Hoe maak je een watergeefsysteem met druppelaars?

Een bloemenbed met watergeefsysteem

Sinds een paar jaar maak ik gebruik van het automatische watergeefsysteem met druppelaars van het merk Gardena. Mijn positieve ervaring met dit systeem en de vele mogelijkheden die Gardena te bieden heeft, wil ik graag verder toelichten in dit blog. In dit artikel ga ik uitleggen hoe je het systeem eenvoudig kunt aanleggen in de tuin en waar je op moet letten als je gaat beginnen met de montage werkzaamheden. Ook de negatieve aspecten van dit watergeef project zal ik uiteraard benoemen! Het gaat er om dat dit een eerlijke review zal zijn.

watergeefsysteem met druppelaars linksboven

Door gericht water te geven gaat er minder kostbaar kraanwater verloren. Zeker in deze tijd waarin we zuinig moeten omgaan met drinkwater en waarin we onze dure planten niet willen laten verpieteren in de brandende zon, laat dit automatische watergeefsysteem met druppelaars zien uitermate geschikt te zijn.

Het klinkt vreemd, maar voor mij is het Gardena watergeefsysteem een hobby geworden. Keer op keer wil ik verder uitbreiden en het hele systeem verder optimaliseren. Er valt nog genoeg te doen in ieder geval! Heel misschien wordt dit ook jouw hobbyproject… 😉

Tuinontwerp

Heb je plannen om de tuin op te knappen of deze volledig opnieuw aan te leggen? In een aantal blogs op de website van bouwjeproject kun je informatie terugvinden waar je op moet letten bij het inrichten van de tuin. Van het aanleggen van elektra tot aan het plaatsen van tuinverlichting en het wel of niet kiezen voor kunstgras. Zeer veel onderwerpen passeren de revue. Maar heb je er wel eens over nagedacht om een automatisch watergeefsysteem aan te schaffen? Je wilt toch tijd over houden om te kunnen genieten van de warme zomeravonden en niet continue bezig zijn met het sproeien van de tuin..? Waarom zou je uitstellen terwijl je nu de kans hebt om dit project aan te pakken! In dit blog laat ik zien hoe eenvoudig het is om een eigen watergeefsysteem met druppelaars aan te leggen en te onderhouden.

Ben je nog niet direct van plan bent om gebruik te maken van een automatisch watergeefsysteem of wil je dit nog even uitstellen? Dan wil ik je toch een kleine tip meegeven… Ga je bijvoorbeeld voor een nieuw terras, zorg er dan voor dat je een mantelbuis hebt ingegraven voordat het nieuwe terras wordt gelegd. Deze mantelbuis heeft voor nu nog geen doel, maar in de toekomst zul je blij worden van deze tip ;-). Deze relatief goedkope investering kun je later, als het jou beter uitkomt, gebruiken om eventueel een waterslang doorheen te trekken als watertoevoer naar de groensecties. Het nieuwe terras blijft dan in ieder geval keurig intact…  In een vorig blog heb ik uitgelegd hoe je de mantelbuis kunt gebruiken en hoe je deze kunt toepassen in jouw tuin. Misschien handig om dit blog een keer door te lezen!

Via onderstaande link vind je misschien nog meer inspiratie en ideeën die je wellicht kunnen helpen bij het maken van jouw tuinontwerp.

Het Gardena watergeefsysteem met druppelaars

Gardena heeft een aantal automatische watergeefsystemen die uitermate geschikt zijn voor de tuin. Eén daarvan is het watergeefsysteem met druppelaars uit de serie “micro drip system”. Maar welke onderdelen heb je nodig om een druppelsysteem aan te leggen? Is het nu echt zo ingewikkeld om een automatisch watergeefsysteem aan te leggen in de tuin? In dit hoofdstuk wordt het hopelijk duidelijk wat je nodig hebt voor jouw eigen systeem en zul je zien dat de aanleg van het Gardena druppelsysteem eigenlijk reuze meevalt! Voor je het weet ben jij in het bezit van jouw eigen installatie.

In de video die je onderaan dit blog kunt terugvinden, laat ik stap voor stap zien hoe jij jouw volautomatische watergeefsysteem met druppelaars eenvoudig kunt aanleggen.

TuinTuin

De wateraansluiting

Natuurlijk moet je voor het automatisch watergeefsysteem een geschikte wateraansluiting hebben. Een buitenkraan met een aansluiting van ½” of ¾” (wasmachinekraan) is ruim voldoende voor het druppelsysteem van Gardena.

Heb je nog geen buitenkraan of ben je van plan om deze nog aan te leggen? Vergeet dan niet om binnen in huis een extra afsluiter met aftap te plaatsen zodat de buitenkraan apart afgesloten kan worden gedurende de winter! Een bevroren buitenkraan wil je hoe dan ook voorkomen…

De besproeiingscomputer

Gardena heeft diverse soorten besproeiingscomputers in het assortiment die geschikt zijn voor het automatische watergeefsysteem. Van besproeiingscomputers die geschikt zijn om meerdere secties in de tuin te voorzien van water, tot aan een computer die je op afstand kunt besturen via de Gardena Smart app.

Ik maak zelf gebruik van de Gardena besproeiingscomputer type “Flex”. Dit apparaat is zeer eenvoudig in te stellen en, niet geheel onbelangrijk, zeer gemakkelijk te bedienen! Het aantal functies van deze tijdklok is misschien een tikkeltje gering in vergelijking met z’n duurdere broertjes maar voor mij is het ruim voldoende. De bewateringstijd is in te regelen van één seconde tot 99 minuten. De intervallen tussen de tijden dat er water gegeven moet worden kan worden ingesteld tussen de 4 en 72 uur. Bij de laatst genoemde interval is de keuze beperkt. Je kunt kiezen uit 7 tijdsblokken, maar wederom is dit voor mij ruim voldoende.

De besproeiingscomputer is gemakkelijk te monteren op de buitenkraan, omdat de koppeling in het apparaat vrij kan ronddraaien. Ook is de koppeling van de besproeiingscomputer uitgevoerd met een extra verloop, zodat in de meeste gevallen de geschikte aansluiting gebruikt kan worden voor de buitenkraan.

De besproeiingscomputer is ook handmatig te bedienen buiten de tijdsinstelling. Eén druk op de knop en het water begint door de leidingen te stromen!

Eén druk op de knop! Goed bezig paps! 😉

Door de beperkte instellingsmogelijkheden van de “Flex” kan dit voor jouw systeem in het nadeel werken. Heb jij verschillende groensecties in de tuin die ieder totaal verschillende hoeveelheden water nodig hebben? Als voorbeeld: het watergeefsysteem wat ik gebruik was alleen bedoeld voor de achtertuin. Sinds kort heb ik het systeem uitgebreid naar het balkon. Je voelt het al aankomen… De planten op het balkon hebben net even meer aandacht nodig dan hun groene vriendjes een verdieping lager… De “Flex” vind ik om die reden minder geschikt omdat deze maar één uitgang heeft. In dat geval zou ik toch gaan voor de besproeiingscomputer type “MultiControl duo” waarmee je twee afzonderlijke zones apart kunt inregelen! Ik gok dat ook bij ons te zijner tijd de “Flex” plaats gaat maken voor zijn iets duurdere broertje… Tja, een hobby kost geld zullen we maar zeggen 😉

De drukverlaging met filter

Omdat de waterdruk van het leidingnet aan de hoge kant is in Nederland (althans voor het Micro Drip System), moet er net na de besproeiingscomputer een reduceerventiel geplaatst worden dat er voor zorgt dat de waterdruk omlaag gaat naar 1,5 bar. Dit is de ideale druk voor het Gardena druppelsysteem.

In het assortiment van Gardena zijn er een tweetal te vinden namelijk: het hoofdapparaat 1000, dat geschikt is voor maximaal 1000 liter water per uur en het hoofdapparaat 2000, dat geschikt is voor maximaal 2000 liter water per uur. In mijn watergeefproject heb ik gebruik gemaakt van de 1000 omdat dat ruim voldoende is voor onze tuin (en het balkon).

Beide hoofdapparaten zijn niet alleen bedoeld om de waterdruk te verlagen, maar deze worden ook gebruikt om het water te filteren. Het hoofdapparaat is dus een belangrijk onderdeel van het hele watergeefsysteem en mag dus niet ontbreken!

Het hoofdapparaat 1000

De verbinding tussen de besproeiingscomputer en het hoofdapparaat wordt uitgevoerd met gewone tuinslang 13 mm (1/2”) en Gardena slangkoppelingen. De uitgaande kant van het hoofdapparaat is uitgevoerd met een aansluiting voor het “Micro Drip System”. Je kunt dus nooit de fout maken dat het hoofdapparaat in de verkeerde richting wordt geplaatst. Hier is duidelijk over nagedacht… 😉

De toevoerbuis

De watertoevoer (vanaf het hoofdapparaat) naar de verschillende groensecties kun je overbruggen door gebruik te maken van de toevoerbuis. De toevoerbuis is in principe een rol slang die je gemakkelijk kunt bewerken en installeren. Gardena heeft twee soorten toevoerbuis in het assortiment, maar dit is echt voldoende. Hoe meer keus, hoe lastiger het wordt om te bepalen welke toevoerbuis geschikt is voor jouw doel…

Tip: Heb jij meerdere groensecties in de tuin liggen, zorg er dan voor dat de watertoevoer ruim voldoende is voor al deze secties. Ik zou er dan voor kiezen om gebruik te maken van de toevoerbuis met de grote diameter (13 mm). Als je kiest voor een te krappe toevoerbuis dan loop je het risico dat er drukverliezen gaan plaatsvinden in de buis, waardoor het watergeefsysteem met druppelaars niet optimaal functioneert. Neem dus als vuistregel: de toevoerbuis met de grote diameter dient als hoofdtoevoer voor het hele systeem en de buis met de kleine diameter voor de aftakkingen naar bijvoorbeeld plantenbakken en kleine groensecties.

De verbindingskoppelingen

De verbindingskoppelingen heb je nodig om de toevoerbuis te voorzien van de diverse aftakkingen en om de beide type toevoerbuizen met elkaar te kunnen verbinden. Voor de beide type toevoerbuizen is er keuze in overvloed. Ga er maar vanuit dat het type koppeling dat jij nodig hebt voor jouw watergeefsysteem te krijgen is.

De koppelingen zijn voorzien van een gepatenteerd borgingssysteem. Dit houdt in dat wanneer de toevoerbuis over de koppeling wordt geschoven deze direct waterdicht is. Op de foto (en de video) is te zien dat het metalen palletje ervoor zorgt dat de toevoerbuis geborgd is en dus niet los kan schieten. Wil je de toevoerbuis los maken van de verbindingskoppeling? Geen probleem! Door het metalen palletje opzij te drukken kan de toevoerbuis met gemak los getrokken worden.

Ik ben er zelf achter gekomen dat wanneer een verbindingskoppeling na verloop van tijd los wordt gemaakt, de toevoerbuis toch enigszins vervormd is. Als de verbindingskoppeling wordt gemonteerd vind ik dit te gemakkelijk gaan. Ik vertrouw er dan niet echt op dat de borging optimaal is. Waarschijnlijk is dit wel zo, maar ik gok het liever niet. In dat geval snijd ik een klein stukje van de toevoerbuis weg zodat een nieuwe verbinding gemaakt kan worden! Better safe than sorry….

Koppelingen geschikt voor de toevoerbuis MDS 13 mm

Verbindingsstuk 13 mm voor het verlengen van de toevoerbuis

T-stuk 13 mm om één aftakking te maken naar een groensectie

Kruisstuk 13 mm om twee aftakkingen te maken naar twee groensecties

L-stuk 13 mm om een haakse hoek te maken in plaats van een bocht

Afsluitdop 13 mm om het eind van de toevoerbuis dicht te maken

Koppelingen geschikt voor de toevoerbuis MDS 4,6 mm

Verloopkoppelingen voor de verbinding tussen beide toevoerbuizen

T-stuk verloop 13 mm – 4,6 mm – 13 mm

De druppelbuis

De zogenaamde druppelbuis ziet er ongeveer hetzelfde uit als de toevoerbuis. De druppelbuis is direct inzetbaar om een groensectie te voorzien van een hoeveelheid water zonder al te veel montage handelingen. De druppelbuis is namelijk voorzien van kleine gaatjes. Door gebruik te maken van een druppelbuis creëer je super eenvoudig een druppelsysteem!

Met het gebruik van een druppelbuis bespaar je ongelofelijk veel t-stukken die je dan per stuk weer zou moeten voorzien van een druppelaar. Dit is natuurlijk wel een groot voordeel voor de portemonnee…

De twee druppelbuizen die Gardena aanbiedt zijn:

Deze druppelbuizen zijn alleen geschikt voor montage boven de grond. Eerlijk gezegd vind ik dit niet echt een blikvanger, behalve als de beplanting al redelijk vol en op lengte is zodat je weinig meer ziet van de druppelbuis. Maar ja, je moet iets over hebben voor je watergeefsysteem in de tuin, zullen we maar denken…

In onze tuin heb ik de druppelbuis 13 mm weggemoffeld onder een laag splitkorrel. Op deze manier heb ik toch de buis ingegraven, zonder het risico dat de gaatjes gaan verstoppen.

De capaciteit van beide druppelbuizen (per gaatje) is ongeveer 4 liter water per uur,  respectievelijk 1,6 liter per uur. Houd er dus rekening mee dat de capaciteit van de druppelbuis (bijna) niet in te stellen is. Er is nog wel een mogelijkheid om de hoeveelheid water te knijpen en dat is met een zogenaamd afsluitventiel. Met dit ventiel kun je een volledige groensectie afsluiten, zodat deze geen water meer krijgt. Door het ventiel een klein stukje dicht te draaien verklein je de watertoevoer naar de druppelbuis. In de video kun je zien hoe dit eruit ziet.

De druppelaars

De druppelaar is uiteindelijk het onderdeel waar het om draait… Zonder druppelaars geen watergeefsysteem… Met de druppelaars kun jij de hoeveelheid water instellen per groensectie / bloembakken / plantenbakken etc. Maar nu komt het… Door het ruime aanbod aan druppelaars zag ik op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer. Ik vond het erg lastig om te bepalen welk type druppelaar geschikt was voor iedere groensectie… Ik heb het voor mijzelf makkelijk gemaakt en heb toen gekozen voor één type druppelaar. Deze druppelaar kun je gemakkelijk open of dicht schroeven voor de juiste waterafgifte en hij is in te stellen tussen 0 en 10 liter water per uur. Je kunt deze druppelaar dus ook volledig dicht draaien op het moment dat je deze niet gebruikt.

Welk gereedschap heb je nodig

Eigenlijk heb je maar heel weinig gereedschap nodig voor het aanleggen van het Gardena druppelsysteem!

 • Een scherp stanleymes
 • Een scherpe schaar
 • Gardena hulpgereedschap om gaatjes te persen in de toevoerbuis “MDS 13 mm”

Het Gardena hulpgereedschap heb ik zelf in het assortiment, alleen maak ik er zelf weinig gebruik van. Ik vind het een nadeel dat wanneer een druppelaar in de toevoerbuis wordt geschroefd deze na verloop van tijd scheef gaat staan omdat de toevoerbuis langzaam gaat verdraaien. Als de toevoerbuis wordt verankerd in de grond voorkom je waarschijnlijk dit probleem.

In de onderstaande video laat ik je stap voor stap zien hoe je zelf aan de slag kunt gaan met jouw eigen watergeefsysteem. Hopelijk kun je er iets mee!

Video: hoe maak je een watergeefsysteem met druppelaars

Eindconclusie

Mijn bevindingen zijn puur gebaseerd op basis van eigen ervaring. Wij zijn in het bezit van een basis rijtjeswoning met een basis tuin en voor ons is het Gardena watergeefsysteem met druppelaars een uitkomst. Heb je twijfels of dit systeem ook geschikt is voor jouw tuin? Laat je dan adviseren wat voor jou de mogelijkheden kunnen zijn. Het Gardena klantenserviceteam zal je zeker verder op weg willen helpen! Heel veel succes!

In een nieuw blog leg ik uit hoe je dit watergeefsysteem kunt inzetten in een vakantieperiode. Ook de planten in de huiskamer worden niet vergeten! En afgelopen zomer hebben we een nieuw project afgerond, namelijk het zelf aanleggen van een border. Binnen dit project is natuurlijk ook het automatisch watergeefsysteem aangelegd! Ben je benieuwd hoe dit eruit ziet, klik dan op deze tekstlink om een bezoekje te brengen aan ons blog. Ik hoop dat je weer nieuwe ideeën op doet voor jouw watergeefproject!

5 reacties

 • Goede morgen gardena medewerker (ster)
  wij willen te weten komen of de gardena producten in Indonesia te koop zijn of leverbaar zijn vanuit Europa.
  Wij wonen In Indonesia en zouden graag een druppelsysteem aanschaffen om te testen in deze warme omgeving. Hartelijk dank voor de genomen moeite.

  • Goedendag, allereerst bedankt voor uw reactie!

   Ik ben zelf geen medewerker van Gardena, maar ik ben wel een zeer tevreden gebruiker van het Gardena druppelsysteem. Om die reden heb ik een blog geschreven over dit systeem.
   In mijn blog onder het kopje “besproeiingscomputer” vind u een tekstlink naar de leverancier “Amazon”. Zij hebben een behoorlijke collectie van het Gardena druppelsysteem en ik bestel zelf ook regelmatig bij deze leverancier.
   Op uw vraag of zij ook versturen naar Indonesië heb ik helaas geen antwoord… Misschien kunt u deze vraag bij Amazon neerleggen?
   Heel veel succes!

   Met vriendelijke groet,
   Erwin

   • Hallo Erwin,

    Ben bezig een watergeefsysteem in mijn tuin aan te leggen.
    Had nog een oude drukverminderaar liggen (hoofdapparaat 1000).
    Als ik die aansluit zie ik echter water uit het gaatje van de in de buitenkant gedrukte richtingspijl spuiten.
    Enig idee wat er aan de hand kan zijn?

    Mvg,
    Sipke Hoogma

    • Hallo Sipke, allereerst bedankt voor je reactie! Ik heb even naar mijn eigen hoofdapparaat 1000 gekeken. Eerlijk gezegd was mij dit gaatje nog nooit opgevallen… Ik heb de uitgaande koppeling los geschroefd en het binnenwerk er voorzichtig uit gehaald. Het binnenwerk moet met de veer vrij kunnen bewegen. Kan het zijn dat vuil of kalk de boosdoener is? Mijn eerste gedachte was dat het hoofdapparaat kapot gevroren was… Ik hoor graag of het gelukt is! Succes!

 • In it something is. Now all is clear, thanks for an explanation.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.