De afvoer ontstoppen met baking soda

een wastafel met een sifon

Op een verstopping zit natuurlijk niemand te wachten. Heb je al van alles geprobeerd zoals ontstoppen of de afvoer met soda doorspoelen? Als dat niet geholpen heeft, geef ik hier wat tips wat je verder nog kunt doen. Zoals je afvoer ontstoppen met baking soda of door het gebruik van een ontstoppingsveer.

Waardoor zijn er vaak verstoppingen?

Een wastafel met een afvoer

Er zijn een aantal zaken die verstoppingen veroorzaken. Hierover kwam al het één en ander aan bod in mijn blog afvoer verstopt. Je kunt ook per ongeluk iets groots doorspoelen. Ik heb dat zelf een keer gehad met een toiletblok. Het toilet liep daarna niet lekker door. Ik dacht dat het zou helpen als ik een paar keer extra door zou spoelen. Later hoorde ik van mijn man Gerard dat je dat nou juist niet moet doen. Als er iets in de pot gevallen is wat niet oplosbaar is in koud water, geeft dat verstopping. En door “mijn“ herhaaldelijk doorspoelen, zou het toiletblok steeds verder in de afvoer raken. En dan kun je er helemaal niet meer bij komen. Gelukkig was dit bij ons nog niet het geval. Gerard kon hem met een gebogen ijzerdraad er nog uit halen.

HuishoudenHuishouden

De afvoer ontstoppen met baking soda

Wat je kunt proberen is de afvoer te ontstoppen met baking soda. Veel mensen hebben misschien nog nooit van dit product gehoord. Baking soda, ook wel zuiveringszout genoemd, is een oud middel en kan voor allerlei doeleinden gebruikt worden. Het ontvet bijvoorbeeld goed. Het is echter niet te verwarren met gewone soda. Met baking soda kan je ook bakken, maar met gewone soda niet.

Maar goed, terugkomend op het ontstoppen van de afvoer: giet een kopje baking soda in de afvoer en doe er voorzichtig een kopje azijn bij. Hou een beetje afstand want dit gaat bruisen!! Wacht daarna een kwartier en giet dan heet water in de afvoer.

Als er echter iets in de afvoer zit wat niet kan oplossen, of als de verstopping te groot is of te ver weg zit, dan zul je de afvoer niet kunnen ontstoppen met baking soda.

Ik heb ooit baking soda en azijn in het toilet gedaan om wat aanslag te verwijderen. Het bruiste iets en eerlijkheidshalve vond ik het uiteindelijk een matig resultaat opleveren.

De sifon losmaken bij een verstopping

Wil het ontstoppen met baking soda niet lukken, schroef dan de dop aan de onderzijde van de sifon los. Bij de gootsteen, de afwasmachine of de wastafel zit het probleem vaak hierin. Door etensresten, vet en zeepresten kan de boel verstopt zijn.

Sifon met aftap

Werkwijze:

 • Zet een emmer onder de sifon.
 • Draai de dop aan de onderzijde van de sifon voorzichtig open.
 • Het vuile water en/of de verstopping verwijderen uit de sifon.
 • De dop en de afdichting goed schoonmaken.
 • De dop terugschroeven onder de sifon.
 • Controleer of het afvoerwater goed weg vloeit.
 • Inspecteer de sifon op lekkages!

In een Youtube filmpje via deze tekstlink laat ik zien hoe je een wastafel kunt ontstoppen!

Sifon zonder aftap

Werkwijze als er geen dop onder de sifon aanwezig is:

 • Zet een emmer onder de sifon.
 • Schroef de knelfittingen van de sifon en de afvoer los.
 • Verwijder de sifon (dit kan lastig gaan) en laat het afvalwater in een emmer lopen.
 • Maak de sifon en de knelfittingen goed schoon.
 • Plaats de sifon terug en draai de knelfittingen goed vast.
 • Controleer of het water goed weg vloeit.
 • Inspecteer de sifon op lekkages!

De verstopping zit verder in de afvoer

Als het hiermee niet gelukt is om de verstopping weg te krijgen, dan zit het probleem verder in de afvoer.

De ontstoppingsveer

Neem een ontstoppingsveer (dit is een stevige, langwerpige kabel). Steek de trekveer in de afvoer die verstopt zit.

Rol de trekveer uit. Als je op de verstopping stoot, probeer dan met wat duw en trekbewegingen de verstopping los te krijgen. Haal dan met draaibeweging de ontstoppingsveer terug. Spoel de afvoer vervolgens met water door. Hopelijk is het gelukt!

Vloeibare ontstopper

Bij een hardnekkige verstopping kun je ook HG duo ontstopper gebruiken. Deze is extra krachtig!

Andere problemen met afvoer of riool

Zorg ervoor dat een verstopping snel verholpen wordt, want dit kan een hoop leed voorkomen.

Ook door andere oorzaken kun je verstoppingen krijgen. Denk aan een afvoer die gebroken is doordat een koppeling te strak gemonteerd is. Wij hebben dit zelf ervaren bij het bad in ons, toen, nieuwe huis. De vorige bewoners gebruikten het bad niet en toen wij het wel gingen gebruiken hadden we al gauw flinke lekkage langs de schoorsteen beneden en onder de laminaatvloer boven. Het laminaat kwam omhoog op sommige plekken. Dit heeft mijn man voor een deel vervangen. De afvoer heeft hij ook goed aangesloten, zodat we geen last meer van lekkage hadden.

Pompwagen voor hardnekkige rioolverstopping

De rioolreinigingsset voor de hogedrukreiniger

Ook kan het probleem aan de riolering liggen. Helaas weer een ervaringsverhaal. De rioleringspijp loopt onder ons huis iets omhoog en gaat van smal naar breed. Op een gegeven moment liep het niet meer goed door. Ik ben van poederwasmiddel naar vloeibaar wasmiddel overgegaan. Gerard heeft een ontstoppingsputje buiten gemaakt. Hij spoelt dit nu één of twee keer per jaar door met een rioolreinigingsset om verstopping zoveel mogelijk te voorkomen. Deze set kun je gemakkelijk aansluiten op de hogedrukreiniger, en zo creeër je in een handomdraai jouw eigen ontstoppingsapparaat!

De rioolreinigingsset met dakgoot functie

Ben jij niet in het bezit van een hogedrukreiniger, dan heb ik nog een mooi en handig alternatief gevonden… De rioolreinigingsset werkt volledig zelfstandig met hogedruk en kan ook worden ingezet om dakgoten schoon te spuiten. Een relatief kleine investering om zelf nog te proberen voordat een professioneel ontstoppingsbedrijf moet worden ingeschakeld.

Zoals je ziet zijn er meerdere manieren om verstoppingen te voorkomen en te verhelpen. Mocht het echt niet lukken dan schakel je natuurlijk alsnog een ontstoppingsbedrijf in.

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.