Thema van het kerstdorp bepalen

Ontdek één van de vele andere thema's!

Gemiddelde leestijd: 21 minuten

De populariteit om zelf een kerstdorp te creëren is behoorlijk gestegen in Nederland. Steeds meer gezinnen ervaren het als een super leuke bezigheid om samen een kerstdorp een plekje te geven in de huiskamer, en deze natuurlijk zo mooi mogelijk in te richten. Maar eerst gaan we het thema van het kerstdorp bepalen!

kerstdorp thema bepalen

Een kerstboom plaatsen, stoeien met de kerstboomverlichting en het prachtig decoreren van de boom, zijn niet meer de enige voorbereidingen die jij moeten treffen voor een gezellige kerstsfeer in huis. Hier kom jij niet meer mee weg, maar eigenlijk vind je dit helemaal niet erg… Jouw doe-het-zelf kwaliteiten komen nu goed van pas, want project kerstdorp gaat van start!

In mijn artikel “kerstdorp ondergrond zelf bouwen” heb ik uitgelegd hoe jij heel eenvoudig een basis ondergrond kunt maken voor jouw miniatuurdorp. De basis voor het kerstdorp is gemaakt en vanaf nu kun je aan de slag met jullie eigen project kerstdorp!

Inhoudsopgave

Tijd om het thema van het kerstdorp te bepalen!

Een thema bepalen voor jullie miniatuurdorp kan als enigszins lastig worden ervaren door het enorme aanbod van fabrikanten. In dit hoofdstuk neem ik de belangrijkste thema’s onder de loep om jouw keuze iets te vereenvoudigen.

Lemax behoort toch wel tot één van de grootste fabrikanten op het gebied van miniatuurdorpjes, maar ook een Nederlandse onderneming met zijn eigen merk, Luville, is flink aan de weg aan het timmeren!

Thema Efteling

Luville is verantwoordelijk voor het miniatuur thema Efteling. Een verscheidenheid aan miniatuur figuurtjes en huisjes passeren de revue en dit avontuur begint al bij de entree van de Efteling! Vervolgens loop je een stukje verder en breng je een bezoekje aan het Sprookjesbos. Luville heeft vooral de focus gelegd op dit themagebied van de Efteling. De huisjes van Rapunzel, de wolf en de zeven geitjes en Doornroosje zijn maar enkele voorbeelden. Ook de Indische waterlelies en de sprookjesboom zijn niet vergeten door Luville. Het is eigenlijk teveel om op te noemen!

Deze Efteling collectie is niet seizoensafhankelijk en kun je dus opbouwen wanneer jij dit wilt en hoeft dus niet persé tijdens de kerstdagen. Het project “miniatuur Efteling” is niet alleen leuk voor de echte fans van de Efteling maar ook voor iedereen die het sprookjesgevoel in huis wil halen!

Thema Halloween

Breng een spooky sfeer in huis met jouw eigen Halloween miniatuurdorp! Lemax heeft een lijn opgezet en het geheel ziet er erg indrukwekkend uit. Van haunted houses tot graveyards, en van pompoenen tot kinderen die op pad gaan met trick or treat (snoep of je leven)! Zombies, heksen en doodshoofden maken het Halloweenplaatje compleet…

Klik op de afbeelding en bekijk nog veel meer Halloween miniatuur merchandise!
Bron: Amazon

Ben jij fan van Halloween, bezoek dan eens de pagina van Lemax en kijk wat zij allemaal te bieden hebben over dit thema. Vier je graag Halloween, kijk dan voor tips op ons blog “hoe kun je Halloween vieren”!

Ben je nieuwsgierig of het Nederlandse Luville ook Halloween in zijn collectie heeft, dan kan ik je blij maken. Het is niet veel maar in ieder geval iets… Een Haunted House uit de collectie van 2020 is ook een griezelige aanvulling voor jouw collectie!

Ook op de site van Department56 vind je nog een aantal voorbeelden van accessoires die je kunt gebruiken binnen het thema Halloween. Leuk voor als je het Halloween miniatuurdorp nog verder wilt uitbreiden!

Thema Holland

Wil jij een miniatuurdorp samenstellen met het thema Holland, dan ben je bij Luville aan het juiste adres! In de collectie “Molendam” vind je allerlei huisjes en figuurtjes die typisch in het plaatje van Holland passen. Molentjes, boerderijen, vakwerkhuisjes en kaasmakerij gedecoreerd met een winters accent zijn enkele voorbeelden uit de collectie.

Hoe lang gaat het nog duren voordat er weer een Elfstedentocht wordt gereden in Nederland? Waarschijnlijk heel lang… “Dickensville” heeft ervoor gezorgd dat jij de Elfstedentocht en de belangrijkste gebouwen uit Friesland in huis kunt halen! De elf plaatsen die worden gepasseerd tijdens de tocht door de duizenden schaatsers, komen aan bod in de collectie. Met dit thema kun jij helemaal los gaan, dus kom maar op met het schaatsseizoen!

Thema kermis

Hou jij van kermis, of wil je de kermis in huis halen als miniatuurdorp dan is dit misschien iets voor jou. Jouw kinderen zullen er erg blij van worden denk ik… Lemax heeft een lijn kermis in het programma, maar het is nog niet echt uitgebreid. Er zijn voldoende attracties om uit te kiezen, maar het aanbod aan figuurtjes is nog wat magertjes. Wellicht worden er komend jaar nog nieuwe accessoires toegevoegd aan het thema kermis.

Weer een project dat je niet alleen tijdens de kerstdagen hoeft op te bouwen! 😉

Thema wintersport

Het wintersportseizoen van 2020 is er eentje die menig wintersporter gauw wil vergeten. Covid-19 zorgde ervoor dat de wintersportvakanties werden geannuleerd en dat de sportievelingen thuis moesten blijven.

Om het leed toen een beetje te verzachten, heeft Luville ervoor gezorgd dat speciaal voor deze mensen de wintersport in huis kon worden gehaald! Althans, Luville had het thema wintersport allang in zijn collectie hahaha…

Skipistes, skiliften en een uitgebreide schaatsbaan zijn onderdeel van de aspecten waaraan Luville heeft gedacht om het zo sportief mogelijk te laten lijken in jouw miniatuur wintersportdorp. Na het sportieve moment is het natuurlijk tijd voor ontspanning… De après ski kun je nabootsen door een heuse bierstube en/of glühwein schuur en/of foodtruck in het landschap te deponeren. De braadwurst kraam kan dan natuurlijk ook niet ontbreken… Met het pistehotel kun je je wintersport tafereel compleet maken!

Jouw kerstdorp gaat na de kerst plaats maken voor een heuse wintersportplaats! En misschien bind je zelf ook nog wel de lange latten onder in Oostenrijk of Frankrijk 😉

Thema Caddington village

De collectie van Caddington village (Lemax) is bijzonder populair en is dan ook behoorlijk uitgebreid. Ik vind de complete collectie een beetje een mix met van alles wat. Veel huisjes die voornamelijk geschikt zijn voor een kerstdorp, maar ook een flink aantal huisjes die je het jaar rond kunt neerzetten in je miniatuurdorp. Verleden en heden gaan door elkaar, de kans is dan ook erg groot dat je binnen het thema Caddington iets van je gading vindt.

Ons eigen kerstdorp hebben we verder uitgebreid met een huisje uit deze collectie. De “cozy cottage” is het uiteindelijk geworden!

Cozy Cottage van Lemax

Het thema dat wij zelf hebben gekozen voor ons kerstdorp is het thema “Dickens village”. Onze investering in twee huisjes van Department56 tien jaar geleden was meteen onze beste investering. De beide huisjes (Scrooge & Marley Counting House en Cratchit’s Corner) zijn behoorlijk gedetailleerd en keurig afgewerkt.

Department 56 “Cratchet’s Corner”

De kwaliteit van deze huisjes mis ik een beetje bij de kerstdorp gigant Lemax… Kwantiteit is belangrijker dan kwaliteit, maar dat zie je dan ook terug in de aanschafkosten. Department56 is zeker niet één van de goedkoopste producenten, en misschien dat dit ook één van de redenen is dat er niet veel producten meer te vinden zijn in Nederland…

Department 56 “Scrooge & Marley Counting House”

Wanneer beginnen met inslaan van kerstdorp benodigdheden?

Sinterklaas is het land uit en het thema voor het miniatuurdorp is bepaald. Jullie willen tijdens de kerstdagen een kerstdorp in huis! De zoektocht gaat beginnen in het gigantische aanbod aan kerstdorp artikelen. Wat blijkt, de leukste kersthuisje, accessoires en adapters zijn uitverkocht! De maand december is dus niet te meest ideale maand om inkopen te gaan doen voor een kerstdorp. De populairste huisjes hebben allang een plekje gekregen in een ander huishouden…

Begin dus ruim op tijd met het verzamelen van de leukste kersthuisjes, figuurtjes en de diverse accessoires die jij wilt gebruiken voor jouw kerstdorp!

Zo vlak voor kerst tot aan nieuwjaarsdag beginnen de meeste tuincentra met de grote opruiming van het hele kerstgebeuren. Je kunt dan nog een poging wagen om zoveel mogelijk accessoires op de kop te tikken met hoge kortingen… De minst gangbare producten proberen de tuincentra nog te slijten aan de mensen die te laat zijn begonnen met inkopen, of voor diegene die alvast aan het voorbereiden zijn voor volgend jaar. Misschien zit er nog iets tussen waar jullie erg blij van worden. 😉

Bellatio kerstversiering

Houd de schaalverhouding in balans!

Probeer de schaalverhouding van de kersthuisjes en de diverse figuurtjes onderling in balans te krijgen. Ik vind dat een kerstdorp een minder realistische uitstraling heeft als de onderlinge verhoudingen van de accessoires te veel afwijken.  Een figuurtje dat bijna net zo groot is als een huisjes, of een eekhoorn groter dan een poppetje is natuurlijk wel een beetje vreemd hahaha… Natuurlijk bepaal jij zelf of je hier veel waarde aan hecht! Uiteindelijk richt je het kerstdorp in zoals jullie dit willen!

Kerstdorp opbouw met Lisa en Nicole!

Het online bestellen van figuurtjes doe ik heel af en toe, maar als ik twijfel aan het formaat van het figuurtje laat ik dit achterwege. Ik ga liever naar een tuincentrum zodat ik direct kan zien of het formaat van een figuurtje geschikt is voor mijn kerstdorp.

Een bezoekje brengen aan een tuincentrum dat ook nog eens voorzien is van een fantastisch kerstdorp, is sowieso een aanrader om te doen. Veel leuke ideeën en inspiraties voor je eigen kerstdorp krijg je ervoor terug.

Natuurlijk krijg je de schaalverhouding van de diverse accessoires nooit helemaal perfect, maar dat hoeft volgens mij ook niet.

Opvulling van de ondergrond.

Zeker als je net begint met het project kerstdorp, en nog niet te veel wilt investeren in (prijzige) kersthuisjes en figuurtjes, kun je ervoor kiezen om met bijvoorbeeld sneeuwdoek de boel op te vullen. Sneeuwdoek is een vrij goedkoop product en het is ideaal om bergen te creëren in het landschap. De grondplaat voor het kerstdorp kun je op deze manier behoorlijk opvullen.

Investeren in miniatuurboompjes kan ik ook echt aanraden. Boompjes zijn relatief goedkoop en ze zijn dan ook ideaal om de grondplaat verder mee op te vullen. Gebruik een flink aantal boompjes om een bos te creëren, of plaats een aantal kleine boompjes op de door jou gemaakte sneeuwtoppen.

Miniatuurboompjes

Een achtergrond toevoegen in het kerstdorp behoort ook tot de mogelijkheden om het kerstdorp verder op te vullen. Met een achtergrond creëer je diepte en deze zijn in talloze variaties te vinden.

Ons eigen kerstdorp heeft na al die jaren nog geen achtergrond. Het lijkt mij namelijk erg druk en het is in mijn ogen teveel aanwezig in het project. Na het bekijken van een kerstdorp bij mijn nicht Mariska (zij maakt wel gebruik van een achtergrond), ben ik overstag gegaan. Het complete landschap verandert door een vrij eenvoudige toevoeging aan je kerstdorp! Zo zie je maar, een kerstdorp is nooit af. Volgend jaar heb ik weer een leuke nieuwe missie… Heb ik meteen weer een mooi excuus om een tripje te maken naar een tuincentrum voor het eind van het jaar! Dankjewel Maris! 😉

Mariska’s kerstdorp met achtergrond!

Jouw project kerstdorp wordt waarschijnlijk uitgesmeerd over een aantal jaren. Door Ieder jaar een aantal nieuwe accessoires toe te voegen aan het kerstdorp, verander je ook de uitstraling van het dorp. Leuk toch!

Heel veel plezier met jullie project kerstdorp

Relevante artikelen:

Over de auteur:

Ik ben Erwin Koning, 51 jaar en trotse vader van dochter Lisa (9). Samen met mijn vrouw en dochter woon ik in de prachtige bollenstreek. Ik ben altijd op zoek naar manieren om dingen leuker en makkelijker te maken en ik deel mijn ervaringen graag met anderen. Via mijn blog hoop ik jou een helpende hand te bieden om alledaagse en niet-alledaagse klusjes op een andere, creatieve en vooral leuke manier te bekijken en uit te voeren. Ik heb nog heel veel mooie projectjes op de planning staan, maar eigenlijk teveel om in mijn eentje aan te pakken. Ik ben dan ook ontzettend dankbaar voor de hulp van mijn zus Margret en mijn vrouw Nicole, met wie ik samen zoveel mogelijk onderwerpen aan bod laat komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close