Zelf tuinverlichting plaatsen?

Tuinverlichting in een tuin

Last updated on april 19th, 2025 at 08:05 am

Als jij aan de slag gaat om de tuin eens grondig op te knappen, dan is het noodzakelijk om eerst met een goed plan voor de dag te komen. Hoe wil je je tuin inrichten? Wat zijn jouw wensen? Wil jij een gebruiksvriendelijke tuin of ben jij een persoon die zijn groene vingers optimaal wilt gaan benutten? En wat denk je van verlichting? Ga je zelf tuinverlichting plaatsen en hoe ga je dit dan aanpakken? Zeer veel vragen die naar voren komen, maar dat is natuurlijk niet zo vreemd. Het renoveren van de tuin is niet zomaar even een projectje…

zelf tuinverlichting plaatsen linksboven

Dit is ook de reden dat ik het tuinproject heb opgesplitst in diverse kleine projecten. In dit blog ligt de focus op het zelf plaatsen van tuinverlichting op zwakstroom (12 volt). Omdat ik zelf zeer goede ervaringen heb met het systeem van In-Lite, is dit het merk wat ik in dit artikel verder wil uitlichten.

In het blog “elektra aanleggen in de tuin” kun je allerlei tips vinden waar je op moet letten bij de aanleg van stroomkabels (230 volt) in de tuin. Wil je dus tuinverlichting plaatsen met een 230 volt aansluiting, dan raad ik aan om dat artikel aandachtig door te lezen.

Tip 1: Maak een tuinontwerp.

De tuinverlichting van In-Lite is zeer eenvoudig in het gebruik en vrij gemakkelijk aan te leggen, maar je moet natuurlijk wel eerst weten op welke locaties de tuinverlichting een mooi plekje gaat krijgen. Met behulp van een tuinontwerp kun jij bepalen waar je nu (of in de toekomst) verlichting wilt hebben in de tuin. Pak pen en papier en laat je creativiteit de vrije loop. Je zult er versteld van staan welke ideeën de revue passeren!

Vind je het lastig om zelf een tuinontwerp te maken, dan kun je dit natuurlijk altijd uitbesteden. Maar is het eindresultaat dan ook echt wat jij in gedachte had…?

Tip 2: Welk type tuinverlichting wil je zelf plaatsen?

Sfeerverlichting in de borders kun je eenvoudig creëren met staande lampjes. Hoe dit er in de praktijk uitziet kun je op de foto hieronder zien. Dit is onze eigen aanwinst, waar wij tot op de dag van vandaag super blij mee zijn!

Onze aanwinst (oktober 2015)

Misschien wil je het tuinpad, de oprit of een opstapje voorzien van degelijke kleine led lampjes? Je wilt natuurlijk veilig de weg naar de voordeur kunnen vinden zonder al teveel halsbrekende toeren… 😉

De prachtige luxe palm- of olijfboom letterlijk in het zonnetje zetten, zodat je ook ’s avonds kunt genieten van de nieuwe groene aanwinst, is eigenlijk een must. In dat geval kun je kiezen voor de grondspot of buitenspot. Met een wijntje in de hand waan je je toch een beetje in Mediterrane sferen!

Heb je een vijver meegenomen in het tuinontwerp? Natuurlijk wil je ook ’s avonds van de waterornamenten genieten. De zogenaamde onderwaterspot is dan ook de ideale keus als sfeermaker. Fijne bijkomstigheid: de combinatie van water en het 12-volt systeem geeft ook een enorm veilig gevoel.

Ook de afzichtelijke schutting kan er ’s avonds sprookjesachtig uitzien door deze te voorzien van wandspotjes. Door de spotjes met subtiele verlichting naar beneden te richten op de zelfgemaakte loungestoel of tuinbank, worden ook deze pronkstukken perfect uitgelicht! ’s Avonds heerlijk een boek lezen of extra inspiratie opdoen tijdens het doorbladeren van het recent aangeschafte tuinmagazine 😉 is dan ook geen enkel probleem.

Kun je al deze verlichting schakelen met één 12-volt systeem? Het antwoord is ja! Er is wel een aantal zaken wat je in acht moet nemen, maar daarover kun je meer lezen verderop in het artikel.

Zoals je kunt zien is er keuze in overvloed. Het is nu aan jou om een perfect lichtplan samen te stellen in het tuinontwerp!

Situatie een “paar” jaar later (08-02-2025). In-Lite functioneert nog prima!

Waarom verlichting in de tuin?

Je hebt een behoorlijke investering gedaan om de tuin flink op te knappen. Het zou toch zonde zijn als je op een mooie zomeravond niet kunt genieten van jouw nieuwe tuincreatie? Maar juist ook in de winter als het vroeg donker is wil jij natuurlijk kunnen genieten van de sfeer in de tuin.

Probeer het gehele verlichtingsplan wel subtiel te houden, je wilt natuurlijk geen extra landingsbaan voor Schiphol creëren… 😉

Is het verlichtingssysteem betaalbaar?

Eerlijk is eerlijk, het systeem van In-Lite is niet goedkoop en hakt behoorlijk in het budget van het tuinproject. Toch hebben wij zelf wel gekozen voor dit systeem vanwege de mooie en subtiele verlichting. Onze voortuin is naar ons gevoel nu bijna af en we hebben er dan ook geen spijt van gehad. Toch willen wij graag nog iets meer verlichting bijplaatsen in de voortuin, en gelukkig is dat geen probleem! Wederom door de juiste voorbereiding van het verlichtingsplan is uitbreiding piece of cake! Gelukkig laat ons tuinbudget het toe om nog eens te investeren in ons lichtplan hahaha… 😉

Het pakket van In-Lite is ontzettend compleet en ik kan wel zeggen dat ze overal aan hebben gedacht. Voor ieder “probleem” hebben ze gezorgd voor een oplossing.

Tip 3: Bepaal de capaciteit van de transformator.

En nu gaan we de technische kant onder de loep nemen. Een transformator heb je nodig om de spanning om te zetten van 230 volt naar een lage, veilige spanning. In dit geval een spanning van 12 volt.

Het vermogen van de transformator moet voldoende zijn om alle tuinlampen te laten branden. Het totale vermogen van al de tuinlampen bij elkaar opgeteld mag dus nooit hoger zijn dan het vermogen van de transformator! Houd dit goed in de gaten.

Ik raad dan ook aan om te kiezen voor een transformator die qua capaciteit ruim voldoende is, zodat uitbreiden in een later stadium niet teveel gedoe oplevert.

In-Lite heeft drie transformatoren in hun collectie die speciaal ontwikkeld zijn voor het verlichtingssysteem:

  • De transformator HUB-50. Het maximale vermogen van deze transformator is 50 VA (watt).

  • De transformator HUB-100. Het maximale vermogen van deze transformator is 100 VA.

  • De transformator SMART HUB-150. Het maximale vermogen van deze transformator is 150 VA. Deze transformator is tevens te bedienen met een app, geschikt voor Apple en Android. Vanuit jouw luie stoel kun je de verlichting bedienen met de mobiele telefoon, hoe cool is dat!

Heb jij een kleine tuin en heb je niet de intentie om veel tuinverlichting te installeren, dan volstaat de transformator HUB-50.

De aansluitwaarde (VA) van sommige lampen in de collectie van In-Lite is iets hoger dan het daadwerkelijke vermogen van de lamp. Controleer dus goed de specificaties van iedere lamp om een goed beeld te krijgen hoe hoog het vermogen moet zijn van de transformator.

Tip 4: Waar monteer je de transformator?

De beste locatie om een transformator te monteren is een droge ruimte. Wil je toch de transformator buiten plaatsen dan is het noodzakelijk deze te beschermen tegen alle vormen van neerslag! Ook voor dit geval heeft In-Lite een oplossing bedacht. Een kunststof kap die over de transformator geplaatst kan worden biedt de perfecte bescherming. Of deze echt waterdicht is kan ik niet beoordelen. Onze transformator heeft namelijk een beschut plekje gekregen in de garage. 😉

Schakelkast voor in de tuin

Maar wat als je de middelen niet hebt om de trafo waterdicht weg te werken? Heel eenvoudig, dan ga je er als echte doe-het-zelver, zelf mee aan de slag! In een handomdraai kun jij je eigen schakelkast creëren voor in de tuin. En hoe kun je dit dan doen? Heel eenvoudig, door gebruik te maken van een brievenbus. Ik zal dit iets verder toelichten.

Schakelkast voor in de tuin
Een brievenbus als schakelkast voor in de tuin!

Helaas heeft onze achtertuin niet de middelen die ik zojuist heb beschreven. Voor een schuurtje is er geen ruimte en al helemaal niet voor een garage… De tuinverlichting binnen dit gebied is eerlijk gezegd een allegaartje. Zowel de 12 volt (geen In-Lite), als de 230 volt tuinverlichting kun je bij ons terugvinden. We moesten dan ook iets verzinnen om de elektravoorziening waterdicht weg te werken. De brievenbus was de oplossing! Wij hebben deze omgetoverd tot een luxe schakelkast en tot op de dag van vandaag maken wij er met veel plezier gebruik van. Sterker nog, in het voorjaar van 2024 hebben wij ook onze voortuin voorzien van deze originele schakelkast!

Wil je weten hoe je zelf deze schakelkast kunt maken? In de onderstaande instructievideo leg ik het uit!

Video: schakelkast voor in de tuin

Tip 5: Aan de slag met de 12-volt kabel!

En nu kunnen we aan de slag met de 12-volt zwakstroomkabel van Inlite! Dankzij het tuinontwerp, inclusief lichtplan, weet je nu de exacte locatie voor de tuinverlichting en heb je globaal kunnen inschatten hoeveel lengte kabel je in totaal nodig hebt!

De 12-volt kabel kun je gemakkelijk uitrollen langs alle locaties waar de verlichting een definitief plekje heeft gekregen. Razendsnel kun jij de nieuwe installatie bewerkstelligen, een kind doet de was! Wil je in de toekomst het lichtplan gaan uitbreiden, dan is dat natuurlijk geen probleem. Het voorbereidende werk heb jij allang voltooid.

Graaf de 12-volt kabel niet te diep in de grond zodat deze gemakkelijk terug te vinden is. Dit in tegenstelling tot een 230 volt grondkabel die wel diep ingegraven moet worden. Vergeet niet de zwakstroomkabel vast te leggen op foto en/of video, zodat je deze gemakkelijk terug kunt vinden. Op het moment dat je een tuinlamp wilt bijplaatsen is dit in een handomdraai gefikst. Nieuwe beplanting ingraven? Nu je de locatie van de zwakstroomkabel hebt vastgelegd, vermindert de kans op beschadigingen aanzienlijk tijdens de graafwerkzaamheden…

Zwakstroomkabel vastgelegd op foto en video.

Vergeet niet het uiteinde van de zwakstroomkabel af te doppen om kortsluiting te voorkomen.

Tip: Rol de kabel uit en leg deze in positie voordat het nieuwe straatwerk wordt gelegd. Zo is de oversteek naar de andere zijde van het tuinpad gemaakt en voorkom je overbodige extra werkzaamheden.

Tip: Ga je een border plantenbak metselen en wil je deze voorzien van tuinverlichting, volg dan dezelfde werkwijze als bovengenoemde tip. Zo voorkom je boorwerkzaamheden in de nieuwe plantenbak…

Zwakstroomkabel in positie gelegd.

Tip 6: De tuinverlichting aansluiten.

Ten eerste moet de transformator natuurlijk worden voorzien van spanning. Sluit deze aan op het lichtnet door eenvoudig de stekker in het stopcontact te steken. Voordat je dit doet raad ik je aan om eerst de volledige zwakstroominstallatie aan te sluiten op de transformator om kortsluiting te voorkomen…

De transformatoren HUB 50 en HUB 100 hebben ieder twee kabeluitgangen. De 12-volt zwakstroomkabel sluit je aan op één van de twee uitgangen. Houd er rekening mee dat de beide uitgangen niet afzonderlijk kunnen worden ingeschakeld! Dit in tegenstelling tot de HUB 150… Deze transformator heeft drie kabeluitgangen die ook nog eens afzonderlijk te schakelen zijn!

Met behulp van de zogenaamde “easy-lock” kun je op eenvoudige wijze de tuinverlichting aansluiten. De easy-lock wordt (waterdicht) gemonteerd op de zwakstroomkabel, waardoor een stekkerverbinding ontstaat. Je raadt het al, het nieuwe tuinlampje is voorzien van een stekkertje dat precies past in deze stekkerverbinding. Wederom, een kind doet de was!

De tuinverlichting geplaatst.

Tip 7: De tuinverlichting schakelen.

De tuinverlichting is op diverse manieren in te schakelen. De lichtsensor, die wordt meegeleverd met de transformator, zorgt ervoor dat de verlichting wordt ingeschakeld zo gauw het gaat schemeren. De tijdsduur van de schakeling kan super eenvoudig worden ingesteld op de transformator (HUB 50 en HUB 100).

Een andere methode van schakelen kun je realiseren met behulp van een bewegingsmelder. Ook deze is terug te vinden in het assortiment van In-Lite.

Na al deze tips kun jij gemakkelijk zelf tuinverlichting plaatsen! Heel veel succes met jouw lichtplan!

Heb je eventueel nog tips en trucs die ik wellicht over het hoofd heb gezien, laat het mij dan weten.

2 reacties

  • Vincent Veenendaal

    Beste Erwin,

    Dank je wel voor de uitgebreide uitleg! Ik ben nu bezig met het ingraven van mijn rode mantelbuis, maar om op de zaken vooruit te lopen heb ik dit artikel ook alvast gelezen…
    Nu heb ik al enkele 12 volt lampjes gekocht voor in de nieuwe tuin en ik wil deze samen met de uitbreiding die ik nog moet kopen aansluiten op een transformator. Nu lees ik iets over een zwakstroomkabel… begrijp ik goed dat als ik dit koop in de winkel ik daar mijn 12 volt lampjes op kan monteren?
    Zo ja, welk verbindingsstukken heb ik nodig op de 12 dunne draadjes vanuit de lampjes te verbinden aan de zwakstroomkabel?

    Ik ben het spoor even kwijt.

    Alvast bedankt!

    Groet,

    Vincent

    • Hoi Vincent,

      Wat leuk om te horen dat je iets aan onze uitleg hebt gehad en dat je aan de slag bent gegaan met het project elektra aanleggen in de tuin!

      Even over het 12-Volt systeem. In de blog “zelf tuinverlichting plaatsen” gaat het specifiek over het merk “In-Lite” omdat ik daar zelf ervaring mee heb. In-Lite heeft een eigen lijn aan producten en die zijn volgens mij niet zomaar te gebruiken voor andere merken (denk ik). Wij hebben wel in de tuin nog een aantal andere 12-Volt spotjes van een b-merk (Aliexpress). Deze lampjes zijn uitgevoerd met een snoertje… De snoertjes heb ik gekoppeld via lasdoosjes en aangesloten op een losse trafo die ik heb weggewerkt in een schakelkastje zoals je in één van de blogs hebt kunnen lezen. Misschien kun je het beste even navragen hoe jouw lampjes aangesloten moeten worden… Misschien heeft jullie merk ook een eigen systeem voor het aansluiten van de lampjes..

      Succes Vincent! Ik hoor graag van je hoe het project verlopen is! 😉

      Groetjes,
      Erwin

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *