Hoe kun je zelf een vogelhuisje maken?

Tips voor het maken, ophangen en bijhouden van vogelhuisjes!

Gemiddelde leestijd: 14 minuten

Hoe leuk is het om een vogelhuisje zelf te maken of te kopen, deze in je tuin te hangen, en vervolgens alles van dichtbij te kunnen volgen? Eerst volg je de vogeltjes die zich nestelen in je huisje en later kun je de kleintjes zien uitvliegen. Bedenk wel dat sommige vogels, zoals de merel, liever een struik of heg gebruiken voor een nest. Maar laten we eerst eens kijken waar je op moet letten bij een vogelhuisje.

hoe een vogelhuisje maken linksboven

Inhoudsopgave

Waarom zou je een vogelhuisje ophangen?

De eerste reden is natuurlijk vanwege het hierboven genoemde leuke effect. Maar denk ook eens aan het behoud van allerlei vogels. Hun leefgebied wordt steeds kleiner, doordat er veel volgebouwd wordt. Ook zijn er steeds minder insecten, door het gebruik van bestrijdingsmiddelen, en dus is er minder voedsel voor de vogels.

In een vogelhuisje kunnen ze schuilen tegen regen en kou en ze kunnen hem gebruiken om een nest in te maken.

Veel vogels, vooral de koolmees, eten ook de eikenprocessierups. Door de vogels een handje te helpen slaan we in dit geval twee vliegen in één klap: de vogelpopulatie neemt toe en de eikenprocessierups wordt op een natuurlijke manier aangepakt. Heb je dus overlast van deze nare rups, plaats dan in de buurt één of meerdere vogelhuisjes dat geschikt is voor de koolmees…

De vogelbescherming organiseert ieder jaar vogeltellingen. Zo hebben ze een momentopname van de aantallen vogels in de tuinen en kunnen ze bijhouden hoe het met de vogelstand in de tuinen is. Lisa heeft dit jaar ook meegeteld en kwam tot de conclusie dat er behoorlijk wat vogels in haar tuin komen, maar dat dat best nog wat beter kan. Tijd voor een vogelhuisje (of twee…) dus !

Hoe kun je zelf een vogelhuisje maken?

Ga je zelf aan de slag, kijk dan eens bij Fred’s bouwtekeningen.

Hij beschrijft meer dan tien verschillende vogelhuisjes, voor allerlei soorten vogels. Niet elk huisje is namelijk geschikt voor ieder gevleugeld beestje.

De grootte van de opening van het huisje is van belang voor welke vogelsoort er gebruik van gaat maken. Voor een koolmeesje is dat bijvoorbeeld 32mm, voor het pimpelmeesje 28 mm en voor een mus 34mm. Bedenk van tevoren dus welke vogeltjes je graag in je tuin wilt hebben en houd daar vervolgens rekening mee als je zelf je vogelhuisje gaat maken.

Vogelhuisje puntdak Freds bouwtekeningen
Vogelhuisje zwarte-roodstaart Freds bouwtekeningen

Gebruik goed materiaal en zorg ervoor dat het hout goed geschuurd wordt (zeker de opening). Je wilt natuurlijk niet dat de beestjes zich bezeren.

Zorg voor weerbestendig hout, zoals eiken of beuken. Je wilt natuurlijk lang genieten van jouw doe-het-zelf creaties…

Lak het huisje tot slot met een lak of beits die een waterbeschermende werking heeft en die natuurlijk niet giftig is.

Zorg voor goede haakjes aan de achterkant. Zo hangt het huisje stevig als er meerdere bewoners in komen en zo kan het huisje ook de harde wind doorstaan.

Waar en wanneer hang je het huisje op:

Hoe zorg je ervoor dat een vogelhuisje, wat je zelf aan het maken bent geweest of hebt gekocht, het beste hangt? Plaats het niet op een plek waar veel drukte is (dus bijvoorbeeld naast de keukendeur), maar zoek een rustig plekje in de tuin. Vogeltjes willen rust bij het maken van het nest en als de kleintjes er zijn. 

De ideale hoogte is 1,5 tot 2 meter, zodat er geen katten of andere dieren bij kunnen. Houd er ook rekening mee dat, als je het vogelhuisje aan een schuur hangt, de katten er vanaf het dak niet bij kunnen. Dat was bij ons namelijk het geval en dus hebben we het huisje verhangen.

Zorg ook dat het huisje uit de wind hangt en beschut is tegen de regen. Het vogelhuisje mag best in de zon hangen, maar let wel op dat de plaats van het huisje niet de hele dag in de felle zon is.

Het vogelhuisje kan je het hele jaar laten hangen. Bij kou kunnen de vogels dan schuilen in het huisje en in het voorjaar kunnen ze hun nest er in maken. Wil je dat niet, dan kan je hem in september weghalen en in februari weer ophangen.

Let op: Wil je meerdere vogelhuisjes ophangen, hang ze dan niet teveel bij elkaar. Veel vogels willen hun eigen grondgebied tijdens de broedperiode. Behalve de mus, dit is juist wel een groepsdier. Wil je graag mussen in de tuin? Kijk dan eens bij de leuke mussenflats die je kunt kopen of bij het vogelhuisje met 3 nestkasten van Fred.

Drie nestkasten Freds bouwtekeningen

Er is altijd wel een vogelhuisje te maken (of te kopen) dat past in het thema van je tuin. Zo heb je bijvoorbeeld een vogelhuisje in de stijl van een landhuis of bijvoorbeeld het leuke huisje Habau vogelhuisje Island. De laatste link is tevens een luxe vakantieverblijf voor de gevleugelde vriendjes hahaha… 😉

Heeft je tuin een strandthema kies dan voor het strandhuis. Zo zijn er talloze soorten en maten te vinden.

Moet je verder nog iets met het vogelhuisje doen?

Leg niets in het huisje: de vogeltjes willen het graag zelf inrichten naar eigen smaak (net al wij zelf natuurlijk haha).

Na het broedseizoen haal je de oude nestresten eruit. Even met warm water en een doek of borstel de boel schoonmaken. De nestresten zijn namelijk een broedplaats voor parasieten en ongedierte en dat wil je natuurlijk niet. En na de schoonmaak komen de volgende bewoners weer in een fris huis!

vogelhuisje aan woonhuis
Vogelhuisje voor de roodborstjes!

Pimpelmeeshuisje

Ik zal in deze blog het pimpelmeeshuisje wat toelichten. Een pimpelmeesje is een bosvogel, maar heeft zich aangepast om hier bij de mens in de buurt te leven. Zijn leefomgeving hoeft maar eenvoudig te zijn. Een pimpelmeesje broedt in een holte van een boom of in een vogelhuisje. Zoals eerder beschreven moet de opening van het huisje 28mm zijn.

Een pimpelmees is kleiner dan een koolmees. Hij is te herkennen aan zijn gele borst, blauwe pet, blauwachtige vleugels en staart en een zwarte streep rond de ogen.

Het broedseizoen van de pimpelmees is van eind maart tot ergens in juli. Als het vrouwtje een mannetje heeft gevonden gaan ze op zoek naar broedplaats. Als ze in een vogelhuisje komen is een leuk detail dat ze eerst dit huisje markeren met hun snavels (bij de opening), om aan te geven dat het nest vanaf nu van hun is. Ze gaan vervolgens op zoek naar bladeren, mos en takjes om een nest mee te maken.

Het vrouwtje legt dan in het nest iedere dag één eitje. Dit gaat zo door tot ongeveer tien eitjes en dan gaat ze broeden. Het mannetje voorziet haar van voedsel.

De eitjes komen na 2 weken uit. De ouders voeden de jongen. Ontlasting zit in een klein vliesje en dat wordt weggebracht, zodat roofdieren het nest niet kunnen vinden. Eierschalen eten ze op.

Ongeveer 16 dagen na het uitkomen van de eitjes gaat de vertrektocht uit het nest beginnen.

TuinTuin

Wij hebben zelf een pimpelmeeskastje hangen en hadden een paar jaar geleden het geluk dat we thuis waren toen de jongen begonnen uit te vliegen.

Dat gaat eerst zeer aarzelend. Ze moeten natuurlijk leren vliegen en kunnen nog zelf geen eten zoeken. Dan zullen ze de eerste dagen door hun ouders hierin bijgestaan worden. Ze roepen luid, zo blijven ze ook bij elkaar.

De jongen onthouden goed waar hun geboorte omgeving is en kunnen hier in de lente weer terugkeren.

Dus met een beetje geluk kan je het volgend jaar weer genieten van het uitvliegen van nieuwe vogeltjes. En ik kan je vertellen: Dat is superleuk!!!

Genoeg redenen om een vogelhuisje te plaatsen. Je weet nu hoe je een vogelhuisje kan maken en waar je op moet letten. Hoogste tijd om te starten, want het broedseizoen komt eraan ;-)! Zoals het spreekwoord zegt: in mei leggen alle vogels een ei! 😉

Freds bouwtekeningen pakket

Freds bouwtekeningen

Klik op de knop hieronder en start meteen met jouw project!

Ga DIRECT naar de bouwtekeningen

Relevante artikelen:

Over de auteur:

Ik ben Erwin Koning, 51 jaar en trotse vader van dochter Lisa (9). Samen met mijn vrouw en dochter woon ik in de prachtige bollenstreek. Ik ben altijd op zoek naar manieren om dingen leuker en makkelijker te maken en ik deel mijn ervaringen graag met anderen. Via mijn blog hoop ik jou een helpende hand te bieden om alledaagse en niet-alledaagse klusjes op een andere, creatieve en vooral leuke manier te bekijken en uit te voeren. Ik heb nog heel veel mooie projectjes op de planning staan, maar eigenlijk teveel om in mijn eentje aan te pakken. Ik ben dan ook ontzettend dankbaar voor de hulp van mijn zus Margret en mijn vrouw Nicole, met wie ik samen zoveel mogelijk onderwerpen aan bod laat komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *