Hoe kun je Halloween vieren

Tips voor een angstaanjagend gruwelfeest!

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Wie aan Halloween denkt, denkt aan griezelige taferelen en pompoenen met lampjes. Maar waar komt dit feest eigenlijk vandaan en hoe vieren we Halloween? In dit artikel wil ik in het kort beschrijven wat Halloween betekent. 

Inhoudsopgave

Het ontstaan van Halloween

Het feest komt oorspronkelijk uit Ierland. Volgens de Kelten (vroegere bevolking aldaar) begon het nieuwe jaar op 1 november. Alle oogst was dan binnen en men kon van wat vrije tijd genieten. 31 oktober was dus een soort oudejaarsavond. De avond om uit te kijken naar de toekomst. En men kon ook stilstaan bij de nagedachtenis aan de overledenen.                                                 

Halloween is de samenvoeging van Hallows en Evening (Allerheiligenavond). Huizen werden versierd met allerlei groentes, waaronder de pompoen. Veel Ieren en schotten vertrokken jaren later naar de Verenigde Staten en het feest werd daar toen ook zeer populair.

Hoe kun je Halloween vieren

Een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk.

 • Zorg ervoor dat je je halloween versiering alvast in huis hebt.                                                    
 • In het blog “thema kerstdorp” geef ik aan dat je behalve een kerstdorp natuurlijk ook een griezelig Halloween tafereel kunt neerzetten. Succes verzekerd!         
 • Bestel alvast een creepy taart of maak zelf een gruwelijke lekkernij. Denk bijvoorbeeld aan een heksensoepje of muffins in Halloween thema.
 • Heb je de kleding al uitgezocht die je wilt gaan dragen? Wat je ook aantrekt, het moet zo griezelig mogelijk zijn met Halloween. Waarom is dat eigenlijk? De Ieren waren er van overtuigd dat slechte geesten deze nacht ook terug konden komen. Dus hoe enger je outfit, hoe meer je deze geesten de stuipen op het lijf kon jagen!
 • Met de kinderen kun je in het donker langs griezelig versierde huizen gaan. De kinderen bellen aan en zeggen “trick or treat” (Geef ons een snoepje anders vindt er een klein plagerijtje plaats).

Waarom een pompoen uithollen met Halloween?

De Jack-o-lantern is de bekende pompoen met het uitgeholde gezichtje. De achtergrond van dit verhaal gaat over Jack de Vrek. Hij bleef door omstandigheden als geest ronddwalen. Om zijn donkere weg te verlichten kreeg hij een gloeiend kooltje mee. Hij deed dit kooltje in een uitgeholde suikerbiet. In Amerika gingen ze de pompoen hiervoor gebruiken. Ze vonden de pompoen groter en mooier als lantaarn, met een eng uitgesneden gezicht.

Wat te doen op Halloween

 • Je kunt vooraf zelf pompoenen uithollen. Of kijk eens bij een tuincentrum of pluktuin in de buurt. Daar wordt nog weleens iets georganiseerd waarbij je met de pompoenen aan de slag kunt.
 • Versier je huis zo griezelig mogelijk en zorg voor lekkernijen voor de kinderen die langs de deuren komen.
 • Vergeet de verlichting niet. Natuurlijk mag de uitgeholde pompoen met lampjes niet ontbreken. Maar ook allerlei andere Halloween verlichting.. Kijk eens bij mijn blog “elektra aanleggen in de tuin”. Daar geef ik diverse tips over elektra aanleggen in de tuin. Zo kun je je Halloween verlichting gemakkelijk aansluiten en ben je ook meteen klaar voor je kerstverlichting straks.
 • Er zijn diverse attractieparken die speciale avonden organiseren, zoals Walibi Fright Night.
 • Vaak zijn er in de buurt ook diverse activiteiten. Zo is er bij ons in het park een griezelavond met Halloween.
 • En je kunt met de buurt afspreken om gezellig buiten bij de vuurkorf griezelverhalen te delen, onder het genot van een drankje. Natuurlijk wel in aangepaste kleding!!!
 • En is de Halloween avond ten einde, ga dan slapen onder je Halloween dekbed! Als je dan tenminste nog durft te slapen ;-).

Ik hoop je in deze blog wat zinvolle informatie gegeven te hebben over wat Halloween is en daarnaast gaf ik je bruikbare tips voor wat je kunt doen met dit feest. In een later blog zullen we het gaan hebben over Halloween versiering die je zelf kunt maken. Maar voor nu wens ik je vast veel griezelplezier!!

Relevante artikelen:

Over de auteur:

Ik ben Erwin Koning, 51 jaar en trotse vader van dochter Lisa (9). Samen met mijn vrouw en dochter woon ik in de prachtige bollenstreek. Ik ben altijd op zoek naar manieren om dingen leuker en makkelijker te maken en ik deel mijn ervaringen graag met anderen. Via mijn blog hoop ik jou een helpende hand te bieden om alledaagse en niet-alledaagse klusjes op een andere, creatieve en vooral leuke manier te bekijken en uit te voeren. Ik heb nog heel veel mooie projectjes op de planning staan, maar eigenlijk teveel om in mijn eentje aan te pakken. Ik ben dan ook ontzettend dankbaar voor de hulp van mijn zus Margret en mijn vrouw Nicole, met wie ik samen zoveel mogelijk onderwerpen aan bod laat komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *