Cv installatie ontluchten?

een cv radiator die ontlucht wordt

Met de koude herfst- en wintermaanden voor de deur is het zaak dat de cv-ketel en radiatoren tiptop in orde zijn. En met de huidige torenhoge energieprijzen is het erg belangrijk om eens goed het gehele verwarmingssysteem onder de loep te nemen! Heb jij last van radiatoren die niet optimaal warm worden, of hoor je borrelende geluiden in het cv systeem? Dan kan het zijn dat er lucht in de radiatoren, of in de leidingen aanwezig is. Dus ga op tijd je cv installatie ontluchten en/of bijvullen. Ik zal in dit artikel tips geven waarom en hoe je moet ontluchten.

Wanneer ga je de cv installatie ontluchten

Werkzaamheden aan de cv installatie kan één van de oorzaken zijn dat er lucht in het systeem is gekomen. Bijvoorbeeld doordat er een radiator vervangen is, of omdat de verwarmingsketel of het expansievat vernieuwd is. Een andere oorzaak kan zijn dat de cv installatie langere tijd heeft stil gestaan, bijvoorbeeld tijdens de zomerperiode. De borrelende geluiden kunnen er dan op duiden dat er lucht in het systeem aanwezig is.

Het geluid kan als vervelend worden ervaren, maar dat is misschien niet het ergste… Lucht in de radiatoren kan er toe leiden dat deze niet optimaal warm worden! En dat is natuurlijk zonde van de energie… Dit probleem gaan we vanaf nu aanpakken met het project: cv installatie ontluchten!

Door het ontluchten van de cv installatie, optimaliseer je het verwarmingssysteem en voorkom je een hogere energierekening! De vertrekken in de woning worden immers sneller warm…

Hoe kun je de cv installatie ontluchten

Je controleert eerst de druk in de ketel, mijn man Gerard doet dat zeker één keer per jaar. Lees dit af bij, het liefst, een koude cv installatie, zodat je de juiste druk kunt lezen. Als de verwarming aan staat dan is de waterdruk namelijk wat hoger. De druk moet ongeveer tussen de 1,5 en 2 bar zijn. Dit wordt op je display aangegeven of door middel van het wijzertje wat in het groene vlak moet staan. Is de druk te laag, ga dan eerst het water bijvullen. Dit zal ik in een ander blog toelichten.

Radiatoren

Om de radiatoren te ontluchten ga je als volgt te werk:

 • Draai de kranen van alle radiatoren helemaal open.
 • Stel de temperatuur van de thermostaat hoog in (bijvoorbeeld 30 graden). De cv ketel zal inschakelen en gaat beginnen met verwarmen. Na ongeveer 10 minuten kun je de thermostaat weer lager instellen zodat de ketel stopt met verwarmen. Het liefst op de minimale waarde van de thermostaat. Het lager instellen van de thermostaat doe je om te voorkomen dat de ketel alsnog gaat verwarmen, terwijl je nog bezig bent met ontluchten…
 • Voor het ontluchten heb je een ontluchtingssleuteltje nodig en een oud (hand)doekje. Op de foto hieronder kun je zien wat ik bedoel met het sleuteltje. Heb je nog geen ontluchtingssleuteltje, dan kun je deze via onderstaande link bestellen. Je hebt dan meteen drie stuks op voorraad… En nu kun je aan de slag met het ontluchten van de radiatoren!
 • Begin met de radiator die zich het laagst in de woning bevindt (lucht gaat omhoog) en werk langzaam door naar boven.
 • Aan de bovenzijde, of hoog aan de zijkant van de radiator, bevindt zich het ontluchtingsventiel. Met het ontluchtingssleuteltje draai je het ventiel een stukje open. Vang het water op met een oud (hand)doekje. Maar let op! Het water wat uit de radiator stroomt tijdens het ontluchten kan erg heet zijn! Als er geen lucht meer uit komt en het begint een straaltje water te worden, draai dan het ontluchtingsventiel weer dicht.
 • Herhaal dezelfde procedure bij de andere radiatoren.
 • Voordat je de thermostaat weer hoger instelt, vergeet dan niet eerst het expansievat te ontluchten. Dit leg ik hieronder uit.

Expansievat

In ons geval hangt de ketel boven op zolder. Via de rechte leidingen, die in de ringleiding uitkomen, gaat lucht heel langzaam van laag naar hoog. Op de foto hieronder kun je zien wat er bedoeld wordt met het expansievat en hoe je dit onderdeel van het verwarmingssysteem moet ontluchten.

Het expansievat met ontluchtingsventiel
 • Controleer na het ontluchten van de radiatoren (en het expansievat) vervolgens de druk in de ketel. De waterdruk van het cv systeem kan namelijk omlaag zijn gegaan tijdens de ontluchtingswerkzaamheden… Vul het systeem zo nodig bij.
 • Draai de kranen van de radiatoren weer terug in de oude stand (voor het ontluchten waren ze volledig open gedraaid).
 • Zet de temperatuur van de thermostaat weer omhoog in de gewenste stand. Het verwarmingssysteem is vanaf dat moment weer stand-by!
 • Controleer voor de zekerheid, of er tijdens het verwarmen geen kleine waterlekkages zijn ontstaan bij de ontluchtingsventielen.

De radiator kan ook een tikkend geluid geven, dit komt doordat er luchtbellen door de leidingen gaan. Als je ontlucht hebt kan er nog steeds een tikkend geluid zijn. Dit komt dan door het uitzetten en krimpen van de leidingen. Verdere pogingen ondernemen om te ontluchten heeft dan niet zo heel veel zin… Hier kom ik in een later blog op terug.

De cv ketel

Sommige cv ketels hebben een ontluchtingsventiel aan de bovenzijde. Deze kan je ontluchten met behulp van het ontluchtingssleuteltje. Maar de meeste nieuwe cv ketels hebben een automatische ontluchter, daar heb je verder geen omkijken naar.

Video: Cv installatie ontluchten

In de video laten we nog eens stap voor stap zien hoe je vrij eenvoudig de cv kunt ontluchten!

Automatisch ontluchten

Het ontluchten van radiatoren is geen ingewikkeld klusje, maar als jij het echt niet zit zitten, dan kun je kiezen voor de zogenaamde zelfontluchters. Deze ontluchters zijn wel een stukje duurder dan de standaard versie, maar je hebt er dan vrijwel geen omkijken meer naar. Komt er op één of andere manier lucht in een radiator dan zal de automatische ontluchter zijn werk doen. Dus zeker als de cv installatie net gevuld is met water zullen de zelfontluchters overuren gaan maken. Houd dus wel goed de druk van de cv ketel in de gaten! Na verloop van tijd is het cv systeem volledig ontlucht…

De radiatoren die automatisch ontluchten kunnen deze werking wel verliezen als er een te lage druk in de ketel is.

Optimaliseren van de radiatoren

Maar er zijn nog meer mogelijkheden om de radiatoren te optimaliseren! Eén voorbeeld om de warmteafgifte te verbeteren kun je bereiken door gebruik te maken van radiatorfolie. We hebben over dit onderwerp een artikel geschreven en een videofilmpje gemaakt. dus misschien is dit interessant om eens door te lezen. Optimaliseren en energiebesparing is goed voor de portemonnee en het milieu!

Ik hoop dat je er met deze tips warmpjes bij zit deze winter. Heel veel succes met dit projectje!

                                       

Radiatoren kopen

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.