Hoe kun je een border aanleggen

een border met vaste planten in een tuin

Met de landelijke actie “tegel eruit, plant erin” wordt er een beroep gedaan op tuinbezitters om een klein deel van hun terras terug te geven aan de natuur. Wij hebben ervoor gekozen om, in plaats van tegels, een deel van onze kunstgrasmat te verwijderen en op die plaats een border aan te leggen met insectvriendelijke beplanting. Maar hoe moet je een border aanleggen?

hoe een border aanleggen linksboven

In dit blog geef ik tips en laat ik stap voor stap zien hoe jij vrij eenvoudig een border kunt aanleggen met vaste planten!

Waar ga je de border aanleggen in de tuin

Ligt de toekomstige border de hele dag in de zon of juist in een schaduwrijke omgeving? Dit bepaalt namelijk de keuze van de beplanting en is dus een zeer belangrijke factor om van tevoren rekening mee te houden…

Heb je de locatie van de border bepaald, dan kunnen we nu aan de slag gaan met het project.

Stap 1: het oppervlak vrij maken

Nu de locatie voor de border bekend is kunnen we echt aan de slag gaan met het borderproject!

Verwijder het straatwerk, of in ons geval een deel van het kunstgras.

Als je in het bezit bent van kunstgras, snijd dit dan iets ruimer af. Het zou natuurlijk zonde zijn als het kunstgras niet netjes aansluit tegen de borderafzetting omdat je net te zuinig bent geweest. Als de border gereed is kun je het laatste randje kunstgras wegsnijden om het precies op maat te maken.

Knip het worteldoek (als je dit hebt liggen) netjes af en bewaar dit voor een volgend tuinproject. In onze tuin hebben wij het weggeknipte stuk worteldoek weer hergebruikt in onze nieuwe border…

Stap 2: het afgraven van het oppervlak

Onder het verwijderde straatwerk ligt waarschijnlijk een laag zand. Dit kun je beter zoveel mogelijk verwijderen, omdat de toekomstige planten zich aanzienlijk beter zullen voelen in een laag nieuwe tuinaarde.

Tip: je kunt dit zand nog voor een groot deel hergebruiken als je aan de slag gaat met de afzetting van de border. Mocht je na het afronden van het borderproject nog zand overhouden dan kun je dit altijd nog afvoeren.

TuinTuin

Stap 3: de afzetting voor de border

Bepaal nu welke afzetting je gaat gebruiken voor de border. Het assortiment is gigantisch. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een afzetting van hout of beton. Ga je liever voor ronde vormen in de border, dan zijn er ook flexibele borderranden van staal en kunststof die je kunt gebruiken.

Wij hebben ervoor gekozen om de zogenaamde palissade afzetbanden te gebruiken voor de afzetting van de border. Dit zijn betonnen elementen die er leuk uitzien en die ook vrij gemakkelijk te plaatsen zijn.

Let op! Als jij een border wilt aanleggen die hoger komt te liggen dan de tuin, houd er dan rekening mee dat de afzetting diep genoeg de grond in gaat om de druk aan te kunnen. Je wilt natuurlijk niet dat de afzetting na verloop van tijd opzij wordt geduwd. Op de foto hieronder kun je zien wat ik bedoel. Dit ziet er niet fraai uit en het is zeker een behoorlijk klusje om weer te herstellen.

Een verzakte palissade afzetting

Als voorbeeld: De afzetting van onze border willen wij ongeveer 6 cm laten uitsteken ten opzichte van het tuinoppervlak. De hoogte van de palissade afzetbanden wil ik minimaal 20 cm de grond in hebben. De afzetband zal in mijn geval dus minimaal 26 cm hoog moeten zijn. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een palissade afzetband met een hoogte van 30 cm. Dit is misschien een tikkeltje overdreven, maar ik neem liever het zekere voor het onzekere.

Stap 4: hoe moet je de afzetting van een border aanleggen

Het markeren van de afzetting

Met behulp van een metselkoord kun je de lijn voor de afzetband uitzetten. Tevens kun je met hetzelfde koord de hoogte van de afzetting bepalen. Nu heb je een handig hulpmiddel gecreëerd voor het plaatsen van de afzetting.

