu nog verschillende dvd’s van te krijgen. Overigens zijn er ook nog talloze andere series te krijgen. Het is een aanrader om deze aan te schaffen en oude tijden te laten herleven.

Film, foto & dia, we kunnen ons leven vastleggen

Behalve de films op tv kijken, kan je natuurlijk ook zelf filmen. De 8mm filmcamera werd vroeger gebruikt. Deze was nog zonder geluid. Heel bijzonder om dat te zien. Daarna kwamen er grote zware filmcamera’s  met een recorder erop. Er werden natuurlijk al foto’s gemaakt, maar het was te duur om deze te laten ontwikkelen. Daarom werd er veel gewerkt met dia’s. De negatieven werden hierbij in een raampje gezet, waardoor de kosten niet zo hoog waren als bij het ontwikkelen.

Ik kan mij de vele dia avonden nog goed herinneren. De gordijnen waren dicht, het scherm was opgezet en de foto’s werden gezellig met het hele gezin bekeken. Goede herinneringen aan! Tegenwoordig zijn veel van dat soort dingen verouderd, maar daar zijn ook alweer oplossingen voor verzonnen.

Zelf heb ik een Reflecta 3 in 1 scanner aangeschaft. Je kan hiermee negatieven, foto’s en dia’s digitaliseren. Het is een handig apparaat en niet moeilijk in het gebruik. Daar hou ik van. Zelf heb ik al talloze negatieven overgezet. Met de foto’s en dia’s heb ik nog geen ervaring, maar ik weet zeker dat het heel goed te doen is. Dat wordt een winterklus.

Voor de film 8 is er ook een mogelijkheid om dit over te zetten naar DVD. Dit kan door professionele bedrijven, maar is vaak wel erg prijzig. Particulieren bieden ook soms aan om dit te doen tegen betaling.

Speelgoed uit vervlogen tijden in een modern jasje

Filmen, foto’s, dia’s, kortom wat veel mogelijkheden om mooie plaatjes vast te leggen!

Dat gebeurt nu, maar vroeger natuurlijk ook. Leuke filmpjes van je kind die aan het spelen was met een hoepel. Van hout of, zoals mijn vader vroeger zei, met een oud fietswiel zonder spaken en een stokje.

Knikkeren was ook een leuke bezigheid, net zoals spelen met de tol. Stoepranden kun je natuurlijk niet vergeten. Zelf touwtjes aan blikjes maken, zodat je kon bliklopen en wilde je wat hoger, dan ging je steltlopen. Veel van deze dingen kan je nu nog kopen in een modernere uitvoering. De doe-het-zelver kan het natuurlijk niet laten om de lat hoog te leggen en aan de gang te gaan. Kijk maar eens bij Freds bouwtekeningen bij het onderdeel stelten. Je kan ook ideeën opdoen bij mijn artikel “maak zelf je houten speelgoed met naam.

Vroeger tijdens het buiten spelen had je ook grote kans diverse mensen tegen te komen. De slager kwam met zijn grote bakfiets, net zoals de groenteman, aan de deur. En vergeet de melkboer niet. Hij kwam met paard en wagen. De melk en vla zat in flessen en die werden schoongespoeld weer bij hem ingeleverd. Op vrijdagmiddag kwam het draaiorgel langs.

Er was nog weinig verkeer, dus je kon prima op straat spelen. Tussendoor een lekker snoepje, zoals de soldatencaramels van 1 cent per stuk en het schuimblok. Ik kan me nog herinneren dat we altijd manna’s kregen bij mijn opa en oma.

Slapen in een bed(stee)

In veel boerderijen en op het platteland werd er gebruik gemaakt van een bedstee. Deze was in de huiskamer te vinden op de begane grond. Een bedstee was handig als je ruimtegebrek had, maar of je van de ruimte in de bedstee blij werd, is nog maar de vraag.

In moderner tijden zie je geen bedsteden meer. Iedereen heeft nu een ‘gewoon’ bed. Dit komt ook doordat we meer ruimte hebben gekregen. De handige klusser vindt het misschien leuk om zelf een bed te maken. Bij Freds bouwtekeningen zie je verschillende modellen en de bijbehorende nachtkastjes maken het geheel compleet. Wil je oude tijden laten herleven, dan kan je hierin ook nog een bedstee vinden om te maken. Hoe leuk is dat!

School in de “prehistorie” 😉

Vroeger had je de letterdoos om woordjes mee te maken op school. Dit was een bak met allemaal vakjes waar de verschillende letters in zaten. Als je echt niks meer te doen hebt, is dit een leuke bezigheid. Toen mijn paps op school zat, schreef hij echter al met de kroontjes inktpen. Hierbij zat het inktpotje in je tafeltje en had je een doekje om de inkt af te vegen.

Oude platen hingen in de klas met landkaarten en diverse andere afbeeldingen. Met de aanwijsstok werd het een en ander uitgelegd. Je moest wel goed blijven opletten, want anders kon je een tik op je handen met de liniaal verwachten van de juf of meester. Mijn vader heeft een keer een sleutelbos naar zijn hoofd gekregen. Had hij maar moeten opletten. Leuke oude schoolplaten zijn nu ook nog te krijgen in boekvorm of canvas. Goede tip om een ouder persoon cadeau te doen en zo herinneringen op te halen, samen met de kleinkinderen.

Tegenwoordig wordt er met een balpen geschreven en steeds meer met de laptop of chromebook gewerkt. Wil je toch nog iets uitgebreider met letters aan de gang, kijk dan eens bij de site Marleen tekent. Zij geeft workshops handletteren, zodat je bijvoorbeeld je eigen kaarten kunt versieren.

Wat anekdotes uit de oude doos

Mijn vader heeft vroeger zelf een volière gemaakt. Eerst heeft hij een gat gemaakt in de muur voor het nachthok. Daarna is hij aan de slag gegaan met hout en gaas. Ik heb hem hier nog mee geholpen. Zoals mijn vader zei: ‘Ik heb hem zelf bedacht, want ik had nog geen Freds bouwtekening.’

Er zaten achttien tot twintig parkieten in. Deze maakten ’s middags zoveel herrie, dat mijn moeder niet rustig in de tuin kon zitten. Ik zou er ook gek van worden. Mijn moeder zei op een gegeven moment: ‘Die vogels weg, anders zet ik het hok open.’ De parkieten werden verkocht. We hebben wel nog een poosje kanaries gehad. Later is de volière afgebroken en is er een tuinhuisje voor in de plaats gekomen.

Mocht je geen vogelliefhebber zijn, dan kan je ook konijnen of duiven nemen. Deze maken een stuk minder herrie. En met de diverse hokken die bij Freds bouwtekeningen zijn beschreven, krijgen ze een mooi onderkomen.

Toen mijn vader een keer thuiskwam, was de spiegel boven de wastafel naar beneden gevallen. Hij zei tegen mijn mams: “Is de wastafel nog heel? “ Dat werd hem natuurlijk niet in dank afgenomen. Als je gasbetonnen muren hebt in je badkamer, kan je eens in mijn artikel “boren in gasbeton” kijken, hoe je iets stevig neer kan hangen. Dan kunnen dit soort taferelen worden voorkomen.

Bij mijn ouders thuis is het een en ander verbouwd in de loop der jaren, waaronder een erker voor en een dakkapel.

Oude tijden komen terug met oud en nieuw!

Na een lange omweg komen we weer terug op oudejaarsavond. Ik denk dat we het er met elkaar wel over eens kunnen zijn dat (bijna) iedereen het leuk vindt om verhalen over vroeger te horen en zelfs dingen te kunnen herbeleven. Wat is er leuker dan op oudejaarsavond met de familie rond de tafel te zitten en verhalen te vertellen over vroeger en herinneringen op te halen? Zelfs de kleinkinderen zullen ingespannen luisteren en zich verbazen over het leven van vroeger!

Maar het hoeft natuurlijk niet alleen bij praten te blijven… Eerder kon je in dit blog namelijk al lezen dat er inmiddels goede technieken zijn om oude films en dia’s te tonen. Richt dus een gezellige thuisbioscoop in en ga met de familie helemaal los met de oude dia’s, filmpjes en foto’s! Dit gaat een onvergetelijke oudejaarsavond worden, succes gegarandeerd!

Ik wens jullie een onvergetelijke oudejaarsavond en alle goeds voor het nieuwe jaar!!!

Relevante artikelen:

Over de auteur:

Ik ben Erwin Koning, 51 jaar en trotse vader van dochter Lisa (9). Samen met mijn vrouw en dochter woon ik in de prachtige bollenstreek. Ik ben altijd op zoek naar manieren om dingen leuker en makkelijker te maken en ik deel mijn ervaringen graag met anderen. Via mijn blog hoop ik jou een helpende hand te bieden om alledaagse en niet-alledaagse klusjes op een andere, creatieve en vooral leuke manier te bekijken en uit te voeren. Ik heb nog heel veel mooie projectjes op de planning staan, maar eigenlijk teveel om in mijn eentje aan te pakken. Ik ben dan ook ontzettend dankbaar voor de hulp van mijn zus Margret en mijn vrouw Nicole, met wie ik samen zoveel mogelijk onderwerpen aan bod laat komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close