Radiator ventilator review
Last updated on september 9th, 2024 at 05:58 pm
In dit blog geef ik een eerlijke review over de Speed Comfort slimme radiator ventilator en laat ik in een paar stappen zien hoe jij heel eenvoudig de ventilator unit kunt installeren en aansluiten. Sinds oktober 2021 zijn wij in het bezit van dit handige systeem en hebben ons dan ook voorgenomen om deze review zoveel mogelijk up-to-date te houden. De zowel positieve, als de negatieve ervaringen zullen wij hier blijven delen. Een tweetal YouTube filmpjes, die je verderop in dit artikel kunt vinden, zijn een handig hulpmiddel voor de installatie en de eventuele onderhoudswerkzaamheden. Het maakt het geheel misschien net iets overzichtelijker.
In ons vorige blog “radiatorfolie hoe aan te brengen” heb ik laten zien hoe je met een relatief kleine investering iets kunt doen aan het optimaliseren van de radiatoren. Maar je kunt ook nog een stapje verder gaan! Door het plaatsen van de zogenaamde radiator ventilator wordt de warmte beter verdeeld en is de kamer sneller op temperatuur!
Wat is een radiator ventilator
De slimme radiator ventilator zorgt ervoor dat de warmteafgifte van de radiatoren versterkt wordt. Door een luchtstroom te creëren langs de warme panelen van de radiator verbeter je dus de warmteafgifte. Volgens de fabrikant zou de kamer in de helft van de tijd op temperatuur moeten zijn en dus reduceer je de stookkosten.
Onze situatie
Om een eerlijke review te kunnen schrijven hebben wij uiteindelijk één radiator ventilator unit gekocht en hebben we deze gedurende twee jaar optimaal getest.
Na deze periode hebben we besloten om het systeem verder uit te breiden. Vanaf begin 2024 zijn wij in het bezit van vier radiator ventilatoren die voldoende capaciteit zouden moeten leveren voor onze huiskamer.
Waar plaats je een radiator ventilator
In de meeste huishoudens hangt de kamerthermostaat in de woonkamer. Hoe eerder deze ruimte op temperatuur is, hoe sneller de verwarmingsketel zal uitschakelen. Dit is dan ook de eerste plek waar je aan moet denken om de ventilatoren te gebruiken.
Natuurlijk kun je het gehele woonhuis van radiator ventilatoren voorzien, maar dan heb je het wel over een behoorlijke investering. Bij ons thuis leggen wij eerst de focus op het verbeteren van de warmtevoorziening in de woonkamer. Als blijkt dat het gasverbruik, en dus de energiekosten, is gedaald, dan willen wij gaan kijken om ook de rest van het woonhuis aan te pakken.
Hoe moet je de ventilator unit bevestigen
In principe kun je de radiator ventilator van Speed Comfort overal plaatsen. Het maakt namelijk niet uit hoe dik en hoe groot de ruimte tussen de panelen van de radiator is. De meegeleverde (magneet) beugeltjes kun je op verschillende manieren monteren op de ventilator unit en zo heb je voor (bijna) alle toepassingen een oplossing. Zelfs voor de radiatoren die uitgevoerd zijn met een enkele verwarmingsplaat, is montage geen probleem volgens de fabrikant. Natuurlijk hebben wij dit voor onze review meegenomen in de test…
De ventilator unit wordt aan de onderzijde van de radiator geplaatst om het beste resultaat te krijgen.
Montageruimte 7 cm of groter
Als de ruimte tussen de platen van de radiator 7 cm of groter is, dan kun je de ventilator unit netjes wegwerken tussen de beide platen. Van de radiator ventilator is dan vrijwel niets te zien.
Montageruimte kleiner dan 7 cm
Is de ruimte tussen de platen van de radiator kleiner dan 7 cm, dan is de ventilator unit vrijwel niet weg te werken. Op de foto hieronder kun je zien hoe dit er uit ziet.
Montage onder een enkelvoudige radiatorplaat
Bij ons thuis hebben wij maar één enkelvoudige radiatorplaat. Toen ik de ventilator unit ging plaatsen, bleek dat de ruimte achter de radiator vrij klein was. Dit had tot gevolg dat de radiator unit aan de onderzijde uitstak. Dit vond ik er niet zo mooi uitzien.
Tja, ik had al aangegeven dat dit een eerlijke review zou zijn over de slimme radiator ventilater, dus daar horen ook de negatieve ervaringen bij… 😉
Convectorput
Volgens de instructies kun je vrij gemakkelijk een viertal pootjes monteren onder de ventilator unit, zodat je de radiator ventilator onder de convector kunt plaatsen. Als je weinig ruimte aan de onderzijde hebt, dan kan je de unit ook bovenop de convector plaatsen.
Wij hebben deze montagemethode niet kunnen toepassen in onze test, omdat wij niet in het bezit zijn van een convectorput.
Afwijkende radiatoren
Helaas zijn er natuurlijk uitzonderingen op de regel. Er bestaan namelijk radiatoren (bijvoorbeeld de ouderwetse gietijzeren verwarmingselementen) waarbij je de magneetjes van de Speed Comfort radiator ventilator met geen mogelijkheid kunt bevestigen.
Maar als echte doe-het-zelver vind je daar vast wel een oplossing voor ;-)…
De fabrikant heeft als tip om dan eventueel de ventilator unit op de grond te plaatsen (met de vier bijgeleverde pootjes), onder de radiator. Het zal ongetwijfeld functioneren, maar echt handig is het niet. Ik zie het al voor me dat je, terwijl je aan het stofzuigen bent, continue de obstakels moet ontwijken. Ik denk dat de ventilator units heel wat te verduren gaan krijgen en dan ook geen lang leven zijn beschoren…
Hoe schakelt de radiator ventilator
De Speed Comfort radiator ventilator heeft een voeding van 230 volt nodig. De uitgang van de stekkeradapter is 12 volt en dus functioneren de units met een veilige spanning.
Wij hebben het geluk dat zich in de buurt van onze radiator, die we voorzien hebben van een ventilator unit, een wandcontactdoos bevindt. Heb jij niet deze voorziening, dan wordt het lastig aansluiten. Dan moet je met behulp van verlengsnoeren het klusje klaren en daar zit je nou niet op te wachten in de woonkamer. Dit vind ik een nadeel… Dus moet jij nog gaan verbouwen, dan zou ik dit zeker meenemen in het elektra plan! Je hebt namelijk nooit te veel stopcontacten…
De thermostaatschakelaar
Met alleen een voeding van 230 volt ben je er nog niet. De radiator ventilator zal gewoon gaan draaien als je de stekker in het stopcontact doet, maar hij zal dit continue blijven doen! En dat wil je natuurlijk niet… De unit wordt dan ook geschakeld met behulp van een thermostaatschakelaar.
Deze schakelaar is voorzien van een magneetje en is vrij eenvoudig te plaatsen aan de achterzijde van de radiator of aan de verwarmingsbuis. Een kind doet de was. De thermostaatschakelaar schakelt de ventilator unit in als de temperatuur van de verwarmingsplaat (of verwarmingsbuis) ongeveer 33 graden is. Als de verwarmingsketel stopt met verwarmen zullen de radiator ventilatoren gewoon door blijven draaien, net zolang tot de radiatoren zijn afgekoeld tot ongeveer 25 graden.
Thermostaatschakelaar aandachtspunten
- Houd er rekening mee dat als je meerdere thermostaatschakelaars in het verwarmingssysteem gaat monteren, dat deze (hoogstwaarschijnlijk) niet gelijktijdig zullen schakelen. De temperatuur en de opwarmtijd van de radiatoren zijn immers niet helemaal gelijk…
- De locatie waar je de schakelaar monteert is ook erg belangrijk. Zoals ik al eerder had geschreven kun je deze monteren aan de achterzijde van de radiator. Tijdens onze test heb ik willekeurig een plaats bepaald. Tijdens het opwarmproces bleek dat onze ventilatoren niet wilden starten! Wat bleek, onze radiator werd niet optimaal warm… Oorzaak: lucht in het cv systeem. Precies op het “koude” plekje had ik de thermostaat gemonteerd en het is dan ook vanzelfsprekend dat deze toen niet werd aangestuurd 😉 Na het ontluchten van de radiator ging het een stuk beter! Ik heb er uiteindelijk wel voor gekozen om de thermostaat te verplaatsen, maar dan meer in de richting van de radiatorkraan…
De ventilator uitbreiden
De ventilator unit is heel eenvoudig uit te breiden, omdat je de volgende (nieuwe) unit alleen maar hoeft te koppelen met behulp van het meegeleverd kabeltje. De uitbreidingsset schakelt dan direct mee met de bestaande thermostaatschakelaar.
Maar wat als je twee ventilator units onderling wilt verbinden en het kabeltje is net te kort? Optioneel zijn er dan koppelingskabeltjes verkrijgbaar met een lengte van 60 centimeter en een lengte van 120 centimeter!
Hoe ver kun je uitbreiden
De lengte van één ventilator unit is ongeveer 34 cm. Je moet er rekening mee houden dat één unit een ruimte in beslag neemt van ongeveer 50 cm.
Voorbeeld: stel dat jij een radiator hebt met een lengte van 120 cm. In principe zou je dan twee units onder deze radiator kunnen plaatsen.
Volgens de fabrikant mag je tot 20 units aan elkaar koppelen, en die zouden dan door één thermostaatschakelaar bediend kunnen worden.
Speed Comfort productoverzicht
Het is fijn dat je een ventilator unit kunt uitbreiden, maar het is wel een stuk voordeliger om direct het juiste pakket aan te schaffen. Hieronder vind je het overzicht van het assortiment van Speed Comfort en daarin zul je zien dat er toch wel wat prijsverschillen zijn…
Speed Comfort mono set
Dit is het testproduct dat wij hebben aangeschaft voor onze review. Deze set bestaat uit één ventilator unit, inclusief alle aansluitmaterialen, waaronder één adapter en één thermostaatschakelaar.
Speed Comfort duo set
Dit pakket bestaat uit twee ventilator units en wordt geleverd met één adapter en één thermostaatschakelaar inclusief alle aansluitmaterialen.
Speed Comfort trio set
Deze set bestaat uit drie ventilator units en ook deze wordt geleverd met één adapter en één thermostaatschakelaar, inclusief alle aansluitmaterialen. Deze set hebben wij begin 2024 aangeschaft ter uitbreiding van ons systeem.
Uitleg van onze thuissituatie. Wij waren in het bezit van één Speed Comfort mono set. Wij hebben twee radiatoren die wij willen voorzien van een complete installatie. Beide radiatoren hebben ongeveer een lengte van 130 cm en dus zouden we in totaal vier ventilator units nodig hebben. Als wij dus de Speed Comfort trio set zouden aanschaffen dan zou dat in ons geval voldoende zijn. Iedere radiator heeft dan een eigen (adapter)voeding en thermostaatschakelaar. Eén van de ventilator units van de trio set kunnen we dan gebruiken als uitbreiding van de mono set!
Onze uitbreiding
Na een periode van twee jaar testen vonden we het de hoogste tijd om ons systeem verder uit te breiden. Begin 2024 hebben wij, zoals hierboven aangegeven, de trio set gekocht. Een nieuwe testperiode is van start gegaan!
Speed Comfort uitbreidingsset
Dit artikel bestaat alleen uit één ventilator unit en één koppelingskabel. Een adapter en een thermostaatschakelaar worden niet meegeleverd omdat deze set alleen kan worden gebruikt als uitbreiding van één van de bovengenoemde samengestelde sets!
Het is wel mogelijk om apart een adapter en een thermostaatschakelaar te bestellen, maar dan zou deze uitbreidingsset wel heel kostbaar worden…
Via de onderstaande afbeelding word je doorgelinkt naar de webshop waar je niet alleen de Speed Comfort sets kunt terugvinden, maar ook een ruim assortiment aan energiebesparende producten!
Is de ventilator fluisterstil
Volgens de fabrikant is de Speed Comfort radiator ventilator fluisterstil. Wij hebben hier vrij kritisch naar gekeken (geluisterd ;-)) want je wilt natuurlijk geen irritante geluiden in de woonkamer. Maar is deze ventilator echt fluisterstil? Gedurende twee jaar hebben we dit in de gaten gehouden en we moeten dan ook concluderen dat de ventilator unit inderdaad fluisterstil is, zoals de fabrikant doet beloven. Een licht zoemend geluid is hoorbaar, maar dan moet je er wel met je oren naast gaan zitten.
Om een optimaal resultaat te behalen heb je ongeveer drie tot vijf units nodig in een gemiddelde woonkamer. We kunnen ons voorstellen dat het geluidsniveau dan wel iets zal toenemen.
Na onze testperiode van twee jaar gingen wij er vanuit dat de ventilatoren, door vervuiling, meer herrie zouden maken. Gedurende deze periode hebben we de verontreinigde waaiers bewust niet schoongemaakt. De vervuiling was na twee jaar wel iets toegenomen, maar eerlijk gezegd viel het wel mee. Het geluidsniveau was naar onze mening gelijk gebleven. Maar nogmaals, we hebben het hier wel over een enkele radiator ventilator!
Geluidsniveau na onze uitbreiding
Na het uitbreiden van het ventilator systeem waren wij erg nieuwsgierig wat het geluidsniveau zou zijn… Eerlijk is eerlijk, het geluid is wel wat toegenomen, maar op zich is dit niet zo vreemd. De capaciteit van het systeem is immers omhoog gegaan met een factor 4. Vinden wij het geluidsniveau storend? Ongeacht dat het zoemende geluid iets is toegenomen vinden wij dit niet echt hinderlijk.
Is de radiator ventilator onderhoudsvrij
Op de vraag: is de radiator ventilator onderhoudsvrij? Hier hoef ik niet lang over na te denken. Het antwoord is nee… Althans, dit is natuurlijk onze eigen ervaring! Na een paar maanden heb ik de ventilator unit losgekoppeld en het geheel onder een vergrootglas bekeken. Dat laatste was eerlijk gezegd niet nodig… De waaiers van de ventilatoren waren redelijk verontreinigd omdat er behoorlijk wat stof was achter gebleven. Op zich is dit niet zo vreemd natuurlijk, want ventilatoren in het algemeen zijn nu eenmaal stofmagneten.
Op de website van Speedcomfort ben ik tot op heden nog niets tegengekomen over onderhoud aan dit specifieke product. Maar misschien komt dit nog nadat ze deze review hebben gelezen…. Het schoonmaken van de waaiers is echt geen ingewikkeld klusje en is zo gedaan. Om het goed te doen moet je dus wel de ventilator units losmaken van de radiatoren. Houd er dus rekening mee dat je eens in de zoveel tijd de installatie onder handen moet nemen!
Door op de onderstaande afbeelding te klikken word je direct doorgelinkt naar het assortiment “duster stofmagneten”.
Video: “Radiator ventilator onderhoudsvrij?”
In dit filmpje laat ik zien hoe eenvoudig je de ventilatoren kunt reinigen. Natuurlijk heb ik nog een extra duurtestje uitgevoerd en vastgelegd in dezelfde video. Ben je nieuwsgierig hoe de ventilatoren er, zonder onderhoudswerkzaamheden, na twee jaar uitzien? Je kunt het zien in dit filmpje!
In ons blog “Is de radiator ventilator onderhoudsvrij” kun je de schoonmaaktips nogmaals op het gemak nalezen.
Hoeveel radiator ventilatoren heb je nodig
Eén ventilator unit zou een luchtverplaatsing produceren van 30 m3 lucht per uur (bron Speed Comfort). Om te bepalen hoeveel units je nodig hebt om een optimaal resultaat te behalen gebruiken zij de volgende formule:
Bereken het volume van de woonkamer (lengte x breedte x hoogte). Het totaal volume deel je dan door 30 en de uitkomst laat dan zien hoeveel units jij nodig hebt.
Voorbeeld: Onze woonkamer heeft een volume van ongeveer 110 m3. Als ik dit deel door 30 dan kom je uit op iets meer dan 3 ventilator units. Ik rond dit af naar boven en dus plaatsen wij er in totaal vier… Precies wat ik in gedachten had! 😉
Nog even iets anders… Iedereen wil graag besparen op het gasverbruik… Nog niet zo lang geleden is ons blog “op verwarming besparen, onze tips” online gegaan. In dit artikel vind je diverse handige tips hoe je hoge gasrekeningen een stukje kunt reduceren. Misschien is dit ook een interessant artikel om eens rustig te bekijken!
Video: “Radiator ventilator review”
In de onderstaande video laat ik stap voor stap zien hoe jij in een paar stappen de slimme Speed Comfort radiator ventilator kunt monteren en aansluiten!
Onze (test)situatie
In het kort zal ik proberen toe te lichten hoe onze huidige situatie is qua warmtevoorziening:
- Onze verwarmingsketel uit 2008 van het merk Vaillant, is een redelijk oud beestje en werkt dus niet modulerend. Even simpel gezegd: de ketel wordt dus volledig aan- of uitgestuurd door de huiskamerthermostaat.
- De radiatoren in de huiskamer zijn voorzien van normale radiatorkranen en deze staan volledig open. De radiatoren zijn (nog) niet waterzijdig ingeregeld.
- De aanvoertemperatuur van onze cv ketel stond ingesteld op 58 graden. Deze heb ik sinds kort terug geschroefd naar 57 graden.
- Ons radiator ventilator systeem is sinds januari 2024 compleet. Volgens de rekenmodule van Speed Comfort zouden vier ventilator units voldoende moeten zijn voor de huiskamer.
Twee testdagen
De fabrikant beweert dat een besparing tot wel 22% mogelijk moet zijn, maar hoe zou je dit kunnen meten? Op verzoek van één van onze lezers gaan wij binnenkort, gedurende twee dagen, nog een test doen. In eerste instantie was ik een beetje sceptisch, maar naarmate ik er langer over na ging denken leek het mij wel een leuke test! Wat gaan we precies doen?
Het is dan de bedoeling om één dag de verwarming aan te zetten inclusief de radiator ventilatoren en één dag zonder dit systeem… Natuurlijk is het gasverbruik afhankelijk van zeer veel factoren en zal het eindresultaat niet geheel optimaal zijn. Toch gaan wij deze test uiterst serieus uitvoeren. Zal een besparing dan zichtbaar zijn? We houden jullie op de hoogte!
Mei 2024: Helaas moet ik melden dat tot op heden de bovengenoemde test nog niet gelukt is. Komende winterperiode zullen wij poging twee ondernemen!
Om het gasverbruik in kaart te brengen had een andere lezer (Harm) nog een tip. Voor mij persoonlijk was dit iets eenvoudiger te realiseren dan de twee-daagse test. In het volgende hoofdstuk leg ik uit wat wij hebben gedaan.
Week met/week zonder radiator ventilatoren
Voor deze test hebben wij gebruik gemaakt van een (gratis) tool. Dit hulpmiddel kun je vinden op de website mindergas.nl Met behulp van deze tool kun je je gasmeterstanden invoeren en kun je dus vrij eenvoudig het gasverbruik in kaart brengen.
Informatie zal zsm worden gedeeld hier! 😉
De voor- en nadelen op een rijtje
De voor- en nadelen zijn dus gebaseerd op het gebruik van één unit. Het kan natuurlijk zijn dat je met een grotere installatie hele andere ervaringen hebt.
✅ Eenvoudige montage
✅ Fluisterstil
✅ Laag stroom verbruik
✅ 10 jaar garantie
✅ Toepasbaar op vrijwel alle radiatoren
✅ Werkt op veilige spanning (12 volt)
✅Winnaar van meerdere awards waaronder het “groenste idee van Nederland”
❌ Een wandcontactdoos moet in de buurt van de radiator zijn geplaatst
❌ De ventilatoren zijn niet afgeschermd
❌ De ventilatoren zijn snel verontreinigd
Conclusie
Voor deze radiator ventilator review hebben wij gekozen voor de Speed Comfort. De reden voor deze keuze is dat dit product meerdere keren in de prijzen is gevallen. In 2020 wonnen ze wederom een award, namelijk het “groenste idee van Nederland”! Twijfel je nog om de radiator ventilator aan te schaffen, of wil je meer informatie? Milieucentraal.nl heeft een artikel met tips hoe je kunt besparen op het energieverbruik en leggen zij uit wat de meerwaarde is van dit handige apparaatje.
Speed Comfort geeft een garantie van tien jaar en het is een Nederlands product. Dit was voor ons genoeg reden om dit artikel eens flink onder de loep te nemen.
Ik heb het al meerdere keren benadrukt (ook in de reacties), dat ik geen expert ben op het gebied van cv en radiator ventilatoren. Dankzij de vele reacties op deze review, zowel positief als negatief, zijn wij zeker weer een stuk wijzer geworden. Door deze tips hebben wij onze cv installatie verder kunnen optimaliseren! Het is verre van perfect maar wij blijven eraan werken om een zo goed mogelijk systeem te krijgen. Voor de nieuwe lezers van dit blog is het denk ik raadzaam om deze ervaringen nog eens rustig na te lezen. Wil je jouw verwarmingssysteem helemaal perfect krijgen, dan is er wel iets meer nodig dan een aantal radiator ventilatoren… Ik wil nogmaals iedereen bedanken die de moeite hebben genomen om hun ervaringen hier te delen. Helemaal top! 😉
Twijfel jij nog of de radiator ventilator iets voor jou is? Pak het project dan niet te groot aan en begin, net als wij, met één enkel exemplaar. Ja, de capaciteit is dan waarschijnlijk aan de lage kant, maar uitbreiden is in principe een fluitje van een cent. Je kunt dan op het gemak gaan experimenteren en uitzoeken wat voor jou goed werkt.
Energiebesparing
En dan nu de grote vraag! Zien wij een flinke besparing in het energieverbruik? Eerlijk is eerlijk, maar daar kan ik geen zinnig antwoord op geven… Onze ventilatoren doen wat ze moeten doen en deze zorgen ervoor dat de huiskamer sneller op temperatuur is. Ik denk zeker wel dat de Speed Comfort daartoe heeft bijgedragen. Ons gasverbruik is een stuk omlaag gegaan, maar dat heeft ook andere oorzaken. Gezien de torenhoge energietarieven waren ook wij genoodzaakt om de thermostaat 1 à 2 graden omlaag te schroeven. Vanzelfsprekend dat je dat dan kunt terug zien in het gasverbruik…
Wij zijn in ieder geval erg positief over dit product en we zullen dan ook zeker verder gaan optimaliseren. Wij zijn weer een stukje op weg naar het verduurzamen van onze woning. We hebben het al vaker geschreven, alle kleine beetjes helpen… Heel veel succes met het slimme radiator ventilator project!
Hallo, ik wil toch even kwijt dat er een heel goede gratis site is waar je je verbruik goed kunt volgen. Je vult de gegevens in van het dichts bijzijnde weerstation en je type huis, de gemiddelde binnentemperatuur en de stookgrens waarbij je de verwarming aanzet hierna wordt alles omgerekent naar graad dagen waardoor je de echte besparing ziet, hier hoef geen vrij voor te nemen😉. De site heet http://www.mindergas.nl je voert 1×per dag de stand in van je gasmeter en na een paar metingen komt je echte verbruik te voorschijn. Groetjes Harm
Goedemorgen Harm!
Natuurlijk ben ik na jouw tip meteen aan de slag gegaan. Account aangemaakt en een beetje verdiept in de materie.
De eerste meterstand is ingevoerd! De 4 Speedcomfort ventilatoren laat ik in eerste instantie meedraaien met het verwarmingssysteem.
Wel vond ik het lastig om een inschatting te maken hoeveel het gemiddelde gasverbruik is van de overige verbruikers. In ons geval gaat het om het gasverbruik tijdens het douchen. Gelukkig vond ik wat gegevens van een vorig blog 😉
https://bouwjeproject.nl/hoeveel-m3-gas-verbruik-je-per-douchebeurt/
Onze stookgrens had ik ingesteld op 19 graden en de gemiddelde binnentemperatuur op ongeveer 17,5 graden. Nu blijkt dat dit niet mogelijk is omdat de stookgrens kleiner of gelijk moet zijn aan de gemiddelde binnentemperatuur. Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met de graaddagen.. Beide heb ik nu op 18 graden gezet.. Ik vraag mij eerlijk gezegd af of we nu een eerlijk beeld gaan krijgen over het gasverbruik van het verwarmingssysteem.. Tot vandaag had ik geen ervaring met deze tool en mag dan natuurlijk nog geen oordeel vellen. Ik vind de website in ieder geval erg interessant en we gaan er mee aan de slag!
Wederom, bedankt voor het meedenken Harm en ik hou je op de hoogte!
Ps, die 2 dagen zou ik toch nog steeds wel vrij willen hebben hahaha… 😉
Die 2 dagen hoef je dan niet bij de gasmeter te zitten😁.Wij zijn met 2 personen en in de zomer kun je dan zien aan het verbruik wat het overige verbruik is en dat vul je uiteindelijk in. Bij ons is dat 6,6 m3/mnd.Zelf gebruik ik de site al 2 jaar en hij voldoet erg goed.Wat ik trouwens nog uitgeprobeerd heb is de aanvoer temperatuur op 73°C zetten en bij alle verwarmingen open en waterzijdig afgeregeld+ het juiste vermogen ingesteld op de hoeveelheid verwarming die geplaatst is. De aanvoer bij opwarmen komt dan niet hoger als 63°C en de retour bij de ketel is dan 49°C ,dus nog binnen het condensatiegebied van aardgas het verbruik in m3/graaddag is dan zelfs minder als met een aanvoer van 60°C.
Ahaa.. Het is dus een kwestie van geduld hebben.. Ik ga nu één volledige week monitoren wat het gasverbruik is, inclusief de ondersteuning van de radiator ventilatoren. De week daarop zal ik de ventilatoren loskoppelen. Ik ben erg nieuwsgierig of ik dan al verschillen kan zien! Voor nu denk ik dat ik met 8 m3/maand (overig gebruik) wel redelijk goed zit. Het waterzijdig afregelen laat ik nog even achterwege..
Wederom bedankt voor de snelle reactie Harm!
Ik gebruik speedcomfort al jaren (2 duo sets) op twee radiatoren die eigenlijk te klein zijn voor de ruimte. Nog nooit problemen gehad en de ruimte warmt veel sneller op. Ze liggen boven in de radiatoren onder het rooster omdat ze onderin niet passen (het zijn staande radiatoren en de voeten zitten in de weg).
De units zijn in de loop der jaren een beetje krom getrokken door de warmte maar dat kan volgens Speedcomfort geen kwaad. En ze werken inderdaad probleemloos. Ook geïnstalleerd onder een verwarming die achter de vaatwasser staat en zijn warmte daardoor slecht kwijt kan. Ook de keuken wordt nu veel sneller warm.
Bedankt voor de reactie en het delen van je ervaring! Dit klinkt heel positief! 😉
Erwin je hebt wel wat te weeg gebracht,maar afgelopen periode was het een mooie periode om uit te proberen of de ventilatoren doen wat ze moeten doen. Buiten temperatuur bij mij achter het huis gemeten -8°C overdag,aanvoer temp. na opwarmen stond de ketel op 42°C te moduleren zonder de ventilatoren aan, na bij zetten van de ventilatoren zakte de aanvoer naar 39 °C(alles gemeten met een infrarood thermometer) toen de ventilatoren uitgezet en de aanvoer liep toen weer op naar 41 °C. Het lijkt niet veel maar er is duidelijk wel effect en maakt wel uit op het rendement van de ketel die hevig staat te condenseren,geen stoompluim op de schoorsteen en gewoon 20 °C binnentemp.
Mijn excuses Harm hahaha… 😉 Ik denk echt dat deze test zeer waardevol kan zijn voor de andere lezers, maar ook voor mezelf. Eerlijk gezegd ben ik niet in het bezit ben van een infrarood thermometer, maar ik ga deze zeker aanschaffen.
Ik ben nog steeds van mening dat je door het delen van alle ervaringen je dan pas echt een goed en eerlijk beeld kunt vormen over het geheel. Het is dan ook goed dat we met elkaar de dialoog blijven aangaan en deze ook zeker open houden!
Bedankt voor je reactie Harm en voor het delen van jouw bevindingen.
Groetjes Erwin
De radiatorventilator: boerenbedrog of de investering waard? Om daar een antwoord op te geven moet je het volgende weten: huis a in alles identiek aan huis b. Huis a zet de watertemperatuur van zijn verwarming op maximum 40°C en huis b op 60°C. Beide willen zetten hun huiskamerthermostaat op 21°C. Wie zal het meeste energieverbruiken. Antwoord: huis b. Om energie te besparen moet je je gewenste temperatuur proberen te bekomen met een zo laag mogelijke aanvoertemperatuur (ik ga hier niet uitleggen hoe dat komt). Nadeel, maar dat terzijde: minder vlug warm, maar na het afslaan van de thermostaat geen noemenswaardige verdere stijging tot bijvoorbeeld 22°C (dus minder grote temperatuurschommelingen in de huiskamer). Een radiatorventilator verhoogd de warmtafgave van je radiator, maar pas als je daardoor je watertemperatuur lager kunt zetten om de beoogde kamertemperatuur te bereiken, heeft een radiatorventilator zin. Je kunt ook een chauffage bijplaatsen, dan kan je precies hetzelfde doen.
Mijn conclusie: een radiatorventilator heeft geen enkele zin als je je wateraanvoertemperatuur niet verlaagd of niet kunt verlagen (je bereikt dan de gewenste temperatuur niet meer). De vraag is dan of het sop de kolen waard is: kleine besparing tegenover de aankoop en verbruik. Ik ben alvast geen voorstander, ik denk dan eerder aan het bijzetten van een chauffage als dat kan.
Bedankt voor je reactie en je mening Leo!
Erwin,
Ik wil graag nog even een algemene reactie geven op wat hier allemaal boven in de reacties staat.
Een verwarming werkt zo dat ter plaatse van de verwarming de lucht warm wordt en deze volgens de natuurkunde wetten gaat opstijgen. Daardoor krijg je een natuurlijke luchtstroming in de ruimte. De lucht koelt daarna af en daalt vervolgens naar de vloer. Hierna begint het proces weer opnieuw. Bij bijvoorbeeld vloerverwarming wordt de vloer volledig verwarmd en stijgt de warmte ‘vloerbreed’ omhoog. Daardoor wordt dat ook vaak als aangenomen ervaren.
Als je de ventilatoren laat draaien terwijl de verwarming an het opwarmen is, dan forceer je enigszins de luchtstroom. De warme lucht wordt eerder naar beneden gedwongen en de aan gezogen lucht wordt ook warmer. Al is dit niet heel erg veel, het is wel zo en het heeft effect op de snelheid waarmee de lucht wordt opgewarmd. Het plaatsen van meer ventilatoren kan op een gegeven moment ook nadelig gaan werken. De hoeveelheid lucht die langs de verwarming wordt geleid wordt hiermee te groot om ene goede warmte afgifte te verzorgen en zo ook een gelijkmatige warme luchtstroom te realiseren. Ook daarom zijn dit niet zo maar ventilatoren, maar lage snelheidsventilatoren. Case ventilatoren zijn typische hoge snelheidsventilatoren, omdat ze zo mogelijk alle warmte uit een PC kast zo snel mogelijk moeten afvoeren. Een totaal andere functie dus. Het geluid is daarbij dan ook van ondergeschikt belang. Door de lagere snelheid zijn de ventilatoren die in de radiator ventilatoren zitten ook fluisterstil.
Het enige deel waar ik mij wel zorgen over maak is de kwaliteit van de thermoschakelaar die het systeem moet in- en uitschakelen. Die kwaliteit lijkt enigszins dubieus te zijn. Ik heb al vele klachten hierover gelezen, maar ik denk en hoop de leveranciers ook. om nu het product helemaal af te keuren op een onderdeel, hoewel wezenlijk, is ook weer overdreven. Ik denk zelfs dat een belletje naar de leverancier voldoende is om een andere schakelaar toe gestuurd te krijgen. Ze zijn overigens maar €8,50 om na te bestellen. En, sorry voor de sneer, maar magneten die uit de behuizing loslaten kunnen ook met een beetje superlijm weer worden vastgezet.
Ik ben overtuigd dat het een toegevoegde waarde kan hebben, en zeker als je de rest van dit warmte systeem ook eens nader gaat bekijken en zo nodig gaat aanpassen, is er vast een zekere besparing mogelijk. We doen het natuurlijk voor onze portemonnaie, maar zeker toch ook om onze ecologische voetafdruk te verkleinen?
Top blogdus, Erwin!
Eerlijk is eerlijk, maar het ventilator project is iets complexer dan dat we hadden gedacht. Ik denk wel dat met het delen van alle ervaringen (zowel negatief als positief) en de aanvullende informatie van de overige lezers we echt wel goed op weg zijn. En absoluut is een besparing lekker voor de portemonnee ;-), maar het stukje verduurzamen mogen we ook zeker niet vergeten! Rustig achterover leunen en afwachten is naar mijn mening niet meer mogelijk…
Ontzettend bedankt voor je uitgebreide feedback Reijer!
Groetjes Erwin
Die amazon link is interessant :). Ik vind het altijd leuk om dit in DIY oplossingen te maken. Ik heb op een ‘klein chinees webwinkeltje’ een set a 10 cooling-fans gekocht, 2x 12v temperatuur schakelaars en 2x 12v adapters, en een setje kabels met mannetje / vrouwtje plug.. Met behulp van een gatenzaag en een restant boardplaat heb ik een soortgelijk product gebouwd. Voor minder dan 40,- aan materiaal heb je dan 3 stuks a 3 fans die precies hetzelfde doen… Mogelijk zijn de qua geluid wel iets hoorbaarder ivm de fans speedcomfort, en …. het resultaat is estetisch niet te vergelijken, maar eenmaal gemonteerd zie ik er niets van. Met 10 a 20% besparing in het vooruitzicht neem ik het zachte gezoem voor lief.. Schakelt op fabrieksinstelling op dit moment vanaf 30 graden in, en schakelt automatisch weer uit bij 28..
Ik twijfel of het product nou echt positief bij gaat dragen aan mijn energie rekening… Er wordt overduidelijk een lucht trek gestimuleerd. Je voelt zelfs bij je voeten een koude luchtstroom. (radiator bevind zich direct achter de bank). Bij de ‘natuurlijke’ luchttrek, krijgt de lucht veel meer tijd krijgt om op te warmen, en verlaat de radiator voelbaar warm. Op de plek waar de fans zitten, voel je de luchtstroom, echter verlaat de rariator slechts lauwe lucht … De circulatie is zwaar bevorderd, maar de output is vele malen zwakker… Draagt niet bij aan het comfort gevoel… Ik ben blij dat ik geen 150,- heb geïnvesteerd…
Ik kan bovenstaand alleen beredeneren en constateren vanuit mijn hobby project, dit is dus geen echte ervaring op het orginele product, die misschien bewust zwakkere fans kan hebben, en breder getest is….
Maar ongeacht de kracht van de fans, is het principe is identiek. Des te hoger de circulatie, des te zwakker de opwarming. en zal de lucht meerdere keren moeten doorstromen om alsnog in z’n geheel warmer te moeten worden…. De minder warme lucht zal in de tussentijd waarschijnlijk weer afgekoeld zijn om weer onderaan de fans aangezogen te kunnen worden…. Ben erg benieuwd naar jullie ervaringen met het orginele product…
Ontzettend bedankt voor je reactie Remco en ik hoop dat je een mooi resultaat gaat behalen met je doe-het-zelf project! Fijn dat het linkje via het kleine chinese webwinkeltje je op weg heeft kunnen helpen… 😉 Heel veel succes!
Remco,
Als je het geluid wil verminderen, moet je de ventilatoren langzamer laten draaien. En dus moet je de spanning lager zetten dan normaal. Als je daartegen iets grotere ventilatoren pakt, dan kun je toch een gelijke luchtverplaatsing krijgen. Met behulp van google kun je de berekening wel vinden welke de balans geeft voor een optimale snelheid tegen een minimale geluidsdruk.
Ook ik heb al eens nagedacht om dit zelf te bouwen, maar dat betekent ook een boel klooiwerk en dus tijd. Ook het ‘mooi’ maken is iets wat tijd kost. De bevestiging zoals deze kant en klare producten hebben, zijn ook ontwikkeld. Het materiaal wordt snel als plastic bestempeld, maar net elk plastic kan langdurig tegen temperaturen van 40 graden en hoger zonder snel te verouderen. Dit alles maakt het dus tot een op zich goede kwaliteit/prijsverhouding waar ik niet tegen ga experimenteren (en ik ben ene elektronicus en doe het zelver).
Wij hebben twee radiatoren van 45 cm. Dus iets minder dan 50. In een instructiefilmpje heb ik gehoord dat dit ook kan. Is dit juist?
Ik kon in bovenstaande deze vraag niet zo snel vinden.
Ik heb even gekeken bij onze situatie thuis… De radiatorventilator heeft een lengte van 34 cm en je zou dus even kunnen kijken of er genoeg ruimte is. 11 cm vrije ruimte moet ruim voldoende zijn voor het aansluitsnoertje en de thermostaat. In mijn ogen zou dit dus zeker mogelijk zijn. Maar ik wil wel benadrukken dat wij geen expert zijn…
Groetjes Erwin
In het hele verhaal valt me op (net als Jan Assink in de allereerste reactie) dat de meest essentiële gegevens ontbreken; 1) is er gemeten hoeveel sneller een kamer opwarmt? en 2) wat is de gemeten energiebesparing?
En wordt het voelbare warmte effect (waar sommigen van spreken) niet alleen maar veroorzaakt doordat je via de ventilatoren de al verwarmde lucht opnieuw circuleert? Warme lucht stijgt op (ga meer eens een tijdje in een goed verwarmde kamer op een trapje met je hoofd dicht bij het plafond staan; verstikkend warm). Met andere woorden de ventilatoren zorgen ervoor dat de warmere, hogere luchtlaag in de kamer sneller (dan door de natuurlijke afkoeling) naar beneden gehaald wordt en op die manier hergebruikt wordt. Dat geeft een aangenaam effect en de woonkamer thermostaat zal misschien iets eerder de levering van warmte naar beneden bijsturen.
Maar of er echt een besparing is blijft totaal onduidelijk. Ook de flink verdeelde meningen leveren niets op. Het hele blogverhaal begon veelbelovend maar gaat uit als een nachtkaars! (door de ontbrekende meetresultaten)
In dit blog heb ik geschreven dat we met één radiator ventilator de test hebben gedaan. In onze huiskamer hebben wij er minimaal vier nodig voor een optimaal resultaat, dus een exacte energiebesparing kan ik dus niet geven (en zal ik dan ook zeker niet doen). Ook op de website van milieucentraal zul je hetzelfde antwoord vinden…
https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/duurzaam-verwarmen-en-koelen/bespaartips-verwarming/#radiatorventilator
Winnaar van meerdere awards, waaronder het “groenste idee van Nederland” was voor ons de reden dat we voor dit product hebben gekozen. Als iets meerdere awards wint, zou je er toch vanuit kunnen gaan dat het apparaat doet wat men belooft. Wij hebben vervolgens een eerlijke review geschreven van onze eigen ervaring met één apparaat.
Maar, als je dus geen goed gevoel hebt bij het systeem dan moet je er zeker niet aan beginnen!
Bedankt voor je reactie Alle en veel succes met het verduurzamen van de woning.
Ik zou aanraden om een dongle van Home wizard te kopen. Kost €30,-
Deze plug je in op je slimme meter in de meterkast.
Op je telefoon kan je dan precies zien wat je gas en elektra gebruik is.
Dit alles real time.
Geeft heel veel inzicht in je energieverbruik.
Ben trouwens dik te vrede met mijn speed comfort
De meters van Home Wizard staan ook op mijn verlanglijstje! Ik heb er al veel over gehoord en het waren vooral positieve ervaringen ;-).
Bedankt voor de reactie!
Misschien ga ik zoiets eens proberen 😉, want die dingen van Speedcomfort zijn wel heel erg duur.
https://www.amazon.nl/Estink-Super-Koelventilator-temperatuurregeling-koeler/dp/B082ZYXF7Y/ref=sr_1_7?crid=2GMEH0XMHRTV3&keywords=radiatorventilator+voor+cv&qid=1668675767&qu=eyJxc2MiOiIxLjQxIiwicXNhIjoiMC4wMCIsInFzcCI6IjAuMDAifQ%3D%3D&sprefix=radiatorventilator%2Caps%2C51&sr=8-7
Wie weet! Misschien werkt het wel! 😉
Weet iemand of het erg is als ik meer ventilatoren plaats dan de aanbevolen hoeveelheid van 1 per 30 m3. Stel ik plaats er 2 per 30 m3. Is dat dan nadelig, of even goed, of beter?
Ik durf het je echt niet te zeggen Frank.. Ik ben iemand die het gewoon zou proberen (op kleine schaal)… 😉 Maar inderdaad, misschien is er iemand die het antwoord heeft!
Ik heb mail aan speedcomfort gestuurd. Volgens hun is het niet zinnig om meer ventilatoren te plaatsen dan nodig volgens de 30m3 berekening.
Bedankt voor de informatie Frank! Top!
Speedcomfort geinstalleerd, maar wanneer ik mijn hand boven het gedeelte van de verwarming houd, waar de ventilators zich bevinden, dan voelt de luchtstroom aanmerkelijk kouder aan dan het gedeelte van de verwarming waar de ventilators zich niet bevinden. Eigenlijk wordt dus de koude lucht van de vloer opgezogen en door de ventilators langs de verwarming gevoerd, maar niet voldoende verwarmd.
Hierdoor krijg je eigenlijk een koudere luchtstroomcirculatie door de huiskamer.
Verwarmingsstand ketel op 55 graden.
Ik had wel een tip gelezen, van één van de lezers, dat je nog iets kunt proberen met de plaatslocatie van de Speedcomfort thermostaat. Als het dan nog niet is gelukt dan zou ik contact opnemen met de klantenservice van Speedcomfort. Misschien dat zij je dan verder op weg kunnen helpen… Veel succes!
Ik lees niemand die ze bovenop de radiator plaatst. Speedtest zelf zet op hun site in hun FAQ’s dat dat kan en voor de werking niet uit maakt. Ikzelf heb dat gedaan en heb geen last van koude lucht zoals geschreven in deze reactie. ‘Nadeeltje’ is dat je ze dan wel ziet.
Speedtest moet uiteraard zijn Speedcomfort. Aanvulling; als je ze bovenop de radiator legt, blazen ze dus verwarmde lucht de kamer in en zou je geen last moeten hebben van ‘koudere’ lucht, zoals geschreven in de reactie.
Bedankt voor de tip!
Aanvulling: In sommige reviews en testen las ik mensen die stellen dat de Speedcomfort ventilatoren onderaan de radiator bevestigd moeten worden omdat ze dan het beste werken. Zoals ik al zei, meldt Speedcomfort zelf in hun Faq’s dat onder of bovenop de radiator voor de werking niet uitmaakt. Sterker nog, in hun documentatie melden ze zelfs het volgende (als je hem niet aan de onderkant kunt / wilt plaatsen);
“ Plaats de SpeedComfort (A) aan de bovenkant van de radiator. Dit heeft geen invloed op de prestaties. De onderkant heeft alleen de voorkeur omdat het product dan minder zichtbaar is. Zorg ervoor dat de SpeedComfort (A) ook dan naar boven wijst.”
Ikzelf heb 3 speedcomforts bovenop een grote radiator liggen tussen de 2 voorste panelen. Ze liggen iets verzonken, je ziet ze zo niet echt en storend ziet het er dus niet uit. Als de thermostaatknop op stand 3 staat wordt alleen het bovenste stuk van de radiator goed warm. Mijn gedachtengang is dat de warme lucht zo nog sneller / beter verspreid wordt. Uiteraard is dat niet getest, het is een gedachtengang.
Mijn ervaring is sowieso dat mijn (grote) kamer echt sneller warm wordt sinds ik de speedcomforts heb.
Ontzettend bedankt voor je reactie en de tip! 😉
Lucht gaat door de radiator, van onderen naar boven.
Of je ‘m van onderen naar binnen duwt, of van boven weg trekt maakt weinig uit.
Onder is in theorie iets beter, omdat de druk in de radiator dan hoger is (perszijde ventilator), en warmteoverdracht beter is bij een hogere druk.
@Hendrick: Lucht van minder dan 37°C (je lichtaamstemperatuur) koelt af. Dus dat de lucht koel voelt: dat kan. Vermogen = temperatuurtoename x volume. Dus 100L/min lucht die 2°C warmer uit de radiator komt dan hij er in ging is 2x zoveel verarming als 10L/min lucht die 10°C warmer uit de radiator komt (zelfs als die 2e luchtstroom warmer aan voelt). Uiteindelijk is je ruimte 2x sneller verwarmd door de 1e luchtstroom.
Ik ben goed tevreden met de ventilatoren. Heb 2 grote ramen ( op het zuiden ) en daar onder 2 radiatoren.
Ben begonnen bij de rechter radiator,daar zat een stopcontact vlak bij. Onder iedere radiator zitten 2 ventilatoren. Tussen de 2 radiatoren zitten de ventilatoren gekoppeld met een 2.20 verlengkabeltje. Heb het s’ morgens getest met de cv ,dan is alles nog koud, na zo’n 8 minuten schakelde de 4 ventilatoren aan,voeler zit op de aanvoerleiding van het warme water. Kon het merken in de kamer en ze schakelden ook uit bij afkoeling van het warme cv water, precies zoals het moet! Nu nog afwachten hoe het met de winter gaat,zie geen probleem dan. En schoonmaken na een aantal maanden is ook niet zo’n kus. Een tevreden klant.😀
Ontzettend bedankt voor de reactie en heel veel succes met het verduurzamen van de woning! 😉
Ik heb naar aanleiding van deze review en de video 2 setjes met 3 ventilatoren aangeschaft. De kwaliteit valt me tegen, de magneetjes in de temperatuursensor lieten al gelijk los, je moet ze in 1 keer plakken en dan eraf blijven omdat je anders achter de radiator magneetjes mag gaan zoeken.
Ook bleken de 30 cm verlengkabels geen goed contact te maken bij 1 set.
Uiteindelijk alles aan de praat gekregen, bleek van de andere set de temperatuursensor stuk, aan doet hij prima, maar hij gaat niet meer uit als de radiator onder de 25 graden komt.
Ik ben daarvan geschrokken, heb er 270 euro voor betaald en bij beide dozen een probleem. Ze gaan dus nu weer terug naar de bouwmarkt. Te meer omdat ik net dit artikel las waarin wordt aangegeven dat ze waarschijnlijk amper effect hebben als je andere maatregelen treft. Ik heb onze cv installatie waterzijdig laten inregelen, overal thermosstaatkranen, cv temperatuur staat op 70 graden, ons huis heeft label C, ik vermoed dast ze voor ons persoonlijk niet eens echte winst opleveren, zie het artikel van 2 dagen terug uit de Volkskrant:
https://www.volkskrant.nl/beter-leven/helpt-een-radiatorventilator-om-de-energierekening-omlaag-te-krijgen~bf251e7a/
Allereerst bedankt voor je reactie. Wat ontzettend balen dat de sets niet naar behoren functioneerden! Ik begrijp heel goed dat je voor dit bedrag optimaal functionerende apparaten verwacht. Daarnaast is het natuurlijk heel verstandig om naar andere besparingsmogelijkheden te kijken. Ik heb het artikel ook gelezen en daarin geeft men aan dat het voor het ene huis beter zal werken dan voor het andere huis. Ik ben zelf geen expert en ik geef alleen een review over onze eigen ervaringen met de ventilatoren en bij ons werken ze uitstekend. In ieder geval veel succes gewenst met de besparingen.
Zou proberen om de aanvoer temperatuur naar beneden te halen ,en de radiatoren waterzijdig in te regelen ,en proberen de retour temp te verlagen.
Aanvoer temp x0,8 =retour temperatuur, hoe lager de retour temp hoe meer hr functie je gebruikt
diverse theorieën zegt dat er gewoon sprake is van luchtverplaatsing..
Of dit nu van boven uit de radiator komt, of onder, er blijft warme lucht in een kamer stromen…
Radiator ventilatoren geven echt geen oplossing… de besparing ben je al kwijt aan de aanschaf…
Uiteindelijk gaat het om luchtverplaatsing. Dan kun je nog zoveel ventilatoren plaatsen, als je het huis niet optimaal hebt geïsoleerd, heeft het echt geen zin.. en dan nog zal dit een minimale besparing opleveren.
Wij vinden het erg “grappig” hoe verschillend de meningen zijn. De één zweert bij het systeem en een ander heeft er absoluut geen vertrouwen in (of heeft er slechte ervaringen mee). Omdat een review eerlijk moet zijn delen wij alle meningen. Bedankt voor je reactie Elise! 😉
@Oonk: hier ben ik het niet mee eens.
Als je zuinig stookt met een lagere aanvoertemperatuur vanuit de verwarmingsketel krijg je een lagere luchtstroming doordat de lucht in de radiator minder opwarmt. Deze ventilatoren kunnen de warmteoverdracht zeker een goede boost geven.
De besparing gaat van de lagere retourtemperatuur komen (efficiëntere verwarmingsketel).
Ik heb afgelopen week een aantal speedcomforts geïnstalleerd. Het valt me op dat we hierdoor de ruimte veel sneller verwarmen (ketel ook op lagere temperatuur ingesteld).
Ervaring is wel dat de ventilatoren na afschakelen van de ketel vrij lang doordraaien (radiator voelt al koud aan) en dus een onaangename ‘koude’ luchtstroom geven.
Zijn er meer mensen met deze ervaring ?
De thermostaat van de ventilatoren zou het systeem moeten uitschakelen als de temperatuur van de radiator onder de 25 graden komt. Bij ons thuis voelt de luchtverplaatsing op het eind iets koeler aan maar wij ervaren dit niet als onaangenaam.
Wel wil ik benadrukken dat ik geen expert ben op het gebied van de Speed Comfort, dus als je twijfels hebt dan zou ik contact opnemen met de klantenservice.
De gebruikte sensor is een goedkope klixon thermostaatschakelaar die bij mij pas bij 20 graden uitschakelde. Dan draaien de ventilatoren in de zomer ook nog want onder de 20 graden wordt het zelden. Beter is dit eerst goed te testen met een föhn en een thermometer voordat je het installeert en het uit het zicht is.
Bedankt voor het delen van de informatie!
Wim Gerrits
Ik had precies hetzelfde dat er na afkoeling van de radiator koele lucht de kamer in kwam omdat de radiator was afkoeld.
Overal word gezecht de de thermostaat boven in moet zodat hij snel aangaat maar daar koelt hij als laatste ook pas af.
Ik heb de thermostaat nu iets lager geplaatst 12 cm van de bovenkant radiator. Hij slaat dan iets later aan maar word wel snel warm in huis. Hierdoor slaat hij sneller uit en komt er minder koude lucht de kamer in.
Daardoor blijft het langer aangenaam in huis.
Je kunt voor je zelf kijken wat het beste bij jou in huis werkt misschien dat dit ook werkt voor jou.
Ontzettend bedankt voor de tip!
Zou best kunnen en dan ook nog, als men alleen in de woonkamer ze plaatst dan gaat de rest van de woning er onder lijden wat themperatuur betreft, dus door het hele huis deze dingen, doe me een lol zeg!
Als je dan de laatste geplaatst heb is de eerste al versleten, mij niet gezien en als men al niet erg veel gas verbruikt is de winst ook weinig, dat wordt niet in de berichten meegenomen.
Mag ik een vraag stellen ? Ik heb 3 putten waar in iedere put een convector zit . De kamer is 8mx4mx2,50 hoogte. Hoeveel ventilatoren moet ik dan plaatsen. Moet IK dan in alle 3 de putten een duo set plaatsen of is 1 mono set genoeg?
Volgens de rekenformule van Speed Comfort moet je het volume van de kamer delen door 30 (dit is de luchtverplaatsing per unit). Het volume is in jou geval 80m3.
80:30=2,66 ventilator units. Volgens deze gegevens zou 3 mono sets voldoende moeten zijn. Ik ken natuurlijk niet de situatie, maar liggen deze putten vlak naast elkaar? Speed Comfort heeft namelijk koppelkabels in het assortiment die een lengte hebben van 1,2 meter (los verkrijgbaar). Misschien lukt het dan al met een trioset. Je hebt dan maar 1 voeding 230v (en 1 thermostaatschakeling) nodig en je kunt de overige 2 ventilatoren dan doorkoppelen. Ik hoop dat je iets kunt met deze informatie!
Wel wil ik benadrukken dat ik geen expert ben op het gebied van de Speed Comfort, dus als je twijfels hebt dan zou ik contact opnemen met de klantenservice.
Goede morgen Erwin
Ik wil nog wel even de volgorde van werken toelichten, eerst ben ik via een leveranciers site aan het puzzelen geslagen wat voor soort en hoeveel vermogen aan verwarming is gemonteerd,daarna de cv ketel 2kW hoger afgesteld als het geinstalleerde vermogen.De boiler temp. in de cv op 60 gr afgesteld,en de verwarmings aanvoer op 65 gr. daarna alle verwarmingen open gezet en de thermostaat op28 gr. toen gewacht tot alles heet was en begonnen met de infrarood thermometer de in en uitgangen te meten en afsluiters zover geknepen dat het verschil 0,8 x de invoertemp.is( ik heb nog simpele kranen) toen dit gebeurd was alles een merkje gegeven.daarna de aanvoer op 55 gr gezet.De ketel staat na de opwarm fase op een laag pitje te draaien en continue te condenseren,(verwarmings monteur was verast zo mooi als het systeem draaide en hoe schoon het gebleven was).De thermostaat is een Honyewell modulerende MT4(zelf lerend) via de site van mindergas kun je daarna heel goed de gevolgen van alle afstellingen controleren.Overigens kun je het afstellen ook doen met voetventielen als deze zijn aangebracht ivm thermostaatkranen.
Allereerst bedankt voor je reactie! Er valt nog genoeg te verbeteren volgens mij… Het begint al een hele studie te worden en ik denk dat wij (en andere lezers) zeker met deze informatie een stap kunnen zetten in de goede richting. Ontzettend bedankt voor de tips!
Hoi Harm,
Kan je een voorbeeld geven van het afstellen van de temp. Bedoel je dat als het water met 60 gr binnenkomt het er met 60 – (60×0.2)= 48 gr er uit gaat?
Hi, dank voor de review en inderdaad is het terugbrengen van de ketel temperartuur de eerste besparing.
Is het niet zo dat wanneer je CV water en warm water (douche etc) niet separaat kunt instellen, dat je dan niet onder de 60 graden mag gaan ivm legionella? Ik kon dat zo 1,2,3 niet vinden, maar wellicht wel goed als extra tip indien we hier streven naar zo laag mogelijke temperaturen 🙂
Je moet in dat geval zeker voorzichtig zijn. Ik heb informatie gezocht op de site van RIVM en zei zeggen dat de legionellabacterie groeit in water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden.
https://www.rivm.nl/legionella De 60 graden temperatuur is volgens mij de minimale temperatuur die nodig is om een eventuele legionellabacterie te doden. In ons geval heb ik de tapwaterzijde afgesteld op 60 graden en de cv zijde op 58 graden. Bedankt voor het melden in ieder geval!
Een CV ketel heeft gescheiden instelling voor CV temperatuur en tapwater temperatuur. Alleen de CV temperatuur verlaag je. Doordat dit een gesloten systeem is is er geen risico voor legionella. Dit water komt immers niet als nevel (die ingeademd wordt) vrij. Het tapwater system voor douche houd je op een hoge temperatuur (boven de 60°C). Dan werken de thermostaatkranen ook goed.
Dankjewel voor je reactie Bram!
Ik heb de speedcomfort trio onder de verwarming in de huiskamer geplaatst.Eerst alle verwarmingen met behulp van een infraroodthermometer afgeregeld ,zodat de retour een factor 0,8 lager is in temperatuur(het huis is een energie label B woning) daarna de cv aanvoer op 55°C gezet.Het huis wordt nu redelijk snel warm met in de douche na opwarmen een temp.van 22 °C en in de huiskamer 20 °C.De besparing omgerekend naar graaddagen is tot nu toe 21% gerekend vanaf 1 januari.Gebruik voor verwarming 650m3 gas en voor douchen en koken 80 m3 gas. Een zonnecollector verwarmt een voorraadvat van 150 ltr tot 80 °C dit wordt gerbruikt voor douchen
Dat is een hele mooie besparing! De aanvoertemperatuur van onze cv installatie heb ik tot nu toe omlaag geschroefd naar 58 graden, maar na het lezen van jouw bevindingen valt er zeker nog “winst” te behalen… Ontzettend bedankt voor je reactie!
Het ketelwater zo laag mogelijk instellen is de eerste besparing. Men moet dan wel een belans vinden hoelang het duurt voordat de kamer verwarmt is. De kunst is om de ketel op een laag pitje continue te laten draaien, niet aan/uit. Mijn ketel staat op 55gr ingesteld.
Hoe lager het ketelwater, hoe moeilijker de warmte afgifte is.
Nu kom de radiator ventilator om de hoek kijken. Deze zou de warmte afgifte verbeteren. Ik denk dat ik deze radiator ventilator ga aanschaffen.
Allereerst bedankt voor de reactie! Onze keteltemperatuur hadden wij terug geschroefd naar 58 graden, dus dat ontloopt elkaar niet zoveel. Wij gaan komende winter verder met experimenteren en hopen dan nog meer te kunnen bezuinigen. Ontzettend bedankt voor de feedback!
Ik heb 2 convectorputten die de woonkamer moeten verwarmen. Ik vraag me af. Moet ik in beide Putten units plaatsen en hoeveel dan wel? De convectoren zijn beide ongeveer 240cm lang.
De inhoud van de kamer schat ik op 100m3
Ik heb even gekeken op de website van SpeedComfort en zij hanteren de volgende formule: 100m3 gedeeld door 30m3 (luchtverplaatsing per unit) is 3,33 units. Ik zou dit afronden op 4 radiator units.
Omdat je 2 convectorputten hebt dan zou ik kiezen voor 2x de SpeedComfort duo set.
Ik wil wel benadrukken dat ik geen expert ben op dit gebied en dat ik puur ben uitgegaan van de gegevens die SpeedComfort hanteert. Als je het echt zeker wilt weten dan zou je misschien contact kunnen zoeken met hun klantenservice…
Veel succes met het verduurzamen van de woning!
Wat deze dingen blijkbaar doen is de warmte sneller verdelen. Besparen daar geloof ik niks van. De ketel stuurt de watertemperatuur en als de radiator sneller afkoelt gaat het proces van opwarming gewoon verder.
Op de koop toe maakt het van de, door een ventilator uitgeruste radiatoren, super snelle radiatoren. Resultaat volledige onbalans met bv de badkamer of werkkamer.
Sneller opwarmen is meestal synoniem van hoger verbruik. Langzaam opwarmen met aangapaste temperatuur is zuiniger, comfortabeler en vooral stiller.
Denk niet dat het warm water hier is uitgevonden.
Ik ben helaas geen expert op het gebied van radiator ventilatoren, maar toch denk ik dat een energiebesparing in het gasverbruik mogelijk moet zijn… Misschien niet de 22% die SpeedComfort aangeeft, maar in mijn ogen helpen alle kleine beetjes!
Onbalans in de badkamer of werkkamer, dat probleem hadden wij sowieso in onze woning (en ik denk in heel veel huishoudens). Met een zoneregeling zouden we dit kunnen oplossen, maar op zich hebben wij er niet veel moeite mee dat de slaapkamers iets frisser blijven. De thermostaatkranen doen goed hun werk in ieder geval (mits laag ingesteld). De temperatuur in de huiskamer vinden wij wel erg belangrijk! Wij hebben echt sterk het gevoel dat de huiskamer sneller op temperatuur is door het gebruik van de radiator ventilatoren.
Maar eerlijk is eerlijk, gezien de huidige energietarieven hebben ook wij de thermostaat een graadje lager ingesteld. Natuurlijk zien we dit terug in het gasverbruik en zijn de kosten een stuk lager. Heeft de radiator ventilator hiertoe bijgedragen? Geen idee, maar de tijd zal het leren… Heel veel succes met het verduurzamen van de woning! 😉
Ik denk dat er winst (energie besparing) te halen is als je door de ventilatoren de cv ketel aanvoertemperatuur zou kunnen verlagen. Hierdoor gaat het ketelrendement omhoog.
Daar moet ik je gelijk in geven en eerlijk gezegd hadden wij dat al gedaan, nog voordat wij in het bezit waren van de radiator ventilatoren..
Bedankt voor je reactie!
Hoi,
Bij ons kon idd de aanvoer temperatuur van 70 naar 60 gradenC. Moet ik er wel bij zeggen dat de aanwezige radiatoren in ons huis eigenlijk te weinig vermogen hadden bij 70 gradenC, oude radiatoren ooit bedoeld voor 90 gradenC. De ventilatoren zorgden voor betere warmte afgifte, dus sneller de kamer op temperatuur en voor een lagere temperatuur van het retourwater wat zorgt voor efficiëntere werking van de ketel. Van 2700 terug naar 2300m3 gas
Dat zijn mooie resultaten zeg! Bedankt voor het delen van jullie ervaringen!
Toch is het toch echt zo dat je op deze manier energie kunt besparen. Door lucht langs de radiatoren te blazen, het je meer warmteoverdracht van radiator naar de lucht bij dezelfde aanvoertemperatuur. Meer convectie dus bij een lagere temperatuur. En juist dat verlagen van de aanvoertemperatuur maakt je CV ketel zuinig.
Je cv ketel regelt als het goed is niet de temperatuur van het terugkerende water, maar op de thermostaat in de woonkamer. Daarom is het dus ook niet zo dat je, omdat je cv ketel harder gaat stoken omdat de radiator sneller afkoelt, het tegendeel is juist waar: juist het feit dat je de radiator sneller afkoelt, geeft aan dat het effect heeft.
Bedankt voor je toelichting!
Sneller afkoelen betekend dus meer warmte afgifte in de ruimte en dus minder lang de cv aan,toch?
Dat de cv sneller uitgaat kan ook een nadeel zijn in comfort. Wij hebben een modulerende thermostaat en cv ketel. Je ziet dat de cv de vlam en toerental sterk omlaag moduleert om het vuurtje constant op een laag niveau te houden. Cruising. En niet af en aan.. slaan. Ik weet wat beter is.. Ik snap wel dat de verhoogde luchtdoorvoer de benodigde cv temperatuur verlaagd. Dus,.. all met al.. ? Ik overweeg wel om deze ventilatoren alsnog te kopen. Maar zit te denken aan dat uit en aan. Of we dat wel moeten willen. Zie het als autorijden. Snel optrekken en dan weer wachten voor het volgende stoplicht. Of, toch gewoon rustig 1 gangetje en dan steeds door kunnen rijden. Is niet 1 op 1 te vergelijken.
Toch lagere aanvoertemperatuur en voldoende delta t over aan en afvoer is met een hr ketel wel het doel..
Een lastig vraagstuk waar ik je helaas niet mee verder kan helpen. Wellicht heeft één van de lezers de goude tip! Bedankt in ieder geval voor de aanvullende informatie.
Dag Erwin,
Een ding mis ik in je betoog ( tenzij ik iets over het hoofd zie) over deze Speed Comfort ventilatoren!
Doen ze wat beloofd wordt in deze zaken:
-snellere warmteresultaat
-lager gasverbruik
Hoi Jan,
Allereerst bedankt voor je reactie. In mijn blog heb ik dit inderdaad meegenomen in de review. De test hebben wij uitgevoerd met één radiatorventilator en dat geeft natuurlijk geen eerlijk beeld voor het eindresultaat. Wel heb ik er een goed gevoel over het systeem en wij gaan dan ook zeker verder uitbreiden tzt.
Door de huidige energieprijzen hebben ook wij de thermostaat een graadje omlaag gezet. Logisch dat het gasverbruik daardoor omlaag is gegaan… 😉 Of de radiatorventilator daartoe heeft bijgedragen durf ik niet met zekerheid te zeggen! Ik vind het dus lastig om hier een antwoord op te geven. De tijd zal het leren!
Het antwoord is gewoon “neen”
Ook fluisterstil is met een korrel zout te nemen. Eigenlijk maken ze best veel herrie.
Mijn ervaring ,met convectoren en 5 ventilators is zeker niet positief gewoon omdat bij een convector de afkoeltijd zeer snel is.
Bedankt voor je reactie Luc en het delen van jouw ervaring!
Leuke review, waar het mij omgaat of het gasverbruik omlaag gaat als ik dit aanschaf.
Ik snap dat je dit niet na een maand of een jaar kunt zien op je jaarafrekening want er zijn te veel factoren die daarbij een rol spel zoals buiten temperatuur en of je dezelfde temperatuur hanteert in die tijd.
Maar het zou wel mogelijk zijn om dit 2 dagen te testen?
Bijvoorbeeld 1 dag met ventilatoren met gasverbruik en de andere dag zonder ventilatoren en gasverbruik controleren op verschil.
Zo heb je tussen 2 dagen bijna geen verschil in buiten temperatuur terwijl je de thermostaat ook op dezelfde temperatuur kunt houden.
Graag hoor ik wat het verschil in gasverbruik is zodat ik kan zien hoeveel dit dan bij jouw zou schelen per dag.
Alvast bedankt en op naar de zomer hahaha
Allereerst bedankt voor je leuke reactie Jeremy. In eerste instantie moest ik een beetje achter mijn oren krabben na het lezen van jouw voorstel ;-), maar nadat ik het rustig liet bezinken zag ik toch wel de meerwaarde van de test. Zoals je al aan geeft is het gasverbruik afhankelijk van zeer veel factoren. De beide testdagen moeten vrijwel identiek zijn en de situatie in huis moet ook vrijwel hetzelfde zijn.
Heel graag zou ik de uitdaging aan willen gaan, alleen gaat dit op korte termijn helaas niet lukken. Ergens eind januari/februari wil ik een poging wagen om de test te gaan doen.
Al de verzamelde gegevens zal ik dan verwerken in een nieuw blog en ook ga ik proberen alles vast te leggen op video. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt in ieder geval!
Nogmaals bedankt Jeremy en ik hou je op de hoogte.
Groetjes Erwin