Konijnenhok, waar moet je op letten?

Vrouw met 2 konijntjes op schoot

Je wilt zo’n lief schattig konijntje als huisdier, maar voordat je dat doet, moet je voor jezelf eerst wat dingen nagaan. Waar moet je op letten als je een konijnenhok aanschaft of zelf maakt?

 • Heb je genoeg tijd om voor het diertje te zorgen?
 • Heb je genoeg leefruimte voor het konijntje beschikbaar?
 • Kun je lang voor hem blijven zorgen? Konijnen worden namelijk rond de acht tot tien jaar oud.
 • Wie kan er voor hem zorgen als je op vakantie bent?
 • Kun je alle kosten betalen die erbij komen kijken? Niet alleen het voer en de spulletjes om ze bij je te laten leven, maar ook de dierenarts rekeningen bij bijvoorbeeld ziekte, sterilisatie en vaccinaties.
konijnenhok waar op letten linksboven
Bobbie en Lola

Onze dochter Debbie heeft zelf ook twee konijnen. Over al deze punten had ze nagedacht, en in het bijzonder de leefruimte omdat ze de diertjes op het balkon moest zetten. Eerst wilde ze één konijntje, maar bij de fokker werd gezegd dat ze er beter twee kon nemen. Een konijn is namelijk een groepsdier.

Ook gaven ze de informatie dat je beter een ram (mannetje) en een voedster (vrouwtje) kon nemen, in plaats van twee konijnen van hetzelfde geslacht. Deze gaan namelijk met elkaar vechten. Debbie had twee dwergkonijntjes uitgezocht. Toevallig waren dit broer en zus, Bobbie & Lola, van bijna twee maanden oud. Dit waren Debbie haar eerste huisdieren, dus nam ze de konijntjes mee in een doos naar huis. Later heeft ze een transport box aangeschaft om de diertjes mee te vervoeren.

Konijnenhok kopen of toch zelf maken?

Debbie had vooraf al een hok gekocht. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om er zelf één te maken.

Mijn broer Erwin heeft ooit zelf een konijnenhok gemaakt. Het geheel zag er erg leuk uit, maar door het gebruik van goedkoop materiaal was dit hok geen lang leven beschoren. Het hout vertoonde al snel verrottingsverschijnselen doordat het konijn Summer heerlijk zijn tanden in z’n nieuwe onderkomen had gezet…

Misschien had hij dit kunnen voorkomen door iets meer konijnenspeelgoed in het hok te leggen. Binnen één jaar is dit bouwproject een fiasco geworden en kreeg het restmateriaal nog een gratis ritje naar de milieustraat hahaha… Goedkoop bleek toch maar weer duurkoop te zijn…

Konijnenhok type B550 Freds bouwtekeningen
Konijnenhok type E Freds bouwtekeningen

Maak dus niet dezelfde fout die Erwin toendertijd heeft gemaakt en neem eens een kijkje bij Freds bouwtekeningen. Bouwtekeningen van 14 verschillende varianten konijnenhokken zijn verkrijgbaar, keuzes genoeg in ieder geval. Twee voorbeelden van konijnenhokken heb ik hierboven geplaatst.

En lees vooral dit blog aandachtig door zodat jij al deze probleempjes kunt voorkomen. Gelukkig is Erwin nu een stuk handiger en heeft hij zelf ook toegang tot het product Freds bouwtekeningen!

Hok binnen of buiten houden?

Houd je het konijnenhok binnen? Waar moet je op letten:

 • Het konijnenhok is vaak kleiner, omdat je binnen waarschijnlijk minder ruimte hebt dan buiten. Een konijn is, zoals ik eerder zei, een groepsdier. Je zou een konijn kunnen nemen voor binnen, omdat je zelf dan vaak sneller contact met het konijn hebt. Toch is twee konijnen beter.
 • Plaats het hok tegen een binnenmuur. Zo voelt het konijn zich veiliger.
 • Zorg dat het hok bovenaan en aan de zijkant tralies heeft. Er komt anders te weinig verse lucht binnen.
 • Plaats het hok niet bij een radiator of open raam. Het kan zo te warm worden of er kan tocht ontstaan. Dit is niet goed voor het konijn.
DierDier

Plaats je het hok buiten? Houdt dan rekening met de volgende zaken:

 • Het konijnenhok is groter, waardoor er meer bewegingsruimte is voor het beestje. Je zal zelf minder contact hebben met het beestje, waardoor twee konijnen echt noodzakelijk is. Ze kunnen elkaar ook warmte geven en ze hebben een ‘speelmaatje’.
 • Het hok moet goed geïsoleerd zijn, zodat de konijnen het niet te koud krijgen. Zorg er daarom ook voor dat het hok vrij van de grond staat. Kou en vocht kunnen er dan moeilijker doorheen komen.
 • Doe fijn gaas voor het hok. Zo verklein je het risico op infecties en ziektes, overgebracht door insecten.
 • Buiten is het goed om een ren aan het konijnenhok te maken. De konijnen hebben zo nog meer leefruimte. Let er wel op dat je bij een zachte ondergrond extra maatregelen neemt. Een konijn kan zich anders uitgraven. Hier kom ik later op terug.
 • Waar ​moet je nog meer ​op letten ​bij een ​konijnenhok ​buiten? Zorg ervoor dat een deel van het hok water- en winddicht is. Met slecht weer kunnen ze hier dan schuilen. Daarnaast kunnen ze, als er gevaar dreigt, zich hier ook schuil houden. Katten vinden de konijnen misschien ook wel heel interessant, maar de beestjes in het hok zullen hoogstwaarschijnlijk geen vriendjes willen worden met de onbekende!

Debbie woont in Amsterdam en heeft het hok op het balkon van haar flat staan. Het is fijn dat Bobbie en Lola samen zijn, want zoals ik eerder al schreef, het dier is sociaal en houdt van aandacht. Ze houden er echter niet van om opgepakt te worden. Meestal proberen ze dan weg te rennen.

Bobbie en Lola lopen vaak los op het balkon. Daarnaast haalt Debbie ze ook wel eens naar binnen en lopen ze over de bank. In het begin bleven ze hierop zitten en kon Debbie ze dus goed in de gaten houden. De eerste keer dat ze hier thuis kwamen sprongen ze echter na een paar dagen al van de bank af. Thuis gingen ze dit later ook doen. De konijnen ontdekken snel wat wel en niet kan en over de vloer lopen kan dus heel makkelijk. Zorg er daarom voor dat ze niet bij elektriciteitskabels e.d. kunnen, want daar gaan ze aan knagen. Zet alle hoekjes goed af en houd ze in de gaten!

Beweging is erg goed voor ze. Laat een konijn zeker zo’n drie tot vier uur per dag loslopen. De darmen blijven dan goed op gang en het is goed voor de spijsvertering. Als een konijn te dik wordt, kan hij zich niet meer goed wassen en kan hij niet goed meer bij zijn blindedarmkeutels.

In de zomer ging Bobbie of Lola met mijn dochter mee naar het park, met een speciaal konijnentuigje om. Ze konden daar lekker lopen op het gras. Het gevolg was wel dat de plaatselijke jeugd meeliep. Het blijft tenslotte een apart, maar leuk gezicht wanneer een konijn wordt uitgelaten. Zeker is dat ze het prima naar hun zin hebben.

Wat doe je in het konijnenhok?

Naast het bewegen moeten de konijnen ook goed kunnen uitrusten in het hok. Zorg ervoor dat het beestje in alle richtingen languitgestrekt kan liggen en rechtop kan staan op zijn of haar achterpoten. Oftewel, hoe groter het hok hoe beter.

Voor de bodembedekking in het hok kan je gebruik maken van houtvezel, hennep en/of stro. Debbie doet er zaagsel onder, op advies van de fokker. Hier verschillen echter de meningen nogal over. Sommigen zeggen dat zaagsel niet geschikt is, omdat het slecht kan zijn voor de luchtwegen van het konijn. Bobbie en Lola zijn in ieder geval kerngezond, dus voor hen is het geen probleem. In dit rijtje komt hooi niet voor. Het neemt namelijk niet genoeg vocht op.

Naast de bodembedekker hangt er natuurlijk een drinkfles in het hok en staat er een voederbakje. Een toilet is ook handig als je je konijnen zindelijk wilt maken. Debbie doet hierin korrels om het vocht op te nemen en een beetje stro.

Naast deze noodzakelijke spullen zijn er ook nog wat leuke accessoires. Debbie had een leuk konijnenmandje gekocht voor Bobbie en Lola, zodat ze er lekker in konden liggen. De konijnen hadden toch een andere bedoeling met het mandje. De volgende ochtend was het hele mandje kapot gebeten en lag de inhoud door het hok verspreid. Ze hebben zich uiteraard wel kostelijk vermaakt met dit onbedoelde speelgoed. Zorg dus dat je dit voorkomt door voldoende speelgoed en knaagspeelgoed in het hok te leggen.

Huisdierexpress.nl

Konijnenspeelgoed

Konijnen kunnen aan het hout van het hok gaan knagen, dat kan uit verveling gebeuren of door de knaagbehoefte. Zorg dus dat je dit voorkomt door voldoende ​speelgoed en ​knaagspeelgoed ​in het hok te leggen. Vooral op deze laatste zijn Bobbie en Lola dol!! 😉 Zorg er daarom voor dat er genoeg te doen is, als ze in het hok zitten, en wissel dat ook af. Dit was de gouden tip voor mijn broer Erwin geweest… 😉 Ook is het natuurlijk goed om de lichaamsbeweging te stimuleren met het speelgoed. Er is genoeg knaagspeelgoed te vinden.   

Bobbie en Lola kauwen heerlijk op een konijnenwortel en hun nieuwe bal vinden ze ook helemaal geweldig. Je ziet gauw genoeg waar jouw konijn zich goed mee kan vermaken. Misschien is het ook een idee om zelf speelgoed van hout te maken. Gerard, mijn man, heeft zelf een trappetje gemaakt, zodat ze uit het hok konden lopen. De handige doe-het-zelver klust dit zo in elkaar. Goedkopere opties zijn bijvoorbeeld: van dozen doolhoven maken, of rieten ballen met hooi vullen. Wil je nog meer ideetjes lezen om met hun verjaardag of dierendag te doen, kijk dan eens in de dierendagblog!

Verzorging van het konijn

Bobbie en Lola krijgen speciaal konijnenvoer en af een toe wortel. Vers hooi is goed voor ze. Het reguleert hun darmen en helpt bij het verteren van voedsel. Geef ze 1x per dag schoon water in hun drinkfles. Let erop dat ogen en neus geen snot vertonen en dat de ontlasting droog is.

Het is ook aan te raden om konijnen jaarlijks te vaccineren tegen myxomatose, RHD1 en RHD2. Dit zijn zeer besmettelijke konijnenziektes. Houd er ook rekening mee dat je het mannetje laat castreren, als je wilt voorkomen dat je heel veel jonge konijntjes krijgt. Bobbie is na een paar maanden ook gecastreerd.

Vaccinatieboekjes

Een konijn kan slecht tegen grote temperatuurverschillen. Als het konijn gewend is buiten te zitten, laat hem dan buiten blijven. ’s Winters moet je deze niet zomaar naar binnen halen, want gedurende de zomer is hun vacht voorbereid op de koude temperaturen. Zo zou het dus veel te warm worden binnen. Als je konijn voor het eerst naar buiten gaat, begin er dan na half april mee. Zo hebben ze genoeg tijd om eraan te wennen en zitten ze in comfortabele temperaturen.

Extra aandachtspunten voor het konijnenhok

Konijnen doen hun behoeftes meestal in een hoek, of op een toilet. Haal hier iedere dag de keutels weg. Verschoon het hok een keer per week met warm water en een beetje sop of azijn.

Makkelijk reinigen door de losse schuiflade

Zet in de zomer het hok niet in de volle zon. Zorg voor een goede beschutting. Als de temperatuur in de winter flink onder het vriespunt keldert, leg dan extra stro in het hok voor warmte.

Wij hadden hier een klein binnenhok voor Bobbie en Lola. Ze zijn nu bijna elf maanden en flink gegroeid, dus dit hok werd eigenlijk te klein. We hebben nu een groter buitenhok gekocht. Ik heb ervaren dat het heel prettig is als er meerdere deurtjes en openingen zijn in het hok. Vooral met schoonmaken kun je overal goed bij. Ook twee schuiflades zitten erin. Dit is makkelijk met het verschonen van het stro. Het hok heeft een dicht gedeelte, waar ze ‘s nachts in kunnen. Ook bij gevaar en extreme weersomstandigheden kunnen ze hierin schuilen. Is dit niet voldoende? Dan kun je extra platen gebruiken om het hok nog meer af te schermen.

Het nieuwe konijnenverblijf

Bobbie en Lola hebben nog niet in dit nieuwe hok gezeten, omdat het een erg recente aankoop is. Gerard maakt er nog een ren aan, zodat ze lekker buiten kunnen rondhuppelen. Wij hebben tegels in de tuin, dus ze zullen bij ons niet zo makkelijk kunnen ontsnappen. Maar waar moet je op letten als het konijnenhok met ren op een zachte ondergrond staat? Zorg er dan voor dat je tot vijftig centimeter gaas in de grond doet. Zo kunnen ze zich er moeilijk uitgraven. Het gaas van de ren moet minstens tachtig centimeter hoog zijn, omdat ze er anders overheen kunnen springen. Bovenaan moet je het ook afdekken met gaas tegen eventuele roofvogels en/of katten. ’s Nachts is het sowieso handig om het hok gewoon af te sluiten, omdat je er dan geen zicht op hebt. De konijnen kunnen de volgende dag dan weer rondhuppelen in de ren.

Om het geheel af te maken is het natuurlijk erg leuk om een echt naambordje van de konijnen op het hok te doen. Ik schreef hierover in mijn artikel maak zelf je houten speelgoed met naam. Met al deze tips weet ik zeker dat jouw konijnen in een prachtig paleisje terechtkomen en een mooi en gezond leven tegemoet gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.