Boeken downloaden voor de e reader

Een vrouw met een kobo e reader

Last updated on december 3rd, 2023 at 02:53 pm

Wanneer je een e reader hebt aangeschaft, is het natuurlijk leuk als je er de nodige boeken op kunt zetten. Je hebt daarvoor eigenlijk twee opties: een ebook downloaden bij de bibliotheek of ebooks kopen in een webshop. Dit klinkt vrij simpel, maar soms is het echt even puzzelen om de boeken na het downloaden klaar voor de e reader te krijgen. In dit blog leg ik je uit hoe je de boeken uit de bibliotheek of uit de webshop op je e reader kunt zetten. Ter verduidelijking hebben wij ook een video toegevoegd en deze vind je onderaan dit blog.

Een ebook downloaden via de bibliotheek

Wanneer je lid bent van de bibliotheek kun je je lidmaatschap ook gebruiken om boeken te lenen via de online bibliotheek. Het ligt er een beetje aan welk abonnement je hebt, maar meestal kun je maximaal 10 ebooks tegelijk lenen en blijven ze 21 dagen op je e-reader staan. Volg onderstaande stappen om op eenvoudige wijze boeken te downloaden voor de e reader:

 • Installeer eerst Adobe Digital Editions op je desktop of laptop. Dit is het programma waar de geleende boeken in een soort bibliotheek geplaatst zullen worden.

 • Ga nu naar onlinebibliotheek.nl en registreer je met je bibliotheekaccount of word via deze site lid van de bibliotheek (wanneer je nog geen lid bent van de bibliotheek). Nu je geregistreerd bent kan het lenen gaan beginnen!

 • Via de zoekfunctie kun je op zoek gaan naar een leuk boek. Klik eerst even op e-book, zodat je zeker weet dat de zoekresultaten e-books zullen zijn. Wanneer je een geschikt boek hebt gevonden klik je het aan en zie je aan de rechterkant een button staan om het ebook te downloaden. Klik hierop.

 • In het volgende scherm zie je rechts drie opties staan om het ebook te downloaden via de bibliotheek: open in de app, lees online en download voor e-reader. We kiezen uiteraard voor de laatste optie.

 • Zodra je die optie hebt aangeklikt wordt het boek klaargezet in Adobe Digital Editions. Bij mij opent dat programma automatisch bij het downloaden, maar mocht dat bij jou niet zo zijn, open het programma dan zelf even. In Adobe Digital Editions zie je het boek dan verschijnen.

 • Klik nu linksboven op de menuknop ‘bibliotheek’. Je zult zien dat het boek nu in jouw boekenkast staat.

 • Koppel je e-reader aan je computer. Je zult hem links in de balk zien verschijnen in Adobe. Nu kun je eenvoudig op het geleende boek klikken en het boek naar je e-reader verslepen.

 • Koppel tot slot je e-reader weer los van de computer. Als je je e-reader nu opent zul je zien dat hij even aan het bijwerken is. Wanneer het bijwerken klaar is staat het boek op de e-reader.  

Een ebook downloaden via een webshop

Natuurlijk is niet iedereen lid van de bibliotheek en soms heeft de bibliotheek het ebook dat jij zoekt (nog) niet in de collectie. Gelukkig is er dan nog een andere manier om boeken te downloaden voor de e reader: de webshop! Ik heb zelf een Kobo e-reader. Via de Kobo-app en Bol.com kan ik eenvoudig een boek downloaden en op mijn kobo zetten. In dat geval is het gewoon een kwestie van het boek kopen en wanneer ik dan mijn e-reader open synchroniseert hij en staat het boek erop. Maar als ik een boek via een andere webshop koop, gaat het niet zo simpel. Ik moet dan wat meer stappen doorlopen en die zal ik hieronder beschrijven:

 • Installeer eerst Adobe Digital Editions op je desktop of laptop. De aangeschafte boeken zullen in dit programma in een soort bibliotheek geplaatst worden.

 • Ga nu naar de webshop en schaf het ebook van je keuze aan.
Ebook kopen
Ebook webshop
 • Als de betaling is afgerond krijg je een mailtje met de bevestiging van je bestelling en een link om het boek of de boeken daadwerkelijk te downloaden. Klik op de link.

 • Zodra je die optie hebt aangeklikt wordt het boek klaargezet in Adobe Digital Editions. Bij mij opent dat programma automatisch bij het downloaden, maar mocht dat bij jou niet zo zijn, open het programma dan zelf even. In Adobe Digital Editions zie je het boek dan verschijnen.

 • Klik nu linksboven op de menuknop ‘bibliotheek’. Er komt een Pop-up met de vraag of het boek naar de bibliotheek gekopieerd moet worden. Bevestig dat dat de bedoeling is.

 • Je ziet het boek nu verschijnen in jouw boekenkast.

 • Koppel je e-reader aan je computer. Je zult hem links in de balk zien verschijnen in Adobe. Nu kun je eenvoudig op het aangeschafte boek klikken en het boek naar je e-reader verslepen.

 • Koppel tot slot je e-reader weer los van de computer. Als je je e-reader nu opent zul je zien dat hij even aan het bijwerken is. Wanneer het bijwerken klaar is staat het boek op de e-reader. 

Video: Boeken downloaden voor de e reader

Als je het eenmaal een paar keer gedaan hebt, is boeken downloaden voor de e reader helemaal niet zo lastig. Het is een kwestie van de juiste ebook download software en het doorlopen van het stappenplan. Een kleine aantekening hierbij is dat ik zelf een Kobo Libra 2 heb, maar ik ga er vanuit dat het voor veel andere e-readers op dezelfde wijze zal gaan. Mocht je trouwens wat meer willen weten over de Kobo Libra 2, lees dan eens mijn review!

Heel veel leesplezier gewenst!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *