Max Verstappen en Red Bull in de F1

De race naar de overwinning!

Gemiddelde leestijd: 54 minuten

Flikt Max Verstappen het met Red Bull in de F1? Zondag 15 mei 2016, de Gand Prix van Barcelona op het ‚ÄúCircuit de Barcelona de Catalunya‚ÄĚ. Een race om nooit te vergeten‚Ķ Voor het eerst in de geschiedenis van de Formule 1 werd er een race gewonnen door een Nederlander! Niet alleen de Formule1 fans, maar ook de vele oranje supporters waren door het dolle heen, want Max Verstappen schreef op jonge leeftijd (18 jaar), samen met Red Bull, de eerste Grand Prix overwinning op zijn naam! Het leek wel alsof Nederland het kampioenschap WK voetbal had gewonnen‚Ķ De emotie in de stem van verslaggever Olav Mol zal ik ook nooit meer vergeten in ieder geval‚Ķ ‚ÄúJooo h√©√©√©, jooo hoooo, jooo  f..cking hoooooo‚ÄĚ hahaha!!!

max verstappen red bull f1 middenboven

Een kleine tik op de neuzen van Mercedes en Ferrari‚Ķ ‚ÄúThis guy‚ÄĚ moest in de gaten gehouden worden door de concurrenten! Je kunt de samenvatting van deze race bekijken via deze link. Wedden dat ook jij kippevel krijgt na het zien van de beelden! ūüėČ

Inhoudsopgave

Dit was het begin van vele overwinningen. De Grand Prix van Oostenrijk in 2018 kan ik me nog goed herinneren… Ook deze race (in de thuishaven van Red Bull) werd gewonnen door Max! Niet alleen de F1 fans, maar ook het halve oranje legioen was aanwezig op het circuit van de Redbull Ring. Het feestje van de oranje supporters werd breed uitgezonden in het nieuws en volgens mij gingen de beelden de hele wereld over. Een oranje menigte hoste op de tribunes van links naar rechts op de muziek van de Snollebollekes! Zij houden wel van een feestje… Tjonge jonge, wat had ik daar graag bij willen zijn zeg…

Vijf jaar na de eerste overwinning

Vijf jaar na de eerste overwinning van Max was Mercedes nog steeds de sterkere partij. Red Bull kreeg het maar niet voor elkaar om het ijzersterke Mercedes team er onder te krijgen‚Ķ De frustratie onder de F1 fans begon toe te nemen. ‚ÄúWaarom heeft Lewis toch zoveel mazzel en waarom wordt Max maar achtervolgd door pech‚ÄĚ, is wat je regelmatig voorbij hoorde komen‚Ķ Maar Verstappen is zeker geen opgever en hij laat het er niet bij zitten!        

Het verloop van het seizoen 2021

En jawel, in mijn ogen een super overwinning van Max toen hij in 2021 de Grand Prix van Monaco op zijn naam wist te zetten. Door deze winst kwam de Nederlander aan kop in het algemeen klassement, wat nog nooit was voorgekomen! Voor het eerst moest Hamilton knokken voor zijn punten en was het allemaal niet meer vanzelfsprekend…

Twee weken na de winst in Monaco werd de Grand Prix van Azerbeidzjan gereden. Het leek erop dat Max ook deze race zou gaan winnen, totdat een fatale klapband roet in het eten gooide… Vier rondjes voor het eind werd de RB16B in de muur geparkeerd en Verstappen kwam er gelukkig zonder kleerscheuren vanaf. Wat een ongelofelijke teleurstelling was dit voor hem en al de F1 fans… De leiding in het algemeen klassement zou natuurlijk weer naar Lewis gaan… Maar ook hij bezweek onder de druk! Na de herstart van de race parkeerde Hamilton de Mercedes in een zijstraatje, omdat hij de eerste bocht gemist had! Super balen voor de Engelsman, maar wat een opluchting voor de oranjefans! De schade voor Max bleef beperkt op dat moment…

De voorsprong wordt groter…

Twee weken later… De Grand Prix van Frankrijk! Jawel, ook deze kon Max Verstappen met de Red Bull F1 toevoegen aan zijn overwinningslijstje! Het podium mocht hij delen met Hamilton en zijn teammaatje Perez. Bottas (de teamgenoot van Lewis) kon het tempo niet bijhouden en eindigde daardoor op een 4e plaats.

De thuisbasis van Red Bull in Oostenrijk kleurde, weer een week later, voor een klein deel oranje en de supporters waren wederom getuige van de winst voor Max Verstappen! Ongelofelijk, hij deed het gewoon weer! In het algemeen klassement ging hij aan de leiding met 156 punten. Hamilton zag de achterstand oplopen en stond tweede met 138 punten…

De hattrick!!

Het is werkelijk niet te geloven, maar Max flikt het voor de derde keer op rij‚Ķ Wederom stond hij op het hoogste platform van het podium en mocht hij de trofee in ontvangst nemen! Het circuit van Oostenrijk kleurde nogmaals oranje en het Wilhelmus galmde door de speakers! De hattrick was een feit!!! De oranje rook trok over het circuit en de hele wereld mocht meegenieten van Max en ‚Äúzijn‚ÄĚ supporters.

SportSport

De strijd op Silverstone

Gedurende het seizoen 2021 worden er drie sprintraces gereden, met het idee om de F1 sport nog aantrekkelijker te maken. De Grand Prix van Groot-Brittanni√ę (de thuisbasis van Lewis Hamilton) had de primeur! Maar wat is nu eigenlijk een sprintrace?

Wat is een sprintrace?

Normaal wordt op zaterdag de kwalificatie gereden en die bepaalt uiteindelijk de startopstelling voor de race van zondag. Een sprintrace is een extra toevoeging aan het raceweekend! Op vrijdag vindt normaal de vrije training plaats, maar in dit geval ook de kwalificatie voor de sprintrace van zaterdag. De kwalificatie op vrijdag bepaalt dus de startopstelling voor de sprintrace van zaterdag. De sprintrace is eigenlijk een korte race (ongeveer 100 km) waar uiteindellijk ook punten mee verdiend kunnen worden… De winnaar krijgt drie punten, de tweede plaats krijgt twee punten en de derde plek levert nog √©√©n punt op. De puntenverdeling lijkt aan de lage kant, maar dit kan wel het verschil maken tussen wel of niet wereldkampioen worden… De einduitslag van deze sprintrace bepaalt uiteindelijk de startopstelling voor de race van zondag! De race op zondag is niet gewijzigd en wordt gewoon gereden zoals altijd.

Silverstone: de sprintrace

Lewis Hamilton reed tijdens de kwalificatie op vrijdag de snelste tijd op Silverstone en Max pakte gelukkig de tweede tijd… De startopstelling voor zaterdag was bekend! Vlak voor de start van de sprintrace vloog de linker voorrem van Max in brand! Misschien was dit incidentje toch wel gunstig voor Max, omdat hij zo snel mogelijk van start wilde gaan (de remmen moesten afkoelen)! En wat bleek, de start van Max was een fractie beter dan die van Lewis en hij nam dan ook de leiding in de sprintrace. De strijd was bloedstollend, maar uiteindelijk won Max de eerste sprintrace op Silverstone! Via deze tekstlink kun je de samenvatting bekijken van de sprintrace. Zondag 18 juli 2021 startte Max vanaf P1 op het thuiscircuit van een teleurgestelde Hamilton!

Silverstone: de race

18 juli 2021, de race… De start leek goed te gaan voor Max, maar Lewis kon het tempo behoorlijk bijhouden. De eerste ronde van de GrandPrix van Engeland was echt bloedstollend en Max vocht voor wat hij waard was! Lewis bleef in de nek hijgen van Verstappen en je kon er op wachten dat het mis zou gaan… In een bocht werd Max rechtsachter aangetikt door Hamilton, met als gevolg een heftige crash. Met een serieuze impact van 51G belandde Max in de bandenstapel… Ik denk dat dit het heftigste ongeluk was dat Max ooit heeft meegemaakt… Gelukkig stapte Max Verstappen zelf uit de Red Bull F1 bolide, maar hij moest wel voor onderzoek naar het ziekenhuis. Een samenvatting van de race kun je terugzien via deze tekstlink.

Lewis Hamilton won uiteindelijk zijn thuisrace en het verschil in het algemeen klassement werd weer een stuk kleiner… Verstappen 185 punten, Hamilton 177 punten! Na de overwinning vond Lewis het een mooi moment om een klein feestje te gaan vieren op het circuit. In mijn ogen (maar ook van menig ander F1 fans) op een tikkeltje overdreven manier. Na een dramatische race kun je dat maar beter achterwege laten…

Maar Max zou Max niet zijn om onmiddelijk de draad weer op te pakken. Niet bij de pakken neer gaan zitten, maar uithuilen en weer doorgaan!

Grand Prix van Hongarije

Na Silverstone volgde de Grand Prix van Hongarije. Dit keer was het de teammaat van Lewis die lekker bezig was… Bottas, die als tweede van start ging, kwam op het natte wegdek moeilijk van start en probeerde de schade te beperken door zo laat mogelijk in te remmen, met als gevolg: een bowlingpartijtje… Meerdere rijders werden geraakt, waaronder ook onze Max Verstappen… Lewis, die gestart was vanaf P1, was de lachende derde en hij kon zijn weg ongeschonden vervolgen. Althans, dit was van korte duur omdat de race moest worden stil gelegd vanwege alle chaos op de baan.

Hongarije: “code rood” en herstart

Even een grappig momentje… Na de code rood situatie zou er een normale herstart plaatsvinden. Omdat het circuit behoorlijk begon op te drogen, besloten alle rijders nog net voor de start een bandenwissel te doen. De regen- en intermediates banden werden vervangen door de normale droogweer band. Al deze rijders moesten nu wel de herstart doen vanuit de pittstraat. Mercedes vond het niet nodig om Lewis naar binnen te halen en zo stond hij in z’n eentje bij de start hahaha… Het zag er erg sneu uit in ieder geval… ūüėČ

Lewis lag na de start keurig aan de leiding, maar moest na de eerste ronde als de sodemieter naar binnen voor een bandenwissel. Terug op de baan kon hij beginnen aan een inhaalrace, want hij lag, jawel, laatste…

Max Verstappen behaalde met zijn zwaar beschadigde Red Bull F1 bolide uiteindelijk P10, wat toch nog goed was voor één punt. De held van dit stuk was in mijn ogen Alonso! Langere tijd heeft hij er voor gezorgd dat Lewis bleef steken op P5, waardoor hij de schade heeft weten te beperken voor Max Verstappen in de Red Bull f1! Uiteindelijk behaalde Lewis de derde plek en werd de grote winnaar: Ocon. Een super prestatie voor het team van Alpine!

Vettel behaalde de tweede plaats maar kreeg uiteindelijk een penalty, waardoor hij een aantal plaatsen terug werd gezet… Leuk voor Max, dat extra punt, maar dit leverde voor Lewis iets meer punten op… De tussenstand in het algemeen klassement: Max 186 punten / Lewis 192 punten. De zomerstop begon in ieder geval niet zo goed voor Verstappen. Een samenvatting van de Grandprix van Hongarije kun je terugzien via deze link.

Wil jij ook deze vlag of andere mooie mercandise van Max? Klik op de foto voor meer info! Bron: Amazon

Grand Prix van Belgi√ę

Na de zomerstop werd er geracet op Spa! Helaas zat het weer niet echt mee en kwam er uiteindelijk weinig van racen terecht… De baan was te onveilig door de vele plassen en het slechte zicht en al snel volgde dan ook de code rood. De race werd dus stil gelegd… Balen voor de rijders, maar ook zeker voor al de fans die een bezoekje hadden gebracht aan dit ciruit! Het was lange tijd onduidelijk wat er zou gaan gebeuren, want hoe ga je de punten verdelen als er weinig tot niet geracet wordt? De stewards hebben uiteindelijk besloten om de race voort te zetten achter de safetycar (de tijd begon namelijk te dringen). Ik had nog een stille hoop dat er minimaal een uur geracet zou worden, maar helaas, na twee ronden werd de race be√ęindigd vanwege slechte weersomstandigheden…

Die twee ronden moeten minimaal worden afgelegd om √ľberhaupt de punten te mogen verdelen. En omdat er minder dan 75 procent van de totale race werd “geracet”, moesten de punten worden gehalveerd. De uitslag van de kwalificatie van de dag ervoor werd uiteindelijk de einduitslag van de race! En gelukkig had Max Verstappen tijdens de F1 kwalificatie de snelste race gereden met de Red Bull F1 en werd Russell tweede! Hamilton haalde nog wel het podium, maar moest het doen met een derde plek. Ik denk dat Verstappen na die race niet echt een voldaan gevoel had, maar ja, punten zijn punten! Zo zijn nu eenmaal de regels… Met een minimaal verschil in punten ging Max aan de leiding in het algemeen klassement!

Grand Prix van Nederland!!!

Na de verregende Grand Prix van Belgi√ę, was het eindelijk zover… Na 36 jaar stond Nederland weer op de kaart voor de Formule 1! De Dutch Grand Prix is een feit! Hotels, campings, B&B binnen een straal van 10-tallen kilometers rondom Zandvoort waren afgeladen vol! Covid-19 zou bijna voor de tweede keer roet in het eten gooien, maar gelukkig mocht het raceweekend nu wel doorgaan (met hier en daar enige restricties). Het feest kon beginnen voor de vele Formule1 en oranjefans! Terwijl ik dit schreef kreeg ik weer kippenvel… ūüėČ

Wij wonen zelf in de bollenstreek en de (Red Bull) helicopters vlogen gedurende het weekend af en aan naar het circuit in Zandvoort. Geweldig om mee te maken, kan ik je vertellen!

Zandvoort: de kwalificatie

4 september 2021, de kwalificatie voor de grote race van Nederland moest worden gereden en alle ogen waren gericht op Max Verstappen met de Red Bull F1. De druk moet echt gigantisch geweest zijn voor die “jongen”, maar je merkte er niet veel van. Ogenschijnlijk zag Max er super onspannen uit en hij liet ook blijken dat hij er ontzettend veel zin in had! De teambaas van Red Bull (Christian Horner) was enigszins verbaasd hoe Max met de druk om ging hahaha… Wat een merkwaardig figuur toch, die Verstappen…

P√©rez, het Red Bull teammaatje van Verstappen, had moeite om het tempo bij te houden en kwam dan ook niet verder dan Q1… Althans, het tempo kon hij waarschijnlijk wel bijhouden, maar door een inschattingsfout van het Red Bull team kon er geen snelle ronde meer gereden worden. Zijn ronde tijd was net niet voldoende om door te gaan naar Q2. Hij zou op zondag van start gaan vanuit de pittstraat… Super balen voor P√©rez en het team natuurlijk!

Tijdens de kwalificatie in Q2 waren er twee “code rood” momentjes. De beide rijders van het Williams team (Russell en Latifi) eindigden allebei in de bandenstapel. Ontzettend jammer natuurlijk… Het mag duidelijk zijn dat de heren nog niet gewend waren aan het circuit van Zandvoort.

Er werd al gezegd dat het circuit van Zandvoort een lastige baan zou gaan worden om in te kunnen halen. Noodzaak dus om zo goed mogelijk te kwalificeren… En wat bleek, Max heeft geluisterd naar dit advies!! Hij zou de volgende dag van start gaan vanaf P1 want hij pakte de snelste raceronde tijdens Q3! Zijn tiende pole position uit de carri√®re van de jonge Nederlander! Lewis reed de tweede tijd en Bottas zou van start gaan vanaf P3. Oranje rook trok over het circuit alsof de Nederlander al gewonnen had hahaha… De samenvatting van de kwalificatie kun je terugzien via deze link.

Zandvoort: de race

Zondag 5 september 2021, de grote dag! Als je niet bij de race kon zijn zat je waarschijnlijk aan de tv gekluisterd… Wij in ieder geval wel! Wat een stress moment bij ons thuis toen de lampen uitgingen. Zou Max Verstappen goed wegkomen met zijn Red Bull F1 bolide, of zou hij toch bezwijken onder de druk? Maar nee, Max zijn start was fenomenaal!

De pitstops van Max en Lewis zorgden ervoor dat Bottas aan de leiding kwam in de wedstrijd. Verstappen zat opgesloten tussen de beide Mercedesen en ik kreeg daar geen goed gevoel over… Max kon niet voorbij aan Bottas en Lewis kreeg de kans om op de Nederlander in te lopen. Maar in ronde 31 werd Valteri gepasseerd door de Red Bull en lag Max weer op kop! Het gejuich vanaf de tribunes moet oorverdovend zijn geweest, hahaha…

Na de pittstop van Bottas kwam Lewis terug op P2. De snelste raceronde stond op dat moment op naam van Hamilton, totdat Bottas de teamorders negeerde. Met een nieuw setje banden ging vanaf dat moment de snelste raceronde naar de Fin. Lewis was weer √©√©n punt kwijt door zijn eigen teamgenoot, hahaha… Het puntenverschil in het algemeen klassement was dermate klein dat Lewis hoe dan ook dat ene punt wilde hebben. Dus ook hij werd alsnog naar binnen gehaald voor een nieuw setje banden… Natuurlijk pakte Lewis de snelste raceronde terug en leverde deze actie toch weer een extra puntje op.

Zandvoort: de euforie

Het oranjelegioen en de F1 fans hadden de dag van hun leven!! De overwinning van de eerste race werd gewonnen door jawel, MAX VERSTAPPEN! Sjesus wat een prestatie… Anderhalf uur hebben ik (en mijn vrouw Nicole) met zweethanden en samengeknepen billen zitten toekijken hoe Max eindelijk over start/finish reed hahaha… Wat een euforie!! Het water stond niet alleen bij Coronel in de ogen, maar ook bij mij eerlijk gezegd, hahaha ūüėČ Het voelde een beetje als zijn eerste Grand Prix overwinning in Barcelona…

Het circuit kleurde oranje en Zandvoort waarschijnlijk ook! Nu was het de beurt aan Max om op het podium te pronken met de Nederlandse vlag… Wat een fantastisch gevoel moet dat zijn geweest voor Max om na 36 jaar de eerste Dutch Grand Prix op zijn naam te schrijven!

De wereldpers was lyrisch over het complete raceweekend! Niet alleen Max werd in het zonnetje gezet maar ook de organisatie en de oranje supporters kregen een dikke pluim! De samenvatting van de race kun je via deze link terugzien. Ik heb dit filmpje al meerdere keren bekeken hahaha ūüėČ

De Grand Prix van Itali√ę

De volgende race, waarbij voor de tweede keer dit seizoen een sprintrace werd gereden. Valteri Bottas was de gelukkige winnaar van de sprintrace, maar Max pakte alsnog de pole position omdat Bottas een gridstraf kreeg. Lewis Hamilton zou de race starten vanaf een vierde plaats… In ieder geval leverde dit voor Verstappen weer drie extra punten op!

Monza: de race

Max Verstappen kwam niet lekker van start met de Red Bull F1 raceauto en werd meteen ingehaald door zijn vroegere teammaat Ricciardo! De beide McLarens (Norris en Ricciardo) en zijn rivaal Lewis Hamilton voerden de druk op en Max moest z’n uiterste best doen om het tempo bij te houden. De tweede plaats kon Max nog een poosje volhouden totdat de pitstop arriveerde… Een dramatische stop van elf seconden zorgde ervoor dat Hamilton flink kon inlopen. Lewis kwam na zijn pittstop terug op het circuit en daar kwamen de twee kemphaantjes elkaar tegen…

Monza: de crash

Je kon er op wachten, maar het moest een keer gebeuren. In ronde 26 gaven de beide rijders elkaar beperkte ruimte, wat resulteerde in een behoorlijke crash. De Red Bull F1 van Max Verstappen kwam los van het wegdek en belandde bovenop de Mercedes van Lewis! Gevolg: beide rijders uitgevallen. Echt super balen voor Verstappen, maar gelukkig ook geen punten voor Hamilton. Lewis deed nog verwoede pogingen om de Mercedes de vrijheid te geven, maar “helaas” ging dit niet lukken. De beide coureurs konden gelukkig zonder kleerscheuren uitstappen, maar je voelde de kille stilte tussen de twee “vrienden”.

De race is uiteindelijk gewonnen door Ricciardo en zijn teammaat Norris werd tweede! Echt een super prestatie voor team McLaren!!

De crash tussen de beide rivalen zou natuurlijk nog een staartje krijgen. Was Max nog de held tijdens de Grand Prix van Nederland, na dit akkefietje kreeg de Nederlander behoorlijk wat buitenlandse kritiek over zich heen. Shit happens zullen we maar denken, hahaha…

Monza: de tussenstand

De tussenstand in het algemeen klassement: Verstappen 226,5 punten / Hamilton 221,5 punten en Bottas op de derde plaats met 141 punten. De FIA had zijn oordeel klaar over de crash tussen de beide kemphaantjes en deelde uiteindelijk de straf uit aan Max… De volgende race in Rusland zou hij drie plaatsen worden teruggezet. Go go go Max, je kunt het! Dit geeft een extra boost om er weer voor te gaan!! Via deze link kun je de samenvatting bekijken van de Grand Prix in Monza.

Formule1 racemagazine en WK kalender!

Wil jij als echte F1 fan volledig op de hoogte blijven van het laatste nieuws? En wil jij al de zeges van Max op je gemak teruglezen? Dan is het Fomule1 magazine echt iets voor jou!

De Grand Prix van Rusland

De vorige race bleek toch nog een staartje te krijgen. Het incidentje tussen Verstappen en Hamilton leverde Max een gridstraf op. Hij zou drie plaatsen worden terug gezet voor de Grand Prix van Rusland. Zeker niet leuk voor onze Nederlander. Omdat Max toch niet vanaf de eerste startrij kon starten besloot het team om gelijk voor een motorwissel te gaan! Dit hield in dat Max vanaf dat moment achteraan moest starten… Met deze laatste Honda krachtbron moet Max het doen tot het eind van het seizoen…

Ook Bottas kreeg een motorwissel, maar hij stond in de startopstelling nog wel voor Max… Ik kreeg sterk het gevoel dat Bottas werd opgeofferd door Mercedes. Hoe lang kon hij Max achter zich houden, zodat Lewis zijn voorsprong kon vergroten?

De knotsgekke race!

De start was sensationeel en de pole position van Norris werd al gauw overgenomen door Sainz (Ferrari). Hamilton, startend vanaf P4, verloor na de start een paar plaatsen‚Ķ  De inhaalrace van Verstappen kon beginnen! Na zes ronden was Bottas aan de beurt! Vrij gemakkelijk kon hij Valtteri inhalen‚Ķ

Hamilton bleef lange tijd tegen de kont (een favoriete uitspraak van meneer Mol hahaha) van Ricciardo (McLaren) kijken. Inhalen bleek toch erg lastig te zijn voor de Engelsman.

En daar was de regenbui…

Norris (McLaren) bleef geruime tijd op P1 rond rijden, tot de weersomslag om de hoek kwam kijken‚Ķ Een paar ronden voordat de zwart/wit geblokte vlag viel, werd het circuit getrakteerd op een regenbui. De voorspelling was dat er slechts enkele druppels zouden vallen, maar binnen no time kwam het met bakken uit de hemel. Dit zorgde ervoor dat veel rijders naar binnen gingen voor de intermediates of de regenbanden! En jawel, ook Max riep dat hij een bandenwissel wilde!! Later bleek dit een perfecte call te zijn‚Ķ ūüėČ

Met nog vier ronden te gaan nam Hamiltons team dezelfde beslissing. En ook dit bleek de juiste call te zijn van het team…

Norris gaf aan dat hij niets voelde voor een bandenwissel (‚ÄėNooooooo‚Äô) uit angst dat hij de race alsnog zou verliezen‚Ķ Helaas voor hem glibberde de McLaren enige tijd later over het circuit en werd hij van alle kanten ingehaald‚Ķ Vreselijk voor die jongen‚Ķ Maar ja, iemand moet er toch een voordeel van hebben gehad! Lewis was de gelukkige winnaar en wie werd er tweede? Onze eigen Max!!! Mijn voorspelling was dat Verstappen niet verder zou komen dan een zesde plaats. Zo zie je maar wat een klein regenbuitje kan veroorzaken hahaha‚Ķ De uitslag werd uiteindelijk: Hamilton P1, Verstappen P2 en Sainz P3!

Tussenstand algemeen klassement

Lewis heeft na deze overwinning het stokje in het algemeen klassement overgenomen van Max! Maar gelukkig bleef, dankzij die tweede plek, de schade beperkt voor Verstappen.

Nog een knappe prestatie van Hamilton, want hij schreef de 100ste Grand Prix overwinning op zijn naam!

Tussenstand in het algemeen klassement: Hamilton 246,5 punten, Verstappen 244,5 punten en Bottas 151 punten. Het is echt wel een poosje geleden dat het zo spannend is geweest! Op naar de volgende race vanuit Turkije!

Max en de Red Bull in jouw kamer? Klik op de foto voor meer info!

De Grand Prix van Turkije

En daar was de volgende race! Lewis wist dat hij een gridstraf zou gaan krijgen voor de Grand Prix van Turkije.. Door een wisseling van een deel van de motor, zou hij tien plaatsen terug worden gezet. Bij een volledige motorwissel moet de coureur achteraan starten. Hij moest deze schade zoveel mogelijk beperken door een perfecte kwalificatie neer te zetten. En dat deed hij ook uiteindelijk…

De vochtige kwalificatie

Hamilton deed wat hij doen moest en hij wist de kwalificatie uiteindelijk op zijn naam te zetten. Gelukkig voor Max werd Lewis tien plaatsen terug gezet en hij zou de volgende dag van start gaan vanaf P11. Bottas kreeg door deze straf de pole position en Max zou vanaf P2 van start gaan. Leclerc in de Ferrari reed naar de derde plaats…

De natte race!

Verstappen had een zeer goede start, maar kon Bottas niet passeren. Hamilton kwam in een heerlijke spray regen te rijden tussen de overige rijders‚Ķ Pas na ronde acht wist Hamilton de ‚Äúschade‚ÄĚ terug te brengen naar P9, nadat hij lange tijd werd opgehouden door onze Japanse vriend Tsunoda. Het gat tussen Verstappen en Hamilton was opgelopen naar 15 seconden‚Ķ

Hamilton wist zijn achterstand snel te dichten tot een vijfde plaats, totdat hij de teammaat van Verstappen tegen kwam in ronde 35. Een super gaaf duel tussen de Red Bull van Pérez en de Mercedes van Hamilton! Lewis dacht er voorbij te komen maar dat liet onze Mexicaanse vriend Sergio niet zomaar toe! Hij moest de Engelsman zo lang mogelijk achter zich houden zodat Max zijn voorsprong kon vergroten…

De volledige race werd gereden op intermediates, totdat het team van Vettel de beslissing nam om over te stappen naar de medium slicks (droogweerband)…. Een gewaagde beslissing en dit bleek uiteindelijk de verkeerde te zijn… Sebastian Vettel glibberde alle kanten op en moest uiteindelijk terug naar de pits voor de juiste bandenwissel. Het hele rijdersveld kreeg vanaf dat moment de bevestiging, dat een wissel naar de droogweerbanden geen optie zou zijn.

In ronde 51 volgde een pitstop voor Hamilton. Hier was hij het duidelijk niet mee eens omdat hij de race wilde uitrijden op zijn huidige intermediates. Deze beslissing kostte Lewis uiteindelijk één plek en hij liet dit ook duidelijk merken over de boordradio… Het gebakkelei binnen het team Mercedes kon beginnen hahaha…

Bottas wist uiteindelijk de race te winnen! Max Verstappen en zijn teammaat Pérez werden tweede, respectievelijk derde! Twee coureurs van Red Bull F1 op het podium was zeer goed voor de constructeurspunten!

Tussenstand algemeen klassement

Verstappen kon na de race 18 punten toevoegen aan het puntentotaal en nam het stokje van Lewis weer over in het algemeen klassement!!! Lewis eindigde op de vijfde plaats (goed voor tien punten)… Het seizoen 2021 werd nu echt spannend!

Uitleg puntentelling

Ik zal toch even uitleggen hoe de puntenverdeling binnen de F1 is vastgelegd. Ik merk vaak dat mensen niet weten wat de regeltjes zijn en ik moet dan ook eerlijk zeggen dat ik ook af en toe twijfel hahaha‚Ķ Met dit overzichtje vergeet je het nooit meer! Althans, als de FIA geen wijzigingen invoert ūüėČ

 • De winnaar van de race ontvangt 25 punten.
 • P2 levert 18 punten op.
 • P3: 15 punten
 • P4: 12 punten
 • P5: 10 punten
 • P6: 8 punten
 • P7: 6 punten
 • P8: 4 punten
 • P9: 2 punten
 • En P10 is goed voor 1 punt.

De coureur die tijdens de race de snelste raceronde neerzet krijgt één extra punt. Om dit punt te kunnen verdienen moet hij wel binnen de top tien eindigen, anders vervalt dit punt.

Een enkele keer gebeurt het dat de punten gehalveerd worden. Dit heb je kunnen zien in de Grand Prix van Belgi√ę. Als er minder dan 75% van de totale race gereden is, dan wordt deze regel toegepast.

Wanneer er een sprintrace wordt gereden (in het seizoen 2021 waren dat er drie), dan kunnen de coureurs ook punten verdienen!

 • P1: 3 punten
 • P2: 2 punten
 • P3: 1 punt

De Grand Prix van de USA

De pole position was voor Max Verstappen in de Red Bull F1 en op dezelfde startrij stond Lewis Hamilton. Pérez en Leclerc hadden zich gekwalificeerd voor P3 en P4… Hamilton kwam veel beter weg tijdens de start en passeerde Max nog voordat ze bij bocht één aan kwamen. Balen voor Verstappen, maar dit was een momentje uithuilen en weer doorgaan.

In ronde 11 ging Max voor een undercut ten opzichte van Hamilton. Door deze actie hoopt de concurrent de achterstand terug te brengen door eerder naar binnen te gaan voor de pitstop. Max had nu nieuwe banden en de inhaalslag kon beginnen! Lewis werd in ronde 14 naar binnen gehaald maar dit bleek te laat te zijn… Hij kwam achter Verstappen op de baan en de Engelsman was duidelijk not amused…

Lewis liet het er niet bij zitten en in de laatste ronde kwam Lewis binnen de DRS zone van Max… Zit het venijn dan toch in de staart…? Maar nee hoor, Verstappen won uiteindelijk de Grand Prix van Austin USA! Alweer een billenknijp race achter de rug hahaha…

De Grand Prix van Mexico

Wat een fantastische race…. Bottas had pole position en Hamilton mocht vanaf dezelfde startrij van start gaan (P2). Max (vanaf P3) maakte een bliksemstart! Bottas hield tijdens de start zijn teammaat Lewis aan de binnenzijde in de gaten vanuit zijn buitenspiegel, maar hij had te laat in de gaten dat Verstappen aan de buitenzijde langs kwam denderen!! Voor bocht één haalde Max de beide rijders van Mercedes in en nam Max de leiding over van Valtteri!! Fantastisch, en wat een kippenvel moment was dat zeg… Tot overmaat van ramp werd Bottas in bocht één aangetikt door Tsunoda waardoor hij in de spin ging!

De race pace van Max was echt superieur en de voorsprong op Lewis werd groter en groter gedurende de wedstrijd. Hamilton kon het tempo niet bijhouden…

Pérez kwam in ronde 61 in de DRS zone van Hamilton en deed enkele pogingen om hem in te halen. Lewis reed op dat moment op P2 maar wist de Mexicaan achter zich te houden. Het publiek was uitzinnig hahaha…

In ronde 68 (van de 71) was er nog een momentje tussen Bottas (als achterblijver op P14) en Max Verstappen! Tijdens de pittstop van Valtteri kreeg hij nieuw banden en kwam vlak achter Max weer terug op het circuit… In theorie mag een achterblijver zijn voorganger inhalen maar hij mag hem niet hinderen (de blauwe vlaggen tellen dan niet). En Bottas haalde Max gewoon in omdat zijn pace een stuk beter was door de verse banden. Toch wederom een spannend momentje zo vlak voor het einde van de race…

Op het eind van de race werd de snelste raceronde van Max afgenomen door Bottas. Dit kon ook niet anders… Maar Max werd de grote winnaar van de Grand Prix van Mexico!!!

Een Mexicaan op het podium

Sergio Pérez presteerde het om de derde plek te pakken in zijn thuis arena. Nog nooit in de geschiedenis van de Formule1 had een Mexicaanse coureur het podium gehaald! De vader van Checo (zijn bijnaam) Pérez was echt apetrots en stak dit niet onder stoelen of banken (begrijpelijk natuurlijk). De uitzinnige Mexicaanse fans droegen hun held letterlijk op handen, maar ook Max mocht meegenieten van deze overwinning! Wat Verstappen in Zandvoort mee had gemaakt, mocht Checo in zijn thuisland ervaren… Fantastisch!!

Tussenstand algemeen klassement

Met de 25 overwinningspunten voor Max ging hij aan de leiding in het algemeen klassement met 312,5 punten! Lewis scoorde 15 punten en kwam daarmee op een totaalstand van 293,5 punten. Met een verschil van 19 punten en nog vier races te gaan kan ik je vertellen dat dit super spannend zou gaan worden!

De derde plek in het klassement was voor Bottas met 185 punten en Pérez was goed voor P4 met 165 punten.

De Grand Prix van Brazili√ę

Tijdens de kwalificatie waren de stewards erachter gekomen dat er iets mis was met de Mercedes van Hamilton. De hoek van de achtervleugel bleek anders te zijn, dan dat volgens de reglementen was toegestaan! Gevolg: diskwalificatie voor Hamilton! Dit hield in dat Lewis achteraan moest starten tijdens de derde en laatste speedrace van het seizoen…

Maar Lewis was niet de enige met een straf‚Ķ Max bleek tijdens de kwalificatie een ‚Äúkijkje‚ÄĚ te hebben genomen bij de bolide van Hamilton en heeft deze even aangeraakt‚Ķ Dit is ten strengste verboden en daar volgende dan ook een ‚Äúbekeuring‚ÄĚ voor! Zijn straf bleek een ‚Äúschamele‚ÄĚ 50.000 euro te kosten hahaha‚Ķ Tja, waar hebben we het over hahaha‚Ķ ūüėČ

De speedrace

De opstelling voor de speedrace was als volgt: Max vanaf pole position! P2 voor Bottas en P3 voor Pérez. Lewis had overzicht over het hele rijdersveld, want hij ging van start vanaf de achterste rij!

Max kwam niet lekker van start en Bottas nam dan gauw de leiding over! Wel met dat verschil dat Valtteri van start ging op de soft banden en Max op de medium banden… Lewis ging als een malle en eindigde uiteindelijk op de vijfde plaats!

Bottas won de speedrace en behaalde daardoor drie extra punten. Ik had nog gehoopt dat de soft banden van Valtteri aan snot zouden zijn gereden aan het einde van de race. Maar helaas, Max werd tweede… Met twee punten die hij daarmee verdiende was het verschil tussen Verstappen en Hamilton 21 punten! Sainz met zijn Ferrari werd in de speedrace derde…

Lewis zou dus vanaf P5 van start gaan tijdens de Grand Prix van Brazili√ę, maar door wederom een gridstraf (nogmaals vervangen van een motoronderdeel) zou hij vijf plaatsen worden teruggezet voor de race van zondag!

De race

Bottas pole positon! Maar, Verstappen had een super start en kwam voor bocht één langszij! Ook Pérez die als vierde van start ging wist zich naar voren te werken… Valtteri kreeg de beide Red Bulls om de oren!

Hamilton begon aan een inhaalslag en in een 5-tal ronden had hij het gat gedicht. Van P10 naar P3 omdat Bottas de teamorders had gekregen om hem erlangs te laten… Logisch natuurlijk… Vervolgens volgde er een safety car moment vanwege een incident met Tsunoda en Lance Stroll. Tijdens ronde tien was de herstart en Verstappen kwam goed weg! Gelukkig kon Lewis dit tempo niet bijhouden en werd het gat weer iets groter…

In ronde 18 ging Hamilton voor de ‚Äúundercut‚ÄĚ en probeerde met deze pitstop de leiding over te nemen in de race! In de volgende ronde ging Verstappen meteen naar binnen om de schade zoveel mogelijk te beperken‚Ķ En dat lukte! Max kwam gelukkig voor Lewis op de baan‚Ķ De afstand tussen beide rijders was nog maar twee seconden.

De strijd tussen Max en Lewis

Het was ons al duidelijk dat Max Verstappen in de Red Bull F1 dit nooit ging volhouden. Hamilton was overduidelijk veel sneller dan onze Nederlandse held, en in ronde 48 kwamen ze elkaar dan ook tegen. Beide rijders gingen met hoge snelheid de bocht in en lieten elkaar gelukkig in leven‚Ķ Wel werd Lewis naar buiten gedrukt door Max en er volgde een ‚Äúinvestigation‚Ä̂Ķ Wij waren bang dat Max een straf zou krijgen maar dit bleek dit niet het geval te zijn! Het liep af met een sisser‚Ķ

Ronde 59… Hamilton nam de leiding over van Max… Het kon ook niet anders… Toto Wolff liet zijn spierballen zien in de camera en het was dan ook overduidelijk dat het oorlog was tussen de beide teams hahaha! Super balen natuurlijk, maar ja. Het tempo van Lewis was zo hoog dat Verstappen dit echt niet meer kon bijhouden.

Lewis won de race, maar hij had ook nog de snelste raceronde in handen. Pérez werd twee ronden voor het eind naar binnen gehaal voor een bandenwissel. In de laatste ronde pakte hij de snelste ronde van Lewis af!

Bottas werd derde en Pérez kwam als vierde over de eindstreep…

En nog even een leuke… Niet alleen Max kreeg een “bekeuring” tijdens de Grandprix van Brazili√ę! Ook Lewis mocht er √©√©ntje toevoegen aan z’n lijstje… Zijn gordel had hij te vroeg los gemaakt hahaha…. Dit zal ook wel een paar duizend euro boete op hebben geleverd hahaha….

Tussenstand algemeen klassement

De tussenstand… Max nog steeds aan de leiding in het klassement met 332,5 punten! Lewis bracht zijn achterstand terug met zeven punten. Zijn totaalstand kwam daarmee op 318,5 punten. De derde plaats was voor Bottas met 203 punten en Pérez op de vierde plaats met 178 punten!

Nog maar drie races te gaan… Ongelofelijk wat is dit spannend zeg‚Ķ Je zou er bijna hartklachten van krijgen hahaha‚Ķ. Ik begrijp heel goed dat heel veel Nederlanders live de eindstrijd willen bekijken in Abu Dhabi… Als jij √©√©n van de gelukkigen bent die die kant op gaat, zorg dan dat je je gehoorbescherming niet vergeet! Via de link hieronder vind je een ruim assortiment aan oorplugjes voor zowel volwassenen als kinderen!

De Grand Prix van Qatar

Kwalificatie

P√©rez had moeite om een snelle ronde neer te zetten en kwalificeerde zich buiten de top 10… Zou dit dan weer een circuit zijn waar Mercedes zich meer thuis voelt dan Red Bull?? Lewis pakte zoals verwacht de pole position, maar Max Verstappen was uiteindelijk sneller dan Bottas in zijn Mercedes! Hamilton toonde wel zijn spierballen… Zijn snelste rondetijd was 0,4 seconden sneller dan die van Max Verstappen in de Red Bull F1… Het lijkt weinig, maar in het wereldje van de Formule1 is dit een behoorlijk gat!

Helaas voor Max, en nog een aantal andere rijders, kreeg de kwalificatie nog een staartje… Tegen het einde van de laatste sessie kreeg Gasly problemen met de Alpha Tauri. Er volgende een gele vlag situatie en dit hield in dat de rijder gas terug moesten nemen! Max had als enige een dubbele gele vlag en hij had ze beide genegeerd… Een mega fout! Maar ja, in de “hitte” van de strijd… De volgende dag werden hij (en Bottas) op het matje geroepen bij de wedstrijdleiding. Max kreeg een gridstraf van vijf plaatsen en voor Bottas werd de straf iets milder… Hij kreeg een gridstraf van drie plaatsen… Echt super super balen!!

De race

21-11-2021… Pole position nummer 102 op naam van Lewis Hamilton… Startpositie van Max P7 en de zesde plaats voor Bottas… Verstappen had een super start en wist drie plekken terug te pakken! Bottas verliesde veel plekken en kwam buiten de top tien terecht. Maar Lewis had al snel de pace te pakken en liet dit ook niet meer los. Bottas kreeg wel via de boordradio te horen van zijn chefje (de ge√Įrriteerde mr Wolff ;-)), dat hij echt meer zijn best moest doen om de langzame coureurs in te halen hahaha…

Halverwege de wedstrijd lagen de beide coureurs van Red Bull op koers om het podium te pakken, totdat er een call van het team kwam om een pitstop in te lassen… Voor Max was dit geen probleem omdat zijn voorsprong op P√©rez ruim voldoende was. Maar voor Checko was dit niet zo gunstig… Mijn vrouw en ik waren enigzins verbaasd! Waarom lieten ze hier een podiumplek schieten??

Achteraf gezien werd het duidelijk… Een aantal coureurs reden te lang door met de harde band en dat hebben ze geweten! De ene lekke band na de ander…

Door een lekke band van Bottas en een bijzondere terugreis naar de pitstraat viel hij weer terug naar de twaalfde positie! Dit gat kon hij niet meer dichten en er werd dan ook besloten door het team van Mercedes, om Vallteri naar binnen te halen en de race te bee√Įndigen. Als er voor de komende race nog gesleuteld moet worden, dan mag een team dit zonder gridstraf doen (met enige uitzonderingen). Wij vonden het wel opmerkelijk dat Bottas geen straf in ontvangst hoefde te nemen vanwege zijn tripje terug naar de pitts…

Het gevecht voor de snelse raceronde

Het gevecht om de snelste race ronde was begonnen. Nog nooit was die ene punt zo belangrijk dan tijdens die wedstrijd! Het werd stuivertje wissel tussen de beide top coureurs. Op het moment dat Max Verstappen naar binnen reed met de Red Bull F1, dan antwoordde Lewis meteen in de ronde daarna!

Maar…. Drie ronden voor het eind van de race was er een probleem met √©√©n van de andere coureurs in het veld…. De virual safetycar kwam in het vizier en daardoor moesten alle rijders hun snelheid beperken. Op dat moment stond de snelse raceronde op naam van, jawel, M. Verstappen! Hij ging zelfs nog naar binnen voor een bandenwissel naar de softs! Alles om die ene punt veilig te stellen… Zelfs Lewis vroeg of hij dit ook nog moest doen hahaha…. Hoe belangrijk die ene punt zou worden, zien we over 2 races…

Alonso, die vanaf de pitstop van de beide Red Bull coureurs op het koers lag om het podium te bemachtigen, begon lichtelijk te zweten toen hij hoorde van alle uitvallers… Ook hij reed rond op een oud setje harde banden hahaha… Hij liet uiteindelijk zijn pace een beetje varen en pakte (na zoveel jaar) weer het podium! Vanwege deze prestatie werd hij gekozen tot “driver of the day”! Super gaaf voor de Spanjaard en voor het team van Alpine!

Tussenstand algemeen klassement

Op het podium: √©√©n wereldkampioen, √©√©n ex wereldkampioen met het team van Alpine en √©√©n toekomstig wereldkampioen!! Dat laatste mag ik nu toch wel echt hardop zeggen hahaha…? Verstappen harkte 19 punten binnen deze race, en Lewis kon zijn achterstand in het algemeen klassement verkleinen met zes punten…

Het overzicht tot nu toe:

Max Verstappen ging nog steeds aan de leiding met 351,5 punten. Gevolgd door Lewis Hamilton met 343,5 punten. Vallteri Bottas op P3 met 203 punten. Op naar de volgende Grand Prix!!

Max Verstappen merchandise

We hopen met z‚Äôn allen dat Max Verstappen in z’n Red Bull F1 over niet al te lange tijd wereldkampioen wordt! Wanneer dat gaat gebeuren durf ik niet te zeggen. Maar als echte Formule1 fan weet ik zeker dat het gaat lukken! Terwijl ik dit schreef, begon ik te denken: zal 2021 het seizoen worden voor Max? Gaat dit het moment worden dat Mercedes zijn podiumplek verliest? Wij kunnen Max helpen, door hem zoveel mogelijk te steunen. Trek dus je oranje shirt aan (deze hebben jullie vast nog wel liggen op zolder) of natuurlijk je mooie Red Bull t-shirt met een bijpassende pet en schreeuw Max over de finish!

Ben je op zoek naar nog veel meer Max Verstappen merchandise, neem dan eens een kijkje via deze link! Volgens mij kun je je complete huiskamer vullen met allerlei gave F1 decoraties! Voor de jongeren onder ons, die in de voetsporen willen treden van Max Verstappen, kan ik alleen maar zeggen: Go for it! Plaats je luxe playseat in de slaapkamer en begin nu al met oefenen! Wie weet word jij wel de nieuwe Verstappen‚Ķ ūüėČ

Oefenen met jouw eigen afstandbestuurbare auto! Bron: Toprc

Relevante artikelen:

Over de auteur:

Ik ben Erwin Koning, 51 jaar en trotse vader van dochter Lisa (9). Samen met mijn vrouw en dochter woon ik in de prachtige bollenstreek. Ik ben altijd op zoek naar manieren om dingen leuker en makkelijker te maken en ik deel mijn ervaringen graag met anderen. Via mijn blog hoop ik jou een helpende hand te bieden om alledaagse en niet-alledaagse klusjes op een andere, creatieve en vooral leuke manier te bekijken en uit te voeren. Ik heb nog heel veel mooie projectjes op de planning staan, maar eigenlijk teveel om in mijn eentje aan te pakken. Ik ben dan ook ontzettend dankbaar voor de hulp van mijn zus Margret en mijn vrouw Nicole, met wie ik samen zoveel mogelijk onderwerpen aan bod laat komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *