Stappenplan om een werkbank te maken

een oude werkbank in een rommelige ruimte

Als doe-het-zelver ben je uiteraard volop bezig met allerlei projecten, maar al dat klussen vraagt natuurlijk wel om een degelijke werkbank. Door gebruik te maken van een werkbank kun je dan veel zaken gemakkelijker doen, want een werkbank brengt je veel voordelen: hij is stevig, je werkt goed op hoogte en je kunt er spullen op kwijt. Hier volgt een stappenplan om zelf een werkbank te maken.

stappenplan werkbank maken midden

Wat voor soort werkbank heb je nodig

Allereerst bedenk je natuurlijk waar je de werkbank wilt gaan plaatsen. Komt hij in de schuur of in de garage? Hoeveel ruimte heb je daar om een werkbank neer te zetten? Wordt het een grote werkbank, een kleine, of misschien wel een inklapbare werkbank? Heb je een hoop ruimte in de schuur, kies dan voor een lekkere grote werkbank met veel werkruimte!

De volgende stap in het stappenplan om een werkbank te maken is aan de beurt: Waar ga je de werkbank voor gebruiken? Maak je steeds wat kleine projectjes, dan voldoet een kleinere werkbank. Maar ben je steeds naar meer uitdagende en grotere projecten op zoek, zorg er dan voor dat je een grote werkbank hebt.

Vervolgens moet je voor jezelf bepalen of je allerlei extra’s op en rond je werkbank wilt. Zo kun je bijvoorbeeld een werkbank maken met allerlei opruimgelegenheid, zoals laatjes en een ophangsysteem. Op deze manier heb je alles bij de hand bij jouw bouwproject. Maar misschien hecht je meer waarde aan veel werkruimte. Kies in dat geval voor een werkbank met veel werkruimte en weinig poespas.

Bekijk vooraf ook op welke hoogte je je werkbank wilt, zodat je er makkelijk aan kunt werken.

Stappenplan werkbank zelf maken

Een werkbank zelf maken heeft natuurlijk veel voordelen. Het is goedkoper, je kunt hem extra stevig en geheel naar eigen wens maken. Een nadeel is dat het behoorlijk wat tijd kan kosten om zelf een werkbank te maken.

Besluit je toch om zelf aan de slag te gaan, dan volgt hier een stappenplan om je werkbank zelf te maken.

Stap 1 t/m 4

Zoals hierboven al vermeld, heb je natuurlijk eerst gekeken waar je de werkbank wilt gaan plaatsen. Ook de grootte en de hoogte van de werkbank heb je bepaald. En ook weet je of je extra laatjes of een ophangbord erbij wilt. De eerste stappen van het stappenplan om zelf een werkbank te maken heb je dus al gezet.

Stap 5: de houtsoort

Vervolgens kijk je wat voor houtsoort je wilt gaan gebruiken. Vurenhout is goed om te gebruiken, maar ook berkenhout of steigerhout zijn prima materialen voor een werkbank. Je kunt ook hout gebruiken wat je nog hebt liggen, maar het moet wel tegen een stootje kunnen. Een nadeel van “oud hout” is dat je werkbank waarschijnlijk minder lang mee zal gaan.

Voor de afwerking van de zijkanten en van het werkblad kun je multiplex gebruiken. Dit kun je ook gebruiken voor de laatjes en plankjes.

Stap 6: de juiste bouwtekening en aan de slag

Bij Freds bouwtekeningen vind je allerlei soorten werkbanken. Wil je een bepaalde werkbank groter of juist kleiner maken, pas dan de maten aan. Bij Fred staat per bouwtekening het juiste stappenplan beschreven om jouw werkbank te maken.

Werkbank type A (Freds bouwtekeningen)
Werkbank type B (Freds bouwtekeningen)
  • Leg de bouwtekening klaar en zorg dat je al het benodigde gereedschap bij de hand hebt.
  • Zaag het hout eerst allemaal op maat. Zorg dat je je ogen en oren beschermt als je aan het klussen gaat. Je kunt het zagen overigens ook laten doen bij de bouwmarkt, als je dat makkelijker vindt.
  • Zorg ervoor dat je alles op een vlakke vloer plaatst. Je wilt natuurlijk straks niet dat jouw prachtige, zelfgemaakte tafel staat te wiebelen op zijn poten!!
  • Werk zo precies mogelijk, dat levert de mooiste resultaten op.
  • Ben je klaar met de basis, schuur dan het hout mooi glad. Smeer de bank vervolgens in met olie om het hout langer mee te laten gaan. Je kunt hier lijnolie of tungolie voor gebruiken. Laat dit goed drogen en smeer het daarna eventueel nog een keer in.

Stap 7: extra uitbreidingen

Ook kun je de werkbank nog wat aanpassen naar eigen idee, als je er een extra laatje in wilt bijvoorbeeld.

En misschien wil je er wel wieltjes onder zodat je hem kunt verplaatsen. Zorg er dan voor dat je stevige wielen neemt, want ze moeten nogal wat gewicht kunnen dragen.

Bekijk waar de stopcontacten zitten in je schuur. Het is misschien handig om een stopcontact onder je werkbank te maken, zodat je met het klussen niet struikelt over een verlengsnoer! Ik kom in een later blog terug op het monteren van een stopcontact.

Plaats voor nog meer gemak een bankschroef op je werktafel. En voilà, jouw prachtige zelfgemaakte werkbank kan in gebruik genomen worden!

Werkbank kopen

Heb je toch geen zin of tijd om zelf een werkbank te maken? In dat geval zijn er natuurlijk talloze werkbanken te koop.

Het voordeel van kopen is dat het snel geregeld is en het kost je weinig tijd. Een nadeel is dat je misschien niet de juiste maat voor jouw werkbank vindt, of dat je niet de ideale werkbank vindt. Een ander nadeel kan zijn dat de werkbank een stuk duurder is dan waarop je gehoopt had of een stuk duurder dan wanneer je hem zelf gemaakt zou hebben.

Er zijn werkbanken te koop van groot tot klein.

Mocht je weinig ruimte hebben voor je werktafel, kies dan voor een inklapbare werkbank. Reuzehandig, want na gedane arbeid klap je hem in en kun je de ruimte weer ergens anders voor gebruiken. Ik heb er zelfs één gevonden die je ook kunt gebruiken als transportkar! Via de link hieronder kun je de inklapbare werkbank bekijken en zien wat je er nog meer mee kunt doen!

Het is alleen wel jammer dat je dan steeds al je gereedschap eraf moet halen na het klussen. Je zou er voor kunnen kiezen om een los ophangbord aan de muur te hangen boven je inklapbare werkbank. Probleem getackeld! Zo heb je toch alles bij de hand als je aan een nieuwe klus gaat beginnen.

Maak je niet veel projecten en heb je niet echt een werkbank nodig? Kies dan voor een inklapbare workmate. Deze workmate is handig voor alle huis-, tuin- en keukenklussen. Klus klaar, opklappen en wegzetten.

Lisa en de workmate!

Van je werkbank zul je veel plezier gaan beleven. Hij is super handig om te gebruiken voor al die mooie projecten en klussen die je gaat doen! En nu aan de slag!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.