Hoe maak je een watergeefsysteem met druppelaars?

paarse bloemen in de tuin met een watergeefsysteem

Last updated on juni 14th, 2025 at 05:17 pm

Sinds een paar jaar maken wij gebruik van het automatische watergeefsysteem met druppelaars van het merk Gardena. Mijn positieve ervaring met dit systeem en de vele mogelijkheden die Gardena te bieden heeft, wil ik graag verder toelichten in dit blog. In dit artikel ga ik uitleggen hoe je het “Gardena Micro Drip Systeem” eenvoudig kunt aanleggen in de tuin en waar je op moet letten als je gaat beginnen met de montage werkzaamheden. Ook de negatieve aspecten van dit watergeef project zal ik uiteraard benoemen! Het gaat er om dat dit een eerlijke review zal zijn.

watergeefsysteem met druppelaars linksboven

Door gericht water te geven gaat er minder kostbaar kraanwater verloren. Zeker in deze tijd waarin we zuinig moeten omgaan met drinkwater en waarin we onze dure planten niet willen laten verpieteren in de brandende zon, laat dit automatische watergeefsysteem met druppelaars zien uitermate geschikt te zijn.

Het klinkt vreemd, maar voor mij is het Gardena watergeefsysteem een hobby geworden. Keer op keer wil ik verder uitbreiden en het hele systeem verder optimaliseren. Er valt nog genoeg te doen in ieder geval! Heel misschien wordt dit ook jouw hobbyproject… 😉

Tuinontwerp

Heb je plannen om de tuin op te knappen of deze volledig opnieuw aan te leggen? In een aantal blogs op de website van bouwjeproject kun je informatie terugvinden waar je op moet letten bij het inrichten van de tuin. Van het aanleggen van elektra tot aan het plaatsen van tuinverlichting en het wel of niet kiezen voor kunstgras. Zeer veel onderwerpen passeren de revue.

Maar heb je er wel eens over nagedacht om een automatisch watergeefsysteem aan te schaffen? Je wilt toch tijd over houden om te kunnen genieten van de warme zomeravonden en niet continue bezig zijn met het sproeien van de tuin..? Waarom zou je uitstellen terwijl je nu de kans hebt om dit project aan te pakken! In dit blog laat ik zien hoe eenvoudig het is om een eigen watergeefsysteem met druppelaars aan te leggen en te onderhouden.

Gardena Micro Drip system
Gardena “Micro Drip” watergeefsysteem

Ben je nog niet direct van plan om gebruik te maken van een automatisch watergeefsysteem of wil je dit nog even uitstellen? Dan wil ik je toch een kleine tip meegeven… Ga je bijvoorbeeld voor een nieuw terras, zorg er dan voor dat je een mantelbuis hebt ingegraven voordat het nieuwe terras wordt gelegd. Deze mantelbuis heeft voor nu nog geen doel, maar in de toekomst zul je blij worden van deze tip ;-). Deze relatief goedkope investering kun je later, als het jou beter uitkomt, gebruiken om eventueel een waterslang doorheen te trekken als watertoevoer naar de groensecties. Het nieuwe terras blijft dan in ieder geval keurig intact… In ons blog “elektra aanleggen in de tuin” heb ik uitgelegd hoe je de mantelbuis kunt gebruiken en hoe je deze kunt toepassen in jouw tuin. Misschien handig om dit blog een keer door te lezen!

Via onderstaande link vind je misschien nog meer inspiratie en ideeën die je wellicht kunnen helpen bij het maken van jouw tuinontwerp.

Het Gardena watergeefsysteem met druppelaars

Gardena heeft een aantal automatische watergeefsystemen die uitermate geschikt zijn voor de tuin. Eén daarvan is het watergeefsysteem met druppelaars uit de serie “micro drip system”. Maar welke onderdelen heb je nodig om een druppelsysteem aan te leggen? Is het nu echt zo ingewikkeld om een automatisch watergeefsysteem aan te leggen in de tuin? In dit hoofdstuk wordt het hopelijk duidelijk wat je nodig hebt voor jouw eigen systeem en zul je zien dat de aanleg van het Gardena druppelsysteem eigenlijk reuze meevalt! Voor je het weet ben jij in het bezit van jouw eigen installatie.

In de video die je halverwege dit blog kunt terugvinden, laat ik stap voor stap zien hoe jij jouw volautomatische watergeefsysteem met druppelaars eenvoudig kunt aanleggen.

Regenton kopen? | Waterton.nl

De wateraansluiting

Natuurlijk moet je voor het automatisch watergeefsysteem een geschikte wateraansluiting hebben. Een buitenkraan met een aansluiting van ½” of ¾” (wasmachinekraan) is ruim voldoende voor het druppelsysteem van Gardena.

Heb je nog geen buitenkraan of ben je van plan om deze nog aan te leggen? Vergeet dan niet om binnen in huis een extra afsluiter met aftap te plaatsen zodat de buitenkraan apart afgesloten kan worden gedurende de winter! Een bevroren buitenkraan wil je hoe dan ook voorkomen…

De besproeiingscomputer

Gardena heeft diverse soorten besproeiingscomputers in het assortiment die geschikt zijn voor het automatische watergeefsysteem. Van besproeiingscomputers die geschikt zijn om meerdere secties in de tuin te voorzien van water, tot aan een computer die je op afstand kunt besturen via de Gardena Smart app.

Ik maak zelf gebruik van de Gardena besproeiingscomputer type “Flex”. Dit apparaat is zeer eenvoudig in te stellen en, niet geheel onbelangrijk, zeer gemakkelijk te bedienen! Het aantal functies van deze tijdklok is misschien een tikkeltje gering in vergelijking met z’n duurdere broertjes maar voor mij is het ruim voldoende. De bewateringstijd is in te regelen van één seconde tot 99 minuten. De intervallen tussen de tijden dat er water gegeven moet worden kan worden ingesteld tussen de 4 en 72 uur. Bij de laatst genoemde interval is de keuze beperkt. Je kunt kiezen uit 7 tijdsblokken, maar wederom is dit voor mij ruim voldoende.

Gardena besproeiingscomputer type "Flex"
Bol: Gardena besproeiingscomputer type “Flex”

De besproeiingscomputer is gemakkelijk te monteren op de buitenkraan, omdat de koppeling in het apparaat vrij kan ronddraaien. Ook is de koppeling van de besproeiingscomputer uitgevoerd met een extra verloop, zodat in de meeste gevallen de geschikte aansluiting gebruikt kan worden voor de buitenkraan.

De besproeiingscomputer is ook handmatig te bedienen buiten de tijdsinstelling. Eén druk op de knop en het water begint door de leidingen te stromen!

Eén druk op de knop! Goed bezig paps! 😉

Door de beperkte instellingsmogelijkheden van de “Flex” kan dit voor jouw systeem in het nadeel werken. Heb jij verschillende groensecties in de tuin die ieder totaal verschillende hoeveelheden water nodig hebben? Als voorbeeld: het watergeefsysteem wat ik gebruik was alleen bedoeld voor de achtertuin. Sinds kort heb ik het systeem uitgebreid naar het balkon. Je voelt het al aankomen… De planten op het balkon hebben net even meer aandacht nodig dan hun groene vriendjes een verdieping lager… De “Flex” vind ik om die reden minder geschikt omdat deze maar één uitgang heeft. In dat geval zou ik toch gaan voor de besproeiingscomputer type “MultiControl duo” waarmee je twee afzonderlijke zones apart kunt inregelen! Ik gok dat ook bij ons te zijner tijd de “Flex” plaats gaat maken voor zijn iets duurdere broertje… Tja, een hobby kost geld zullen we maar zeggen 😉

De drukverlaging met filter

Omdat de waterdruk van het leidingnet aan de hoge kant is in Nederland (althans voor het Micro Drip System), moet er net na de besproeiingscomputer een reduceerventiel geplaatst worden dat er voor zorgt dat de waterdruk omlaag gaat naar 1,5 bar. Dit is de ideale druk voor het Gardena druppelsysteem.

In het assortiment van Gardena zijn er een tweetal te vinden namelijk: het hoofdapparaat 1000, dat geschikt is voor maximaal 1000 liter water per uur en het hoofdapparaat 2000, dat geschikt is voor maximaal 2000 liter water per uur. In mijn watergeefproject heb ik gebruik gemaakt van de 1000 omdat dat ruim voldoende is voor onze tuin (en het balkon).

Bol verkooplink: hoofdapparaat 1000

Beide hoofdapparaten zijn niet alleen bedoeld om de waterdruk te verlagen, maar deze worden ook gebruikt om het water te filteren. Het hoofdapparaat is dus een belangrijk onderdeel van het hele watergeefsysteem en mag dus niet ontbreken!

De verbinding tussen de besproeiingscomputer en het hoofdapparaat wordt uitgevoerd met gewone tuinslang 13 mm (1/2”) en Gardena slangkoppelingen. De uitgaande kant van het hoofdapparaat is uitgevoerd met een aansluiting voor het “Micro Drip System”. Je kunt dus nooit de fout maken dat het hoofdapparaat in de verkeerde richting wordt geplaatst. Hier is duidelijk over nagedacht… 😉

De toevoerbuis

De watertoevoer (vanaf het hoofdapparaat) naar de verschillende groensecties kun je overbruggen door gebruik te maken van de toevoerbuis. De toevoerbuis is in principe een rol slang die je gemakkelijk kunt bewerken en installeren. Gardena heeft twee soorten toevoerbuis in het assortiment, maar dit is echt voldoende. Hoe meer keus, hoe lastiger het wordt om te bepalen welke toevoerbuis geschikt is voor jouw doel…

Tip: Heb jij meerdere groensecties in de tuin liggen, zorg er dan voor dat de watertoevoer ruim voldoende is voor al deze secties. Ik zou er dan voor kiezen om gebruik te maken van de toevoerbuis met de grote diameter (13 mm). Als je kiest voor een te krappe toevoerbuis dan loop je het risico dat er drukverliezen gaan plaatsvinden in de buis, waardoor het watergeefsysteem met druppelaars niet optimaal functioneert. Neem dus als vuistregel: de toevoerbuis met de grote diameter dient als hoofdtoevoer voor het hele systeem en de buis met de kleine diameter voor de aftakkingen naar bijvoorbeeld plantenbakken en kleine groensecties.

De verbindingskoppelingen

De verbindingskoppelingen heb je nodig om de toevoerbuis te voorzien van de diverse aftakkingen en om de beide type toevoerbuizen met elkaar te kunnen verbinden. Voor de beide type toevoerbuizen is er keuze in overvloed. Ga er maar vanuit dat het type koppeling dat jij nodig hebt voor jouw watergeefsysteem te krijgen is.

De koppelingen zijn voorzien van een gepatenteerd borgingssysteem. Dit houdt in dat wanneer de toevoerbuis over de koppeling wordt geschoven deze direct waterdicht is. Op de foto (en de video) is te zien dat het metalen palletje ervoor zorgt dat de toevoerbuis geborgd is en dus niet los kan schieten. Wil je de toevoerbuis los maken van de verbindingskoppeling? Geen probleem! Door het metalen palletje opzij te drukken kan de toevoerbuis met gemak los getrokken worden.

De borgclipjes

Koppelingen geschikt voor de toevoerbuis MDS 13 mm

  • T-stuk 13 mm om één aftakking te maken naar een groensectie
  • L-stuk 13 mm om een haakse hoek te maken in plaats van een bocht
Een border uitgerust met Gardena druppelslang

Koppelingen geschikt voor de toevoerbuis MDS 4,6 mm

  • L-stuk 4,6 mm om een haakse hoek te maken in plaats van een bocht

Verloopkoppelingen voor de verbinding tussen beide toevoerbuizen

T-stuk verloop 13 mm – 4,6 mm – 13 mm

Enkele nadelen van de verbindingskoppelingen

  • Ik ben er achter gekomen dat wanneer een verbindingskoppeling na verloop van tijd los wordt gemaakt, de toevoerbuis toch enigszins vervormd is. Als de verbindingskoppeling wordt gemonteerd vind ik dit te gemakkelijk gaan. Ik vertrouw er dan niet echt op dat de borging optimaal is. Waarschijnlijk is dit wel zo, maar ik gok het liever niet. In dat geval snijd ik een klein stukje van de toevoerbuis weg zodat een nieuwe verbinding gemaakt kan worden! Better safe than sorry….
  • Helaas heb ik nog een probleempje ontdekt. Omdat je ieder jaar, i.v.m. de vorstperiode, het systeem moet laten leeglopen, dan houdt dat dus in dat de eindkoppelingen van de toevoerbuizen moeten worden verwijderd. Je wilt natuurlijk wel dat het water gemakkelijk kan weglopen… Na een paar jaar ben ik er dus achtergekomen dat het metalen palletje (het veiligheidspalletje) enigszins lam is geworden. Als ik na de winter deze eindkoppelingen terug monteer, dan heb ik bij een aantal koppelingen geconstateerd dat het palletje niet goed borgt. Deze koppelingen heb ik uit voorzorg vervangen… Je wilt natuurlijk niet dat een koppeling losschiet terwijl je op vakantie bent…

De druppelbuis

De zogenaamde druppelbuis ziet er ongeveer hetzelfde uit als de toevoerbuis. De druppelbuis is direct inzetbaar om een groensectie te voorzien van een hoeveelheid water zonder al te veel montage handelingen. De druppelbuis is namelijk voorzien van kleine gaatjes. Door gebruik te maken van een druppelbuis creëer je super eenvoudig een druppelsysteem!

Met het gebruik van een druppelbuis bespaar je ongelofelijk veel t-stukken die je dan per stuk weer zou moeten voorzien van een druppelaar. Dit is natuurlijk wel een groot voordeel voor de portemonnee…

De twee druppelbuizen die Gardena aanbiedt zijn:

Deze druppelbuizen zijn alleen geschikt voor montage boven de grond. Eerlijk gezegd vind ik dit niet echt een blikvanger, behalve als de beplanting al redelijk vol en op lengte is zodat je weinig meer ziet van de druppelbuis. Maar ja, je moet iets over hebben voor je watergeefsysteem in de tuin, zullen we maar denken…

In onze tuin heb ik de druppelbuis 13 mm weggemoffeld onder een laag splitkorrel. Op deze manier heb ik toch de buis ingegraven, zonder het risico dat de gaatjes gaan verstoppen.

De capaciteit van beide druppelbuizen (per gaatje) is ongeveer 4 liter water per uur,  respectievelijk 1,6 liter per uur. Houd er dus rekening mee dat de capaciteit van de druppelbuis (bijna) niet in te stellen is. Er is nog wel een mogelijkheid om de hoeveelheid water te knijpen en dat is met een zogenaamd afsluitventiel.

  • Een nadelig punt van de druppelslang vind ik wel dat je afhankelijk bent van de afstand tussen de gaatjes. Het kan wel eens gebeuren dat je niet helemaal goed uitkomt en dat het wat kunst- en vliegwerk vereist om een mooie verdeling te maken…

Het afsluitventiel

Met dit ventiel kun je een volledige groensectie afsluiten, zodat deze geen water meer krijgt. Door het ventiel een klein stukje dicht te draaien verklein je de watertoevoer naar de druppelbuis. In de video kun je zien hoe dit eruit ziet.

Gardena afsluitventiel
Het afsluitventiel

Dit type afsluiter is ook verkrijgbaar in de mini variant. Sinds kort heb ik ook deze in mijn assortiment (je moet natuurlijk blijven investeren en uitvogelen)… 😉 Deze afsluiter is vooral handig als je gebruik gaat maken van sproeiers die een groter bereik of capaciteit hebben. Deze sproeiers kun je niet afstellen en in de praktijk is het dan ook zo dat de schutting vaak meer water krijgt dan de border… Via deze link naar Amazon kun je de specificaties van de sproeier bekijken met een bereik van 360 graden. Deze sproeier is overigens ook verkrijgbaar met een sproeihoek van 90 en 180 graden…

Gardena mini regelventielen kopen bij Amazon
Amazon verkooplink: mini regelventielen

Door de sproeier in het mini regelventiel te schroeven, kun je de capaciteit en het bereik vrij gemakkelijk inregelen! Door op de bovenstaande afbeelding te klikken word je doorgelinkt naar Amazon die de mini variant in het assortiment heeft. Ik heb er intussen, zoals je hieronder kunt zien, al heel wat besteld…!

180 graden sproeier in combinatie met het mini regelventiel. Werkt super! 😉

De druppelaars

De druppelaar is uiteindelijk het onderdeel waar het om draait… Zonder druppelaars geen watergeefsysteem… Met de druppelaars kun jij de hoeveelheid water instellen per groensectie / bloembakken / plantenbakken etc. Maar nu komt het… Door het ruime aanbod aan druppelaars zag ik op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer. Ik vond het erg lastig om te bepalen welk type druppelaar geschikt was voor iedere groensectie… Ik heb het voor mijzelf makkelijk gemaakt en heb toen gekozen voor één type druppelaar. Deze druppelaar kun je gemakkelijk open of dicht schroeven voor de juiste waterafgifte en hij is in te stellen tussen 0 en 10 liter water per uur. Je kunt deze druppelaar dus ook volledig dicht draaien op het moment dat je deze niet gebruikt.

De reguleerbare seriedruppelaars

Welk gereedschap heb je nodig

Eigenlijk heb je maar heel weinig gereedschap nodig voor het aanleggen van het Gardena druppelsysteem!

  • Een scherp stanleymes

  • Een scherpe schaar

Gardena hulpgereedschap

Het Gardena hulpgereedschap heb ik zelf in het assortiment, alleen maak ik er zelf weinig gebruik van. Ik vind het een nadeel dat wanneer een druppelaar in de toevoerbuis wordt geschroefd, deze na verloop van tijd scheef gaat staan omdat de toevoerbuis langzaam gaat verdraaien. Als de toevoerbuis wordt verankerd in de grond voorkom je waarschijnlijk dit probleem. Met de zogenaamde buishouder kun je de slang vastzetten en door op de afbeelding te klikken kun je deze direct bestellen.

Amazon verkooplink: buishouder

Een andere reden waarom ik geen gaatjes in de toevoerbuis wil persen is dat ik het er nogal kwetsbaar vind uitzien. De wanddikte van de toevoerbuis is vrij dun en als je een druppelaar in de buis schroeft, dan kun je deze niet echt strak draaien. Gardena zal dit ongetwijfeld getest hebben en zij zullen dan ook zeker achter het product staan. Zelf heb ik er niet zo’n goed gevoel over. Heb jij wel positieve ervaringen met de hulptool dan zou ik dat graag willen weten!

Ik ben toch lekker bezig met de negatieve aspecten van de hulptool, dus hier is er nog eentje! Je moet er goed voor zorgen dat de gaatjes op de juiste plek komen. Prik je mis, bijvoorbeeld doordat je de hoek verkeerd hebt bepaald, dan zit je met een beschadigde slang… Maar gelukkig kun je je fout dan weer herstellen met het verbindingsstuk die ik heb genoemd in het hoofdstuk “verbindingskoppelingen”.

Heb ik helemaal geen positieve ervaring met het Gardena hulpgereedschap? Jazeker wel. Eerlijk is eerlijk, maar de verbindingskoppelingen voor het Micro Drip systeem van Gardena zijn vrij prijzig. Door gebruik te maken van de tool bespaar je dus ontzettend veel t-stukken!

In de onderstaande video laat ik je stap voor stap zien hoe je zelf aan de slag kunt gaan met jouw eigen watergeefsysteem. Natuurlijk laat ik dan ook zien hoe je het Gardena hulpgereedschap moet gebruiken… Hopelijk kun je er iets mee!

Video: hoe maak je een watergeefsysteem met druppelaars

Heeft het Micro Drip Systeem onderhoud nodig?

Na jarenlange gebruik van het watergeefsysteem, kan ik dan ook zeggen dat we behoorlijk wat ervaring hebben met het Gardena Micro Drip Systeem. In het algemeen valt het onderhoud reuze mee! Het meeste werk (in ons geval), is het aanpassen van het leidingwerk naar de plantenpotten. Mijn vrouw Nicole vindt het namelijk erg leuk om gedurende de zomer de potten te verplaatsen of extra exemplaren toe te voegen… 😉 Omdat het watergeefsysteem met druppelaars een hobby is geworden van mij, vind ik dat natuurlijk niet erg hahaha…

Tip: zorg ervoor dat je een klein rolletje van de dunne toevoerbuis op de plank hebt liggen. Als een slangetje uiteindelijk te kort blijkt te zijn dan kun je deze direct en eenvoudig herstellen. Het bestaande (te) korte slangetje hoef je zeker niet weg te gooien, want deze komt echt weer van pas bij het volgende projectje…

Amazon verkooplink. Ik heb standaard 50 meter op voorraad… 😉

De druppelaars inregelen

Heel af en toe loop ik langs de plantenpotten en controleer ik de regelbare druppelaars. Als deze te krap staan afgesteld dan kan het zijn dat er na verloop van tijd te weinig of helemaal geen water meer uit komt. Vlak voordat wij op vakantie gaan maak ik meestal dit rondje. Schroef de regelbare druppelaars dus niet te dicht…

De druppelslangen die onder het split weggewerkt zijn controleer ik niet omdat dit te lastig is. Ik ga er maar vanuit dat dit normaal functioneert…

TuinTuin

Winteronderhoud aan het Micro Drip Systeem

Tijdens de herfstmaanden begin ik langzaam maar zeker het systeem winterklaar te maken. Dit doe ik echt ieder jaar! De componenten zijn van plastic en ik denk dan ook niet dat deze na een nachtvorstje nog heel zijn. Nu zul je denken, moet je dan alles weghalen? Nee hoor zeker niet! Al de toevoer- en druppelbuizen laat ik gewoon liggen. De druppelaars en afsluitventielen kunnen leeglopen en ik maak mij dan ook geen zorgen dat deze kapot vriezen. In al die jaren is er nog niet één gesneuveld in ieder geval…

Wat ik wel demonteer kun je stap voor stap teruglezen:

  • De buitenkraan afsluiten en aftappen. Het leeg laten lopen van de kraan is zeer belangrijk, omdat deze nog steeds kapot kan vriezen als er water in blijft staan.

  • De besproeiingscomputer loskoppelen van de buitenkraan. Deze schud ik dan goed leeg zodat er vrijwel geen water meer in zit.

  • De batterij verwijderen uit de besproeiingscomputer. Lekkende batterijen kunnen de computer beschadigen…

  • Het hoofdapparaat loskoppelen van de tuinslang en de toevoerbuis. Ook nu weer het apparaat zo goed mogelijk leeg schudden zodat er zo min mogelijk water in blijft staan.

  • Alle afsluitdoppen in de toevoerbuizen moeten verwijderd worden. De slangen moeten makkelijk leeg kunnen lopen en dat kan alleen als deze doppen gedemonteerd zijn. Tip: probeer tijdens de installatie van het watergeefsysteem met druppelaars de afsluitdoppen boven de grond te monteren zodat je er gemakkelijk bij kunt komen. Leg eventueel vast in een bestand waar de doppen gemonteerd zijn. Dit scheelt je dan weer veel zoekwerk… 😉
Het watergeefsysteem met druppelaars is weer winterklaar!

Voor- en nadelen in het kort

✅ Eenvoudige montage

✅ Vrijwel onderhoudsvrij

✅ Ruim assortiment sproeiers voor allerlei doeleinden

✅ Besproeiingscomputer (Flex) eenvoudige bediening

✅ Het systeem doet wat het moet doen

✅ Waterbesparend

✅ Gardena heeft de verbindingskoppelingen verbeterd!

❌ Het totale assortiment is te uitgebreid

❌ Verbindingskoppelingen: veiligheidspalletjes zijn na een paar jaar niet meer betrouwbaar (na meerdere keren de- en montagewerkzaamheden). Gelukkig heeft Gardena dit systeem aangepast! 😉

❌ Hulpgereedschap niet echt handig in gebruik (vind ik)

❌ Vrij prijzig

Eindconclusie

Wij zijn in ieder geval razend enthousiast over dit watergeefsysteem met druppelaars van het merk Gardena. Het systeem doet wat het moet doen! Ik denk wel dat het assortiment veel te uitgebreid is. In het begin dat ik met het druppelsysteem aan de slag ging zag ik door de bomen het bos niet meer. De druppelaars zijn er in allerlei soorten en maten en ik wist dan ook echt niet welke geschikt was voor onze tuin. Uiteindelijk ben ik gaan experimenteren en ik denk dan ook dat de regelbare druppelaar het meest geschikt is om toe te passen.

De verbindingskoppelingen die voorzien zijn van het veiligheidspalletje (het oude type) zijn in mijn ogen een beetje twijfelachtig. En dan vooral als een koppeling regelmatig gedemonteerd wordt… De borging werkt dan niet optimaal meer en de kans dat een slang uit een koppeling schiet neemt daardoor toe. Waarschijnlijk heeft Gardena dit probleem zelf ondervonden en zijn er toen mee aan de slag gegaan. Het vernieuwde verbeterde borgingssyteem voelt in ieder geval een stuk degelijker! Het “oude” systeem wordt tot op heden nog steed verkocht. Hier is absoluut niet mis mee, alleen zijn in ons geval de twijfelachtige koppelingen vervangen door de nieuwe verbeterde variant… 😉

Mijn bevindingen zijn puur gebaseerd op basis van eigen ervaring. Wij zijn in het bezit van een basis rijtjeswoning met een basis tuin en voor ons is het Gardena watergeefsysteem met druppelaars een uitkomst. Heb je twijfels of dit systeem ook geschikt is voor jouw tuin? Laat je dan adviseren wat voor jou de mogelijkheden kunnen zijn. Het Gardena.com klantenserviceteam zal je zeker verder op weg willen helpen! Heel veel succes!

In ons blog “planten water geven tijdens de vakantie” leg ik uit hoe je dit watergeefsysteem kunt inzetten in een vakantieperiode. Ook de planten in de huiskamer worden niet vergeten! In het filmpje hieronder kun je alvast bekijken hoe dit werkt.

En afgelopen zomer hebben we een nieuw project afgerond, namelijk het zelf aanleggen van een border. Binnen dit project is natuurlijk ook het automatisch watergeefsysteem aangelegd! Ben je benieuwd hoe dit eruit ziet, via de volgende link: hoe een border aanleggen kun je een bezoekje te brengen aan ons blog. Ik hoop dat je weer nieuwe ideeën op doet voor jouw watergeefproject!

23 reacties

  • Kristof Budts

    Ja klopt, systeem is niet van Gardena. Gebruiken jullie grondwater ?

  • Beste,

    Zeer mooie blog. Ik maak gebruik van verstelbare druppelaars 0/20liter. Ik.heb deze gemonteerd op een bestaande druppelslang. Ik maak (nog) geen gebruik van een basisapparaat. Kan dit de reden zijn dat ik.mijn druppelaars telkens terug opnieuw moet instellen bij op en aan zetten van de kraan.
    Mvg,
    Kristof

    • Beste Kristof,

      Bedankt voor je reactie! Het basisapparaat is nodig om de waterdruk te verlagen en is dus echt noodzakelijk. Ik heb ook het vermoeden dat daardoor de druk constant blijft… Heel af en toe moeten wij de druppelaars iets afstellen maar dat is echt minimaal.

      Aan het begin van het seizoen, als de beregeningscomputer terug is geplaatst, dan controleer ik wel alle instelbare druppelaars. Maar dit is puur uit voorzorg…
      Ik hoop dat je iets kunt met deze informatie.

      Met vriendelijke groet,
      Erwin

      • Erwin,

        Bedankt voor de snelle reactie.

        Ik heb vandaag een basisapparaat gaan kopen en stel al vast dat het nu beter gaat.

        Ik heb het wel aangesloten op een bestaande 16mm druppelslang maar desondanks werkend de blauwe verstelbare druppelaars 0/15lh toch goed.nu.

        Reinigen jullie’de.filter van het basisapparaat vaak ?

        Mvg,

        Kristof

      • Hoi Kristof,

        Graag gedaan Kristof! Ik heb dat inderdaad ook geprobeerd bij de druppelslang (als test) en dat werkt inderdaad prima. Alleen weet ik niet zeker of je dit teveel moet doen… De druppelaars lijken dan optimaal te werken maar gaat dit dan niet ten koste van de capaciteit van de druppelslang? Ik wil deze vraag, uit nieuwsgierigheid, toch eens bij Gardena neerleggen…

        Het filter van het basisapparaat heb ik nog nooit schoon hoeven maken. Wel heb ik, wederom uit nieuwsgierigheid 😉 het apparaat open geschroefd. Het filtertje zag er toen prima uit. Wel zou ik het apparaat goed droogschudden als je deze in de winter warm en droog opslaat.

        Groetjes Erwin

      • Beste,

        Ik ga mss beter de aanvoerslang van Gardena nemen dan ?

        Hoe krijg je het filter trouwens open ?

        Alvast bedankt

        Kristof

      • De 16mm gaat (naar mijn gevoel) echt niet passen op het basisapparaat… Althans, niet zonder kunst- en vliegwerk.

        Welk basisapparaat heb je gekocht? De 1000 of de 2000? De laatstgenoemde heb ik niet in mijn systeem dus dat zou ik echt niet weten… Voor het type 1000 die wij in het bezit hebben zit het zeefje achter de Gardenakoppeling. Dus bij de ingaande kant. Deze koppeling kun je losschroeven. Maar wil je nu al het basisapparaat uit elkaar schroeven?

        Groetjes Erwin

      • De druppelslang die ik heb is 16 Mm en de aanvoerslang van Gardena maar 13 MM denk ik.

      • Volgens mij heeft het Gardena Micro Drip systeem alleen 13mm en de dunnere variant… Ik heb het gevoel dat je met verschillende systemen bezig bent (tenzij er een wijziging in het assortiment is). 16mm zegt mij in ieder geval niets…

  • Hallo Erwin,

    Bedankt voor deze uitgebreide review.

    Ik wil ook gaan stoeien met dit systeem. Maar ik loop tegen het één en ander aan.

    Na mijn kraan kom ik gelijk bij een rij hagen aan welke doorloopt in mijn tuin (planten, struiken en bomen). Moet ik dan een toevoersbuis en een druppelbuis langs mijn haag leggen of zijn de verschillende druppelbuizen achter elkaar aan te leggen?

    Ik hoor graag van je.

    Met vriendelijke groet,

    Benjamin

    • Hallo Benjamin,

      Allereerst bedankt voor je reactie! Wij hadden een soortgelijke situatie… Ik heb sowieso de toevoerbuis (13mm) gebruikt als hoofdleiding. Voor de haag ben ik van de hoofdleiding afgetakt met de druppelbuis (13mm). De hoofdleiding heb ik verder door de hele tuin doorgetrokken…
      Na het aanleggen van het systeem heb ik alles goed in de gaten gehouden gedurende een aantal dagen. Wij kwamen er toen achter dat de druppelbuis ruim voldoende was voor de meeste planten in de borders. Alleen voor de haag twijfelden we een beetje… Door de aanleg van de hoofdleiding kon ik dit probleempje vrij gemakkelijk tackelen. Ik heb toen een aantal druppelaars gemonteerd in de hoofdleiding om het watertekort op te vangen. Dit bleek voor onze situatie prima te werken!

      Bij aanvang van het aanleggen van onze installatie vond ik het ook erg lastig om in te schatten welk systeem nu eigenlijk geschikt was. Door het aanleggen van een hoofdtoevoer zijn aanpassingen vrij eenvoudig te realiseren… En ja, wij hebben ook zeker wijzigingen moeten aanbrengen om een goed werkend systeem te krijgen.

      Heel veel succes Benjamin met het project! Wil je laten weten of het uiteindelijk gelukt is?

      Met vriendelijke groet,
      Erwin

      • Bedankt voor je reactie! Begrijp ik goed dat ik op de hoofdleiding ook enkele druppelaars kan aansluiten?

        Ik ga morgen naar de intratuin om te starten. Ik vermoed dat ik deze zomer wel even bezig ben met stoeien en dat ik regelmatig heen en weer zal moeten rijden.

        Ik begin met een startset voor mijn hagen. Hier vandaan ga ik verder bouwen.

      • Hoi Benjamin, excuus voor de late reactie… De hoofdleiding is juist geschikt om de druppelaars op aan te sluiten. Wij hebben dit in ieder geval wel zo gedaan en dit werkt prima!

        Dat je voorlopig aan het stoeien bent met het systeem is heel herkenbaar… Wij hebben dit systeem nu enige jaren in het bezit, maar ook wij zijn continue bezig met verbeteren (misschien omdat het een hobby is hahaha… 😉

        Heel veel succes! Ik denk dat de startset voor de hagen op het ogenblik functioneel is… 😉

  • beste Sipke, mooie site, wat mij betreft nuttiger dan Gardena.
    Toch mis ik iets…. Je praat hier over het leveren van water naar plantjes, maar hoeveel water heeft een plant(je) ongeveer nodig, en welk volume (bij welke druk) kan je realistisch gesproken door die 4,6 en 13 mm leidingen krijgen in b.v. een 1/2 uur? Vergeet niet dat iedere fitting een bepaald drukverlies en stromingsweerstand oplevert.
    Even als achtergrond, ik ben ooit met buissystemen begonnen in 1978, toen woonden we in het M-Oosten. Prachtige ommuurde tiuin met alleen maar “zand”. Het enige groen was rond de lek-buis van de airco. Toen via een kennis een bundel 3/4 pvc buizen gekregen. Met wat knietjes en T-tjes heb ik daar een netwerkje van gemaakt. Buurman werkte voor de FAO en wist te vertellen dat een halve gallon voldoende was per plant (oleander) per dag. Gewoon iedere avond de kraan een kwartiertje open en wat goochelen met boortjes 1.1/2, 2 en 2.1/2 mm. Ging prima en groeide als kool. Toen we met vakantie gingen midden in de zomer moest er wat geautomatiseerd worden, dus een solenoid uit een oude wasmachine gebruikt en een tijdschakelaar. Ook dat werkte prima, hele tuin mooi groen bij terugkomst. Inmiddels al jare terug in NL, en nu is de familie bezich met moestuin…. maar we willen wel met vakantie, dus weer sproeisystem nodig. Gardena heeft inderdaad mooi spul vegrleken met 1977, maar is wordtel nog wat met de watervolumes. Weet je daar iets nuttigs over te melden?
    Bij voorbaat dank

    • Beste Jan, allereerst bedankt voor je reactie. Onze bevindingen zijn puur gebaseerd op basis van eigen ervaring. Wij zijn in het bezit van een basis rijtjeswoning met een kleine voor- en achtertuin. Het voorapparaat met een capaciteit van 1000 liter per uur was voor ons dan ook ruim voldoende. Ik ben het helemaal met je eens dat je rekening moet houden met verliezen qua lengte van de slang, maar ook de keuze van de druppelaars kan flink bijdragen in het waterverbruik. Ga jij gebruik maken van druppelaars met een capaciteit van 4 liter per uur of ga je een border water geven met sproeiers die een sproeierbereik van 360 graden hebben? Dit is namelijk een wereld van verschil…

      Op jouw vraag hoeveel water een plantje nodig heeft kunnen wij geen advies geven. Bij ons thuis is het puur “natte” vingerwerk geweest. Alle plantenpotten (en dat zijn er wel een paar) hebben wij voorzien van instelbare druppelaars, die wij kunnen inregelen tussen de 0 en 20 liter per uur. Dit werkt voor ons prima en is dan ook ruim voldoende. Onze borders (kleine beplanting) hebben wij voorzien van de dunne druppelslang (capaciteit van 1,6 liter per uur/gaatje) en de grote borders zijn voorzien van de 13 mm druppelbuis (4 liter/uur per gaatje). Ook dit gaat bij ons prima! Als ik deze verbruikers allemaal bij elkaar optel dan heb ik nog genoeg speelruimte met het voorapparaat 1000… Maar nogmaals Jan, dit is echt onze eigen ervaring…

      Ik heb op de website van Gardena gezocht of zij nog enige informatie over dit onderwerp. Het enige wat ik heb gevonden kun je terugvinden via onderstaande link. Wel ga ik nog de vraag neerleggen bij Gardena of zij de specificaties van de bordersproeiers onder de loep willen nemen. De capaciteit van de desbetreffende sproeiers kan ik namelijk niet meer terugvinden. Deze gegevens moet je natuurlijk wel binnen handbereik hebben…

      https://gardenasupportnetherlands.zendesk.com/hc/nl/articles/360014106140-Hoeveel-sproeiers-kunnen-tegelijkertijd-worden-aangesloten-bijvoorbeeld-in-serie-

      Maar als ik lees wat je vroeger allemaal hebt aangelegd qua watervoorziening dan gaat het denk allemaal wel goedkomen Jan! 😉
      Heel veel succes!

      Groetjes Erwin

  • In it something is. Now all is clear, thanks for an explanation.

  • Goede morgen gardena medewerker (ster)
    wij willen te weten komen of de gardena producten in Indonesia te koop zijn of leverbaar zijn vanuit Europa.
    Wij wonen In Indonesia en zouden graag een druppelsysteem aanschaffen om te testen in deze warme omgeving. Hartelijk dank voor de genomen moeite.

    • Goedendag, allereerst bedankt voor uw reactie!

      Ik ben zelf geen medewerker van Gardena, maar ik ben wel een zeer tevreden gebruiker van het Gardena druppelsysteem. Om die reden heb ik een blog geschreven over dit systeem.
      In mijn blog onder het kopje “besproeiingscomputer” vind u een tekstlink naar de leverancier “Amazon”. Zij hebben een behoorlijke collectie van het Gardena druppelsysteem en ik bestel zelf ook regelmatig bij deze leverancier.
      Op uw vraag of zij ook versturen naar Indonesië heb ik helaas geen antwoord… Misschien kunt u deze vraag bij Amazon neerleggen?
      Heel veel succes!

      Met vriendelijke groet,
      Erwin

      • Hallo Erwin,

        Ben bezig een watergeefsysteem in mijn tuin aan te leggen.
        Had nog een oude drukverminderaar liggen (hoofdapparaat 1000).
        Als ik die aansluit zie ik echter water uit het gaatje van de in de buitenkant gedrukte richtingspijl spuiten.
        Enig idee wat er aan de hand kan zijn?

        Mvg,
        Sipke Hoogma

      • Hallo Sipke, allereerst bedankt voor je reactie! Ik heb even naar mijn eigen hoofdapparaat 1000 gekeken. Eerlijk gezegd was mij dit gaatje nog nooit opgevallen… Ik heb de uitgaande koppeling los geschroefd en het binnenwerk er voorzichtig uit gehaald. Het binnenwerk moet met de veer vrij kunnen bewegen. Kan het zijn dat vuil of kalk de boosdoener is? Mijn eerste gedachte was dat het hoofdapparaat kapot gevroren was… Ik hoor graag of het gelukt is! Succes!

      • Hallo Erwin, wat fijn dat ik jouw site gevonden heb.
        Ik heb hetzelfde probleem als Sipke, het startapparaat van mn microdrip spuit water uit t overdrukgaatje. Alleen…. Ik heb geen Gardena druppel systeem, maar van de Gamma. Ik krijg deze niet uit elkaar. Kan dus niet bij het gedeelte van de veer komen. Heb jij een suggestie over hoe het startapparaat open te maken? Dat zou heel fijn zijn. Ik heb nml meerdere druppelsystemen, in verschillende moestuinbakken, elke bak 1. En er zijn er nu, na aantal jaar, een aantal van stuk.
        En ja… De vakantie komt eraan!

      • Hallo Ineke, hartstikke leuk om te horen dat je onze website hebt gevonden!

        Ik heb op de site van Gamma gezocht naar het startapparaat, maar ik heb helaas niets kunnen vinden.. Heb je misschien iets meer gegevens? Als je dit apparaat niet uit elkaar kunt halen dan is dat natuurlijk wel een uitdaging. Ons Gardena exemplaar heb ik nogmaals uit elkaar gehaald en nog eens goed gekeken waar het lekkageprobleem vandaan zou kunnen komen. Mijn gevoel zegt dat het probleem bij een o-ringetje in het binnenwerk zou kunnen zijn. Dit is een afdichting die ervoor moet zorgen dat er geen water langs dit binnenwerk kan lekken. Wellicht wordt de lekkage veroorzaakt door vuil of dat de o-ring gescheurd is door uitdrogingsverschijnselen..

        Ik zou als echte doe-het-zelver een poging wagen met de compressor en luchtpistool. Misschien kun je met perslucht het startapparaat schoonblazen. Maar wees hier heel voorzichtig mee… Door de hoge druk kun je ook het hoofdapparaat beschadigen!

        Ik hoop dat het allemaal gaat lukken Ineke, de vakantie nadert inderdaad met rasse schreden… 😉

        Groetjes Erwin

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *