Wat kun je doen om bijen te helpen

een hommel op een roze bloem

De insecten populatie loopt sterk terug door allerlei omstandigheden. Wat kun je doen om mee te helpen aan het voortbestaan van insecten en bijen? Er zijn diverse acties in het leven geroepen hiervoor. Ik wil er hier een paar benoemen.

Bijentelling

Sinds 5 jaar is er de bijentelling. Ik had er zelf eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Het gaat niet goed met de wilde bij: van de 360 soorten in Nederland wordt ruim de helft bedreigd. Zonder bijen verdwijnen ook bloemen- planten- en boomsoorten. Op 23 en 24 april van 2022 was de nationale bijentelling. Duizenden mensen telden de bijen in hun tuin. Dit is een jaarlijks terugkerend onderzoek dat door bepaalde instanties wordt georganiseerd en met hulp van burgers wordt gedaan. Alle telgegevens worden vergeleken met resultaten van onderzoek van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging. Zo is goed te zien welke soorten er voorkomen en in welke regio’s.

wat kun je doen om bijen te helpen linksboven

Bijentelling 2022

Op het eerste gezicht zijn er wat opvallende veranderingen in de bijenpopulatie.

De gehoornde metselbij was voorheen schaars, maar is nu de meest voorkomende wilde bij. Deze soort heeft waarschijnlijk baat bij het steeds warmer wordende klimaat.

De honingbij staat op de eerste plaats, maar is toch minder gezien dan in voorgaande jaren. Dit komt waarschijnlijk door het zachte en vochtige weer in de winter.

Meedoen met de bijentelling

Het is niet moeilijk om met de bijentelling mee te doen. Je kunt een telformulier en bijengidsje downloaden. Er staan 16 verschillende wilde bijen, hommels en zweefvliegen in vermeld die in onze tuinen voorkomen. Zo kun je ze makkelijker herkennen. Op de site nationale bijentelling kun je meer info hierover vinden. Ik vraag mij nog wel af hoe je kunt voorkomen dat je dezelfde bij of hommel een paar keer meetelt, zodat het een “eerlijke score” wordt. Tips hierover zijn welkom!

Volgend jaar ga ik zeker meedoen met de telling en zodra de datum in 2023 bekend is geven we dat hier door.

Help een verzwakte hommel

In februari komen de eerste koninginnen tevoorschijn uit hun nest. Er is dan nog niet voldoende voedsel te vinden. De vleugels moeten ook voldoende opgewarmd zijn om te kunnen vliegen. Dit vraagt veel energie en de hommel kan dan verzwakt raken. Wil je helpen om dit zoveel mogelijk te voorkomen? Plant sneeuwklokjes, krokussen en blauwe druifjes in je tuin. Deze planten groeien al vroeg, zodat de koningin zich kan voeden.

Het kan voorkomen dat je een hommel ziet liggen die niet kan vliegen en verzwakt is. Wat doe je dan? Benader het beestje rustig (hij kan steken als hij zich teveel bedreigd voelt). Schuif het beestje op een stuk papier. Los een half theelepeltje suiker op in lauw water op een lepel en leg dit zo neer dat de hommel erbij kan om te drinken. Is de hommel erg nat, dan kun je hem ook in een doos leggen met wat suikerwater. Laat hem vervolgens rustig drogen, bijvoorbeeld in de schuur. Geef in ieder geval geen honing aan de hommel!! Hier zitten stoffen in waar hij niet tegen kan.

NK tegelwippen

In 2020 is dit bedacht en het heeft het vergroenen van tuinen als doel. Voor iedere tegel (30x30cm) die je weghaalt, komen gras, planten, bloemen of bomen in de plaats. Het voordeel hiervan is dat er meer biodiversiteit komt, wat belangrijk is voor plant, dier en mens. Ook zorgt dit voor minder wateroverlast, het blijft koeler op warme dagen en de bodem houdt water vast in drogere tijden.

Een wilde bloementuin (pap bedankt ;-))

De actie tegelwippen is een wedstrijd tussen gemeenten. In 2022 loopt de actie van 21 maart tot en met 31 oktober. Ruim 100 gemeenten doen mee dit jaar. Als je een tegel (of liefst meerdere natuurlijk) gewipt hebt, kun je dit doorgeven op de site nk tegelwippen door middel van wat gegevens en een bewijsfoto. Vergeet natuurlijk geen groen te plaatsen!! Heeft jouw gemeente de meeste tegels vervangen, dan kunnen ze de gouden schep of gouden tegel winnen. Ik ga zeker proberen om mijn steentje bij te dragen en ik ga kijken of er nog wat tegels weg kunnen uit de tuin om de bijen en andere insecten te helpen. Mijn motto is “Red de insecten.”

Wat kun je nog meer doen om bijen te helpen

Hoe kunnen we een bij redden? De actie “maai mei niet” is al langer bekend in België en het Verenigd Koninkrijk. Er is aangetoond dat er in die maand zo’n 10 keer meer bijen komen als er niet gemaaid wordt. In 2022 roepen natuurorganisaties op om in Nederland ook met deze actie mee te doen. In de zomer staat alles in bloei dus dan is er genoeg voedsel voor de insecten. In mei  is dat echter nog niet het geval, vandaar deze oproep. Een aantal gemeenten en particulieren doen er aan mee. Ik hoop dat de actie in de toekomst nog meer bekendheid krijgt en er nog meer deelnemers bijkomen.

Maai Mei niet!

Zo zie je maar, er zijn genoeg initiatieven om voor het behoud van de kleine beestjes te zorgen. Neem ook eens een kijkje in ons blog “zelf een border aanleggen” en help de insecten. Hup, die tegels eruit en maak een mooie border met planten en bloemen. Het ziet er veel gezelliger uit en je helpt de natuur een handje. Een win-win situatie dus!!

In ons blog “hommel weetjes” vind je nog veel meer informatie over de hommels en hoe je kunt zorgen dat ze een mooi en warm verblijfsplekje krijgen! De zogenaamde hommelhuis of hommelburcht kun je kopen of eventueel zelf maken!

Een hommelhuis kopen!

Video: Wat kun je doen om bijen te helpen?

In de video hieronder vind je alle onderwerpen die in dit blog besproken zijn. Welke planten en bloemen in onze tuin hebben een aantrekkingskracht op bijen en hommels? Je vindt het terug in ons filmpje! Veel kijkplezier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.