Wat valt er thuis te doen met kerst?

8 tips voor een onvergetelijk en muzikaal kerstfeest!

Gemiddelde leestijd: 20 minuten

Als Sinterklaas weer vertrokken is naar Spanje, gaan we richting de kersttijd. Zoals ik in mijn Sinterklaas artikel al schreef, zal ook de kerst dit jaar bijzonder worden. Ik wil proberen om wat tips te geven, zodat het toch een waardevolle tijd kan zijn. Anders dan anders, maar met elkaar moet het lukken! Wat te doen met kerst thuis? Lees gauw verder!

wat te doen met kerst thuis

Inhoudsopgave

Tip 1: Kerstboom kopen / maken

De kerstboom kan natuurlijk niet ontbreken. Er zijn verschillende mogelijkheden. Een Nordmann is een volle groene boom, met weinig naalduitval (altijd prettig dat je de naalden niet in je sokken krijgt!). Sommige mensen kiezen liever voor de fijnspar met zijn heerlijke dennengeur. Een nadeel van deze boom is dat, in tegenstelling tot de Nordmann, zijn naalden wel snel uitvallen. Met een beetje pech staat er al gauw een half uitgevallen boom met lampjes in je woonkamer. Daar zit je niet op te wachten tijdens deze gezellige tijden.

Van belang is dus, als je ervan wilt genieten met Kerstmis, je boom niet te vroeg op te zetten. Sommige mensen willen misschien geen ‘echte boom’ halen, vanwege de drukte bij de tuincentra. Daarbij komt ook nog eens dat, als je dan toch een boom haalt, deze misschien niet helemaal naar je zin is. Het blijft tenslotte een natuurproduct!

Een echte doe-het-zelver wil misschien zelf aan de slag met een boom. Deze kan je al ruim voor de kersttijd maken. Daarnaast kun je de boom naar eigen smaak ontwerpen en ben je dus niet afhankelijk van wat de natuur doet. Bij Freds bouwtekeningen vind je drie soorten steigerhouten kerstbomen. Als je dan eenmaal lekker aan de klus bent, kun je eventueel meteen de kerstster en kerstlantaarn maken, ook op Freds bouwtekeningen te vinden. Ik zou zeggen: ‘Go for it!’

Tip 2: Aandacht voor anderen

Het doe-het-zelf project zoals hiervoor beschreven, brengt mij meteen op het volgende. Wanneer je de handigheid te pakken hebt met het maken van een houten kerstboom, is het een leuk idee om een paar kleinere erbij te maken. Deze kan je dan schenken aan een zieken- of verpleeghuis om Covid-19 patiënten of andere patiënten mee te verblijden. Het voelt dan toch een beetje als Kerstmis. Op de zolder liggen vast nog wel wat spullen die je niet meer gebruikt en die erbij kunnen als versiering. Daarnaast kun je, als je erg enthousiast wordt en je budget het toelaat, wat artikelen kopen voor weinig. Je kunt bijvoorbeeld even kijken bij de Action bij jou om de hoek..

Maak een kerststukje!

Het zal zeker gewaardeerd worden en je wordt er zelf ook blij van. Ik tenminste wel.

Het is ook leuk om een kerstkaartje te sturen naar bijvoorbeeld je opa en oma, andere familieleden en naar die buurvrouw of -man die alleen is. Natuurlijk is het ook een idee om dit naar de eerder genoemde zieken- of verpleeghuizen te sturen. Leuke tips om kaartjes zelf te maken kun je vinden onder de link. Je kunt de kiddos natuurlijk ook lekker laten kleuren en plakken. Ze vinden het leuk om te doen en wat is er nou mooier dan een zelfgemaakt kaartje van een kind?

Tip 3: Kerstmarkt/show bezoeken

Voor de meesten is het traditie om een kerstshow of -markt te bezoeken. In deze tijd is het de vraag of en wanneer je hierheen kan. De meeste tuincentra hebben, volgens de RIVM richtlijnen, toch een kerstshow, zodat je leuke ideetjes op kan doen. Aangezien we nu veel thuis zijn, beginnen de echte kerstliefhebbers al met de eerste voorbereidingen. De eerste kerstverlichting hangt al en de boom staat al in de kamer.

Alles voor wat gezelligheid in deze barre tijden. Hier geef ik je een link, waar je kan zien welke kerstmarkten wel of niet doorgaan.

Tip 4: Koude tijden

De koude tijden komen eraan. Kan je toch niet naar de kerstmarkt, dan zijn er altijd nog andere ideeën om te doen in je vrije tijd. Is het hout al gesprokkeld en gezaagd voor de open haard? Ben je aan het verbouwen in je schuur of garage voor je mancave en hangt je radiator al? Misschien houd je je wel warm door gebruik te maken van je fitnessapparatuur. Dit kan ook natuurlijk! Zijn je schaatsen al uit het vet en geslepen voor het geval het gaat vriezen? Als de temperatuur onder 0 komt, kan ik mooi gebruik maken van mijn verwarmde handschoenen. Een echt goede aankoop!

Met COVID-19 en de koude dagen zijn we veel binnen. Misschien wil je een nieuwe hobby starten. Met gitaar spelen in 22 lessen kun je je gitaarvaardigheden een boost geven. Voor de zomer ben je dan klaar met de cursus. Zwoele zomeravonden kun je dan wat sfeer geven. Succes verzekerd! Mocht je de smaak te pakken hebben, dan kun je met een cursus Kerstliedjes op gitaar beginnen. Dat is dan voor volgend jaar alvast in the pocket! Mocht gitaarspelen toch niets voor jou zijn, maar wil je wel die muzikale noot erin gooien, dan is het misschien leuk om een cursus Pianoles van René te gaan volgen. Ieder zijn ding, eh… muziekinstrument. Doe wat je leuk lijkt, maar geniet er vooral van!

Lisa oefent met de blokfluit!

Tip 5: Kerstversiering

Wat is er nog meer te doen ter voorbereiding als je met kerst thuis bent? Het “echte werk” kan nu beginnen. Het huis “kerst klaar” maken.

Het huis en de tuin versieren met wat verlichting is natuurlijk altijd leuk. Je hebt dan wel weer het gedoe met snoeren die als een warboel uit de plastic tasjes worden gehaald. Het gevecht en frustratie om alles netjes uit elkaar te halen is begonnen! Maar jij blijft natuurlijk kalm en neemt daar rustig de tijd voor.. De lampjes moeten natuurlijk wel heel blijven 😉

Voor het project tuinverlichting moeten er wel extra stopcontacten worden aangelegd in de tuin. De doe-het-zelver draait hier zijn hand niet voor om! Dus, loop je al een tijd met het idee om de tuin eens flink aan te pakken, houd dan rekening met de inrichting van je tuin! Plaats zoveel mogelijk stopcontacten om dit “probleem” voor te blijven. Het jaarlijks plaatsen (en eventueel uitbreiden) van de kerst tuinverlichting is dan een makkie! Altijd handig!

Om binnen de boel op te fleuren zijn er ook allerlei leuke mogelijkheden. Zo kun je er voor kiezen om kerstballen zelf te versieren. Laat de kinderen creatief aan de slag gaan met acrylverf, glitters of wat ze maar kunnen verzinnen om hun eigen ontwerp tot een mooi eindresultaat te brengen. Super leuk toch om weg te geven of om zelf op te hangen in jullie eigen kerstboom!

Wil je een kerstbal op een professionele manier laten personaliseren, neem dan eens een kijkje op de website van Marleen tekent! Klik op de knop hieronder om te zien wat hierin de mogelijkheden zijn en wat Marleen nog meer te bieden heeft aan originele (kerst)artikelen!

Tip 6: Kerstdorpje bouwen

Je kunt er voor kiezen om een houten plaat te gebruiken als basis voor het project kerstdorp. De plaat kun je decoreren met sneeuwdoek en voor een groot deel inrichten met elektra voor de kerstverlichting. De elektra kun je onder het sneeuwdoek verbergen, wat wel even een klusje is. De lantaarnpaaltjes kun je definitief vastzetten aan de plaat met bijvoorbeeld 10 secondelijm, zodat je daar geen omkijken naar hebt.

Ook de losse verlichting van de kersthuisjes kun je op dezelfde manier bevestigen, zodat de losse snoertjes netjes zijn weggewerkt onder een dikke laag sneeuw.. Ieder jaar zal je profijt hebben van deze voorbereidingen, omdat je na de kerst de plaat niet volledig hoeft te demonteren en op te ruimen! Zo kun je de volgende kerst met een mooie basis starten!

Dan rest er nog één ding om te doen. De vensterbank of bovenkant van de kast moet leeg gemaakt worden om ruimte te maken voor het kerstdorp! Het kerstdorp is in de loop der jaren steeds meer uitgebreid met weggetjes, huisjes, poppetjes, boompjes etc. De bouw kan beginnen, samen met het gezin, die de nodige aanwijzingen geeft. Ieder jaar weer een grote klus, maar voor een doe-het-zelver is niets teveel. Dankzij jou uitmuntende voorbereidingen hoef je nu niet meer te stoeien met de snoertjes!

Kerstdorp 2012
Kerstdorp 2017

Natuurlijk een kerstmuziekje op de achtergrond om wat sfeer te brengen of misschien heeft iemand wel de cursus gitaarspelen gevolgd en zorgt die voor de kerststemming. Diverse decoraties, het nostalgische kerststalletje en de kaarsjes met dennengeuren maken alles compleet.

Na de kerst kunnen de decoratieve beeldjes, huisjes, boompjes netjes opgeborgen worden, en kun je de plaat in z’n geheel opbergen op zolder! Natuurlijk heb je tijdens de voorbereiding en inrichting van de houten plaat eerst gekeken of er ruimte genoeg is bij jou op zolder.. 😉

Tip 7: Kerstdiner op school

Normaal gesproken is er vlak voor de kerst een kerstdiner op school voor de kiddos. Hapjes worden thuis gemaakt door ouders en kinderen. Deze worden dan meegenomen naar het diner op school, zodat iedereen ervan kan genieten.

Kerstdiner op school pre Corona

In deze coronatijd zal dat lastiger worden. Misschien dat het zelfs helemaal niet door kan gaan. Het is een idee om ieder zijn eigen kerstdiner of hapjes thuis te laten maken en dat mee te nemen. Als iedereen dat doet, is het corona proof en kunnen de jonge dametjes en heren in hun prachtige kerstoutfitjes plaats nemen aan tafel met hun eigen eten. Twee mensen begeleiding erbij en voilà!

Tip 8: Wat te doen met kerst

Dan is de grote dag aangebroken, Kerstmis. Het huis is natuurlijk prachtig versierd en iedereen ziet er op zijn paasbest, sorry kerstbest, uit. De dag begint met een heerlijk kerstontbijt of een ontbijtje wat je laat bezorgen op eerste of tweede kerstdag! Normaal gesproken gaan veel mensen daarna door naar familie. De maatregelen zien er echter naar uit, dat we nog niet met teveel mensen samen mogen zijn. Bij mijn Sinterklaas artikel (tip tien) gaf ik al aan dat beeldbellen een optie is en met kerst is dat dus met kerstmuts op haha. Zo kunnen we onze dierbaren een mooie kerst wensen en elkaar toch op afstand zien. Wat doe je verder zoal deze dagen? Kerstfilms zijn er meestal in overvloed. Tussendoor een potje sjoelen, onder het genot van een lekker stukje kersttaart, een kerstkransje en drankje. Niet geheel onbelangrijk, maar vergeet natuurlijk niet om de cadeautjes uit te pakken die al wekenlang onder de kerstboom liggen!

SpeelgoedSpeelgoed

Maak een leuke foto met elkaar. Deze kan je volgend jaar opsturen naar familie en vrienden. ‘Weet je nog die kerst van 2020?’ Bekijk oude fotoboeken, of maak een wandeling. Gezamenlijk buiten rond de vuurkorf aan de glühwein en marshmallows. Voor de kinderen uiteraard een heerlijke mok warme chocomel.

Is het buiten genoeg geweest, ga dan lekker naar binnen bij de open haard, waarvoor je gelukkig al genoeg hout hebt gezaagd. Via beeldbellen kun je met de familie muziek maken. De een met zijn gitaar en de ander met zijn piano of blokfluit. Komen die cursussen toch nog goed van pas. Koop van te voren photo booth kerstsets en kerstmutsen, zodat je hierbij de echte kerstsfeer kan overbrengen via het beeldbellen. 

Kerstdag 2019

Heb je dan toch nog tijd over, trek dan die speelgoedkist open, waar ik in mijn artikel maak zelf je houten speelgoed’ over schreef. Urenlang speelplezier verzekerd! Leg een puzzel op tafel. Ik weet dat er een aantal in onze familie erg enthousiast van worden. Conclusie, genoeg te doen!

Tijd voor het kerstdiner. Traditioneel gourmetten of kaasfondue (jammie, jammie). Je kan ook een echte keukenprins of -prinses zijn en uren in de keuken hebben gestaan om een heerlijke kerstmaaltijd voor te bereiden. Opa en oma schuiven misschien ook nog wel aan. Natuurlijk afhankelijk van COVID-19 maatregelen.

Kortom, we gaan er een mooie tijd van maken ondanks de aparte tijd. Wat ik al zei: ‘anders dan anders, maar met elkaar moet het lukken!’ Samen gaan we van deze bijzondere kerst genieten. Merry Christmas!

Relevante artikelen:

Over de auteur:

Ik ben Erwin Koning, 51 jaar en trotse vader van dochter Lisa (9). Samen met mijn vrouw en dochter woon ik in de prachtige bollenstreek. Ik ben altijd op zoek naar manieren om dingen leuker en makkelijker te maken en ik deel mijn ervaringen graag met anderen. Via mijn blog hoop ik jou een helpende hand te bieden om alledaagse en niet-alledaagse klusjes op een andere, creatieve en vooral leuke manier te bekijken en uit te voeren. Ik heb nog heel veel mooie projectjes op de planning staan, maar eigenlijk teveel om in mijn eentje aan te pakken. Ik ben dan ook ontzettend dankbaar voor de hulp van mijn zus Margret en mijn vrouw Nicole, met wie ik samen zoveel mogelijk onderwerpen aan bod laat komen.

2 reacties op “Wat valt er thuis te doen met kerst?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close