Badkamer renovatie: de kosten

Het project badkamer komt om de hoek kijken en je bent nieuwsgierig geworden wat een verbouwing uiteindelijk ongeveer zal gaan kosten. Aan welk prijskaartje moet je denken? In dit blog gaan we de kosten voor een badkamer renovatie eens goed onder de loep nemen! We gaan dit doen aan de hand van onze eigen ervaringen en bevindingen.

Nog niet zo lang geleden hebben wij zelf onze badkamer volledig gerenoveerd en wij zijn toen zeker niet over één nacht ijs gegaan… Een lange voorbereiding van uitzoekwerk en prijsvergelijkingen waren nodig voordat wij de noodzakelijke knopen konden doorhakken. Laten we eerlijk zijn, een badkamer renovatie is een behoorlijke investering en dat doe je niet zomaar eventjes…

badkamer renovatie kosten linksboven

Badkamer renovatie uitbesteden of zelf doen?

Maar waarom zijn de kosten voor een badkamer renovatie zo ontzettend hoog? Daar kan ik eigenlijk maar één antwoord op geven en dat is arbeidsloon… Een complete badkamer verbouw je echt niet even in een paar dagen en het is dan ook logisch dat daardoor de kosten omhoog schieten. Het uurtarief dat veel aannemers hanteren is echt enorm (uitzonderingen daargelaten natuurlijk). Aan vakwerk hangt nu eenmaal een prijskaartje…

Bedragen van 12.000 euro heb ik voorbij horen komen, maar ook het astronomische bedrag van 20.000 euro passeerde de revue! Let wel, ik heb het hier alleen maar over arbeidsloon… Oké, dat laatste voorbeeld was inclusief het plaatsen van een los toilet. Sommigen onder ons krabben nog wel even achter de oren of ze dit geld wel willen uitgeven voor een nieuwe badkamer.

Als jij de kosten voor een badkamer renovatie wilt reduceren, dan kun je een poging wagen om alles zelf te doen… Voor het geld wat jij gaat besparen kun je een leuke tweedehands auto kopen… Het is ons in ieder geval gelukt! 😉

Voor de badkamer renovatie…
Na de badkamer renovatie 😉 !

Maar let op! Denk heel goed na of je het ziet zitten om dit hele project zelf aan te pakken. Als het uiteindelijk mis gaat (om wat voor reden dan ook) en de professionele installateurs moeten jouw fouten herstellen, dan kan het alsnog behoorlijk in de papieren lopen!

Badkamer renovatie: ons kostenplaatje

Om je een idee te geven wat een badkamer renovatie uiteindelijk kan gaan kosten, geven we je hieronder een kijkje in ons kostenplaatje. Dit is dus exclusief arbeidsloon en het huren van een nooddouche!

Om je een beetje een voorstelling te geven, onze badkamer heeft een oppervlak van 2.73m x 2.14m = 5,85 m2. Ik denk, qua grootte, dat dat een vrij gemiddelde afmeting is voor een badkamer. In het kostenoverzicht kun je zien welk sanitair wij hebben geïnstalleerd, maar ook wat de uiteindelijke kosten zijn geweest voor het verleggen van de waterleiding, elektra, afvoer en ventilatie. Wij hebben ieder onderdeel van het badkamerproject onder de loep genomen! Werkelijk alle bouwmarktbonnetjes en facturen zijn verwerkt in het overzicht om zo een eerlijk beeld te krijgen van de uiteindelijke  kosten van onze badkamer renovatie.

Badkamer kostenplaatjeSchattingWerkelijk
Bad (inclusief aansluitmateriaal)500458
Douchebak (inclusief aansluitmateriaal)250254,65
Douchecabine600593,30
Toilet (inclusief inbouwreservoir en DuoFresh)750393,29
Badkamermeubel met spiegelkast850692,29
Badkamer kolomkast200230,30
Kraan voor wastafel10086,80
Vloerverwarming (compleet met thermostaat)450159,95
Radiator elektrisch (compleet met thermostaat)300277,51
Verlichting (plafond en nis)400255,75
Radiospeakers (inbouw)15093
Wandtegels (21 m2) + tegellijm + kit + voeg1000695,60
Vloertegels + tegellijm + kit + voeg100189,03
Plafondbekleding350201,77
Stortdouche + thermostaatkraan + alle accessoires400458,18
Houtwerk + gipsplaten200208,65
Elektrisch aansluitmateriaal10061,48
Leidingwerk aanpassen (water + afvoer + ventilatiekanaal)100256,34
Gereedschap + montage125192,49
Huur nooddouche (voor ons niet van toepassing)650xxx
Totale kostenplaatje€7575,-€5758,38

Toelichting van ons kostenplaatje

Natuurlijk is dit voor jou een hele ruwe schatting, omdat je de badkamer renovatie zo gek kunt maken als je zelf wilt. Ik denk wel dat dit een hele eerlijke richtlijn is waar je aan moet denken voor de verbouwing van een badkamer. Vergeet niet de eventuele huur van een nooddouche mee te nemen in de begroting!

Het gereedschap

Let op! Het bedrag van gereedschap en montage heb ik vrij laag ingeschat, omdat ik veel gereedschap al in bezit had. Door de jaren heen had ik al redelijk wat verzameld… Als jij nog moet beginnen met het aanvullen van het gereedschap in jouw schuur of garage, dan zou ik het geschatte bedrag flink omhoog schroeven! Ja, gereedschap is een behoorlijke investering, maar het gaat nog veel gebruikt worden voor alle projecten die hierna nog gaan komen. Je moet maar zo denken, door de enorme besparing (doordat je zelf de badkamer gaat renoveren) kun jij een deel van die besparing mooi besteden aan goed gereedschap! Wil je weten welk gereedschap je zeker nodig gaat hebben voor een badkamer renovatie? De link naar onze hoofdpagina “hoe een badkamer renoveren” kun je onderaan dit blog terugvinden. In dit artikel komen alle onderwerpen van onze renovatie aan bod!

De elektrische installatie

Het materiaal voor de elektrische installatie (exclusief verlichting en schakelmateriaal) had ik geschat op 100 euro. Dit bedrag is vrij laag, zeker als je weet wat elektra draad tegenwoordig kost. Ik had de mazzel dat mijn zwager Nico nog een aantal doosjes had liggen die hij niet meer ging gebruiken. Een leuke onkostenbesparing voor ons! Dus nogmaals bedankt, zwager! 😉

Voor de gehele installatie heb je dus elektrabuis, buisklemmen, lasdozen en lasklemmen nodig. En natuurlijk niet te vergeten, het elektradraad in de vier kleuren!

Het houtwerk

Tijdens het sloopwerk kwam ik erachter dat het bestaande houtwerk er nog behoorlijk goed uitzag. Ik vond het dan ook een beetje onzin om dit zomaar weg te gooien. Dit hout heeft weer een mooi plekje gekregen in de verbouwde badkamer! Tip: Probeer bestaande materialen een nieuw leven te geven. Dit scheelt toch weer een klein beetje in het totale kostenplaatje en het is ook nog eens goed voor het milieu… 😉

Leidingwerk verleggen

Op dit onderdeel van de badkamer renovatie heb ik mij een beetje verkeken qua kosten… Het verleggen van de waterleiding en afvoerleiding kan nog behoorlijk in de papieren lopen. Een knelkoppelingetje hier en een stukje afvoer daar, het wordt op een gegeven moment meer dan jij denkt! Koperbuis had ik gelukkig nog liggen, maar als jij dat nog moet aanschaffen, dan zou ik het geschatte bedrag iets meer opschalen.

Al ons leidingwerk zat redelijk in de buurt van het nieuwe sanitair en hoefde vrijwel niet te worden omgelegd. Dat was voor ons een groot voordeel, maar dan nog liep het bedrag aardig op. Het materiaal dat wij nodig hadden om het centrale ventilatiesysteem aan te passen heb ik ook meegenomen binnen het onderdeel “leidingwerk verleggen”.

Het toilet

Het bedrag voor een nieuw toilet had ik vrij hoog ingezet, omdat wij in eerste instantie hadden gekozen voor een Geberit Duofresh toilet. Dit type wc heeft een ingebouwd koolstoffilter dat de nare luchtjes direct zuivert. Bij nader inzien hebben we toch gekozen voor een iets eenvoudiger toilet.

Onze aanwinst: De Geberit iCon Rimfree toilet!

De Geberit Duofresh vinden wij nog steeds een fantastisch toiletsysteem, maar dan liever voor een ander projectje… De DuoFresh zouden we bij nader inzien liever in ons toilet beneden plaatsen als dat toe is aan een renovatie. Dit toilet wordt vaker gebruikt en door meer verschillende mensen, waardoor de extra kwaliteiten van de Duofresh beter tot hun recht komen.

De vloerverwarming

Zoals je kunt zien in het overzicht, zijn de kosten voor de elektrische vloerverwarming veel lager geworden dan ik had verwacht. Ik kan nog steeds niet geloven dat we voor dit bedrag een complete set vloerverwarming hebben gevonden. Op de afbeelding hieronder is de complete set te zien! Door op de afbeelding te klikken kun je een bezoekje brengen aan de aanbieder en alle specificaties van de vloerverwarming op je gemak doornemen. De maat van de vloerverwarming kun je heel makkelijk aanpassen aan de oppervlakte van jouw vloer, zodat je meteen de goede prijs ziet!

Complete set vloerverwarming!

Stortdouche en losse accessoires

Voor dit gedeelte van het onkostenplaatje heb ik het één en ander samengevoegd. Voor  €458,- hadden wij een stortdouche van Tiger, een losse thermostaatkraan voor de douche en alle losse accessoires die wij in de badkamer hebben opgehangen. Deze accessoires zijn ook van het merk Tiger (type Boston).

De thermostaatkraan van het bad hadden wij een paar jaar geleden al vervangen en we vonden het zonde om deze nu al te vernieuwen. Heb jij wel een nieuwe badkraan nodig, dan zou ik het geschatte bedrag een stukje hoger noteren!

Wandtegel en toebehoren

Met het assortiment aan wandtegels kun je het zo gek maken als je zelf wilt… Ik heb 1000 euro geschat voor de wandtegels inclusief lijm, voegmiddel en kit. Onze werkelijke kosten vielen met 695 euro dus reuze mee! Dit kwam omdat wij hadden gekozen voor een standaard, groot formaat, witte tegel. Gelukkig vielen de kosten ontzettend mee en was dit een kleine investering.

De 695 euro had zelfs nog veel lager kunnen uitvallen! Ik wilde namelijk een keer gaan lijmen met kant-en-klare lijm in plaats van poederlijm. Ik heb mij wel een beetje verkeken op de hoeveelheid kant-en-klare lijm die we verbruikt hebben… Met twee emmers van 16 kg per stuk dacht ik heel ver te komen, maar dat was helaas niet het geval… Twee emmers werden er 5 (in totaal 32kg + 45kg = 77kg lijm). Dik 200 euro lichter om 21m2 wandtegels te lijmen! Dus wil jij kosten besparen, dan kun je kiezen voor de goedkopere poederlijm…

Badkamer renovatie uitbesteden

Zie jij het toch niet zitten om de badkamer renovatie zelf te doen, dan kun je het altijd nog uitbesteden. Maar aan welk prijskaartje moet je dan denken?

Online zie ik regelmatig advertenties voorbij komen. Gemiddeld kost een badkamer renovatie 5.000 tot 7.500 euro. De volgende aanbieder komt met een schatting van tussen de 3.500 en 10.000 euro. Deze informatie is hartstikke leuk, maar wat heb je eigenlijk voor dit geld? Is dit een volledige renovatie of komen er tijdens het verbouwingsproces nog extra onkosten naar boven? Waar gaan jullie douchen tijdens de verbouwing? Is de nooddouche meegenomen in de offerte? Is dit inclusief badkamermeubelen? Allemaal zaken waar je van tevoren al rekening mee moet houden…

Bereken het arbeidsloon

De kosten voor arbeidsloon kun je vrij makkelijk uitrekenen… Stel dat het gemiddelde uurtarief van een monteur 40 euro is, en dan denk ik dat ik nog aan de lage kant zit…. Als er dus twee monteurs worden ingezet om jouw badkamer op te knappen, dan is dat dus 80 euro per uur x 8 uur is 640 euro per dag. We ronden dit voor het gemak af op een bedrag van 650 euro.

Per week hebben we het dan over 3250 euro. Nu doe ik een hele ruwe schatting, maar er vanuit gegaan dat het project 3 weken gaat duren, dan ben je dus bijna 10.000 euro lichter voor alleen maar geleverde arbeid. Het eerder genoemde bedrag van 12.000 euro zou dus heel goed kunnen kloppen. Tel nu dit bedrag op bij ons kostenplaatje (minus het gereedschap dat je nu niet nodig hebt), en dan heb jij een antwoord op de vraag wat de badkamer renovatie globaal gaat kosten!

Maar nogmaals, het hangt er natuurlijk vanaf wat jouw wensen zijn! Wil jij een badkraan met gouden randjes of kies je liever voor een betaalbare badkamer renovatie.

Maak goede afspraken

Het beste is natuurlijk om een vaste prijs af te spreken zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Laat goed vastleggen wat jouw wensen zijn en dat ook de installateur volledig op de hoogte is van wat jullie willen. Laat hier geen onduidelijkheden over bestaan… Voor beide partijen is het beter om op één lijn te zitten!

Je kunt natuurlijk in overleg met de aannemer een deel van het project zelf doen. Als voorbeeld kun je denken aan het sloopwerk en het afvoeren van het puin. Ik zou dit bespreken nadat je de offerte hebt ontvangen zodat je vervolgens goed kunt zien welke korting je voor jouw aandeel hebt gekregen.

Ik hoop dat je met al deze informatie een iets beter beeld hebt gekregen van wat een badkamer renovatie zou kunnen kosten. En heb je eventueel nog informatie die ik over het hoofd heb gezien, dan hoor ik dat graag. Heel veel succes met de verbouwing!

Hoofdpagina: “hoe moet je een badkamer renoveren”

Via deze tekstlink keer je terug naar, of kun je een bezoekje brengen aan, de hoofdpagina van ons badkamerproject. Vanuit dit uitgebreide blog, waarin alle onderwerpen van onze badkamerverbouwing aan bod komen, kun je doorklikken naar de aparte (toekomstige) blogs en YouTube filmpjes. We hopen dat je zo op eenvoudige wijze de onderwerpen kunt vinden die je zoekt en dat we hiermee een zinvolle bijdrage kunnen leveren aan de renovatie van jouw badkamerpaleis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.