Hoe kun je dierendag grappig maken

Tips voor een leuke dierendag!

Gemiddelde leestijd: 19 minuten

4 oktober is het dierendag. Onze huisdieren worden dan meestal extra verwend. Maar hoe is dierendag eigenlijk ontstaan en wat is de betekenis ervan? We willen dit zeker in dit artikel aan de orde laten komen, maar we willen vooral kijken hoe dierendag voor jouw huisdier (en voor jezelf) grappig kan verlopen.

dierendag grappig linksboven

Inhoudsopgave

Waar komt dierendag vandaan?

4 oktober 1930 werd er voor het eerst dierendag “gevierd”. Een jaar eerder wilde men dat er een dag in het jaar kwam om na te denken over de rechten van dieren. Denk hierbij aan verwaarloosde dieren, dierproeven die gedaan worden en de erbarmelijke omstandigheden waarin dieren verkeren voordat ze geslacht worden. Maar denk ook aan de jacht op wilde dieren en het uitsterven van insecten en vogels. Dit laatste kun je trouwens tegengaan door veel groen in je tuin te zetten en het gebruik van insectenkastjes.                      

Franciscus van Assisi was iemand die erg met arme mensen begaan was, maar ook met dieren en de natuur. Hij stierf op 4 oktober en daarom werd deze datum gekozen voor dierendag.

Wil je zelf graag iets doen voor dieren die wat meer zorg en aandacht nodig hebben, kijk dan eens bij de dierenbescherming. Zij maken gebruik van dierenambulances die zieke en gewonde beestjes ophalen. Ook zijn er dierenopvangcentra voor (onder andere) dieren die gedumpt worden tijdens de vakantieperiode of dieren die verdwaald zijn. Er gaan ook inspecteurs door het land als er een melding is van mishandeling of verwaarlozing van een dier.

Kortom, er zijn talloze activiteiten om een dier in nood te helpen. Jij kunt ze steunen door geld te doneren of je als vrijwillig(st)er aan te melden. Alle “handen” zijn welkom.

Waarom vieren we dierendag?

Wij willen ons in dit blog richten op verschillende huisdieren en het vieren van dierendag. Sommige “baasjes” doen er niets aan, maar er zijn er ook veel die een feestelijk tintje willen geven aan deze dag. Zie het maar als net zoiets als dat wij onze verjaardag vieren.

Er zijn genoeg dierendag ideeën. Denk bijvoorbeeld aan leuke dierendag cadeautjes. Maar je kunt je beestje misschien ook lekker lang aaien of een extra lange wandeling maken (als hij of zij daar van houdt natuurlijk). Geef je huisdier iets extra lekkers te eten. En misschien versier je het hok of de halsband. Laat je creativiteit de vrije loop. Houd er wel rekening mee dat alles veilig blijft voor je lieve beestje. Het gaat tenslotte om het welzijn van je dier. En dierendag is natuurlijk één dag in het jaar, maar het spreekt natuurlijk voor zich dat je lieve beestje het hele jaar goed verzorgd en vertroeteld wordt.

De konijnen Bobbie en Lola worden verwend!

Laat dierendag grappig verlopen voor je konijn

In het blog “konijnenhok, waar moet je op letten” liet ik je kennismaken met Bobbie en Lola, de konijntjes van onze dochter Debbie. Zij krijgen zeker een cadeau met dierendag. Een extra knaagbal zal aangeschaft gaan worden, want daar zijn ze dol op. En er is zeker nog wel meer speelgoed te vinden voor ze. Het hoeft natuurlijk niet allemaal in één dag in het hok gelegd te worden, maar wissel het speelgoed juist eens af.

Wat zijn er verder nog voor tips voor dierendag?

  • Lola lust graag wortel en Bobbie heeft liever appel. Het is een leuk idee om een klein slingertje op te hangen in het hok. Maak wat dunne schijfjes appel en wortel, rijg dit aan een draadje en hup, het hok is versierd en de konijntjes hebben een extraatje. Grappig toch? Haha.
  • Met hun eerste verjaardag heeft Debbie een knaagtaart voor ze gekocht. Ze lieten het zich goed smaken. Dit is natuurlijk ook een leuk idee voor dierendag.
De knaagtaart!
  • Maak een paar “chippies” voor de konijntjes, met dunne plakjes appel, wortel, komkommer of wat je konijn graag lust (en mag eten). Dit kun je neerleggen in een leuk nieuw voerbakje.
  • Misschien wil je de konijntjes een keer wat anders geven dan water. Probeer eens wat hooithee. Je kookt wat water. Doe daar wat plukjes hooi bij. Laat het vervolgens trekken en afkoelen. Daarna kun je het hooi eruit halen en in de drinkfles doen. Houd even in de gaten of ze er wel van drinken, vervang het anders weer door gewoon water. En doe natuurlijk zelf een lekker bakkie thee mee met jouw leuke konijnenbeker.
  • Er zijn ook heel veel lekkere konijnensnacks te koop. Lola en Bobbie zijn erg kieskeurig, dus koop een klein zakje hiervan om uit te proberen of ze het lekker vinden. En anders heb je misschien nog wel andere konijntjes in de buurt waarmee je de snacks kunt delen.

Voor al de lekkernijen geldt: geef ze met mate!! Teveel fruit kan diarree veroorzaken en ze moeten natuurlijk ook hun eigen voeding blijven eten.

Wat mij nog leuk lijkt is een naambordje op het konijnenhok. Je kunt er een  kopen, maar misschien wil je er wel zelf een maken van hout. Kijk eens bij de cursus “Heel Holland Tekent“, waar jij mooie letters kunt leren tekenen. Zo kun jij het naambordje mooi afmaken met de naam van je huisdier erop.

En wil je zelf nog wat leuke konijnen hebbedingetjes, hier vind je er een aantal.

Genoeg te verzinnen dus voor je konijn. Heb je zelf nog leuke ideetjes, laat het ons weten. Fijne konijnen dierendag!

Tips voor “katten” dierendag

Onze buren, Nel en Lex, hebben een kater Raya en een poes die Luna heet. De beestjes zijn nu 9 jaar. Toen ze jonger waren speelden ze veel. In de loop der jaren zijn ze meer gaan slapen, wel zo’n 22 uur per dag. Ze wisselen nog weleens van slaapplek maar nu vind je ze vaak op een vaste stek. Raya slaapt op de eerste verdieping op het logeerbed in een oude hondenmand. Luna ligt vaak op zolder op het logeerbed. Lex werkt daar, dus waarschijnlijk is ze graag bij hem in de buurt.

4 oktober is misschien een leuke dag om je kat met een mooi zacht kattenmandje te verblijden. Maar soms is een kat ook tevreden met een te klein oud make-up mandje, zoals poes Floortje van hun dochter Nadine. Hilarisch toch.

Raya en Luna krijgen vaak een extra knuffel of snoepje. Ook op 4 oktober natuurlijk, maar dan wordt er bij gezegd: “het is nu dierendag”, haha. Om een extra knuffel vraagt Luna soms zelf. Als ze geen aandacht van Lex krijgt, gaat ze op zijn toetsenbord liggen. Grappig toch. Toen de kinderen klein waren maakten ze regelmatig een tekening voor de katten. Nel en Lex beginnen daar niet aan…

Nog meer ideeen voor dierendag

DierDier

De kattenbak

De buren hebben een kattenbak staan in het halletje van het huis en ook een in de schuur. Als Luna van buiten komt loopt ze meteen naar de bak. Raya maakt er soms gebruik van. Om de paar jaar worden er nieuwe bakken aangeschaft. Misschien ook een leuk idee voor dierendag? Je hebt ook bakken met een lagere instap voor oudere katten. Maar volgens Nel blijven katten lenig, ook op hogere leeftijd. Luna en Raya hebben in ieder geval geen lage instap bij de kattenbak.

In de bak gaat Biokit Classic. Deze korrels zijn biologisch afbreekbaar. Alles voor het milieu natuurlijk, ook wanneer het om de katten gaat. Er gaan veel korrels in de bak, zodat ze lekker kunnen wroeten. En de korrels ruiken lekker en het is makkelijk schoon te maken, ook fijn voor het baasje. De bak wordt iedere dag schoongemaakt en om de dag gaan er nieuwe korrels in. Luna en Raya houden van een schone omgeving.

De krabpaal

Voor Raya en Luna staan er twee krabpalen in huis, een in de keuken en een op zolder. De katten kunnen zich aan de krabpaal krabben en op deze manier verwijderen ze losse stukjes van de nagels. Zo houden ze de nagels scherp. Tijdens het krabben geven de nagels ook een geur af, zodat ze hun territorium afschermen. Je voorkomt zo ook dat ze aan je meubels krabben. Lady, hun vroegere poes gebruikte een houten tuintafeltje hiervoor.

Toen Luna en Raya klein waren maakten ze meer gebruik van de krabpaal. Er werd dan een keer per jaar een nieuwe aangeschaft. Misschien hebben ze nu buiten een ander plekje hiervoor gevonden. Alleen Raya maakt zichtbaar gebruik van de krabpaal. Een krabpaal moet ook meegroeien, de katten moeten zich kunnen strekken. Er zijn diverse krabpalen te koop waar ze ook op kunnen liggen. En wil je je kat verwennen met een zelfgemaakte krabpaal, kijk dan eens bij Freds bouwtekeningen voor leuke ideeën.

