Kerstverlichting voor buiten kopen?

een sneeuwpop in een tuin met groene verlichting

In veel huishoudens is het een echte trend aan het worden, de tuintjes moeten een sfeervolle uitstraling hebben gedurende de feestdagen! Persoonlijk vind ik de decembermaand een erg gezellige periode en ik kijk dan ook mijn ogen uit. De moeite die sommige mensen ervoor over hebben om de buitenboel een feestelijk tintje te geven, vind ik echt fantastisch. Maar welke kerstverlichting wil jij voor buiten kopen?

Ik begin het liefst al met het aanleggen van de kerstverlichting voordat de Sint een voet aan wal heeft gezet. Dan kunnen we zo lang mogelijk genieten van de sfeervolle verlichting.

In dit blog geef ik niet alleen tips hoe jij een feestelijk sfeertje kunt creëren in de tuin, maar ook hoe jij vrij eenvoudig de verlichting kunt aansluiten. Heel veel leesplezier!

kerstverlichting buiten kopen linksboven

Spelen met gekleurde verlichting

In de tuin heb ik een aantal spotjes geplaatst die ik kan instellen op kleur. Met de eenvoudige afstandsbediening kan ik iedere gewenste kleur creëren! Hoe leuk is het om tijdens de kerstdagen de tuin groen te kleuren!

Het jaar rond

Het voordeel van dit soort spotjes is dat je ze het hele jaar kunt gebruiken! Vind je het leuk om tijdens het Halloween feest de tuin oranje te kleuren? Geen probleem, met de afstandsbediening is het één druk op de knop en je creëert een spookachtige oranje gloed in de tuin. Met de dimfunctie wordt het sfeertje zelfs nog meer spooky… Wil je meer tips voor Halloween? Gelukkig hebben we een aantal blogs over dit onderwerp online staan. 😉

Tijdens de paasdagen kan natuurlijk het gelige licht niet ontbreken in de tuin en tijdens een sport evenement, waarbij Oranje en de oranje supporters een grote rol spelen, kan natuurlijk het, jawel, oranje licht niet ontbreken!

Maar het maakt natuurlijk niet uit welk kleurtje je kiest, jij bepaalt de sfeer die je wilt in jouw tuin. Na de Kerst blijven deze spotjes gewoon in de tuin staan en doen zij gewoon hun werk, samen met de normale tuinverlichting. Weer een klusje minder in de decemberperiode…

Als je dus nog een tuinontwerp inclusief verlichtingsplan gaat maken, dan zou ik deze optie zeker meenemen in het plan. Je zult zien wat een leuk effect dit geeft in de tuin!

Tuinspot met kleur kopen!

Ik heb een spot gevonden die wel redelijk aan de prijs is, maar die wel veel mogelijkheden heeft. Zelf heb ik er nog geen ervaring mee, maar de reviews zijn zeker niet verkeerd.

Komende winter gaan we er zelf één aanschaffen (dat weet mijn vrouw nog niet hahaha) en gaan we het één en ander uitproberen! Ik houd jullie op de hoogte en misschien volgt er snel een videofilmpje. Ben je benieuwd naar deze tuinspot? Klik op de link hierboven om de specificaties te bekijken en om te zien wat de mogelijkheden zijn!

En jawel, de Ezmarket slimme tuinspot lag voor mij onder de kerstboom! Super blij was ik (en nog steeds). Het resultaat was precies wat ik voor ogen had en de verlichting creeërde direct een mooie en gezellige sfeer in de tuin. Gaat er een uitbreiding komen? Absoluut hahaha!! 😉

Philips Hue systeem

Ben je in bezit van het Philips Hue systeem dan is de keuze vrij gemakkelijk… Philips Hue heeft een mooi assortiment buitenverlichting, waaronder een aantal tuinspots die je kunt instellen met miljoenen kleuren! De basis onderdelen die je nodig hebt om deze verlichting te kunnen schakelen heb je al in je bezit, dus dat scheelt weer een behoorlijke investering! Via de bovenstaande tekstlink kun je het volledige assortiment buitenverlichting bekijken!

Eerlijk is eerlijk, het systeem van Philips Hue is vrij prijzig, maar dan heb je ook wat… Ik heb de reviews gelezen en deze zijn zeer positief (op de prijs na). De lichtopbrengst van de spot schijnt zeer goed te zijn en verder uitbreiden in de toekomst mag geen probleem zijn.

Ik ben zelf trotse eigenaar van het Hue systeem, maar de uitbreiding naar de tuinverlichting heb ik nog niet gemaakt. De prijs is voor mij nog een kleine drempel… Maar ja, ga je voor kwaliteit, dan kost dat nu éénmaal geld. De prijzen kunnen behoorlijk variëren, dus zorg dat je prijzen vergelijkt voordat je bestelt. Kijk bijvoorbeeld eens bij onderstaande webshops.

Kerstverlichting voor buiten: figuren

Vrolijk de boel op met dit type verlichting! Ik vind dit door de speelse elementen een super leuke toevoeging aan het verlichtingsproject. Deze figuren zijn er in allerlei soorten en maten en ze creëren een grappig en vrolijk effect in de tuin.

Overdag, als de verlichting nog niet aan staat, ziet het er ook erg leuk uit. Niet alleen jij, maar ook de kinderen zullen er in ieder geval erg blij van worden, kan ik je vertellen.

Ook na de kerst zijn er nog heel veel donkere winterdagen op komst. Het is toch zonde als al de sfeerverlichting dan verdwenen is uit de tuinen (althans, ik vind dit jammer). De kerstfiguren kun je na de decemberperiode opruimen in de opbergbox, maar waarom zou je de andere grappige figuurtjes ook weghalen? Een sneeuwpop of een paddenstoel kun je toch de hele winter laten staan…? 😉

Kerstfiguur op batterijen

Ik ben er zelf niet zo’n voorstander van, maar er zijn (kerst)figuren die werken op batterijen. Ze zijn vaak iets goedkoper, maar ik kan uit eigen ervaring zeggen dat de batterijen niet lang mee gaan. Na één à anderhalve week begint de verlichting minder te branden en voor je het weet kun je alleen overdag genieten van het figuurtje… Ik vind dit zonde in ieder geval en daarom kopen wij alleen nog kerstverlichting voor buiten die werkt op netstroom. Een tweede voordeel: al de verlichting in de tuin kun je met een tijdklok tegelijk in- en uitschakelen. Gemak dient de mens, zullen we maar zeggen. Verderop in dit blog zal ik dit verder toelichten.

De ijspegels

Hoe gaaf is het om de dakgoten en/of dakranden van je huis, schuur of garage te voorzien van ijspegels. Oostenrijkse taferelen in Nederland, hoe leuk is dat!

Het monteren van de verlichting kan een behoorlijk klusje zijn, maar wederom, het resultaat mag er zijn. Ik heb er voor gekozen om de verlichting te monteren aan elektrabuis (kabelbinders zijn een handig hulpmiddel). Door middel van klembeugels, die ik langs de gevel heb gemonteerd, kan ik vrij eenvoudig de elektrabuis (inclusief ijspegelverlichting) vastklikken en monteren.

Na de kerstperiode kan ik de buizen dan weer gemakkelijk verwijderen en in zijn geheel opbergen in onze garage. Ik heb dan wel het geluk dat ik daar de ruimte voor heb…

Op de foto kun je zien hoe het resultaat eruit ziet. Door op de foto te klikken kom je op de website terecht die een ruim assortiment ijspegelverlichting heeft!

Garagegevel met ijspegelverlichting!

De “bewegende” ijspegels

Dit type ijspegelverlichting geeft een speels effect doordat de verlichting van boven naar beneden beweegt. Een echte blikvanger dus. Ik weet niet zeker of de overburen er vrolijk van worden als de verlichting de hele avond in beweging is, maar ja hahaha… Ik heb zelf (nog) geen ervaring met dit type verlichting, maar wie weet komt dit nog!

De clusterverlichting

Zelf vind ik het ontzettend gaaf om boompjes te versieren met clusterverlichting. Het geeft een sprookjesachtig effect en het ziet er simpelweg heel sfeervol uit. Het is wel een werkje om de lange streng kerstverlichting rondom de stam en de takken te wikkelen, maar het resultaat mag er zijn.

Bij ons in de tuin hebben we één boompje met clusterverlichting die het jaar rond mag branden. Dit scheelt mij weer heel veel werk gedurende de drukke decemberperiode hahaha… Buiten het gemak is het ook een leuke aanvulling op de tuinverlichting tijdens de warme zomeravonden!

Een eenvoudige manier om clusterverlichting op te hangen is door deze simpelweg aan de schutting te hangen. Een paar schroefjes en een aantal kabelbinders (via deze tekstlink vind je een ruim assortiment kabelbinders) en het klusje is geklaard. Op de foto hieronder kun je zien wat een leuk en speels effect dit geeft.

Warm wit of extra warm wit

Over de termen die de fabrikanten je voorschotelen, qua lichtsterkte van de verlichting, heb ik af en toe mijn twijfels. Vaak wordt er gesproken over warm wit, maar als ik dan kijk naar de kleur van het licht dan lijkt het wel of er tl-verlichting in de tuin brandt. Aangezien wij fan zijn van heel warme en sfeervolle verlichting, ligt de keuze al snel bij extra warm wit. Liever het zekere voor het onzekere… Oké, behalve onze kerstfiguren dan, voor de oplettende lezers hahaha… Die variant ben ik nog weinig tegengekomen in de winkels, maar wel”licht” gaan de fabrikanten er mee aan de slag na het lezen van dit blog ;-)!

Netverlichting

Als je niet teveel tijd wilt spenderen aan kerstverlichting voor buiten, maar je wilt toch de tuin een gezellig kerstsfeertje geven, dan raad ik je aan om netverlichting te kopen!

Dit type verlichting is vrij gemakkelijk te plaatsen door simpelweg het net (voorzichtig) uit elkaar te trekken. Dit klusje gaat overigens wel iets eenvoudiger als je met z’n tweetjes bent… Saampjes leg je het net over bijvoorbeeld een struik, of je hangt deze aan een haag. Binnen 10 minuten heb je dan een behoorlijk oppervlak kerstverlichting aangelegd!

Klik op de foto hieronder om een kijkje te nemen bij de winkel die dit soort verlichting in het assortiment heeft.

Kerstverlichting met projectie

Wil je nog meer wintersfeer in de tuin creëren, dan heb ik nog veel meer ideeën. Voor buiten kun je kerstverlichting kopen die met behulp van lasers complete creaties op de gevel kan projecteren! Ik vind dit een beetje Amerikaans aandoen, maar het ziet er wel gaaf uit. Deze projecties kunnen vaak ook bewegen, wat het allemaal nog spectaculairder maakt.

Zelf hebben wij een eenvoudige projector aangeschaft die sneeuwvlokken weergeeft op de gevel. Het resultaat is grappig, maar eerlijk gezegd laat ik dit niet de hele avond branden. Continue verschuiven de lampjes van boven naar beneden over de garagegevel… Voor ons is dit iets teveel van het goede… Maar als je interesse hebt in dit soort verlichting, dan kun je via deze tekstlink een ruim assortiment bekijken! Misschien kun je wel je eigen lichtshow creëren zoals in het videofilmpje te zien is…

Kerstverlichting buiten aansluiten

Niet geheel onbelangrijk, maar hoe ga je de verlichting eigenlijk aansluiten in de tuin? Heb je de elektrische voorziening helemaal op orde? Grote kans dat je misschien één of twee stopcontacten tot je beschikking hebt… Als je echt een kerstsfeer wilt creëren in de tuin, dan is dit natuurlijk veel te weinig! Maar hoe kun je dit vrij eenvoudig realiseren?

De stekkerdoos

Ik heb de oplossing gevonden en dat is de stekkerdoos die je tijdelijk kunt inzetten met de feestdagen. In een handomdraai vergroot je je stopcontact capaciteit van één naar vier, of zelfs nog meer aansluitingen!

Naast de losse stekkerdoos met snoer, bestaat er ook een variant die je met een pin in de grond kunt steken. Deze laatste uitvoering is ook verkrijgbaar met een ingebouwde tijdklok! Super handig toch om de kerstverlichting in te schakelen op de tijdstippen die jij wilt.

De tuinpaal

Als je de verlichting ook na de kerstdagen wilt gebruiken is het misschien handig om een vaste installatie te maken. Met de tuinpaal kun je vrij eenvoudig de capaciteit vergroten en het ziet er ook nog eens degelijk uit!

Ben je van plan om de tuin volledig op de schop te gooien, en daarmee ook de gehele elektrische voorziening aan te passen, dan is het misschien handig om de blog elektra aanleggen in de tuin eens rustig door te lezen. In dit blog geef ik allerlei tips om zelf in een aantal stappen de elektrische installatie aan te leggen in de tuin.

Opbergen van de kerstverlichting

Ieder jaar een terugkerend probleem bij veel mensen… Snoeren en kerstverlichting, niet alleen voor binnen maar ook voor buiten, die door de war zijn gegaan en die je vrijwel niet meer uit elkaar kunt halen. Laten we eerlijk zijn, de verpakkingen zijn vaak te klein en je vraagt je dan ook af hoe ze in hemelsnaam dit pakketje verlichting in het doosje hebben gekregen hahaha… Ook bij de kerstverlichting voor buiten die je op het punt staat te kopen, zijn de dozen vaak te klein. Met geen mogelijkheid past de verlichting meer in de verpakking… Ik zeg: weg ermee en dat gaan we gewoon op een andere manier oplossen!

Probeer sowieso, als je aan de slag gaat met de kerstverlichting, om rustig te blijven… Het is zonde om gefrustreerd te raken voor een paar kerstlampjes notabene. Je zult zien dat als je dit op je gemak doet, dat het helemaal goed gaat komen. Volgend jaar heb je er profijt van als je nu een half uurtje meer de tijd neemt!

Tip van mijn vader!

Van reststukjes plaatmateriaal heeft mijn vader houdertjes uitgezaagd (zie foto). Nu kan hij gemakkelijk de cluster sierverlichting om de houder wikkelen, zonder dat de bedrading door de war gaat. Het is dus eigenlijk een soort van haspel geworden! Super handig toch!

Natuurlijk kun je dit soort systemen kopen, maar hoe leuk is het om als echte doe-het-zelver één of meerdere haspels te maken! Zo zie je maar, ook het restmateriaal in de schuur komt uiteindelijk weer goed van pas… 😉

De opberg box

Wat ik zelf handig vind om te gebruiken zijn de kunststof opberg boxen. Wij gebruiken er één speciaal voor de verlichting. Doordat de box afgesloten kan worden met een deksel, is de verlichting goed beschermd en de kans dat de lampjes beschadigen is een heel stuk kleiner…  

Ik hoop dat de tips in dit blog jou hebben geholpen om het project kerstverlichting voor buiten op te starten en tot een mooi einde te brengen. Heel veel succes, en vooral plezier, in de zoektocht naar jouw ideale kerstverlichting voor buiten! Als je zelf leuke tips of vragen hebt, laat het hieronder dan even weten… Laat de feestdagen maar komen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.