Boren in gasbeton

Bouwen met gasbeton blokken.

Jouw mooie schilderij of muurdecoratie staat al weken op de nominatie om een plekje te krijgen aan de wand. Maar ja, waar moet je beginnen? Je blijft maar uitstellen, nog nooit een gat geboord in een muur. Toch maar weer vragen aan een kennis of familie? Is boren in gasbeton nu echt zo lastig?

Uiteindelijk staat het schilderij nog netjes op dezelfde plek, naast de andere op te hangen muurdecoraties.. Dit gaat vanaf nu veranderen, want ik ga jou helpen dit project stap voor stap aan te pakken!

 In dit artikel richt ik mij alleen op het boren in gasbeton muren. Als je toch een stapje verder willen gaan, dan denk ik dat ons blog “zelf gaten boren in beton” handig voor jou kan zijn!

Wat is gasbeton?

Andere veel voorkomende benamingen voor gasbeton blokken zijn: cellenbeton blokken, Ytong blokken (Ytong is eigenlijk een merknaam) en gipsblokken.

Gasbeton of cellenbeton is uitermate geschikt voor dragende muren. Gipsblokken worden vooral gebruikt voor niet-dragende muren of voorzetwanden. De eigenschap en samenstelling per type blok zal onderling verschillen, maar in grote lijnen zal je dit niet merken als je aan de gang gaat met je boormachine.

Gasbeton wordt veel gebruikt als afscheiding in woningen, omdat het een relatief goedkoop bouwmateriaal is. De blokken zijn vrij licht, heeft een zachte structuur, en zijn gemakkelijk te bewerken. Grote kans dat je te maken hebt met gasbeton in jouw woning.

Welk gereedschap en welke materialen heb je nodig?

Nu dan het moment om alle spullen bij elkaar te gaan zoeken.

Aandachtspunten voordat je begint met boren.

Boren in gasbeton hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Toch is er een aantal aandachtspunten die je in acht moet nemen.

Als je voor het eerst een gat gaat boren in een muur kan dat toch wel een beetje spannend zijn, zeker als deze is afgewerkt met stuc of spachtelputz. Neem er gewoon de tijd voor en laat je door niemand opjagen. Uiteindelijk denk je: het viel eigenlijk wel mee.. Hopelijk mag ik binnenkort nog veel meer decoraties ophangen.. 😉

Hoe ga je met de boormachine te werk?

Heb jij een (accu) boormachine met klopboorfunctie, schakel deze functie dan uit voordat je begint met boren. De boor glijdt zonder veel moeite de muur in, omdat de structuur van gasbeton erg zacht is. Spachtelputz of stuc zou kunnen afbrokkelen wanneer de klopboorfunctie per ongeluk ingeschakeld is.

Klopboorfunctie uitgeschakeld.

Om te boren dient de boormachine rechtsom te draaien! Logisch zullen veel mensen denken, maar houd dit toch in de gaten. Het functieknopje (of hendeltje) voor links-of rechtsom wordt vaak  per ongeluk omgeschakeld..

Plaats de steenboor op de markering waar je het gat wilt hebben. Boor vervolgens met een laag toerental voorzichtig door het pleisterwerk (zorg ervoor dat de boor niet wegglijdt van de markering). Extra tip: sla met een spijker (bijvoorbeeld) voorzichtig een klein puntje in de markering, de kans op wegglijden van de boor is dan minimaal.

Houd tijdens het boren de boormachine stevig vast maar oefen niet te veel druk uit (laat de boor zijn werk doen). Het pleisterwerk kan beschadigen en gaten kunnen groter worden wanneer de boormachine alle kanten op gaat!

Boor niet dwars door de muur heen! Gasbeton blokken kunnen 5 cm dik zijn (of dikker), tel daar het  pleisterwerk bij op (aan 2 kanten).. De dikte is dus minimaal en voor je het weet boor je naar de andere zijde.. Tip: de lengte van de plug markeer je met tape aan de boor (zie foto). Hiermee voorkom je dat er te diep wordt geboord.

Steenboor markeren met tape.

Welk type boor gebruik je?

Voor gasbeton kun je gewoon een steen-of betonboor gebruiken.

Sommige doe-het-zelvers gebruiken metaalboren voor het boren van gaten in gasbeton. Dit werkt op zich wel, maar ik ben er toch geen voorstander van. De snijkanten van metaalboren zullen op den duur bot worden. De metaalboor is dan niet meer geschikt om in metaal te boren (tenzij je handig bent in het slijpen van deze boren ;-).

Welk type plug ga je gebruiken?

Het hangt er een beetje van af wat je gaat ophangen aan de muur. Is dit een lichtgewicht decoratief bordje (zoals ik in de video laat zien), dan volstaat een eenvoudig nylon plugje.

Er zijn verschillende maten pluggen verkrijgbaar. De meest gangbare maten voor de normale nylon plug: 5, 6, 7 en 8mm (en groter).

Komt er wel veel gewicht bij kijken, houd dan goed in de gaten welke plug je gaat gebruiken! Er zijn ontzettend veel pluggen verkrijgbaar voor gasbeton. De zogenaamde alligator plug is er één van. Deze plug wordt tijdens het schroeven volledig naar buiten gedrukt in het gasbeton, waardoor een ijzersterke verbinding ontstaat. Wil jij iets zwaars monteren aan een gasbeton muur? Vraag advies welke plug jij het beste kunt gebruiken!

Tip: voordat je begint met boren, bepaal dan eerst welke schroef of haak je gaat gebruiken voor je project. Schat nu in welke plug geschikt is voor de desbetreffende schroef of haak. Schuift de schroef te ver in een plug (bijvoorbeeld 8 mm), pak dan een kleinere maat plug. Te groot geboorde gaten in de muur zou gewoon zonde zijn. De schroeven krijgen dan weinig tot geen grip in de plug met het risico dat jouw kunstwerk binnenkort op de grond ligt.. Past de schroef of haak sowieso niet in de plug, neem dan een maat groter (te kleine pluggen kunnen stuk gedraaid worden).

De leidingzoeker (detector) gebruiken!

Hoe weet je zeker of er geen elektraleiding, waterleiding, of wat dan ook in de muur aanwezig is waar jij wilt gaan boren? Precies, dat weet je nooit 100% zeker! Voorkom kortsluiting of wateroverlast (met alle bijkomende reparaties) en schaf een leidingzoeker aan.. Deze meter detecteert elektra, maar ook staal wat verborgen ligt in de muur. Voor een paar tientjes kun je jezelf een hoop ellende besparen!

Leidingzoeker (detector)

Ga sowieso niet boven schakelaars of wandcontactdozen boren! Elektraleidingen liggen hier zeker verborgen in de muur. Ook in de kamer ernaast kunnen schakelaars of wandcontactdozen verwerkt zijn in dezelfde muur. Neem dus echt de tijd voordat de boor de muur ingaat..

Via onderstaande link vind je een compleet overzicht leidingzoekers!

En nu aan de slag!

Nu kunnen we dan echt van start gaan! Bepaal nu waar jouw kunstwerk gaat komen aan de muur.

  1. Kijk globaal waar de muurdecoratie komt te hangen.
  2. Scan dit gebied met behulp van de leidingzoeker.
  3. Geen alarmbellen van de leidingzoeker? Markeer dan nu de boorgaten van de muurdecoratie.
  4. Scan nu nogmaals de markering met de leidingzoeker (better safe than sorry).
  5. Boor nu voorzichtig de gaten in de muur (zonder klopboorfunctie). Let op de diepte van de gaten..
  6. Zuig de gaten schoon met de stofzuiger.
  7. Druk de muurpluggen in de gaten totdat deze vlak liggen met de muur.
  8. Schroef de muurdecoratie vast in de muur of monteer het haakje (voor het ophangen van een schilderij of fotolijstje).

Video: boren in gasbeton

Hierin ging ik aan de slag met ons decoratieve bordje van “Nostalgic Art”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.