Dierendagcadeautjes

Speelgoed is natuurlijk altijd leuk. Raya en Luna kijken ernaar en heel soms spelen ze er heel even mee. Je ziet gauw genoeg waar je huisdier van houdt om mee te spelen. Wissel dit ook af.

Met dierendag is het misschien tijd voor een nieuw speeltje. Er is veel te koop. Luna en Raya speelden toen ze jonger waren ook veel meer. Ze konden zich vermaken met balletjes en speelgoedmuisjes. Maar ook met propjes papier, een bolletje wol of een vogelveer. Een lege doos vinden katten vaak ook leuk, want daar kunnen ze heerlijk in kruipen. Wil jij iets grappigs voor je huisdier, kijk dan eens voor een kattenspeelhuis van karton. Tegenwoordig is het meer uit nieuwsgierigheid dat de katten van de buren even met de doos bezig zijn. Daarna vertrekken ze weer naar hun slaapplek.

Een mandje in de kamer met dekentjes vinden ze ook heerlijk. En als Nel nu aan het haken is voor haar ”knus en zus” kijken de katten niet eens meer naar het bolletje wol om.

Eten en drinken

Raya en Luna drinken alleen water. Nel en Lex zorgen ervoor dat het bakje steeds gevuld is. In de ochtend en gedurende de dag krijgen ze brokjes droogvoer. Ze krijgen verschillende soorten merkvoeding, afwisselend in smaak zoals vis, vlees enzovoorts.

Hun bakje is altijd gevuld, want katten overeten zich niet. Ze eten samen uit het zelfde bakje. Misschien weer een leuk idee voor 4 oktober om een nieuw voerbakje met naam aan te schaffen. In de avond krijgen ze een blikje natvoer. Dat eten ze niet zomaar. Sheba voeding vinden ze heerlijk, maar als het ze niet aanstaat lopen ze weg van de voerbak. Zij krijgen met dierendag niet een stukje vers vis, want zoals Nel zegt: “de voeding is volwaardig genoeg”. Je kunt je kat ook een origineel en grappige waterbak voor zijn neus zetten! Ik heb heel wat leuke varianten voobij zien komen!

Kattenmanieren

Raya en Luna zijn nu veel thuis. Raya is ‘s nachts meestal buiten. Hij is de jager van de twee. Regelmatig ligt er ‘s morgens een dode muis of vogel voor de deur. Katten nemen dat mee uit dankbaarheid voor hun baasjes. Raya is erg blij als hij hier een compliment voor krijgt.

Vreemde katten die in de tuin willen komen worden weggejaagd. Haren vliegen in het rond en er is veel gekrijs. Geeft niet hoor, Nel, haha. Heb jij hier ook last van, hang dan een grappig bordje op. Misschien helpt het.

Raya is een echt knuffelbeest. Als hij bij de een geen aandacht krijgt, probeert hij het bij de ander. Luna wil alleen geaaid worden als zij het zelf wil en dan gaat ze ook los, haha. Ze kunnen beiden heel hard kopjes geven en spinnen, zo leuk. Ze gaan dan in allerlei houdingen liggen om aandacht te krijgen en geaaid te worden.

Ik vond het leuk om van Nel te horen hoe het met hun katten gaat. Zo zie je maar, iedere kat is anders. Wat je met dierendag ook als extraatje voor je beestje doet, houd voor ogen wat je kat prettig vindt en waar je het beestje een plezier meedoet. Fijne 4 oktober!

Relevante artikelen:

Over de auteur:

Ik ben Erwin Koning, 51 jaar en trotse vader van dochter Lisa (9). Samen met mijn vrouw en dochter woon ik in de prachtige bollenstreek. Ik ben altijd op zoek naar manieren om dingen leuker en makkelijker te maken en ik deel mijn ervaringen graag met anderen. Via mijn blog hoop ik jou een helpende hand te bieden om alledaagse en niet-alledaagse klusjes op een andere, creatieve en vooral leuke manier te bekijken en uit te voeren. Ik heb nog heel veel mooie projectjes op de planning staan, maar eigenlijk teveel om in mijn eentje aan te pakken. Ik ben dan ook ontzettend dankbaar voor de hulp van mijn zus Margret en mijn vrouw Nicole, met wie ik samen zoveel mogelijk onderwerpen aan bod laat komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close