Hoe kun je een gazon opnieuw aanleggen

een gazon met tegels

Hoe kun je je gazon opnieuw aanleggen als, ondanks het noodzakelijke onderhoud, het gras er niet meer top uitziet? In dit artikel zal ik het onderhoud van gras met je doornemen. En mocht het gras toch vervangen moeten worden, hoe je dan het beste te werk kan gaan.

hoe gazon opnieuw aanleggen linksboven

Onderhoud van het gras

Grasmaaien

Gras groeit door zonlicht. Door het gras te maaien krijgen ook nieuwe grassprietjes genoeg licht en kunnen ze goed groeien. Het gras wordt dan mooi en je hebt weinig kans op onkruid. Al moet ik eerlijkheidshalve zeggen dat boterbloempjes en madeliefjes best gezellig staan in het gras, vind je ook niet?

Let er bij het maaien op dat je het gras niet te kort maakt, want dan ligt verbranding op de loer. Bij de grasmaaier kun je gelukkig de maaihoogte instellen en daarmee voorkomen dat je het gras te kort maait. Regelmatig maaien is noodzakelijk. Maai in verschillende richtingen zodat het gras niet plat gaat liggen. Hark het gras bij elkaar en gooi het in de groenbak. Of misschien heb je zelfs wel een grasmaaier met een opvangbak, dat is nog handiger.

Gemak dient de mens en dat geldt zeker voor het gebruik van een robotmaaier. Dit apparaat kun je in het gras zetten en hij doet het werk voor jou!! Ik zou zeggen: laat dit ding maar lekker zijn gang gaan! Dit scheelt je tijd en werk. Ik zie de maaiers wel eens voorbij gaan in andere tuinen en dat is een erg leuk gezicht, vind ik. Een nadeel is dat hij duurder in aanschaf is. Let ook op het energieverbruik van het apparaat als je er één koopt. Een ander nadeel is dat de robotmaaier moeite heeft met hoekjes en gaatjes. In een kleine tuin heeft het dan ook niet veel zin om een robotmaaier aan te schaffen, omdat het apparaat moet kunnen draaien en keren.

De graskanten bijwerken

Er zijn natuurlijk moeilijke plekjes waar de grasmaaier niet bij kan komen, zoals de zijkanten. Om deze randjes netjes af te werken kun je gebruik maken van een kantensteker. Hier zit een mes aan, wat het overtollige gras wegsnijdt. Je kunt ook aan de slag gaan met een grasschaar. Deze zijn er in veel verschillende soorten.                                                                                                                     

En wil je voor nog meer gemak gaan, kies dan voor een grastrimmer. Aan dit elektrische apparaat zitten twee nylon draden die langer worden als je de grond raakt. Zo verwijder je het gras. Let wel op dat de draden niet tegen je benen snijden!

Het gras verticuteren

Met verticuteren haal je dode resten en onkruid van je gras af. Daardoor krijgen de wortels weer meer zuurstof en voeding. Je kunt dit één keer per jaar doen, in het voor- of najaar. Het verticuteren doe je met een verticuteerhark. Maar voor zeer grote oppervlaktes kun je beter een verticuteermachine gebruiken. Dat maakt het werk wat minder zwaar. De verticuteermachines zijn ook te huur. Werk in de breedte en in de lengte, zodat alle plekken gedaan worden.

Het gazon bemesten

Je kunt het gazon bemesten. Liefst in het voorjaar, zodat het gras mooi groen wordt. Maar ook in het najaar, zodat het gras makkelijker herstelt na een koude periode.                                                                                                                                     

Er zijn veel soorten mest, teveel om hier op te noemen. Kijk goed op de verpakking welke hoeveelheid je moet gebruiken en de werkwijze. Voor grote stukken is het gebruik van een strooiwagen aan te bevelen. En anders goed uitstrooien met de hand. Zorg er in ieder geval voor dat er overal voldoende mest ligt. Daarna alles goed vochtig maken en er minstens één dag niet op lopen.

Gele plekken in het gazon voorkomen

Gele plekken kunnen onder andere ontstaan doordat het gras te kort gemaaid is of door het gebruik van een botte grasmaaier. Ook als het gras te droog is kunnen deze plekken ontstaan. Het is dus zaak om het gras iets langer te laten of de messen van de grasmaaier te slijpen. Besproei het gras regelmatig om deze plekken te voorkomen. Je sproeit in de avond of in de ochtend, als de volle zon nog niet schijnt. In de blog “automatische watergeefsysteem” geeft Erwin handige tips hoe je gazon beregening kunt aanleggen. Reuze handig en je hebt er zelf geen omkijken naar!

Hoe ga je het gazon opnieuw aanleggen

Als je kleine gele of kale plekken in je gazon hebt, kun je het gras herstellen met wat graszaad. Als het gazon toch niet meer te redden valt, dan wordt het tijd om het gras te verwijderen. Maar hoe ga je je gazon opnieuw aanleggen? 

De voorbereiding om je gazon aan te leggen

Allereerst zorg je er natuurlijk voor dat je de juiste spullen hebt voordat je je nieuwe gazon gaat aanleggen. Een graszodensnijder en een aanhanger zijn van belang. Deze kun je ook huren bij een bouwmarkt. Verder zorg je voor een schep, een frees en een kruiwagen. En vergeet de werkhandschoenen niet!

Maai het gras alvast kort, dit werkt prettiger en het verwijderen is dan minder zwaar. Dan kies je een mooie dag uit voor de klus, zodat je lekker door kunt gaan. En misschien is het handig om wat extra “handjes” te regelen. Dit is ten eerste veel gezelliger en samen sta je sterk! Is alles geregeld, dan kan het “echte werk” beginnen.

TuinTuin

Het verwijderen van de oude grasmat

  • Eerst ga je al het oude gras verwijderen. Dit kun je natuurlijk doen met een schep, maar dit is vrij arbeidsintensief. Voor kleine oppervlaktes is dat nog wel te doen, maar wil je wat meer “gemak”, ga dan voor een graszodensnijder.
  • Zorg ervoor dat alle wortels uit de grond gehaald worden. Ga ook vooral niet de grond alleen maar omspitten, want als er oud gras in de  grond blijft zitten kan dit gaan rotten. Daardoor kunnen er verzakkingen komen en daar zit je natuurlijk niet op te wachten bij je nieuwe grasmat.
  • Breng de oude grasresten alvast tussendoor naar je aanhanger, dit kun je dan op een later tijdstip wegbrengen naar de gemeentewerf.  
  • Vervolgens ga je de ondergrond frezen. De frees haalt nog extra resten weg uit de grond, waardoor de nieuwe wortels beter voorzien kunnen worden van voedingsstoffen en water.
  • Na het frezen moet je de grond goed aanstampen met de voeten of met een grondwals. Je kunt de bodem nog bemesten (bodemverbeteraar) om ervoor te zorgen dat de wortels van de nieuwe grasmat goed gaan groeien.

Na gedane arbeid kan je de handen gaan wassen en is het tijd voor een heerlijk bakkie koffie. Even uitpuffen!! In een vorige blog “aanleggen van een gazon” komt verder aan de orde: hoe zelf graszoden te leggen of een gazon aanleggen met graszaad. Succes!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.