De afvoer is niet verstopt, maar loopt niet door

drie ontstoppers voor afvoer

Ben je net lekker bezig om een leuk doe-het-zelf project te maken, komt er ineens een kink in de kabel. Oftewel een bijna verstopping in de afvoer. Je zit er niet op te wachten, maar deze vervelende klussen moeten tussendoor gedaan worden om erger te voorkomen. In deze blog vermeld ik wat je kunt doen als de afvoer niet verstopt is, maar toch niet goed door loopt.

afvoer niet verstopt maar loopt niet door linksboven

Hoe kun je een verstopping voorkomen

Een verstopping komt vaak voor bij de wasmachine, de gootsteen, de douche, het bad, de vaatwasser en het toilet. Er zijn wat dingen waar je op kunt letten, zodat je een verstopping kunt voorkomen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er geen etensresten door de gootsteen gespoeld worden. Ook jus en vetresten dragen snel bij aan een verstopping, dus spoel ook deze zaken niet door de gootsteen.


Kleine dingen kunnen nog weleens in het afvoerputje vallen. Denk aan kleine cocktailprikkertjes of een oorbel (zoals bij mijn dochter het geval was). Door het gebruik van een zeefje in de gootsteen kun je dit soort ongelukjes voorkomen.

Zorg er bij het douche- en badputje voor dat je regelmatig de haren uit het putje haalt.

Als je naar toilet gaat, gebruik dan niet heel veel toiletpapier. En zoals bijna iedereen wel weet, gooi geen maandverband of wcdoekjes in de toiletpot. Succes verzekerd om een verstopping te krijgen!!! En je wilt natuurlijk veel liever verder met het inrichten van je mancave, dan bezig zijn met het verhelpen van een afvoer die niet verstopt zit, maar toch niet door loopt.

Leeg ook regelmatig de pluizenfilter van je wasmachine. Hierin kan zich vuil en viezigheid ophopen of er kan een voorwerp in vast  zitten. En controleer eens in het half jaar het zeefje bij de aansluiting van de waterslang op de kraan. Draai wel de kraan dicht voordat je dit doet!

Leeg bij een vaatwasser ook regelmatig het filter dat etensresten tegenhoudt.

Zoals je ziet kan je al veel dingen zelf doen om verstoppingsleed te voorkomen, maar toch kan door vuil de boel nog steeds (deels) dichtslibben.

Select oktober 2021Select oktober 2021

De afvoer is niet verstopt, maar loopt toch niet door

Dit probleem herkennen we allemaal wel: de afvoer is nog niet verstopt, maar het water loopt er niet goed door heen. Er blijft water staan in de douchebak of in de gootsteen en het water loopt maar heel moeilijk weg. Ook kan het wat gaan stinken.

Er zit dus iets in de weg wat de doorvoer lastig maakt. Dat kan iets van bovengenoemde dingen zijn. Maar hoe los je het op??

Afvoer ontstoppen met ploemper

Als de afvoer van een wastafel niet goed doorloopt gebruik je een ontstopper met zuignap. In de volksmond wordt dit ook wel een ploemper genoemd. Vul de wasbak eerst met een laagje water, anders lukt het ontstoppen niet goed. Dan de ontstopper over de afvoer plaatsen. Duw de ontstopper een paar keer heen en weer zodat de zuignap vast zuigt. De “blokkade” kan vervolgens los komen door de trekbeweging. Een ander alternatief kun je zien in de afbeelding hieronder! Door op de afbeelding te klikken kun je al de specificaties van dit product op het gemak bekijken.

Drain Buster (bron VidaXL)

Is je toilet deels verstopt, probeer dan eerst met bovengenoemde ontstopper de verstopping weg te halen. Trek bij dit klusje wel eerst je handschoenen aan! Zet de ontstopper recht op het gat van het toilet en volg de verdere werkwijze zoals hierboven vermeld. Hopelijk schiet de verstopping hierdoor los.

Mooi shirtje Margret! 😉

Afvoer ontstoppen met soda

De afvoeren van het douche- en ligbadputje hebben een voorzeef die losgeschroefd kan worden om vuil te verwijderen. Je kunt ook hier heet water met soda gebruiken om de boel door te spoelen. Soda helpt met het oplossen en losweken van vetresten en zeepresten in de afvoer.

Afvoer ontstoppen met ijzerdraad

Wat je ook kunt proberen, bij de wastafel, is “peuren” met een ijzerdraadje waar je een haakje aan maakt. Met dit ijzerdraadje ga je door de afvoer tot je bij de verstopping komt. Probeer vervolgens dit haakje in een draaibeweging naar boven te krijgen, zodat haren en zeepresten mee komen.

Video: afvoer is niet verstopt maar loopt niet door

De afvoer van huishoudapparatuur verstopt

De wasmachine

Lekt de wasmachine of blijft er een laagje water in staan? Controleer de pluizenfilter of haal de afvoerslang van de waterafvoer. Giet door de afvoerslang wat water. Als het blijft staan dan is er een verstopping in de afvoerbuis. De vuilresten hopen zich meestal op in de sifon. Zet er een emmer onder en draai de dop van de sifon open. Zo kan het vuile water eruit.

Mocht dit niet helpen dan kan het probleem dieper in de afvoer zitten. Gebruik dan eventueel een ontstoppingsmiddel of probeer soda met heet water.

Blijft er na het wassen een laagje water achter in de wasmachine? Dan zit het probleem meestal in de wasmachine zelf. Probeer dus eerst de pluizenfilter en schakel anders de wasmachinemonteur in.

De vaatwasser

Als er water in de vaatwasser blijft staan kan dit gaan stinken en zelfs overstromen. Het is zaak hier tijdig wat aan te doen. Kijk eerst of de filters verstopt zitten, want hierin komen vaak etensresten terecht. De filter zit meestal onderin de vaatwasser.

Het kan ook zijn dat er een knik in de afvoerslang zit. Kijk of je er achter kunt komen of dit het probleem is.

Als de afvoer niet goed doorloopt, giet hier dan heet water en soda door.

De vaatwasser is vaak aangesloten op de afvoer van de gootsteen. Het kan dus zijn dat deze afvoer verstopt is. Hierboven staat vermeld wat te doen.

Vloeibare ontstopper als alternatief

Er zijn ook verschillende ontstoppingsmiddelen te krijgen. HG heeft een uitgebreid assortiment. Je hebt onder andere de HG vloeibare ontstopper. Deze is te gebruiken voor een verstopte afvoer in de wasbak, het toilet en het doucheputje. De ontstopper tast de kunststof leidingen niet aan.

HG heeft ook keukenontstopper. Deze is speciaal voor verstoppingen door vet en voedselresten.

Tegenwoordig  is er ook speciale haarontstopper van HG voor gebruik in de badkamer. Volgens mij moet je er vrij veel van gebruiken (beide flesjes). Het is wel gekozen tot beste product van het jaar 2019/2020. Ik ben benieuwd naar ervaringen hiermee!

Wat mijzelf blij maakt, is dat er ook een eco variant is van de vloeibare ontstopper. Ik wist dit nog niet, maar ik ga deze zeker gebruiken in plaats van de “gewone” ontstopper. De HG eco ontstopper is gemaakt van grondstoffen die minder belastend zijn voor het milieu. De verpakking bestaat uit 100% recyclebare materialen. Deze is onder andere te koop bij de Jumbo.

HG Eco producten werken even goed als de “normale” HG producten. HG doet immers altijd wat het belooft!

Ik hoop dat je hier genoeg tips kunt vinden om kleine verstoppingen te voorkomen en te verhelpen. In een volgende blog zal ik meer tips geven voor situaties waarin de verstopping groter is!

8 reacties

 • Tip ontstoppen WC
  Pak plastczak, vul met circa 2-3 liter water
  Stop in wc
  Spoel wc door
  Plastic zak wordt in afvoer gedrukt
  Trek plasticzak terug, door vacuüm ontstop je de wc
  Groet Edgar

 • Bedankt voor de goede tips bij een verstopte afvoer! Wij wonen in een ouder huis waar de leidingen niet erg goed meer zijn, laatst hadden we al bijna ons toilet verstopt. Met de ontstopper konden we dat gelukkig nog oplossen, maar een volgende keer meestal niet. Het is goed om te weten dat er producten bestaan om de verstoppingen op te lossen, ik zal dat eens proberen. Hopelijk werkt dat ook preventief!

 • Het is goed om te weten dat je leidingen kan ontstoppen door soda te gebruiken. Mijn vriendin en ik hebben een oud huis, laatst hadden we het riool verstopt. We zullen het eens proberen met soda. Als dat niet lukt, overwegen we een bedrijf in te schakelen om de leidingen professioneel te controleren en eventueel te vervangen.

  • Je kunt inderdaad veel kleine verstoppingen zelf verhelpen! Maar het is een fijne gedachte dat je altijd een beroep kunt doen op een professioneel ontstoppingsbedrijf. Heel veel succes Jens en bedankt voor de reactie!

 • Hoi

  Ik heb een vraagje. Ik heb jaren geleden en verstopping gehad. Deze heb ik toen met zo een ploempel weten op te lossen (dacht ik). Achteraf gezien bleek dat door de druk met de ploempel 2 leidingsbuizen uit elkaars houder gesprongen waren en er een flinke lekkage ontstond. Nu heb ik onlangs weer in diezelfde wasbak een verstopping gehad. Ook deze heb ik op dezelde manier opgelost. Hoe groot is de kans dat ik weer iets kapot gemaakt heb ten op zichte van de kans dat de verstopping los geschoten is en “verder gespoeld” is?

  • Goedemorgen,
   Oei, dat is wel heel vervelend zeg! Het is inderdaad zo dat je druk gaat zetten op het systeem op het moment dat je met een ploemper aan de slag gaat, maar dat moet het afvoersysteem makkelijk kunnen hebben. Dat een leiding zomaar los schiet komt naar mijn mening dat deze sowieso niet goed gemonteerd is geweest. Zat de buis ver genoeg in de manchetkoppeling dat je weet? Als de losgeschoten buis is teruggeplaatst in de oude koppeling dan zou ik dat toch voor de zekerheid nog een keer controleren (misschien nadat je geploempt hebt).

   Omdat je het hebt over een wasbak, is het misschien de meest veilige manier om het bakje onder de sifon los te schroeven (indien mogelijk). Zeer grote kans dat daar het vuil is opgehoopt en dat dat de oorzaak is van de verstopping. Het is niet het meest leuke klusje om te doen maar wel vaak effectief….
   Heel veel succes met de onderhoudswerkzaamheden!

   Groetjes Erwin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.