Planten water geven tijdens de vakantie

Zelf regelen of de buren vragen?

Gemiddelde leestijd: 18 minuten

Van een automatisch watergeefsysteem kun je de hele zomer genieten, maar het is ook de ideale oplossing voor als je op vakantie gaat! Het is slechts een kwestie van de besproeiingscomputer instellen en het watergeefsysteem met druppelaars gaat rustig z’n gangetje, terwijl jij onbezorgd kunt genieten van jouw welverdiende vakantie. De buren hoeven zich alleen maar te bekommeren om de brievenbus en hoeven zich geen zorgen te maken om jouw plantjes. In dit blog laat ik zien hoe jij dit systeem kunt inzetten en geef ik nog veel meer tips hoe jij de planten water kunt geven tijdens de vakantie!

planten water geven tijdens de vakantie linksboven

In mijn vorige blog heb ik een aantal tips en een eerlijke review gegeven over het Gardena druppelsysteem, en specifiek over het “Micro Drip System”. Waar moet je op letten als je gebruik gaat maken van een automatisch watergeefsysteem? Ook de lezers die geen interesse hebben in dit systeem kunnen handige tips vinden over wat je nog meer kunt doen!

Inhoudsopgave

Het Gardena druppelsysteem voor de tuin

Zoals ik in het begin al had geschreven, dit systeem vind ik dus ideaal om de planten water te geven tijdens de vakantie.

Maar wat doe je met de planten die bijvoorbeeld op de loungetafel staan en die niet zijn aangesloten op het automatische watergeefsysteem van de tuin? Ook deze planten hebben recht op een slok water als jij op vakantie bent… Heel eenvoudig! Al deze losse plantenpotten zet je bij elkaar. Vervolgens sluit je een slang aan op het bestaande watergeefsysteem en deze voorzie je van een sproeier. Plaats de sproeier hoog en in het midden van het groepje planten. Bind de sproeier bijvoorbeeld vast aan een stok. Misschien is het een idee om de slang te voorzien van een afsluitventiel, zodat je deze gemakkelijk dicht kunt draaien op de momenten dat je de extra sproeier niet gaat gebruiken. Het afsluitventiel kun je ook gebruiken om de hoeveelheid water af te stellen. In mijn vorige blog kun je in het filmpje zien hoe je een afsluitventiel kunt monteren.

Test dit extra onderdeel van het watergeefsysteem ruim voordat je op vakantie gaat, zodat je zeker weet dat de planten voldoende water krijgen (of niet veel te veel).

Misschien is het iets duidelijker om dit verder toe te lichten met behulp van een video. Onder dit blog kun je het filmpje vinden en op je gemak bekijken. Ik heb meerdere soorten sproeiers uitgetest om te kijken wat voor mij de beste oplossing is. De voorbeelden van de sproeiers die ik gebruikt heb kun je hieronder bekijken.

De sproeiers die we gaan testen!

De besproeiingscomputer

Wij maken thuis gebruik van de Gardena besproeiingscomputer type “Flex”. Een eenvoudig apparaat met voldoende mogelijkheden bij normaal gebruik, behalve als je op vakantie gaat. Deze computer stel je namelijk af volgens een vast schema en hij gaat water geven op de vaste momenten die jij hebt ingesteld. Stel, je bent aan het uitpuffen in een zonnig vakantieland en in Nederland komt er gedurende jouw vakantieperiode prutweer aan… Natuurlijk vind je dat erg grappig maar je hebt er niet bij stil gestaan dat het watergeefsysteem gewoon doorgaat met water geven… Jammer joh, hahaha! Misschien dan toch maar even de buren lastig vallen en vragen of ze de kraan dicht willen draaien… 😉 Maar gelukkig heeft Gardena ook met dit soort situaties rekening gehouden.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Heb jij nog geen watergeefsysteem met druppelaars en wil je dit wel graag aanschaffen, dan zou ik overwegen om iets meer geld uit te geven aan een besproeiingscomputer. Met de computer van het type “Smart Water Control” kun je eenvoudig het bovengenoemde probleem tackelen. Deze computer is op afstand te bedienen met de Gardena smart app! Zo kun je gemakkelijk de instellingen wijzigen en het systeem aanzetten wanneer jij dit wilt.

De vochtmeter

Gardena heeft een intelligente vochtmeter ontwikkeld die je in de grond kunt steken. Dit is een sensor die in de gaten houdt hoe vochtig de grond is en of watergeven überhaupt wel nodig is. Zeker als je op vakantie gaat, en de besproeiingscomputer is ingesteld op een vast patroon, is het natuurlijk ideaal als er geen water wordt gegeven op de momenten dat dit niet nodig is… Helaas is deze vochtmeter alleen te gebruiken in combinatie met het smart systeem van Gardena. Met onze eenvoudige besproeiingscomputer “Flex” kan ik er dus niets mee…

Zelf heb ik geen ervaring met dit systeem maar misschien jij wel! Ik zou graag willen weten of iemand zijn ervaring wil delen, aangezien ik zelf geïnteresseerd ben in het smart systeem. Ik heb namelijk wel enige twijfels… Wat als de vochtmeter is geplaatst op een locatie in de tuin waar de grond op dat moment vochtig is? De plantenbakken in de tuin zouden in theorie op dat moment een laag vochtgehalte kunnen hebben… Nu wordt de besproeiingscomputer niet geschakeld omdat de intelligente vochtmeter “zegt” dat de grond vochtig genoeg is! Geen water, de planten in de potten staan nu te verbranden in de zon… Maar misschien maak ik nu een denkfout en is dit helemaal niet aan de orde. Ik hoor het dus graag als iemand hier al ervaring mee heeft.

De waterdruppelaar

Maar hoe ga je de planten in de huiskamer water geven tijdens de vakantie? Voor de losse plantenpotten in de huiskamer kun je gebruik maken van de zogenaamde waterdruppelaars.

Waterdruppelaars in de plantenpot!

De plastic bol

Deze zijn in zeer veel varianten verkrijgbaar, zoals de eenvoudige plastic bol die je net voordat je het huis verlaat volledig vult met water. Steek de trechter van de bol in de aarde en de waterdruppelaar kan vanaf dat moment zijn werk gaan doen. Vergeet niet de planten extra water te geven voordat de waterdruppelaar wordt ingezet. Dit om te voorkomen dat de druppelaar binnen een paar dagen leeg is vanwege de droge potgrond… Is de grond nog vochtig genoeg, dan zal er veel minder waterafgifte zijn van de waterdruppelaar.

Begin ruim voordat je op vakantie gaat met dit eenvoudige systeem. Zo kun je goed in de gaten houden of het allemaal naar wens gaat. Hoe lang duurt het voordat de bol leeg is? Je moet er niet aan denken dat na een paar dagen de bollen leeg zijn terwijl je nog twee weken van huis bent. Op deze manier kun je zelf uitvinden wat voor jou het beste werkt.

Wij maken ook buiten de vakantie gebruik van de waterdruppelaars. De plastic bollen zijn dan niet echt handig (in mijn ogen) omdat je deze veel vaker moet vullen. Doordat je deze niet van de bovenkant kunt vullen met water, moet je deze dus uit de grond trekken. Aarde blijft vaak in de trechter zitten en de trechter moet dus eerst schoongespoeld worden. Niet echt gebruiksvriendelijk, maar voor een tijdelijke vakantieperiode zijn deze bollen perfect inzetbaar!

De keramiek waterdruppelaar

Eén van de voordelen van de keramiek waterdruppelaar, ten opzichte van de plastic bol, is dat de meeste wel van bovenaf te vullen zijn. Deze druppelaar kun je dus gewoon in de grond laten staan en vullen met een gieter. Het water sijpelt als het ware door het keramiek heen. Ik vind deze variant er net iets leuker uit zien dan de plastic bol. Ik heb een aantal grappige exemplaren gevonden, want het oog wil ook wat natuurlijk!

Er zijn ook keramiek druppelaars die geschikt zijn voor flessen! Monteer de fles op z’n kop op de druppelaar en zo heb je een extra voorraadje water, dat wellicht voldoende is om de gehele vakantieperiode te overbruggen.

Water op een schoteltje

Ik heb ook wel eens gehoord dat mensen de kamerplanten op een schoteltje met water plaatsen. Zo blijven de wortels onder water staan en zijn de planten zelfvoorzienend. Ik heb werkelijk geen idee of dit goed is voor de planten als het om een langere periode gaat… Ik kan mij voorstellen dat de wortels kunnen gaan rotten, maar helaas gaat mijn kennis hierover niet ver genoeg. Ook nu zijn tips welkom in ieder geval! 😉

Automatisch druppelsysteem voor kamerplanten

Ik heb nog een automatisch watergeefsysteem gevonden dat geschikt is voor de huiskamerplanten, of eventueel in te zetten is op school of kantoor!

Het principe is heel eenvoudig. Vul een emmer met water en plaats vervolgens het pompje hier bovenop. Door de meegeleverde slang en t-stukjes aan te sluiten op het pompje kan een flink aantal plantenpotten voorzien worden van een druppelaar. Vervolgens kun je de frequentie en tijdsduur instellen van het pompje en deze kan dan volgens een vast schema, de planten voorzien van een bepaalde hoeveelheid water.

Het systeem ziet er vrij eenvoudig uit, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er zelf (nog) geen ervaring mee heb. Ik zou dit systeem wel willen inzetten voor een vakantieperiode, maar niet echt om er het jaar rond gebruik van te maken. De slangetjes door de huiskamer vind ik nou niet echt een blikvanger. Voor een school of kantoor daarentegen…

Dus heb jij interesse in dit systeem en wil jij dit gaan gebruiken voor een vakantieperiode, begin dan ruim op tijd met testen! Ik kan dit niet vaak genoeg herhalen… Hoeveel dagen gaat er overheen voordat de emmer (of waterbak) leeg is? Krijgen de planten voldoende water tijdens de testperiode of moet het pompje anders afgesteld worden? Als je deze gegevens hebt verzameld dan kun je wel uitrekenen hoe lang jij niet naar de planten hoeft om te kijken. Misschien moeten de buren na een week even de emmer vullen met water 😉

Via de link hieronder kun je de exacte specificaties van dit druppelsysteem terug vinden.

Video: planten water geven tijdens de vakantie

Volgens mij heb je zo voldoende tips om aan de slag te gaan met de verschillende watergeefsystemen! Het probleempje “de planten water geven tijdens de vakantie” is bij deze getackeld en is tevens een leuk projectje geworden om op te pakken. Bouwjeproject houdt je aan het werk in ieder geval!

Relevante artikelen:

Over de auteur:

Ik ben Erwin Koning, 51 jaar en trotse vader van dochter Lisa (9). Samen met mijn vrouw en dochter woon ik in de prachtige bollenstreek. Ik ben altijd op zoek naar manieren om dingen leuker en makkelijker te maken en ik deel mijn ervaringen graag met anderen. Via mijn blog hoop ik jou een helpende hand te bieden om alledaagse en niet-alledaagse klusjes op een andere, creatieve en vooral leuke manier te bekijken en uit te voeren. Ik heb nog heel veel mooie projectjes op de planning staan, maar eigenlijk teveel om in mijn eentje aan te pakken. Ik ben dan ook ontzettend dankbaar voor de hulp van mijn zus Margret en mijn vrouw Nicole, met wie ik samen zoveel mogelijk onderwerpen aan bod laat komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close