Onkruid verwijderen met azijn

onkruid tussen tegels

Veel mensen willen in het voorjaar onkruid verwijderen in de tuin. Het is geen fraai gezicht en je wilt je tuin netjes op orde hebben. Ga je het onkruid verwijderen met azijn of kies je voor een andere optie?

Hieronder geef ik tips om onkruid zoveel mogelijk te voorkomen en wat je kan doen om het te bestrijden.

onkruid verwijderen met azijn linksboven

Onkruid zoveel mogelijk voorkomen

Het meeste onkruid groeit uit zaad. Dat zit veel in de grond. Maar bedenk ook dat dit door vogels of de wind in je tuin terecht kan komen.

Je kunt vooraf, als je je tuin gaat aanleggen of veranderen, worteldoek plaatsen en daarbovenop komt dan het zand, de aarde of de tegels. Het doek is voor een deel van plastic en onkruid gaat er niet doorheen. Maar uit eigen ervaring moet ik zeggen dat je uiteindelijk wel last van onkruid krijgt. Dat komt dan omdat zaden ook van bovenaf komen. Maar goed, alle beetjes helpen en worteldoek doet zeker zijn werk! Klik op de afbeelding hieronder voor een breed assortiment worteldoek!

Bron: Amazon

In je poging om onkruid te voorkomen kan het verstandig zijn om voor grotere tegels te kiezen. Hoe kleiner de tegels, des te meer voegen en dus meer kans op onkruid ertussen.

Ook je tuin volplanten met bodembedekkers kan een goede remedie tegen onkruid zijn. Bodembedekkers zijn plantjes die vlakbij elkaar groeien. Waldsteinia is een sterke bodembedekker en ook de Hedera zorgt voor een goede bedekking.

Onkruid verwijderen met azijn

Er zijn verschillende manieren om het onkruid te verwijderen uit de tuin, zoals bijvoorbeeld met schoonmaakazijn. Spuit de azijn op het onkruid en het onkruid zal afsterven. Dat gaat zeer goed. Maar een nadeel is dat het azijn niet de wortel doodt. Ook kan sterk onkruid, zoals paardenbloem, goed tegen het zuur.

Maar eigenlijk een veel groter NADEEL is dat schoonmaakazijn zeer slecht voor het milieu is. Ik schreef hier al meer over in de blog groene aanslag verwijderen van tuintegels.

Dus het gebruik van azijn is sterk af te raden voor het verwijderen van onkruid en eigenlijk is het gebruik buiten ook verboden.

TuinTuin

Meer manieren om onkruid weg te krijgen

Kokend water

Gelukkig zijn er ook manieren om onkruid te verwijderen die een stuk minder slecht zijn voor het milieu. Bijvoorbeeld kokend water. Giet kokend water over het onkruid. Dit moet je wel 3 tot 4 keer herhalen, zodat de wortel uiteindelijk ook afsterft. Let wel op dat je dit niet over je planten en je gras giet, want die kunnen daar niet tegen!

Onkruid verwijderen met kokend water

Onkruidbestrijders

Er zijn ook bestrijdingsmiddelen te koop, zoals ecostyle tegen onkruid of diverse andere onkruidbestrijders.

Elektrische onkruidborstel

Ga je meer voor gemak, dan is het een idee om een elektrische onkruidborstel aan te schaffen. Deze maakt de voegen schoon. Let wel goed op dat je niet je tegels beschadigt.

Onkruidbrander

Om de strijd tegen onkruid aan te gaan kun je ook gebruik maken van een onkruidbrander. Met dit apparaat brand je het onkruid weg. Een nadeel van deze methode is dat de wortels niet weggebrand worden. Je zult de klus dus meerdere keren moeten herhalen.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er talloze manieren om het onkruid te lijf te gaan.

Handvoegenkrabber

Maar wat ook heel effectief werkt, is het met de hand verwijderen van het onkruid. Dus plof op je knietjes, uiteraard op een kniekussen, trek je tuinhandschoenen aan en ga aan de gang met de handvoegenkrabber. Het voordeel hiervan is dat je meteen de wortels mee trekt. Een nadeel is dat het vrij intensief werken is. Maar ach, als je lekker in het zonnetje bezig bent, wat maakt het uit.

Kom je wat moeilijk overeind na het knielen dan is een kniebank kussen misschien een goed idee. Dit is een kniekussen met een leuning eraan. Door die leuning wordt het een stuk makkelijker om weer op te staan. En extra handig is het tasje ernaast waar je al je kleine tuinspulletjes in kunt doen. Dus naast het harde werken toch ook het nodige gemak. En bedenk natuurlijk ook: het hoeft niet in één dag af! Je kunt ook iedere dag een uurtje knallen in de tuin ;-).

En blijf je toch liever met beide voetjes op de grond, dan is de onkruidbezem met steel een goed alternatief.

Waar wacht je nog op, genoeg tips om aan de gang te gaan!! En een paar brandnetels mag je natuurlijk altijd laten staan, want hier worden de lieveheersbeestjes in je tuin heel blij van!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.