Oranje supporters

Voorbereiding voor een geweldig oranje evenement!

Gemiddelde leestijd: 22 minuten

Belandt jouw oranje merchandise na het EK evenement in de opbergkist op zolder? Zonde! Want er zijn nog veel meer geweldige sportevenementen, waarbij onze oranje sporters een grote rol spelen! Wat dacht je bijvoorbeeld van onze Formule1 held Max Verstappen, de schaatsers Antoinette de Jong en Patrick Roest die wederom buitengewoon gepresteerd hebben? En laten we vooral niet de Oranje leeuwinnen vergeten die met hun dames voetbalelftal gaan zorgen dat jij op het puntje van je stoel zit. In dit blog gaan we zoveel mogelijk sportevenementen onder de aandacht brengen. Houd daarom dit blog in de gaten, want er komt steeds nieuwe informatie bij! Hierdoor kunnen jullie, als oranje supporters, optimaal gebruik maken van alle aangeschafte merchandise.Trek je shirt aan en schreeuw al onze sportatleten over de finish!

oranje supporters linksboven

Inhoudsopgave

De voorbereiding voor het Oranje evenement

Heb je nog geen kans gehad om naar een evenement te gaan (of wil je überhaupt niet), wees dan niet getreurd. Maak dan gewoon een hele gezellige avond thuis! Dit kan alleen, samen met je gezin of met vrienden.

Het versieren van de feestlocatie

Vooraf zorg je er natuurlijk voor, dat je huis (of tuin) versierd is om alvast in de stemming te komen. “Wij houden van Oranje!”

Heb je al een beamer en beamerscherm geregeld? Want op het grote scherm kunnen jullie de goals en de overwinningen van Max nog veel beter meemaken!!!

De biertap mag niet ontbreken

Je zorgt er natuurlijk ook voor, dat je tijdens het spektakel een biertap hebt staan. Misschien is het een leuk idee om samen met je vrienden een cursus bier tappen te volgen, voordat de avond begint. Dat heeft twee voordelen: je hebt weer een gezellig avondje met elkaar en tijdens het oranje feest kunnen jullie om de beurt een rondje bier tappen. Zo hoef je bijna niets van de wedstrijd te missen!

Maar niet alle mannen kun je verblijden met een biertje. Zorg er dus voor dat je ook andere dranken in huis hebt. Iedereen blij!!

De voorpret

Voordat een wedstrijd begint, is het leuk om met elkaar een balletje te trappen op je pas gelegde kunstgras. Maar als jullie niet zo sportief zijn, kan een voetbalspel een uitkomst bieden. Zo kom je in ieder geval al lekker in de stemming!!

De avond begint met een heerlijke kop koffie of thee en uiteraard een lekker stukje voetbaltaart! Nog even een poultje maken en wat geld inleggen. De biertap en de bitterballen staan klaar. Tijd om het spektakel te laten beginnen. Jullie laten de leeuw niet in zijn hemdje staan en zijn natuurlijk allemaal uitgedost in oranje outfits!!

Tijdens de wedstrijd kunnen de zenuwen nog weleens hoog oplopen. Laat jouw biertje dan niet te warm worden door jouw zweethandjes!!

Bouw je eigen bar

Misschien wil je graag zelf een bar maken voordat het sportevenement aanbreekt. Bij Freds bouwtekeningen worden er diverse beschreven. Je kunt kiezen voor een eenvoudige bar. Deze is vrij makkelijk te maken en zal je niet al te veel tijd kosten. Wil je liever een losstaande bar maken? Houd er dan rekening mee, dat je er meer tijd aan kwijt zal zijn en dat de uitdaging wat groter is. Het wordt misschien te kort dag om zo’n uitgebreidere bar te realiseren voor het aanstaande evenement. Maar als je er toch graag één wilt hebben, dan zijn er natuurlijk ook verschillende bars te koop.

Mijn paps! De trouwe oranje supporter 😉

Rollend genieten!

Naast een drankje wil je tijdens het oranje evenement natuurlijk ook genieten van een fantastische snack! Het wordt extra leuk als je je gasten op een originele manier kunt verrassen met bijzondere hapjes. Kijk eens in de webshop van Rollend Genieten en bestel overheerlijke snacks en sauzen voor thuis!

Voel je er niets voor om tijdens de wedstrijd te kokkerellen, ook daar heeft Rollend Genieten aan gedacht. Huur de complete foodtruck en de eigenaren komen jullie ter plaatse voorzien van overheerlijke snacks!

Via deze tekstlink kun je zien wat de mogelijkheden zijn. Je kunt een mega barbecue huren, die groot genoeg is om de hele buurt te voorzien van een heerlijk broodje hamburger. Maar ook kun je de complete foodtruck reserveren, die dan letterlijk geparkeerd staat in de straat. Wedden dat deze heerlijke hapjes terugkomen bij het volgende buurtfeest of evenement!

Formule 1 en Max Verstappen

Een klein stukje schrijven over Max Verstappen en de Formule1 was eigenlijk onmogelijk… En daarom hebben we een apart blog geschreven over deze Nederlandse sportman! Wil je de avonturen van Max volgen, klik dan op deze link!

De Oranjeleeuwinnen

Het Nederlands vrouwenelftal is in de loop der jaren steeds populairder geworden. Hier de belangrijkste momenten:

 • In 1956 speelde het toenmalig Nederlands vrouwenelftal hun eerste wedstrijd en in 1973 waren ze voor het eerst aangesloten bij de KNVB.
 • In 1982 en in 1991 liepen zij zowel het EK en WK mis, doordat ze de kwalificatiewedstrijden verloren. (In 1991 besloot de FIFA dat vrouwen ook met het WK mee mochten doen.)
 • 2009 was het jaar dat ze voor het eerst een EK meespeelden. De oranjeleeuwinnen werden derde. Dit gaf een internationale doorbraak en het vrouwenvoetbal werd goed op de kaart gezet.
 • Nadat ze in 2011 het WK misliepen, speelden ze in 2013 het EK. Helaas konden ze na de groepsfase niet door. In 2015 werd het WK weer meegespeeld tot in de achtste finale.
 • Twee jaar later, in 2017, kwam het hoogtepunt van de oranjeleeuwinnen. Ze speelden het EK in Nederland onder begeleiding van coach Sarina Wiegman. De finale was in Enschede met meer dan 28.000 toeschouwers. Ze werden voor de eerste keer Europees kampioen!! Wat een feest!!! De volgende dag werden ze in Utrecht gehuldigd en duizenden uitgelaten oranjesupporters deelden mee in de feestvreugde.
 • Weer 2 jaar later, in 2019, deden de oranjeleeuwinnen voor de tweede keer mee aan het WK. Vele oranjefans reisden mee met ze. Helaas verloren ze de finale.

Het houdt nog lang niet op. Persoonlijk vond ik het vrouwenvoetbal in het begin niet zo interessant. Daar ben ik echter van teruggekomen. Sinds een paar jaar kijk ik ook de wedstrijden en ik heb grote bewondering voor ze gekregen! Ik blijf ze zeker volgen en hopelijk jullie ook!

Olympische Spelen Tokio 2021

De oranjeleeuwinnen deden dit jaar voor het eerst mee aan de Olympische Spelen. Zij vertrokken op 6 juli naar Japan. Zo konden ze alvast wennen aan de hoge temperatuur en luchtvochtigheid. Doordat de coronabesmettingen in Japan erg opliepen, werd 8 juli besloten dat er geen publiek aanwezig mocht zijn bij de wedstrijden. Er zouden onder andere robots worden ingezet die bij de wedstrijden zouden juichen en aanmoedigen. Naast deze maatregel, mochten de sporters ook geen ervaringen met elkaar uitwisselen in het Olympisch dorp. Iedereen zat in zijn eigen ‘bubbel’ vanwege corona. Dit was natuurlijk erg jammer, maar ik weet zeker dat de leeuwinnen er met elkaar een mooie tijd van hebben gemaakt. Met de klanken van hun lied ‘shoot me down’ moet dat al zeker lukken! Het werd gezongen door Elize en de speelsters hadden een rol in de videoclip. Ik werd er in ieder geval al heel enthousiast van!

De groepsfase

Op 23 juli vond de openingsceremonie plaats. Vlak voor het begin van de Olympische Spelen bleek dat Sherida Spitse niet mee kon doen vanwege een knie blessure. 21juli speelden de vrouwen hun eerste wedstrijd tegen Zambia. Dit was nog voor de officiële opening, zodat er iets meer rust zat tussen de wedstrijden. Ze wonnen met 10-3 (Miedema scoorde er 4). Sherida kon deze wedstrijd nog bijwonen op de tribune. Opvallend was deze dag ook de wedstrijd Zweden-Verenigde Staten (regerend wereldkampioen). Zweden won met 3-0!!

De oranjespeelsters verbleven in het spelershotel Sendai Royal park. Sarina klaagde na de wedstrijd van 21 juli over het verblijf in het hotel. De meiden moesten ergens in een souterrain naar binnen en mochten nergens komen, ook niet in de buitenlucht. Sarina werd “gehoord” en er kwamen wat versoepelingen. Ze mochten nu door de hoofdingang, mits geen gebruik van de lift. Ook de tuin mochten ze nu voor een deel gebruiken. Zo zag het er mentaal wat beter uit voor de oranjeleeuwinnen.

Vervolgens op 24 juli speelden de leeuwinnen tegen Brazilië. Van dit land hadden ze nog nooit gewonnen. Het werd een spannende wedstrijd en de eindstand werd 3-3. Deze eerste twee wedstrijden werden gespeeld met beperkt publiek uit Japan. Het Miyagi stadion ligt nl buiten Groot Tokio, en daar werden andere regels gehanteerd. 27 juli was de wedstrijd Nederland-China. Nederland won met 8-0. De oranje leeuwinnen eindigden als eerste in de poelfase F.

De kwartfinales

De kwartfinales werden gespeeld op vrijdag 30 juli.

 • Canada – Brazilië 0-0, verlenging, Canada wint bij strafschoppen.
 • Groot-Brittannië – Australië 3-4
 • Zweden – Japan 3-1
 • Verenigde Staten – Nederland 2-2, verlenging, VS wint bij strafschoppen.

Wat was het een spannende wedstrijd. Na 80 minuten in de reguliere speeltijd kreeg Nederland een penalty. Lieke Martens miste. Zo jammer!!!. Bij de verlenging werd er niets gescoord. En uiteindelijk bij de strafschoppen moest Nederland “de kans op de halve finale” inleveren. Wat een verdriet bij de speelsters. Ze waren er zo dichtbij om Amerika te verslaan. En wat ben ik trots op onze helden! Zover gekomen in een wedstrijd  tegen een team dat drie keer het WK won en vier keer olympisch goud. Topsport van onze leeuwinnen!

Halve finale

Maandag 2 augustus

 • Verenigde Staten – Canada.
 • Australië- Zweden.

Het einde van de Olympische Spelen voor de oranjeleeuwinnen is tevens het vertrek van Sarina Wiegman. Zij wordt bondscoach van de Engelse vrouwenploeg. De Brit Mark Parsons neemt het stokje van haar over bij de oranjeleeuwinnen. Ik zou zeggen, óp naar het EK van 2022!! Wij gaan ze hier zeker weer in de gaten houden!

Het EK herenvoetbal 2021

Op 11 juni gingen we de “spits” afbijten met het EK. Covid-19 zorgde er het afgelopen jaar voor, dat veel evenementen niet door konden gaan. Dit gold ook voor het EK dat eigenlijk in 2020 zou worden gespeeld. Door de pandemie is dit opgeschoven naar 2021. Vrijdag 11 juni was het openingsduel en zondag 11 juli was de finale.

Normaal organiseert één land (of soms twee landen) het EK. Dit jaar werd de organisatie verdeeld over 12 steden in Europa, vanwege het 60-jarig jubileum. Het gehele speelschema kan je hier vinden.

In Amsterdam werden vier wedstrijden gespeeld. Er mochten ongeveer 12.000 toeschouwers aanwezig zijn per keer in de Johan Cruijff arena.

Het verloop van het EK 2021

Laten we de belangrijkste gebeurtenissen van het EK 2021 nog eens langslopen. 12 juni, de tweede avond van het toernooi, viel Christiaan Eriksen uit het Deense elftal ineens neer op het veld en werd gereanimeerd. Ik heb nog nooit duizenden mensen muisstil in een stadion gezien. Dit had een behoorlijke smet op het hele EK kunnen geven, maar gelukkig is het goed afgelopen en is hij aan de beterende hand. De Denen leken door dit voorval extra energie te krijgen en gingen door naar de halve finale.

Er waren veel verrassingen bij de groepsfases en de achtste finales. Zo speelden er net zoveel nummers 3 uit de groepen, in de kwartfinale, als groepswinnaars. Daarnaast lag de F groep, ook de “poule des doods” genoemd, er volledig uit. Persoonlijk vind ik het erg leuk dat andere landen, die bijna nooit een EK of WK winnen, doorgingen.

De halve finales

De halve finales werden gespeeld tussen Italië en Spanje en tussen Engeland en Denemarken. Beiden wedstrijden kregen een verlenging. Bij de eerstgenoemde wedstrijd werd Italië door penalty’s winnaar. Engeland kreeg in de verlenging een (veel besproken) penalty. Kasper Schmeichel stopte de bal, maar doordat de bal terugkaatste (rebound) lukte het alsnog om te scoren. In de tweede helft van de verlenging heeft Denemarken met tien man gespeeld vanwege een blessure van Mathias Jensen. Engeland won de wedstrijd met 2-1. Ik had het de Denen graag gegund. Zeker is dat ze trots mogen zijn op hun prestaties!! Maar goed, sportiviteit is alles wat telt.

De finale

11 juli was de finale tussen Engeland en Italië. Italië werd binnen 2 minuten na aanvang van de wedstrijd op een achterstand gezet… Het Wembley stadion ging volledig uit z’n dak! Dit zou het moment voor de Engelsen gaan worden en het supporterslied “football is coming home” galmde door het stadion. In de tweede helft maakte Italië de gelijkmaker… En voor de zoveelste keer dit toernooi werd de wedstrijd verlengd met een half uur. Ook nu bleef de stand ongewijzigd en uiteindelijk zou de uitslag bepaald worden door penalty’s. In eerste instantie zag het er goed uit voor de Engelsen door een gemiste penalty van de Italianen. Maar helaas voor Engeland, drie jonge spelers die werden ingezet om de penalty’s te nemen misten het doel. Italië mocht zich de winnaar noemen van het EK 2021!

Nederland EK

Nederland speelde in groep C en heeft al deze wedstrijden gewonnen:

 • Nederland – Oekraïne 3-2
 • Nederland – Oostenrijk 2-0
 • Nederland – Noord Macedonië 3-0

In de achtste finale op 27 juni heeft Oranje verloren met 0-2 tegen Tsjechië. Wat jammer. Veel mensen hadden hier een mening over, maar daar gaan we niet verder op door. Het is zoals het is!

Feit is wel dat het team, na de in 2016 en 2018 gemiste toernooien, nu 7 jaar later er eindelijk weer bij was! Daar mogen we toch best trots op zijn! De oranje fans mochten weer deelnemen aan het grote feest, compleet met de supportersbus en parades. En het was dubbel feest, doordat er ook beperkt publiek bij mocht zijn, vanwege wat versoepelingen in de coronamaatregelen.

SportSport

De supportersbus

De oranje supportersbus reist sinds 2004 mee bij bekertoernooien van het Nederlands elftal. De eerste keer was in Portugal waarbij de vraag kwam of ze voorop wilden rijden in de parade.

Het initiatief van de bus is ontstaan in 2003. Twee mannen wilden wat doen voor “the fun” bij het oranjespektakel. Ze kochten een dubbeldekker, en met veel enthousiasme en hulp van vrienden werd deze voorzien van een barretje, muziek en een balkon aan de achterkant. Na Portugal volgden er veel reizen over de hele wereld met de bus en uiteraard de fans. De bus komt uit 1980. Een vaste groep van de supporters zorgen voor onderhoud van de bus. Er zijn al enkele grote opknapbeurten uitgevoerd.

Bij het EK dit jaar is de bus aanwezig geweest in Amsterdam bij de eerste groepsfase van Nederland. Daarna hield de motor er echter mee op. Het boegbeeld was de grote afwezige bij de andere twee wedstrijden in Amsterdam. Een nieuwe oliepomp zorgde ervoor dat de bus toch meekon naar Boedapest voor de achtste finale. Voor de zekerheid werd hij met een dieplader daarheen gebracht. En wat een feest!! Duizenden oranje fans verzamelden zich in de fanzone en ’s middags reed de bus met al deze mensen er omheen richting het stadion. Dat feest neemt niemand je meer af! Het begin is er weer, nu op naar de Olympische Spelen met de oranjeleeuwinnen en het WK van 2022.

Relevante artikelen:

Over de auteur:

Ik ben Erwin Koning, 51 jaar en trotse vader van dochter Lisa (9). Samen met mijn vrouw en dochter woon ik in de prachtige bollenstreek. Ik ben altijd op zoek naar manieren om dingen leuker en makkelijker te maken en ik deel mijn ervaringen graag met anderen. Via mijn blog hoop ik jou een helpende hand te bieden om alledaagse en niet-alledaagse klusjes op een andere, creatieve en vooral leuke manier te bekijken en uit te voeren. Ik heb nog heel veel mooie projectjes op de planning staan, maar eigenlijk teveel om in mijn eentje aan te pakken. Ik ben dan ook ontzettend dankbaar voor de hulp van mijn zus Margret en mijn vrouw Nicole, met wie ik samen zoveel mogelijk onderwerpen aan bod laat komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close