Hoe kun je een tuin inrichten?

Leuke tips en ideeën!

Gemiddelde leestijd: 17 minuten

Wil je ideeën opdoen hoe je een tuin kunt inrichten, lees dan snel verder. Ik wil je in deze blog meenemen door een aantal jaren en je laten zien hoe de tuin van mijn vader en moeder in de loop der tijd veranderd is.

Inhoudsopgave

Het gazon

Toen mijn vader en moeder dit huis kochten, 60 jaar geleden, lag er al gras in de tuin. Mijn vader heeft dat eigenlijk nooit echt bemest of zo. In de loop der tijd is het gras wel een keer vernieuwd. Er zijn toen grasmatten gelegd om alles weer een fris geheel te geven. Er werd vroeger door ons veel op het gras gespeeld en er stond zomers ook een opblaasbaar zwembadje op. Voor het maaien gebruikte hij vroeger een handmaaier en daarna werd alles bij elkaar geharkt. Maar tegenwoordig heeft hij een elektrische grasmaaier met opvangbak. De graskantjes doet hij met een grasschaar. Het gras besproeide hij altijd met de tuinslang.

Twee schuren in de tuin

In de tuin stond een schuur en daarachter stond nog een grotere schuur. In de grote schuur heeft een kippenhok  gestaan met “Blauwe Islanders“ kippen en een haan. Mijn vader had ook een rennetje gemaakt zodat ze lekker rond konden lopen. En natuurlijk was het lekker smikkelen van de eitjes die ze legden.

In de kleinere schuur stonden de fietsen en tuinstoelen. En hij had daar een volière aan vastgemaakt, zoals te zien is in de blog oud en nieuw. Ze hebben nog meer dieren gehad, zoals de postduiven die wegvlogen en weer netjes terug kwamen. Mijn moeder vond eekhoorntjes ook altijd wel leuk. Zij kreeg er een keer drie van iemand en ze had ze aardig tam gemaakt. Zij zaten ook in een hok achter de schuur en in een rennetje. Er lag oude kleding in, zodat ze daar lekker warm konden liggen. Mijn oma verzorgde de eekhoorntjes een keer toen mijn ouders op vakantie waren. Toen zij terugkwamen bleek dat de diertjes dood waren. Er doken wel ineens eekhoorntjes op in het nabijgelegen park. Toeval? Of waren ze misschien toch ontsnapt uit het hok? We zullen het nooit weten!! 😉

Maar goed, uiteindelijk wilden mijn ouders de tuin gezellig inrichten. De grote schuur werd afgebroken en toen ze 25 jaar getrouwd waren werd er een blokhut gezet op de plek van de andere schuur. Dit was een mooi gezicht.

Overweeg je zelf vernieuwing, kijk dan eens of een blokhut wat voor jou is. Houd wel voor ogen dat je genoeg bergruimte hebt voor fietsen, tuinstoelen en andere benodigdheden. Maar heb je een grote tuin en genoeg opbergruimte, dan kan je een blokhut bijvoorbeeld inrichten als mancave of als werkruimte.

Diverse terrassen in de tuin

Bij de keukendeur was altijd een treetje naar buiten toe. De tuin ligt voor een deel namelijk lager dan het huis. Mijn paps heeft dit weggehaald en er een heel terras neergelegd met tegels van 50x50cm. “Tussen de bedrijven door” heeft hij zelf ook een trappetje gemaakt naar de rest van de tuin. Hiervoor moest hij graven in de grond, een muurtje metselen en de tegels erop plaatsen. Ook een flinke klus, maar het resultaat mag er zijn.

Toen de eerder genoemde grote schuur afgebroken was heeft mijn vader op die plek ook een terras gelegd. Je kon daar lekker in de schaduw zitten. Op deze plek is later split gelegd. Daar kwam wel altijd veel onkruid door, want er lag geen doek onder. Er is toen ook een ander terras gelegd helemaal achterin. Er zijn dus volop veranderingen geweest in deze tuin. Je hebt dus terrassen liggen in de schaduw en in de zon. Houd er zelf rekening mee, als je een kleinere tuin hebt en één terras, dat deze voor een deel in de zon en een deel in de schaduw ligt (als je dat wil natuurlijk).

Schutting aanpassen

In het begin stond er een oude houten groene schutting. Deze is een keer omgewaaid en toen besloten ze een andere schutting neer te zetten. Er is een betonnen schutting voor in de plaats gekomen. Betonnen palen werden gezet en daartussen schoof mijn vader de betonnen platen.

Aan de poortkant stonden coniferen om het geheel wat op te pimpen. Dat heeft altijd heel mooi gestaan maar op een gegeven moment werden de coniferen slechter. Daarom werden ze weggehaald. Hierdoor zag de schutting er armoedig uit. De betonnen schutting is blijven staan en er is een houten schutting tegen aan gezet. Ook zijn er in de  loop der tijd delen van de schutting bedekt met rieten matten. Zo zie je maar dat je toch dingen kan veranderen in je tuin, zonder heel veel extra werk op je nek te halen.

De betonnen schutting “gepimpt”!

Een regenton

Er staat al zo’n 30 jaar een regenton in de tuin. Er zit een deksel op. Ze gebruikten hem altijd om de gieter in onder te dompelen en zo de plantjes water te geven. Mijn moeder gaf ook vaak de plantjes binnen regenwater. Regenwater bevat minder kalk en is dus ook beter voor je plantjes. Als de ton bijna leeg was, keerde mijn vader hem om en kon zo het overtollige vuil eruit halen. Sinds kort heeft Erwin een systeempje gemaakt dat het water doorlaat en het vuil tegenhoudt. In een aparte blog over de regenton zal hij daar verder op in gaan.

Regenton kopen? | Waterton.nl

Aan de onderkant heeft hij de bewateringsslang bevestigd, zodat het gesleep met een gieter nu verleden tijd is. En bovenin zit een gaatje, dat gaat Erwin nog aansluiten op het riool. Want met deze hevige buien van tegenwoordig heb je kans dat de regenton anders flink overstroomt.

De mooie rozenstruik

Er staat een bijzondere rozenstruik in de tuin. Dit is de laatste plant die mijn moeder gekocht heeft voordat ze overleed. De struik komt ieder jaar op en wordt steeds groter. Mijn vader snoeit hem ieder jaar terug tot zo’n 25 cm. De plant begint daarna weer te groeien. Door de zomer heen krijgt hij 3 x nieuwe knoppen en groeit tot september. Een rozenstruik kan dus echt lang mee gaan met de juiste verzorging. Deze staat er al sinds 2006.

Van kleine conifeer tot grote: “boom”

Er stond al jaren een conifeer in de tuin. Deze was in het begin ongeveer een meter. In de loop der jaren is hij steeds groter gegroeid. In de tussentijd is hij één keer echt gesnoeid. En tja, nu was deze dus uitgegroeid tot een reusachtig grote struik, niet meer te overzien. Veel vogels zaten erin. Hij was echt te groot en de binnenkant was helemaal op. Verleden jaar heeft mijn vader de boom eruit laten halen. Goede tip dus: snoei op tijd als je niet hele kolossale struiken wilt krijgen!

De onderkant van de boomstam is blijven staan in de tuin. Mijn vader had daar leuke ideeën mee. Er is een driehoekje uitgezaagd, waarmee een “zenhoekje” gecreëerd is. Vóór de boomstam zijn wilde zaadzakjes uitgestrooid. En wat wordt dat een prachtig geheel!! Je weet niet wat er allemaal opkomt, dus iedere keer word je weer verrast. Veel insecten komen er op af en er hangt ook een lieveheersbeestkastje. Volgend jaar, na de winter, wordt er nog meer zaad gestrooid om de “wilde bloementuin ”nog groter te maken. De insecten worden hier heel blij van en het is een prachtig gezicht. Dus eigenlijk is iedereen blij!

De wilde bloementuin!

Een vijver met vissen

Mijn ouders hebben ook nog een kleine vijver gehad, ongeveer 1.20 m bij 60 cm. Mijn moeder wilde dat graag. Mijn vader heeft de vijverbak zelf ingegraven toentertijd en hij vond het leuk dat er vissen in kwamen. Ook stond er een sproeisysteem op, erg rustgevend moet ik je zeggen.

Ze hadden er steeds nieuwe goudvissen in. Deze werden deels opgegeten door de katten uit de buurt. Ook zat er weleens een reiger bij. Er was een netje gespannen over de vijver, maar dat mocht niet altijd baten. Mijn vader had er op een gegeven moment geen schik meer mee, iedere keer werden die vissen opgegeten. Ze hebben de vijver uiteindelijk weggehaald.

Zo zie je maar als je een grote tuin wilt inrichten dat er diverse mogelijkheden zijn. Probeer een kleine vijver eens uit, mocht dit erg bevallen, dan kun je er misschien een tweede bijnemen of de vijver vervangen door een grotere vijver. Of vind je het toch niets: Haal dan de vijver weg, verblijd er iemand mee en zet er leuke planten neer. Het gat zit er toch al.

Vijverexpress.nl

Onderhoud in de tuin

Naast het maaien en het bijhouden van de graskanten van het gazon zijn er natuurlijk nog meer werkzaamheden. De tegels worden schoongemaakt met gebruik van een hogedrukreiniger. Laarzen aan en gaan!!

Het onkruid wat er tussen komt doet mijn vader met een voegenkrabber en soms wat naspuiten met de hogedrukreiniger. Onkruid komt natuurlijk overal op, ook tussen de plantjes. Mijn paps gaat altijd op de knietjes en haalt zo het onkruid eruit in een bepaald deel van de tuin. Tegenwoordig heeft hij een kniebankje. Deze is reuze handig. Hij kan zich opdrukken met opstaan. Tuinspulletjes kunnen in het tasje wat eraan hangt. Hij heeft er een extra kussen op liggen, omdat het kussen van het bankje vrij hard is. Na gedane arbeid kan je het bankje opklappen en weghangen. Ruimtebesparend!! Het is een ideaal hulpmiddel voor als je wat moeite hebt met overeind komen en op je knietjes werken.

Kniebankje voor in de tuin (bron Amazon)

Uiteraard is het verzorgen van je plantjes ook van belang. Je wilt natuurlijk dat alles er netjes bijstaat. Ik moet zeggen, dat is wel aan mijn vader toevertrouwd. Dorre bloempjes/blaadjes eruit halen en natuurlijk watergeven. De gieter heeft plaatsgemaakt voor een besproeiingssysteem, wat Erwin aangelegd heeft. Gemak dient de mens. Wil jij ook een automatisch watergeefsysteem in de tuin? Klik dan via deze tekstlink om de blog eens rustig door te lezen!

Verlichting in de tuin

De tuin is altijd ‘s avonds gezellig verlicht. Aan de blokhut hangt een buitenlamp. En vergeet de kerstverlichting niet, mijn vader is daar altijd dol op!. Vroeger ging dat natuurlijk met verlengsnoeren. Maar nu heeft hij samen met Erwin contactdozen aangelegd met tijdschakelaars. En dit is natuurlijk een hele verbetering. Er staan nu ook veel lampen in de tuin die op zonne-energie werken en er hangt zelfs een snoer met lampjes aan de schutting dat ook op zonne-energie werkt.

Hoe je een tuin verder kunt inrichten

Ik hoop dat je hier wat tips opgedaan hebt hoe je een tuin kunt inrichten. Er zijn nog meer voorbeelden te noemen.

– Je kunt mooie beelden in de tuin zetten en daarmee het geheel af maken. Bij mijn ouders staan ook een aantal mooie beelden en ook een mooie zonnewijzer!

– In het hoekje tussen de blokhut en de reling van het trappetje staan de vuilnisbakken. Zo zijn ze een beetje uit het zicht en staan ze in een “loos” hoekje van de tuin.

– Is er nog een hoekje waar veel onkruid steeds groeit? Leg hier split neer. Mijn paps heeft onlangs 1200 kg split weggewerkt op twee plekken in de tuin. Top werk van hem!! Uiteraard eerst worteldoek eronder, die fout maakt hij niet meer (haha). Daarna alles geharkt. Ook in dat hoekje nog nieuwe planten gezet, het is een prachtig geheel geworden.

– In deze tuin staat ook vaak een partytent zomers. Functioneel om onder te zitten bij regen of felle zon. Er zijn er al diverse stukgewaaid (haha). Mijn paps heeft nu een hele mooie partytent liggen met zijgordijnen. Deze wil hij zeker volgend jaar in de tuin hebben staan!

Ik vond het leuk om deze blog samen met mijn vader te maken. Wat een werk heeft hij verzet en nog steeds. Hij vindt het leuk om in zijn tuin te werken en alles netjes te hebben. Hij zegt zelf: “Naast maaien, onkruid weghalen en het terras schoonspuiten is het vooral het genieten in de tuin. En wij zijn dat helemaal met hem eens!!

Relevante artikelen:

Over de auteur:

Ik ben Erwin Koning, 51 jaar en trotse vader van dochter Lisa (9). Samen met mijn vrouw en dochter woon ik in de prachtige bollenstreek. Ik ben altijd op zoek naar manieren om dingen leuker en makkelijker te maken en ik deel mijn ervaringen graag met anderen. Via mijn blog hoop ik jou een helpende hand te bieden om alledaagse en niet-alledaagse klusjes op een andere, creatieve en vooral leuke manier te bekijken en uit te voeren. Ik heb nog heel veel mooie projectjes op de planning staan, maar eigenlijk teveel om in mijn eentje aan te pakken. Ik ben dan ook ontzettend dankbaar voor de hulp van mijn zus Margret en mijn vrouw Nicole, met wie ik samen zoveel mogelijk onderwerpen aan bod laat komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close