Kunstgras in de tuin

een meisje kijkt naar kunstgras

Je hebt gekozen voor kunstgras in de tuin. In de blog “kunstgras voor in de tuin beschreef ik al wat voor-  en nadelen van kunstgras. Ik beschreef ook waar je op moet letten bij de aanschaf van kunstgras.

In dit artikel bespreek ik hoe je het gras moet leggen, ik geef je wat aandachtspunten voor kunstgras in de tuin en ik bespreek diverse mogelijkheden voor het gebruik van kunstgras.

kunstgras in de tuin linksboven

Hoe moet je kunstgras leggen

Je kunt natuurlijk het kunstgras in de tuin laten leggen. Maar een echte doe-het-zelver wil natuurlijk zelf de handen uit de mouwen steken. Dus ik zou zeggen, trek je tuinhandschoenen aan en ga aan de slag.

Allereerst begin je natuurlijk met oude “resten” gazon weg te halen. Daarnaast verwijder je ook een laagje zand, zodat onkruid en oude plantresten ook allemaal verdwenen zijn. Vul dit deel op met bestratingszand, zo’n 10 cm dik. Maak dit wat vochtig en maak alles vlak.

Dit laatste is heel belangrijk want kunstgras past zich aan de ondergrond aan!! Je wilt natuurlijk geen hobbelig geheel krijgen.

Hierna kan het stabilisatiedoek gelegd worden over het vlakke zand. Dit doek is onkruidwerend. Ook zorgt dit doek ervoor dat bij lopen en spelen op het gras geen extra kuiltjes ontstaan.

Ga je het kunstgras gebruiken onder een klimrek of onder een schommel, leg er dan valdempende platen onder. Zo heb je een zachte ondergrond als kinderen vallen. Deze platen zijn er in verschillende diktes. Meestal hoef je bij het gebruik van deze platen geen stabilisatiedoek te gebruiken. Ze hebben vaak al een onkruidwerend doek aan de onderkant.

Als al het voorbereidende werk achter de rug is, kan het grastapijt uitgerold worden. Wanneer je meerdere grasmatten gebruikt, let er dan op dat de grassprieten naar dezelfde kant wijzen.

Als je grasmatten naast elkaar gaat leggen, sla dan bij de naden het kunstgras terug en haal er ongeveer 3cm vanaf met een stanleymes. Dit heet ‘schoon’ snijden van de naden. Zorg dat je langs de stiknaad snijdt en met de vezels mee, zodat je geen kunstgrasvezels afsnijdt. Kijk dan of de randen goed naast elkaar liggen.

Als dat het geval is, breng je lijmtape onder de naad aan. Het grastapijt kan hier dan op aan gedrukt worden.

Vervolgens kun je het grastapijt met kunstgrashaken vastmaken aan de zijkant, zodat het goed op zijn plek blijft liggen.

TuinTuin

Aandachtspunten voor kunstgras in de tuin

Statische elektriciteit

Ik hoorde van mijn broer Erwin dat het kunstgras bij hen in de tuin soms statisch is. Waar komt dit door en hoe kun je het voorkomen?

Statische elektriciteit ontstaat door wrijving. Als je kunstgras statisch is, komt dat doordat droge lucht over het gras waait. Heb je iets van metaal in de buurt, zoals een omheining, dan kan dat daarbij ook voorkomen. Bij een oudere grasmat komt het overigens minder vaak voor dan bij een nieuwe.

Wat kun je hiertegen doen:

  • Besprenkel het kunstgras licht met water.
  • Gebruik anti statische producten. Deze schijnen te koop te zijn bij diverse bouwmarkten. Ik heb ze nog niet gevonden, dus tips zijn welkom!

Wordt kunstgras heet?

Wordt kunstgras in de tuin heet op warme dagen? 

Kunstgras wordt warmer dan natuurgras als de volle zon erop schijnt. Dit kun je voorkomen door het gras wat natter te maken, zodat het wat afkoelt. De zwarte onderlaag van het gras neemt warmte op. Hoe langer de grasvezels  zijn, hoe koeler het kunstgras blijft.

Brandgevaar

Wat gebeurt er als op het kunstgras een brandend voorwerp valt?

Het brandende voorwerp zal waarschijnlijk een schroeiplek achterlaten. Als het een kleine plek is dan kun je het gras borstelen met een staalborstel. Je kunt ook een stukje gras vervangen. Maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. In dit geval kun je de barbecue dus beter op je betegelde terras zetten. Nog een tip van mijn broer Erwin… Wees voorzichtig met vuurwerk! De “mooie” grondbloemen vliegen alle kanten op en laten hun sporen na in het kunstgras! Hij kan daar over meepraten hahaha…. 😉

Diverse mogelijkheden van kunstgras

Zoals ik hierboven al beschreef, kan kunstgras gelegd worden op zand. Maar er zijn nog veel meer plaatsen waar je kunstgras in je tuin of elders kunt leggen. Bijvoorbeeld op je bestrating. Kunstgras kan prima op bestrating worden gelegd, zolang je maar zorgt voor een goede ondergrond.

Ook het balkon kun je supergezellig maken met kunstgras. Door het gebruik van kunstgras zal je balkon aanvoelen als een echte tuin. Via de link hieronder vind je een ruim assortiment aan kunstgras!

En vergeet de voortent van de caravan niet, deze kan je ook heel goed “bekleden” met kunstgras.

Belangrijk bij al deze opties is dat de ondergrond vlak is en dat er drainage matten onderliggen om het vocht weg te laten lopen.

Tegenwoordig is er ook kunstgras in diverse kleuren. Dus mooi passend bij de kleur van je tent of bij de kleur van je loungeset. Volop mogelijkheden!!

En ben je klaar met kunstgras leggen en je hebt nog een stukje over? Bewaar dit dan om eventueel te kunnen gebruiken als jouw gras helaas toch een schroeiplek opgelopen heeft.

En ook kun je het perfect gebruiken in je mooie mini sprookjestuin, waar ik het in een latere blog over zal hebben. Op de foto hieronder krijg je alvast een kleine impressie… Hoe gaaf is dat!

Kunstgras voor de sprookjestuin!

Nog wat “handigheidjes” van je kunstgras

Hier nog wat tips die handig zijn als je kunstgras hebt liggen in de tuin.

  • Kunstgras kun je makkelijk even deels omslaan als je je straatje gaat schoonspoelen. Geen viezigheid op je gras! De modder die je op het stabilisatiedoek hebt gespoeld laat je even opdrogen zodat je dit gemakkelijk kunt opvegen. Grasmat terugleggen en klaar!
  • En de kabels die je vergeten bent weg te werken kunnen eenvoudig onder de rand van het kunstgras gelegd worden. Natuurlijk moet je de kabels wel netjes ingraven op de juiste diepte…

Ik hoop dat ik je in dit artikel wat meer wegwijs gemaakt hebt over het leggen van kunstgras en de vele mogelijkheden die kunstgras biedt. Bij mij blijft nog wel de vraag of het gras werkelijk zo mooi blijft als dat men beweert? Ik zou graag jullie mening hierover horen. Nu aan de slag!! Het gras is groener bij de buren, behalve als bij jou prachtig kunstgras in de tuin ligt!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.