Trampoline springen!

Trampoline kopen? 5 tips om je op weg te helpen!

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Wie vindt het nou niet leuk om zich heerlijk uit te leven door te springen op de trampoline? In de tuin ben je misschien al een eind op weg met allerlei zaken die moesten gebeuren om alles zomerklaar te maken. Maar heb je ook aan de trampoline gedacht? Voor de kids mag een trampoline eigenlijk niet ontbreken (mits er ruimte voor is natuurlijk).

trampoline springen linksboven
Springen op de trampoline

Hoewel de scholen pas weer begonnen zijn, na een lange sluiting door de coronamaatregelen, wordt er toch nog veel binnen gezeten. Sportverenigingen mogen hun deuren helaas nog niet openen, dus het is een welkome afwisseling om het binnen zitten af te wisselen met lekker buiten springen op de trampoline.

Ik geef je hieronder wat tips waar je op moet letten bij het aanschaffen, plaatsen en onderhouden van een trampoline.

Inhoudsopgave

Tip 1: Vanaf welke leeftijd kan je op een trampoline?

Vanaf ongeveer 4 jaar kan een kind goed op de trampoline springen. Zijn botten zijn dan sterk genoeg en hij heeft voldoende controle over zijn lichaam. Trampoline springen is niet alleen goed voor de gezondheid, het is bovendien uiterst leerzaam. Het kind leert namelijk door zijn knieën te buigen en “klappen” op te vangen. Jongere kinderen kunnen dan ook beter niet met meerdere tegelijk trampoline springen, want het kind moet nog leren zelf zijn sprong te controleren.

De hele kleine kinderen kunnen natuurlijk ook wel op de trampoline spelen. Laat ze een beetje rollen en bewegen op de trampoline zodat ze zien hoe hun lichaam hierop reageert. Belangrijk is natuurlijk dat je bij jonge kinderen altijd in de buurt blijft!!!!

Tip 2: Hoe groot moet je trampoline zijn?

De grootte van de trampoline is natuurlijk zeer belangrijk. Bij een kleinere tuin kan je besluiten om een mini inklapbare trampoline met beugel te kopen. Deze is trouwens ook nog handig om mee op vakantie te nemen. Met deze aankoop sla je dus twee vliegen in één klap.

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een grote trampoline. Er zijn veel soorten en maten. Kijk vooraf goed wat je kwijt kan qua ruimte en of er voldoende vrije (veiligheid)ruimte rondom de trampoline aanwezig is. Kun je de trampoline makkelijk opbergen in de winter?

Tip 3: Hoe plaats je een trampoline?

Een trampoline kun je natuurlijk zo neerzetten. Zorg er wel voor dat hij stevig staat, dus leg bijvoorbeeld balken op de poten en plaats hem op een vlakke ondergrond. Zorg er verder voor dat een trampoline vrij staat en dus niet vlakbij obstakels, zoals de zelfgemaakte plantenbakken uit een eerdere blog. Door in de buurt liggende obstakels kunnen kinderen zich gemakkelijk bezeren. Nog beter is het om een net rondom de trampoline te plaatsen. Let dan wel goed op de diameter van de trampoline, zodat het net goed strak eromheen past.

Je kunt de trampoline ook ingraven, zodat valgevaar voorkomen wordt. Dit kun je laten doen door een bedrijf, maar als handige doe-het-zelver kun je natuurlijk ook zelf aan de slag gaan. Let erop als je met de schop aan de gang gaat, dat er geen elektriciteitskabels of leidingen op de toekomstige plaats van de trampoline in de grond liggen.

Tot 70% van de trampoline kun je ingraven zonder dat er bekisting nodig is. Wil je dieper met de trampoline, dan moet je een houten bekisting maken om te voorkomen dat het gat instort. Ook is het handig om een framenet onder de trampoline te plaatsen om te voorkomen dat er kleine kinderen of dieren onder kruipen.

Zorg ervoor dat er een vrije ruimte van anderhalve meter is rondom de trampoline en dat er een zachte ondergrond is, zoals gras of rubberen tegels. Als kinderen er dan toch naast vallen, bezeren ze zich niet al te veel. Meer veiligheidsmaatregelen en handige tips voor speeltoestellen kun je terugvinden in de blog “schommel voor in de tuin“. Misschien een idee om ook dat artikel eens rustig te bekijken.

Lisa op de trampoline!

Tip 4: Nog wat tips om urenlang te genieten van trampoline springen.

Let op de kwaliteit van de veren. Te korte veren zorgen voor een hardere vering waardoor de kinderen hard neer stuiteren. Voor een goede veiligheid moet de trampoline veren hebben van zo’n 18 tot 21,5 cm. Veren zijn na verloop van tijd teveel uitgerekt of nog erger, ze kunnen breken. Vervang de versleten veren dus tijdig!

Zorg voor een beschermrand rondom de trampoline. Dit kussen dekt de veren en gaten tussen de veren af, zodat kinderen zich er niet aan bezeren kunnen.

Als je een trampoline in de tuin hebt, is het van belang om er onderhoud aan te doen. Let bijvoorbeeld goed op slijtage punten. En berg de trampoline in het naseizoen op in een overdekte ruimte. Als dat niet kan en hij buiten moet blijven staan, doe er dan een trampolinedoek omheen.

Ik zie soms helaas trampolines staan die zwaar onder het mos zitten en helemaal verweerd zijn. Dat is echt zonde. Je wilt de kids tenslotte in het voorjaar meteen weer heerlijk laten genieten van springen en relaxen op een veilige trampoline.

Tip 5: Gevaren van de trampoline.

Besef van te voren goed dat er, naast de vele voordelen, wel degelijk ook gevaren aan de trampoline zitten.

  • De meeste trampolines zijn 90 cm hoog en een kind kan vervelend vallen vanaf deze hoogte.
  • Een ander gevaar is het op de trampoline springen met meerdere kinderen tegelijk. Ieder probeert natuurlijk steeds hoger te springen en dat gaat dan nog wel eens fout, vooral bij de lichtste kinderen.
  • Een veelvoorkomend gevaar is dat de voet dubbelklapt en de enkelband scheurt. Ook elleboog- en polsfracturen komen regelmatig voor doordat kinderen zichzelf proberen op te vangen.
  • Zorg er ook voor dat kinderen niet op sokken springen. Ze glijden zo sneller uit, met alle gevolgen van dien.
  • Als het staal van de trampoline minder dan 1,5mm is, kan de trampoline door alle bewegingen minder stabiel worden. Hierdoor kunnen kinderen ook sneller vallen.
  • Kinderen kunnen zich bezeren aan de veren die aan de trampoline zitten.

Veel van bovengenoemde punten zijn natuurlijk te voorkomen door de voorzorgsmaatregelen te nemen die in de andere tips zijn genoemd. Honderd procent veilig krijg je het echter nooit, maar zijn we niet allemaal groot geworden met vallen en opstaan?

Geniet van de blije gezichtjes terwijl de kinderen heerlijk springen op de trampoline!

Relevante artikelen:

Over de auteur:

Ik ben Erwin Koning, 51 jaar en trotse vader van dochter Lisa (9). Samen met mijn vrouw en dochter woon ik in de prachtige bollenstreek. Ik ben altijd op zoek naar manieren om dingen leuker en makkelijker te maken en ik deel mijn ervaringen graag met anderen. Via mijn blog hoop ik jou een helpende hand te bieden om alledaagse en niet-alledaagse klusjes op een andere, creatieve en vooral leuke manier te bekijken en uit te voeren. Ik heb nog heel veel mooie projectjes op de planning staan, maar eigenlijk teveel om in mijn eentje aan te pakken. Ik ben dan ook ontzettend dankbaar voor de hulp van mijn zus Margret en mijn vrouw Nicole, met wie ik samen zoveel mogelijk onderwerpen aan bod laat komen.

Over de auteur:

Ik ben Erwin Koning, 51 jaar en trotse vader van dochter Lisa (9). Samen met mijn vrouw en dochter woon ik in de prachtige bollenstreek. Ik ben altijd op zoek naar manieren om dingen leuker en makkelijker te maken en ik deel mijn ervaringen graag met anderen. Via mijn blog hoop ik jou een helpende hand te bieden om alledaagse en niet-alledaagse klusjes op een andere, creatieve en vooral leuke manier te bekijken en uit te voeren. Ik heb nog heel veel mooie projectjes op de planning staan, maar eigenlijk teveel om in mijn eentje aan te pakken. Ik ben dan ook ontzettend dankbaar voor de hulp van mijn zus Margret en mijn vrouw Nicole, met wie ik samen zoveel mogelijk onderwerpen aan bod laat komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *