Wil je een schommel voor in de tuin?

Hoe jij je eigen schommel kunt bouwen in 9 stappen!

Gemiddelde leestijd: 21 minuten
Schommel voor in de tuin linksboven

Je staat op het punt om een nieuwe schommel te kopen voor de (klein)kinderen omdat ze dat zo ontzettend graag willen. Het klinkt heel eenvoudig, maar waar ga je beginnen? Alles voor je kind natuurlijk, maar is een schommel voor in de tuin wel haalbaar?

Is de tuin niet veel te klein voor een schommelstelling, met als gevolg dat je beperkte ruimte overhoudt om van jouw tuin te kunnen genieten? Laten we eerlijk zijn, een schommel schaf je voor een langere periode aan en uiteindelijk kan het toch een sta in de weg zijn. Ook de buurtkinderen zullen snel genoeg weten dat je een schommel in je tuin hebt, en zij willen daar uiteraard ook gebruik van maken.. Als je al deze aandachtspunten voor lief neemt, zou ik willen zeggen: lees dit artikel rustig verder 😉

In dit artikel wil ik een aantal punten onder de aandacht brengen waar je op moet letten en wat je vooral wel of niet moet doen.

Inhoudsopgave

Stap 1: Hoeveel ruimte heb je in jouw tuin?

Bepaal eerst hoeveel ruimte je hebt in de tuin en hoeveel daarvan je daadwerkelijk wilt afstaan voor de nieuwe schommel. Nogmaals, geruime tijd zal de schommel het nieuwe aanzicht worden in jouw tuin! Bepaal of je voor een enkele of wellicht voor een dubbele variant schommel gaat.

Waar je zeker ook rekening mee moet houden, is de vrije veiligheidsafstand rondom de schommel die nodig is om de kinderen veilig te laten spelen. Later in dit artikel zal ik dit verder toelichten. Ik heb ook het één en ander hierover beschreven in mijn eerdere artikel ​“waar moet je op letten bij de aankoop van een trampoline”.

Stap 2: Schommel voor welke leeftijden?

Laat je de schommel “meegroeien” met de leeftijd van je kind(eren)? Gaan kinderen van verschillende leeftijden gebruik maken van de schommel? Houd dan rekening met de ophangpunten van de schommelconstructie. Eenvoudig en snel verwisselen (of vernieuwen) van de schommelzittingen wordt dan een makkie!

De zogenaamde schommelhaken met karabijnhaken zijn ideaal voor deze toepassing. Voordeel van deze haken is dat je geen grote gaten in de constructie hoeft te boren (verzwakking). De schommelhaken worden eenvoudig om de houten ronde (of vierkante) dwarsligger geklemd en geborgd met één schroef. Deze schommelhaken zijn leverbaar in diverse maten.

Nog een voordeel is dat de onderlinge afstand tussen de beide schommelhaken gemakkelijk aan te passen is, indien nodig. Gemak dient de mens zullen we maar zeggen.

Populaire schommelzittingen die in de handel verkrijgbaar zijn:

 • Babyzitje
 • Peuterzitje
 • Babyzitje naar kinderzitje (mee groei)
 • Nestschommel
 • Turnringen (leuk voor kinderen die interesse tonen in turnen)

Een aandachtspuntje voor de montage van het schommelzitje. Ga je gebruik maken van een ketting, let dan goed op of de ruimte tussen de schalmen van de ketting niet groter is dan 8,6 mm. Dit ter voorkoming van vingerbeknelling.

Is de ruimte tussen de schalmen toch groter? In dat geval zou je slang over de ketting heen kunnen schuiven ter bescherming.

De gaten in de verbindingen (schommelzitje) moeten groter zijn dan 12 mm of kleiner dan 8,6 mm.

Stap 3: Houten schommel kopen of zelf maken?

De kosten voor een nieuwe schommel gaan al gauw in de richting van 200 euro (dit zijn de goedkopere varianten). Naast de 200 euro (of meer) zal je hem zelf in elkaar moeten zetten. Heeft dit je voorkeur, dan is dit natuurlijk mogelijk om een complete schommel te kopen. Klik op onderstaande afbeelding om de schommel verder te bekijken!

Bron: Amazon

Uiteraard wil je als echte doe-het-zelver de schommel zelf bouwen, maar natuurlijk heb je wel een goede bouwtekening nodig. Binnen het pakket van Freds bouwtekeningen vind je deze overzichtelijke tekeningen, inclusief materialenlijst met maten.

Heb je al toegang tot de 10.000 bouwtekeningen? Over Freds bouwtekeningen heb ik een eerlijke review geschreven. Ook jij kunt straks toegang krijgen tot de bouwtekeningen, net als 21.000+ ander doe-het-zelvers. Waar wacht je nog op?!

Freds bouwtekeningen pakket

Freds bouwtekeningen

Klik op de knop hieronder en start meteen met jouw project!

Ga DIRECT naar de bouwtekeningen

Stap 4: Welke houtsoort ga je gebruiken?

Bepaal welk houtsoort je gaat gebruiken voor de schommelconstructie (liefst natuurlijk met het FSC keurmerk). Hoe ga je het hout behandelen? Weersinvloeden (vocht) zijn funest voor onbehandeld hout. Je kunt ervan uit gaan dat houtrot binnen de kortste keren plaats gaat vinden, en dat jouw project geen lang leven beschoren is.

Je kunt je voorstellen dat een vuren houten constructie veel meer aandacht nodig heeft dan bijvoorbeeld een hardhouten constructie. Geïmpregneerd hout wordt regelmatig gebruikt in de wereld van speeltoestellen vanwege de duurzame kwaliteit. Het zou zonde zijn om hierop te bezuinigen. De schommel moet natuurlijk heel wat jaartjes meegaan!

Stap 5: De schommelconstructie plaatsen.

De schommelconstructie heb je keurig netjes in elkaar gezet met behulp van de bouwtekening van Fred, en hij gaat nu een mooi plekje krijgen in jouw tuin. Bepaal nu precies waar de schommel zijn plek gaat krijgen.

De vrije ruimte, waar ik het over had bij stap één, moet vanaf nu meegenomen worden bij het plaatsen van de constructie. De vrije ruimte rondom de schommel (voornamelijk het swing gedeelte aan de voor-en achterzijde) wordt bepaald door de hoogte van de valhoogte. Hoe groter de valhoogte hoe groter de vrije ruimte moet zijn.

De minimale ruimte rondom het complete toestel dient minimaal 1,5 meter te zijn (in rust toestand). Indien de vrije valhoogte tijdens het schommelen oploopt van 1,5 tot 3 meter (dit moet echt wel het maximum zijn), dan dient de vrije ruimte vergroot te worden tot tussen de 1,5 en 2,5 meter. Ik zou voor de veilige marge van 2,5 meter gaan als vrije ruimte, zonder lastige berekeningen.

Binnen de zogenaamde vrije ruimte mogen dus geen obstakels worden geplaatst (plantenbakken / potten / beplanting etc.) Voor de veiligheid van het kind moet dit volledig vrij zijn!

KlussenKlussen

Stap 6: De schommelconstructie verankeren.

De schommelconstructie dient goed verankerd te zijn in de grond, zodat deze stevig en stabiel staat. Ga er maar vanuit dat kinderen (en volwassenen) jouw schommel flink op de proef gaan stellen..

In de bouwtekening van Fred wordt niets vermeld over het verankeren van de constructie (dit is puur de bouwtekening), maar het is wel noodzakelijk om te doen. In speeltuinen wordt dit vooral uitgevoerd met betonpoeren waar de schommelconstructie op gemonteerd wordt.

Ingraven van de constructie behoort ook tot de mogelijkheden. Houd er dan wel rekening mee dat de gehele schommelconstructie voor een deel de grond in gaat (de schommel wordt dus een stuk lager). Rondom de vier palen wordt een deel vrij gegraven, vervolgens kun je deze gaten volstorten met beton. Uiteraard eerst de constructie in het geheel waterpas stellen voordat er begonnen wordt met het storten van het beton. Nadeel van deze methode: de houten palen van de constructie zijn meer gevoelig voor houtrot. Ik ben er zelf in ieder geval geen voorstander van..

Ik kan mij heel goed voorstellen dat je liever kiest voor een eenvoudiger oplossing. In dat geval zijn er ook grondankers verkrijgbaar in de handel. Deze grondankers worden in de grond gedraaid, vervolgens worden de houten palen van de schommelconstructie aan deze ankers bevestigd. De palen van de houten constructie blijven nu dus boven de grond waardoor er minder kans bestaat op houtrot.

twee schommels midden

Stap 7: Zachte ondergrond als valbeveiliging?

Alles gereed, je kind kan nu eindelijk gaan schommelen! Helaas nog niet.. Wat er nu nog te doen staat is het controleren van de ondergrond. Is de ondergrond zacht en veilig genoeg?

Gewoon straatwerk (tegels) zou in principe mogen voor speeltoestellen tot 60 cm hoogte. Eerlijk gezegd ben ik niet echt een voorstander van straatwerk als ondergrond. Schommels vallen zeker niet binnen deze categorie. Een zachte ondergrond is dus echt noodzakelijk.

Gras is zeer goed geschikt tot een valhoogte van ongeveer 1,5 meter (dit is slechts een indicatie).

Zand, boomschors of houtsnippers zijn geschikt voor hogere valhoogtes, maar het is wel afhankelijk hoe dik de laag is die je aanbrengt. Ik weet ook niet zeker of je een grote zandbak in je tuin wilt hebben.. 😉

Er zijn ook de zogenaamde rubber veiligheidstegels verkrijgbaar in de handel. Deze veiligheidstegels zijn schok dempend en zeker ook geschikt voor de schommel in de tuin.

Stap 8: Onderhoud aan de schommelstelling nodig?

Eindelijk, de schommel kan nu echt in gebruik worden genomen! Het is tijd dat de kinderen heel veel plezier gaan beleven met jouw zelf gebouwde schommel! Maar jouw werk eindigt niet wanneer de schommel in gebruik is gegaan. Ook het onderhoud en de visuele inspectie aan de schommel behoren tot jouw taken.

Dat hout een natuurproduct is, mag duidelijk zijn. Scheuren in het hout zullen ongetwijfeld ontstaan in de constructie wanneer droog en zonnig weer om de hoek komt kijken. Geen reden tot paniek dus. Ondanks dat de constructie voor een deel uit natuurproducten bestaat, is er wel onderhoud nodig. Door krimp en uitzetting van hout, en het veelvuldig gebruik van de schommel, kun je ervan uitgaan dat boutverbindingen langzaam maar zeker losser gaan zitten. Dit wordt vaak onderschat, kan ik uit ervaring zeggen.

De boutverbindingen van de schommelconstructie moeten dan ook regelmatig gecontroleerd worden, en zo nodig moeten de bouten strakker vastgedraaid worden. Je moet er niet aan denken dat jouw schommelconstructie in elkaar zakt door achterstallig onderhoud, met alle gevolgen van dien..

De visuele controle van de complete schommel, eens in de zoveel tijd, behoort dus ook tot jou takenpakket.

Stap 9: Aandachtspunten veiligheid:

 • Is de vrije ruimte (veiligheidsafstand) nog steeds vrij van obstakels? Toch niet stiekem een zelfgemaakte plantenbak neergezet binnen dit gebied? 😉
 • Zachte ondergrond. Is de ondergrond nog steeds zacht genoeg? De ondergrond kun je eventueel aanvullen met zand, boomschors of houtsnippers (afhankelijk welke variant je gebruikt hebt natuurlijk). Liggen de rubber veiligheidstegels er nog netjes bij?
 • Slijtage bevestiging schommelzitje:

Heb je gebruik gemaakt van touwbevestiging voor het schommelzitje, houd dan goed de slijtage in de gaten. Is het touw gerafeld? Neem geen risico en vervang het touw zo spoedig mogelijk.

Heb je gebruik gemaakt van kabelbevestiging voor het schommelzitje, houd dan goed de slijtage van de kabel in de gaten. Losse ijzerdraadjes kunnen loswikkelen en gaan uitsteken waardoor kinderen zich lelijk kunnen bezeren.

Heb je gebruik gemaakt van kettingen voor het schommelzitje, houd dan goed de slijtage tussen de schalmen in de gaten. Waarschijnlijk is deze slijtage minimaal doordat er veel minder gebruik wordt gemaakt van de schommel (in vergelijking met schommels in speeltuinen).

 • Is het hout van de constructie splintervrij? Ik hoef denk ik geen toelichting te geven waarom dit noodzakelijk is..
 • Heeft de houten constructie geen rottingsverschijnselen?
 • Het schommelzitje en de bevestigingsogen inspecteren op slijtage.
 • Zijn de schommelhaken met karabijnhaken niet te ver versleten?
Dubbele schommel midden

Jouw schommel voor in de tuin is nu gereed!

Deze aandachtspunten klinken allemaal heel spannend maar het valt uiteindelijk wel mee. Gebruik gewoon je gezonde verstand en laat kleine kinderen niet zonder toezicht gebruik maken van de schommel.

Zo, na alle serieuze zaken is het dan echt tijd om onbezorgd van je schommel te gaan genieten! Ik zou zeggen dat jij als bouwer van het hele project als eerste gebruik mag maken van jouw schommel! Heel veel plezier met jou voltooide project!

Relevante artikelen:

Over de auteur:

Ik ben Erwin Koning, 51 jaar en trotse vader van dochter Lisa (9). Samen met mijn vrouw en dochter woon ik in de prachtige bollenstreek. Ik ben altijd op zoek naar manieren om dingen leuker en makkelijker te maken en ik deel mijn ervaringen graag met anderen. Via mijn blog hoop ik jou een helpende hand te bieden om alledaagse en niet-alledaagse klusjes op een andere, creatieve en vooral leuke manier te bekijken en uit te voeren. Ik heb nog heel veel mooie projectjes op de planning staan, maar eigenlijk teveel om in mijn eentje aan te pakken. Ik ben dan ook ontzettend dankbaar voor de hulp van mijn zus Margret en mijn vrouw Nicole, met wie ik samen zoveel mogelijk onderwerpen aan bod laat komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close