Elektra aanleggen in de tuin?

stopcontact aan een muur

Jullie tuin staat op de nominatie om eens een flinke opknapbeurt te krijgen. Dit project heb je lang genoeg uitgesteld, maar nu gaat het dan echt gebeuren! Dit is een behoorlijk groot project en het vraagt dan ook om enige voorbereiding. Hoe ga jij elektra aanleggen in de tuin?

elektra aanleggen in tuin linksboven

Waar moet je op letten als je aan de slag gaat met jouw tuinproject? Ik wil dit grote project opsplitsen in meerdere kleine projectjes zodat het geheel iets overzichtelijker wordt.

In dit blog ligt de focus op het aanleggen van elektra (230 volt netspanning) in de tuin. Maar natuurlijk komt er bij het tuinproject veel meer kijken dan alleen het ingraven van elektra kabels.

Maak een tuinontwerp

Met behulp van een tuinontwerp kun je vrij eenvoudig inschatten waar de tuinverlichting moet gaan komen en waar jij op strategische punten wandcontactdozen (stopcontact in de volksmond)  wilt hebben in de tuin.

Begin dus ruim op tijd met het (laten) maken van een tuinontwerp, zodat jij je goed kunt voorbereiden als het project van start gaat.

Zorg er voor dat jij gereed bent met jouw werkzaamheden voordat het hoveniersbedrijf aan de slag gaat met het inrichten van de tuin (tenzij je liever alles zelf doet).

Het is natuurlijk zonde als de tuin keurig is opgeleverd en je er vervolgens achter komt dat je toch nog ergens een stopcontact had willen hebben… Dit wil je hoe dan ook voorkomen!

Via onderstaande link kun jij misschien meer inspiratie op doen om het tuinontwerp zo compleet mogelijk te maken.

Tip 1: Vaste voeding 230 volt monteren.

Een vaste voeding wil zeggen dat een stopcontact altijd spanning heeft (vergelijkbaar met de stopcontacten in huis). Ik vind het zelf erg makkelijk om een aantal van dit soort stopcontacten in de tuin te hebben. Waarom is dit handig? Apparaten die veelvuldig gebruikt gaan worden in de tuin hebben (vaak) spanning nodig. Het is dan niet handig als het geschakelde stopcontacten zijn (bij tip 2 leg ik uit wat er hiermee bedoeld wordt).

Denk daarbij aan:

 • Het grillplaatje dat jullie gaan gebruiken tijdens de warme zomeravonden.
 • De elektrische barbecue die veel overuren gaat maken in de zomer!
 • Het zwembadwater dat weggepompt moet worden met behulp van een dompelpomp.
 • In de herfst ga je aan de slag met de bladblazer die helaas niet is voorzien van een accu.
 • De jaarlijkse date met de hogedrukreiniger om het terras weer spik en span te maken.
 • En natuurlijk niet te vergeten, de elektrische grasmaaier en/of de grastrimmer die wekelijks zijn rondje gaat maken.

Ontzettend veel voorbeelden om rekening mee te houden en waarschijnlijk vergeet ik er nog een aantal… 😉

Philips Hue systeem

En natuurlijk zag ik er één over het hoofd… Ben je in bezit van het Philips Hue systeem dan is de keuze vrij gemakkelijk… Philips Hue heeft een mooi assortiment buitenverlichting, waaronder een aantal tuinspots die je kunt instellen met miljoenen kleuren! Via de Hue app kun je het kleurenspektakel eenvoudig inregelen en bepaal jij de sfeer in de tuin. De basis onderdelen die je nodig hebt om deze verlichting te kunnen schakelen heb je al in je bezit, dus dat scheelt weer een behoorlijke investering! Via de bovenstaande tekstlink kun je het volledige assortiment buitenverlichting bekijken!

Denk dus goed na waar jij stopcontacten wilt hebben met een vaste voeding!

Graaf de grondkabel in de grond op ongeveer 60 centimeter diepte. Met speciale lasdozen die gevuld kunnen worden met giethars (gietmofpakket), kun je waterdichte aftakkingen maken naar de verschillende stopcontacten.

Lasdoos met dubbele stopcontact.

Tip: Monteer boven de grond de grondkabel af in een lasdoos (zie foto). De lasdoos kun je later bevestigen aan de schutting of aan de muur. Een stopcontact plaatsen, of in de toekomst zelfs verder uitbreiden, is dan een koud kunstje. Boven de grond mag je gebruik maken van de normale 3-aderige kabel in plaats van een grondkabel. Dit scheelt weer een klein beetje in de portemonnee. 😉

Tip 2: Geschakelde voeding 230 volt monteren

Een geschakelde voeding wil zeggen dat de stopcontacten geschakeld worden met een schakelaar of eventueel met behulp van een tijdklok vanuit een schuur, garage of woonhuis. Tuinverlichting is ideaal te combineren met geschakelde stopcontacten. Even het juiste tijdstip instellen en je hebt er geen omkijken meer naar.

Tuinverlichting is in vele varianten te koop, maar welke ga jij gebruiken in het tuinontwerp? Lampen met een 230 volt aansluiting, lampen met een laag voltage of lampen die branden met behulp van solar (zonne-energie)? Iets om over na te denken in het voortraject.

Als jij gebruik gaat maken van verlichting met 230 volt aansluiting, plaats dan in de buurt van deze lampen een lasdoos boven de grond. Zo kun je gemakkelijk stopcontacten monteren voor de desbetreffende lampen of je kunt de lampen rechtstreeks aansluiten in de lasdoos als de tuin bijna gereed is.

Tip: Door gebruik te maken van een grondkabel met meerdere aders (fase, nul, aarde en schakeldraad), kun je de vaste- en geschakelde voedingen aansluiten met één grondkabel. De meeraderige grondkabel is wel iets duurder, maar je bespaart uiteindelijk op een tweede grondkabel. Let wel op welke stopcontacten je wilt schakelen en welke een vaste voeding krijgen. Ik heb een tweetal webshops gevonden met een ruim assortiment aan grondkabels! Via de twee onderstaande afbeeldingen kun je alle kabels bekijken en eventueel vergelijken (de prijzen willen wel eens fluctueren)…

Bron: Allekabels

Tip 3: Vijverpomp mee laten schakelen

Een vijvertje of een waterornament van natuursteen als eyecatcher in de tuin hebben jullie altijd al gewild en nu gaat het dan eindelijk gebeuren! De tuin gaat toch volledig op de schop dus een gaatje meer of minder in de tuin maakt nu ook niet meer uit. 😉 De vijver is vanaf nu toegevoegd aan jullie wensenlijst!

Natuurlijk hoort er in een vijver een vijverpomp en jawel, ook dit pompje heeft (meestal) een voeding van 230 volt nodig.

Hoe wil je dit vijverpompje schakelen? Wederom iets om van tevoren over na te denken… Als de vijverpomp gebruikt wordt voor circulatie van het vijverwater, dan blijft dit waarschijnlijk dag en nacht doorgaan (vaste voeding). Wordt een vijverpomp gebruikt voor een fontein of waterval in de vijver, dan zit je er niet op te wachten om ’s nachts te luisteren naar het gekletter van het water. In dat geval kun je beter gebruik maken van een geschakelde voeding met tijdklok.

Tip 4: Brievenbus gebruiken als schakelkast

Is een brievenbus alleen geschikt voor het opvangen van kranten en folderpakketten? Zeker niet! Ik gebruik een brievenbus als schakelkast voor tuin- en kerstverlichting.

De voedingskabel vanuit het woonhuis gaat dus direct naar deze moderne schakelkast in de tuin en van daaruit worden de diverse stopcontacten in de tuin gevoed.

Schakelkast met dubbele stopcontact.

Deze luxe variant schakelkast heb ik voorzien van een stopcontact met een vaste voeding. Dit stopcontact is vervolgens uitgevoerd met een tijdklok. De kerst- of feestverlichting is op deze manier gemakkelijk aan te sluiten via de bovenzijde van de brievenbus, mits de stekker van de verlichting demontabel is natuurlijk… Al jaren maak ik gebruik van deze bijzondere variant schakelkast!

Sinds kort heb ik de mechanische tijdklok vervangen door een smart wandcontactdoos. Deze smart plug van LSC kan ik schakelen en instellen vanuit mijn luie stoel via de app van LSC Smart. We kunnen stellen dat onze verlichting in de achtertuin erg gevarieerd is qua type lampjes. Een aantal spotjes die werken op 12 volt (twee verschillende systemen), spotjes die schakelen met 230 volt en als klap op de vuurpijl een LSC Smart tuinspot die in principe een vaste voeding van 230 volt nodig heeft. En wat blijkt, het werkt perfect! De tijdklok doet wat hij moet doen en als ik de tuinverlichting handmatig in wil schakelen dan werkt dit vlekkeloos. Ik heb alles vastgelegd op film en ik wil dan ook tzt een YouTube filmpje toevoegen in dit blog. Maar eerst wil ik een duurtest doen om er zeker van te zijn of het goed blijft gaan… Ik houd jullie op de hoogte!

In onze blog “kerstverlichting voor buiten kopen‘” vind je een overzicht aan sfeerverlichting en tips hoe jij heel eenvoudig de elektravoorziening kunt uitbreiden. Misschien interessant om eens door te lezen…

Schakelkast uitgevoerd met tijdklok.

In het artikel “hoe kun je zelf een brievenbus maken” kun je lezen hoe je zelf een brievenbus kunt maken van hout. Mooi toch als jij zelf je luxe schakelkast hebt gemaakt voor in de tuin!

Tip 5: Gebruik tuinstekkerdozen voor tijdelijke uitbreiding

De feestdagen naderen weer en de sierverlichting verdient weer een mooi plekje in de tuin. Helaas… Je had je zo goed voorbereid bij de aanleg van de nieuwe tuin, maar toch blijkt dat er te weinig stopcontacten zijn. Ontzettend balen natuurlijk, zeker nu je de nieuw ingerichte tuin wilt uitlichten met al de sneeuwpopjes, kerstlampjes, spotjes en ga zo maar door!

Niet getreurd, de oplossing is heel eenvoudig… Maak tijdelijk gebruik van de tuinstekkerdoos die is uitgevoerd met een grondpen, zodat je deze gemakkelijk in de grond kunt steken. Sluit de tuinstekkerdoos aan op het stopcontact met geschakelde voeding en de klus is geklaard! Gelukkig heb jij door de goede voorbereiding het stopcontact (met geschakelde voeding) al een mooi plekje gegeven aan de schutting.

Tuinstekkerdoos met vier stopcontacten.

Ook kun je gemakkelijk uitbreiden met een iets luxere variant tuinstopcontact. Namelijk de tuinpalen met meerdere stopcontacten die er net wat degelijker uitzien. Zelfs de steenvariant met meerdere stopcontacten is een mooie oplossing voor het kerstverlichtingsprobleem en mag zeker niet ontbreken in jullie perfect ingerichte tuin.

Tuinpaal met vier stopcontacten.

Ik ben nog een aanbieder tegen gekomen die meerdere luxe (en tijdelijke) tuinpalen in het assortiment hebben! Via deze tekstlink kun je de artikelen bij de desbetreffende webshop bekijken en eventueel de prijzen vergelijken met andere aanbieders. Ik ben namelijk redelijk wat prijsverschillen tegen gekomen…

Aan de slag met elektra aanleggen in de tuin!

Met al deze tips kun jij nu aan de slag gaan met het aanleggen van de elektra in de tuin. Het begin van het tuinproject is nu een feit!

Toch nog één extra tip… Maak zoveel mogelijk foto’s en/of video’s van de grondkabel en van de speciale lasdozen met giethars, voordat de sleuven worden dicht gemaakt! Zo houd je overzicht en kun je gemakkelijk de grondkabel lokaliseren, mocht zich een probleem voordoen…

Heb je eventueel nog tips en trucs die ik wellicht over het hoofd heb gezien, laat het mij dan weten. Samen gaan we dit tuinproject tot een mooi einde brengen!

6 reacties

 • Bedankt voor het delen van de tips bij het aanleggen van elektra in de tuin. Wij zouden ook graag meer verlichting willen plaatsen, zodat we in de avonden ook een gezellige sfeer kunnen creëren. Ik ga in ieder geval beginnen met het maken van een tuinontwerp.

  • Bedankt voor je reactie! Fijn dat we je een klein beetje op weg hebben geholpen! Ons volgende blog “kerstverlichting voor in de tuin” gaat komende maandag online… Misschien is dit ook een leuk onderwerp om mee te nemen in het tuinontwerp. Heel veel succes Vincent!

 • Sluit de gehele buitenverlichting aan op een aparte (nieuwe) groep uitgevoerd met een alemat.
  Dit voorkomt stroomuitval in de rest van de huisinstallatie.
  Er is niets zo ergelijk dan van vakantie thuiskomen er is een aardfout in de tuin opgetreden waardoor de aardlekautomaat heeft afgeschakeld en de vriezer cq koelkast zijn ontdooid.

  • Dat is zeker waar! Een aparte groep is natuurlijk altijd beter maar is niet altijd mogelijk… Onze kruipruimte is zo krap dat een nieuwe kabel trekken van voor naar achter vrijwel onmogelijk is… Ik heb wel goed gecontroleerd wat er verder allemaal op de tuingroep is aangesloten, en dat zijn gelukkig minder belangrijke zaken dan een vriezer of koelkast. Maar wel ontzettend bedankt voor de tip! 😉

 • Bedankt voor je tips!
  Ik heb nog een vraag, misschien dat je daar tips voor hebt…. ik heb een 5 aderige kabel in de tuin liggen, want ik wil graag 10 paaltjes plaatsen met 2 wcd’s, de bovenste met vaste stroom, de onderste met geschakelde stroom. Maar ik zie alleen maar paaltjes op internet met 1 kabelaansluiting en waarbij de beide wcd’s dus verbonden zijn. Ken jij paaltjes die geschikt zijn voor mijn doel?
  Ik hoor graag

  • Goedemorgen Hans,
   Ik ben op zoek gegaan maar ik loop tegen dezelfde probleempjes aan… Ik geef nog niet op want ik ben zelf ook erg nieuwsgierig geworden ;-)!
   De enige oplossing die ik nu kan verzinnen is de paaltjes zelf maken. De 5-aderige kabel afmonteren in een lasdoos boven de grond, aan een zelfgemaakte (houten) paal. Daarboven 2 enkele wcd’s plaatsen en die ieder apart aansluiten. Misschien niet de mooiste oplossing maar in ieder geval functioneel… Ik ga zeker nog verder zoeken en als ik iets vind dan laat ik het hier weten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.