Zelf een bloemstuk maken met oase
Last updated on november 4th, 2024 at 06:02 pm
Wil je zelf een bloemstuk maken met gebruik van oase, hoe doe je dit dan? Zorg ervoor dat de oase nat is en gebruik bloemen die qua grootte passen bij het formaat van je bloemstukje. Snijdt de bloemen onderaan schuin af met een mes en steek ze in de oase. Vul het geheel later op met bijvoorbeeld gipskruid.
Als er bij ons in de familie een bloemstuk of kerststuk gemaakt moet worden, dan is deze “klus” voor onze zus Yvonne. Zij is altijd in de weer met bloemen en alles staat er ook altijd netjes verzorgd bij. Ga je ook zelf aan de slag, kijk dan naar de tips die zij hier geeft om bloemstukjes te maken.
Twijfel jij of je het afgebeelde bloemstuk zelf kunt maken? Dit is echt niet nodig! Stap voor stap begeleidt Yvonne jou door dit project en voor je het weet kun jij genieten van dit luxe bloemstuk. Verderop in de blog vind je, als extra ondersteuning, een video die Yvonne gemaakt heeft. In dit filmpje laat zij nogmaals het hele stappenplan zien. Zijn er toch nog vragen of is iets niet helemaal duidelijk, laat het ons dan even weten in de reacties. Heel veel succes met het project bloemstuk!
Zelf een bloemstuk maken met oase
Voordat je aan het bloemstuk gaat beginnen, zorg je dat je alle benodigdheden in huis hebt. Hieronder vind je een overzicht en als je dit allemaal binnen handbereik hebt dan ben je al redelijk goed op weg!
De benodigdheden voor dit bloemstuk
- Oase heb je misschien nog over van je kerststuk en anders koop je een nieuw stuk. Je hebt groene oase om een bloemstuk te maken en grijze oase (steekschuim) om kunstbloemen in te zetten. In steekschuim blijft ook een gaatje zitten als je deze erin prikt. Oase is er in verschillende vormen. Groot of klein, maar ook rondjes en hartjes zijn er te koop. Voor dit specifieke bloemstuk heeft Yvonne, zoals je hieronder kunt zien, gekozen voor oase in de vorm van een hart. De foto is tevens een link naar de webshop!
- Een broodmes kun je gebruiken om oase te snijden dat een groot formaat heeft. Yvonne heeft dit niet nodig gehad omdat de oase kant en klaar werd geleverd.
- Bord, bakje of een vaasje. Dit heb je nodig als ondergrond voor de oase. Mijn zus kon dit achterwege laten omdat de oase al was voorzien van een hartvormig bakje. Het is trouwens niet gebruikelijk dat oase zo compleet wordt geleverd…
- Een scherp mes voor het afsnijden van de bloemen.
- Een snoeischaar
Bloemenkeuze voor dit bloemstuk
En uiteraard de bloemen, niet te vergeten. Yvonne heeft vaak al iets in haar hoofd wat ze wil gaan maken, maar dan zijn de betreffende bloemen niet beschikbaar… Zij gebruikt dan de bloemen die er op dat moment staan en haar creativiteit om er toch een mooi geheel van te maken. Je kunt ook wat gipskruid erbij nemen als opvulling in het boeket. Ook kun je wat bloemetjes of lavendel uit bestaande plantenbakken halen. Zij vindt ook de duizendschoon een erg leuke bloem met vrolijke kleurtjes om mee te werken. Vroeger plukte ze deze altijd bij een landje van de vader van haar vriendin. Mijn mams kon er dan thuis van genieten.
Voor dit bloemstuk heeft Yvonne de volgende bloemen gebruikt:
- Bosje gipskruid
- Bosje witte rozen
- Bosje Bouvardia (roze)
- Prunus Laurocerasus.
Hoe kun je een bloemstuk maken
Een dag voordat je gaat beginnen met je bloemstukje maak je de oase op maat. Ik weet nog dat ik zelf altijd een gevecht had met de oase, toen onze dochters kerststukjes gingen maken op school. Ik sneed een vierkant blokje en bij een rond potje gebruikte ik allerlei stukjes oases om de open stukjes op te vullen. Dat wordt zeer rommelig, kan ik je vertellen en het is lastig om wat in te steken. Van Yvonne heb ik nu geleerd dat je het bakje wat je gaat gebruiken licht op de oase drukt en dan kun je de vorm zo uitsnijden. Goeie tip!!! Je laat het blok groot als je een groot stuk wilt maken met veel bloemen.
Mijn zus heeft dit keer gekozen voor een hartvorm waar ze verder niets aan hoeft te versnijden. Een dag van te voren heeft ze deze in een emmer met water gedaan, zodat de oase goed water op kan zuigen en ook van binnen goed nat wordt. Het oase blok hoef je niet onder water te duwen, maar leg het gewoon in de emmer. Ben je dit vergeten te doen, dan kun je het in lauwwarm water dompelen vlak voordat je het bloemstukje gaat maken.
De werkwijze voor het maken van een bloemstuk
- Yvonne legt ter bescherming altijd, voordat ze begint, een zeiltje of plastic tafelkleed op de tafel. Leg alles binnen handbereik. Als je kostenbesparend wilt werken of je vindt het gewoon leuk, kijk dan eens rond in je tuin. Daar staat vaak ook wel groen wat je met de snoeischaar kunt knippen en in je bloemstuk kunt gebruiken.
- Doe de oase in het bakje. Laat het er van boven een beetje uitsteken, zodat je ook goed aan de zijkanten bloemen kunt steken.
- De bloemen snijd je met een scherp mes schuin af. Gebruik hiervoor geen snoeischaar of schaar, want dan knel je de vaten af waar de voedingsstoffen doorheen moeten. Als je de bloemen schuin afsnijdt heb je meer oppervlak dat water op kan nemen.
- Let op dat je bij kleine bloemstukjes kleine bloempjes gebruikt en er bijvoorbeeld geen amaryllis in zet! Yvon gebruikt ook nog weleens trosanjers. Deze zijn ideaal om in je bloemstuk te steken.
- Bij een bloemist op haar werk zag Yvonne dat deze eerst al het groen erin deed en daarna de bloemetjes, onze zus doet dit meestal andersom. Wat is de juiste methode? Geen idee, maar ik zou zeggen: gebruik je eigen creativiteit.
Het bloemstuk dat Yvonne gaat maken op oase
Yvonne heeft voor dit speciale bloemstuk wat Prunusblaadjes uit de tuin geplukt. Ook heeft zij rozen, gipskruid en Bouvardia gekocht. Het oase blok is, zoals eerder vermeld, een hartvorm. Deze zit al in een opvangbakje. Zij is begonnen met aan de zijkanten van de oase het groen te steken.
Vervolgens ging zij aan de slag met de rozen en de Bouvardia. Ze snijdt steeds een steel af onder een hoek van 45 graden, met een scherp aardappelschilmesje. Vervolgens worden de bloemen in de oase gestoken naar de vorm die zij wil. Dit keer hield ze goed in de gaten dat het bloemstuk zijn hartvorm bleef behouden. Probeer de bloemetjes in één keer op de juiste plek te steken, anders krijg je allemaal gaten in de oase…
Ter opvulling gebruikt zij gipskruid om het geheel af te maken. Om het bloemstuk te verzorgen kun je af en toe een beetje water onderaan de oase doen.
Werkwijze in het kort
Ik zal hieronder nog even kort stap voor stap doornemen hoe je dit bloemstuk kunt maken:
Stap 1: verzamel de opvulling voor het bloemstuk. Voor dit stuk heeft Yvonne gebruikt: witte rozen, gipskruid en Bouvardia. De Prunusblaadjes heeft ze uit haar tuin geknipt.
Stap 2: oase nat maken (dag van te voren).
Stap 3: benodigdheden klaarleggen en binnen handbereik.
Stap 4: laat de vochtige oase iets boven het bakje uitsteken.
Stap 5: steek de Prunusblaadjes aan de zijkanten van de oase.
Stap 6: verdeel de rozen en de Bouvardia en steek deze in de oase. Let op dat de vorm van het hart zichtbaar blijft.
Stap 7: met gipskruid kun je het bloemstuk verder opvullen.
Stap 8: bewonder je zelfgemaakte bloemstuk en pas deze waar nodig aan.
Video: zelf een bloemstuk maken met oase
In onderstaande video laat Yvonne stap voor stap zien hoe zij te werk is gegaan met het maken van haar bloemstuk.
Wij hebben in ieder geval wat goede tips van Yvonne gehad. Maar de creativiteit met bloemen moet toch een beetje in je vingers zitten en onze zus heeft dat zeker. Yvonne, het is een prachtig bloemstuk geworden. Chapeau!!
En ben je geïnteresseerd om een cursus bloemschikken te gaan volgen, neem dan eens een kijkje op deze site: groei.nl.
Tip! Op onze site van Bouwjeproject kun je ook het blog “Zelf kerststukken maken” vinden. Ben jij dus van plan om zelf een kerst- of herfststuk te gaan maken, dan is dit artikel misschien ook interessant voor jou! Stap voor stap laat Yvonne zien (inclusief YouTube filmpje), hoe je vrij eenvoudig een mooi kerststuk kunt maken!