Radiatorfolie, hoe aan te brengen?

Radiatorfolie, tape en sterke magneetjes

De energiekosten rijzen de pan uit en het wordt dan ook hoog tijd om iets aan die hoge kosten te doen! Door bijvoorbeeld gebruik te maken van radiatorfolie kun je de energiekosten al een stukje reduceren. En de aanschaf van het folie is een relatief kleine investering. Alle kleine beetjes helpen, zullen we maar denken, dus ga vandaag nog aan de slag met dit projectje! Maar hoe is radiatorfolie aan te brengen?

radiatorfolie hoe aan te brengen

In dit blog leg ik uit wat de functie is van radiatorfolie en laat ik in een paar stappen zien hoe jij heel eenvoudig de isolatie kunt bevestigen. Een YouTube filmpje onderaan dit blog maakt het misschien nog iets duidelijker.

Wat is radiatorfolie

Een radiator geeft aan alle kanten stralingswarmte, zo ook aan de achterzijde. Als je aan de achterkant van de radiator isolatiefolie plaatst, dan wordt de stralingswarmte als het ware afgebogen naar boven/voren in plaats van naar achter. De warmte wordt dus gereflecteerd terug de kamer in. Want waarom zou je de muur achter de radiator willen verwarmenā€¦? Dit is kostbare energie die je beter kunt besteden aan het verwarmen van de woonkamer. Hoe eerder jouw woonhuis op temperatuur is, hoe korter de cv ketel heeft bijgedragen aan de warmtevoorzieningā€¦ Resultaat: het gasverbruik gaat omlaag!

De isolatiefolie die ik heb gebruikt voor de radiator lijkt een beetje op aluminiumfolie, maar dit type folie is natuurlijk wel een stuk sterker. Er zijn op de markt ontzettend veel soorten radiatorfolie te vinden, maar wat uiteindelijk de beste koop is durf ik niet te zeggen.

Waar plaats je radiatorfolie

Het is de bedoeling dat je de radiatorfolie aan de achterzijde van de radiator plaatst. Dit kan of direct tegen de radiator, of tegen de wand. Van de laatste optie ben ik niet zoā€™n voorstander, maar dat is mijn persoonlijke mening. Als je namelijk de isolatie tegen de wand plaatst dan bestaat de kans dat je hier tegenaan moet kijken. Niet echt een mooie blikvanger lijkt mijā€¦ Plaats je de folie direct achter de radiator, dan valt dit veel minder op.

Maar ja, wat als je ouderwetse, gietijzeren radiatoren hebt? Dan maakt het niet uit waar je de radiatorfolie plaatstā€¦ De isolatie is lastig te verbergen en zal altijd zichtbaar zijn.

Hoe kun je radiatorfolie bevestigen

De radiatorfolie kun je bevestigen met dubbelzijdig tape die geschikt is voor radiatoren. Je moet er natuurlijk rekening mee houden dat de verwarming heet wordt en dat je niet zomaar alle soorten tape kunt gebruiken. Een andere manier om de folie te bevestigen is met sterke magneetjes.

Radiatorfolie op maat knippen

Je kunt de folie plaatsen zonder deze eerst op maat te knippen. Na het plaatsen snijd je de radiatorfolie af. Ik heb er voor gekozen om de folie eerst op maat te knippen voordat ik deze ging bevestigen. Simpelweg de breedte en de hoogte opmeten van de radiator en dan de folie op maat maken.

Radiatortape

Bij de radiatorfolie die ik heb aangeschaft is standaard een klein rolletje radiatortape meegeleverd.

Allereerst moet je de achterzijde van de radiator goed reinigen, zodat de tape goed kan hechten. Ik hoop voor je dat je er gemakkelijk bij kunt komen ;-)ā€¦ De dubbelzijdige tape plak je boven (aan de achterzijde) tegen de radiator aan. Vervolgens verwijder je het beschermlaagje van de tape. Daarna plak je dubbelzijdig tape aan de onderzijde van de op maat gemaakte baan folie. Het beschermlaagje van de tape zou ik nog niet verwijderen!

Nu kun je de folie voorzichtig langs de achterzijde van de radiator schuiven. Daarna plak je de radiatorfolie vast aan de bovenzijde. Maar let op! Als je de folie gaat aanbrengen, dan moet je dit meteen goed doen! Corrigeren is namelijk lastig omdat de plakrand behoorlijk sterk isā€¦ Tip: dit klusje is misschien beter te doen met een paar extra handjes…

De onderzijde van de folie hangt nu nog los. Verwijder nu de beschermlaag van het dubbelzijdig tape. Nu moet je proberen de folie zo netjes mogelijk tegen de onderzijde van de radiator te plakken. Wederom, corrigeren is lastig dus doe dit in Ć©Ć©n keer goed!

Thermisch dubbelzijdig tape (Bron Amazon)

Mijn eigen ervaring met dubbbelzijdig tape

En dan nu mijn praktijkervaring met dubbelzijdig tape in combinatie met radiatorfolie… Het bevestigen van de folie aan de bovenzijde van de radiator was geen probleem… De onderzijde vastplakken was echter een klein drama en het was ook echt wel een tikkeltje frustrerend! De beschermlaag was lastig te verwijderen doordat de ophangbeugels van de radiator in de weg zaten. De folie ging daardoor alle kanten op en bleef overal vastkleven, nog voordat ik het Ć¼berhaupt strak kon trekken! Als dit je dagelijkse werk is dan geloof ik echt dat dit klusje een fluitje van een cent is… Maar aangezien de meesten onder ons dit project waarschijnlijk Ć©Ć©nmalig gaan aanpakken, zou ik het anders doen. Het voltooien van het project radiatorfolie is uiteindelijk goed gekomen. Mijn tip: bevestig de folie met dubbelzijdig tape in combinatie met sterke magneetjes!

Supersterke magneetjes

Ik wilde bij het projectje ā€œradiator isolatieā€ allerlei manieren uitproberen om de radiatorfolie te bevestigen. EĆ©n van de mogelijkheden die ik tegenkwam waren de zogenaamde super magneetjes. Dit zijn prijzige magneetjes, maar de werking van deze kleine krachtpatsertjes is verbazingwekkend! Ik kan nog steeds niet geloven dat vier kleine magneetjes de radiatorfolie op zā€™n plek houdenā€¦ Echt een aanrader dus!

Een tweede voordeel van de magneetjes, ten opzichte van het dubbelzijdig tape, is dat je nog gemakkelijk kunt corrigeren als je de folie geplaatst hebt.

Is de radiator behoorlijk breed, dan zou ik in het midden nog twee extra magneetjes plaatsen.

Let op! In de link hieronder is een afbeelding te zien van een behoorlijke hoeveelheid sterke magneetjes! Dit is een “tikkeltje” misleidend omdat de werkelijke hoeveelheid 100 stuks moet zijn…

Radiatortape en magneetjes

Omdat mijn ervaring met dubbelzijdig tape niet al te goed was, heb ik het projectje “radiatorfolie, hoe aan te brengen” iets anders aangepakt. De folie heb ik aan de bovenzijde van de radiatoren vastgezet met dubbelzijdig tape. Zo ziet de bovenzijde er netjes afgewerkt uit en valt de folie veel minder op. De onderzijde van de folie heb ik vastgezet met de sterke magneetjes. Geen gehannes met de tape want laten we eerlijk zijn, je moet het jezelf niet al te moeilijk maken hahaha…. šŸ˜‰

Wij hebben een aantal radiatoren in huis waarvan de ophangbeugels over de gehele hoogte de achterzijde opvullen. Er is dus geen ruimte tussen de ophangbeugel en de achterzijde van de radiator. In dat geval heb ik de oppervlakken in drie stukken verdeeld. De drie banen folie heb ik op dezelfde manier vastgezet als bij de overige radiatoren. Dus met dubbelzijdig tape aan de bovenzijde en met magneetjes aan de onderzijde.

Radiatorfolie wel of niet

Of de jaarlijkse eindafrekening een stuk lager zal zijn door het gebruik van radiatorfolie weet ik nog niet. De tijd zal het lerenā€¦ Maar nogmaals, de investering is relatief laag, dus baat het niet dan schaadt het niet! Wij hoefden er niet lang over na te denken om dit projectje op te pakkenā€¦ Alle kleine beetjes helpen!

Video: ā€œradiatorfolie, hoe aan te brengenā€

In de onderstaande video laat ik stap voor stap zien hoe jij in een paar stappen radiatorfolie kunt bevestigen!

In een volgend blog laat ik zien wat jij nog meer kunt doen voor het optimaliseren van de cv installatie! We gaan dan aan de slag met radiator ventilatoren en leggen uit hoe belangrijk het is om het verwarmingssysteem af en toe te ontluchten. Heel veel succes met het project ā€œradiator isolatieā€! Jij hebt weer iets kunnen bijdragen aan het verduurzamen van jouw woningā€¦

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.