De sleuf graven

Met een klein schepje heb ik de sleuf uitgegraven voor de palissade afzetband. Zorg ervoor dat de sleuf breed genoeg is, zodat je nog wat bewegingsvrijheid hebt voor de afzetbanden.

Graaf de sleuf ook diep genoeg… Het teveel weggehaalde tuingrond vul je daarna weer aan met het stratenmakerszand dat je bij stap twee hebt bewaard ;-). Het plaatsen van de betonnen elementen gaat in ieder geval een stuk gemakkelijker in mul zand…

De afzetting plaatsen

Door het gebruik van het metselkoord heb je een indicatie welke lijn de afzetband moet gaan volgen en hoe diep de afzetting de grond in moet. Met een rubber hamer kun je de palissade afzetting de grond intikken tot de gewenste hoogte. Op deze manier ga je stap voor stap verder totdat je de gewenste lengte hebt bereikt.

Vul de sleuf aan de zijkanten verder op met stratenmakerszand totdat de afzetting stevig vast staat.

Plaatsen van de palissade betonelementen

Het op maat maken van de afzetband

Het zou natuurlijk fantastisch zijn als jouw afzetband precies op een hele lengte uitkomt. Maar helaas, die kans is heel klein hahaha… Een stuk van een betonnen element afhalen, hoe ga je dit doen?

De slijptol

Er zijn allerlei manieren om dit klusje te klaren, maar ik heb gekozen voor de slijptol met een slijpschijf die geschikt is om beton te slijpen. Dit ging prima in ieder geval!

Niet iedereen heeft een slijptol in zijn assortiment gereedschap, maar ik kan je vertellen dat dit toch wel erg handig is… Ik gebruik dit apparaat niet vaak en daarom heb ik voor een goedkope variant gekozen. Natuurlijk is de kwaliteit van de slijptol dan een stuk minder dan de professionele varianten, maar voor die enkele keer dat ik er gebruik van maak is dat helemaal niet erg. Voor een paar tientjes kan ook jij in het bezit zijn van een slijptol!

Persoonlijke beschermingsmiddelen!

Als je aan de slag gaat met de slijptol, let dan goed op je persoonlijke bescherming! Dit klusje is zeker niet geruisloos en tijdens het slijpen zullen de stukjes puin en stofwolken in het rond vliegen… Je hebt uiteindelijk maar één setje oren en één paar ogen gekregen…

Via de link hieronder kun je een ruim assortiment aan gehoorbescherming vinden! Of je nu iets zoekt voor eenmalig gebruik, of juist iets wat standaard in je gereedschapkist zit, op deze site vind je het allemaal!

Ligt de border tegen een schutting?

Wil jij een verhoogde border tegen een schutting plaatsen, houd dan rekening met het volgende. Het is erg belangrijk om de schutting zoveel mogelijk te ontzien… Je kunt je voorstellen dat als je de grond van de border direct tegen de schutting aanlegt, de kans bestaat dat deze langzaam scheef geduwd wordt door de druk. Dit wil je hoe dan ook voorkomen! Maar ook als een schuttingdeel (of paal) vervangen moet worden is het fijn als je geen rekening hoeft te houden met de border.

Onze border ligt tegen de schutting en daarom hebben we de achterzijde van de border voorzien van eenvoudige betonnen afzetranden. Ook deze betonnen elementen zijn diep genoeg de grond in gegaan om de druk aan te kunnen. Op die manier wordt de schutting ontzien en is de border een losstaand object.

De border niet tegen de schutting leggen!

Stap 5: het aanleggen van elektra

Een nieuwe border in de tuin zonder tuinverlichting is natuurlijk zonde… De tuin ligt nu toch voor een deel overhoop en dat geeft jou de kans om ook dit elektraklusje te klaren!

In mijn blog “elektra aanleggen in de tuin” geef ik allerlei tips voor het plaatsen van verlichting en hoe je de elektravoorziening in de tuin kunt voorbereiden.

Onze tuin was al voorzien van een elektrische installatie, maar door het aanleggen van een border moest deze voor een deel aangepast worden. Gelukkig was dit voor mij een kleine moeite, omdat ik veelvuldig gebruik maak van de zogenaamde lasdozen. Eén van deze dozen had ik boven de grond gemonteerd, zodat ik vrij eenvoudig een nieuwe aftakking kon maken naar de nieuwe border. Onze nieuwe borderaanwinst is in ieder geval gereed voor de kerstverlichting!

Stap 6: het aanleggen van het watergeefsysteem

Gelukkig zijn wij in het bezit van het Gardena watergeefsysteem, maar door de aanleg van onze nieuwe border waren wij genoodzaakt om ook dit systeem aan te passen. Ik ben een beetje gaan experimenteren met het watergeefsysteem voor de border en heb er uiteindelijk voor gekozen om twee sproeiers met afsluiters te plaatsen. Deze sproeiers met een sproeibeeld van 180 graden dekken het complete oppervlak van de border en door het gebruik van de afsluiters kan ik het waterverbruik per stuk inregelen. In het YouTube filmpje onderaan dit blog kun je zien hoe ik dit gemaakt heb.

Heb jij nog geen automatisch watergeefsysteem in je tuin? Dan is dit misschien het moment om er over na te gaan denken… In mijn blog “het aanleggen van een watergeefsysteem” heb ik een review geschreven over het Gardena systeem met druppelaars. Misschien is ook dit een interessant artikel voor jou!

Stap 7: de beplanting

Dan is nu het moment om een indeling te gaan maken voor de planten.

Als je twijfelt aan de kwaliteit van de bestaande grond en of deze grond wel goed genoeg is voor de groene vrienden, vervang dan een deel hiervan door nieuwe tuinaarde. Vervolgens kunnen de planten de grond in!

Het indelen van de vaste planten

In onze border hebben wij gebruik gemaakt van splitkorrel om alles zo netjes mogelijk af te werken. Ga jij ook aan de slag met splitkorrel, houd er dan rekening mee dat deze laag een paar centimeter dik moet zijn voor een mooi resultaat. De tuinaarde moet je dus niet tot de rand van de afzetting opvullen!

Stap 8: het worteldoek

Wil jij een border met een natuurlijke uitstraling? In dat geval kun je stap 8 en 9 overslaan.

Ga jij de border afwerken met splitkorrel, dan raad ik echt aan om eerst worteldoek neer te leggen… Het is even een klusje, maar uiteindelijk heb je er alleen maar profijt van. Klik op onderstaande afbeelding voor een uitgebreid assortiment worteldoek.

Bron: Amazon

Het worteldoek kun je globaal op maat knippen ter grootte van het borderoppervlak. Omdat de planten al in de grond staan moet het worteldoek op deze plekken worden ingeknipt. Knip vervolgens een cirkel uit het worteldoek ter grootte van de plant. Omdat het worteldoek is ingeknipt, kun je deze langs de plant naar binnen trekken. Herhaal deze handeling per plant totdat het worteldoek op z’n plek ligt. Op de foto hieronder kun je zien hoe ik dit gedaan heb. Ik geef toe, het is even een lastig klusje…

Het inknippen van worteldoek

Het worteldoek ligt op z’n plek en nu kun je deze hier en daar vastzetten met pinnen. Dit voorkomt dat het worteldoek gaat verschuiven. Ik heb even een bezoekje gebracht aan de Action om de hoek en zij hadden hele mooie goedkope tentharingen in het assortiment. Ideaal om worteldoek mee vast te zetten, kan ik je vertellen hahaha… 😉

Stap 9: splitkorrel aanbrengen

Nu kunnen we beginnen met de laatste afwerking van de border. De laag splitkorrel kan gelegd worden! Persoonlijk vind ik dit een leuk klusje om te doen, omdat dan langzaam maar zeker het eindresultaat in zicht komt.

Dochter Lisa helpt een handje mee 😉

Onze dochter Lisa had er in ieder geval ook veel lol in hahaha…

Video: hoe kun je een border aanleggen

Hopelijk heb ik je met mijn tips een beetje op weg kunnen helpen. Het aanleggen van een border is niet mijn dagelijkse werk, maar ik ben zeker blij met het resultaat. In het filmpje kun je het hele verloop van ons borderproject rustig bekijken. Ik vond het in ieder geval een leuk projectje om te doen. Heel veel succes met het aanleggen van jouw border!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.