Zelf gaten boren in beton?

Met een goede voorbereiding kan iedereen aan de slag.

Gemiddelde leestijd: 18 minuten

In dit artikel leg ik uit hoe jij zelf gaten kunt boren in beton. Is jouw boormachine wel of niet geschikt om te boren in beton? Welke type betonboren zijn er in de handel verkrijgbaar? Al deze punten ga ik stap voor stap doornemen, zodat het een beetje duidelijk wordt. In mijn artikel boren in gasbeton heb ik het één en ander uitgelegd over hoe je moet boren in gasbeton en waar je op moet letten. Misschien handig om dit artikel even door te lezen wanneer je nog niet zoveel ervaring hebt met het boren in muren in het algemeen.

zelf gaten boren in beton

Inhoudsopgave

Verschil tussen normale steenboor en SDS betonboor

Normale steenboor

De normale steenboor (snelspanboor) is uitgevoerd met een cilindrische schacht (het gedeelte dat wordt ingespannen in de boorkop). Dit type boor past alleen in een boormachine die voorzien is van een normale boorkop of snelspanboorkop. Denk daarbij aan een (accu)boormachine of (accu)klopboormachine.

Snelspanboorkop
Normale boorkop met boorkopsleutel

Bij een normale boorkop wordt de schacht van de steenboor vastgezet met een boorkopsleutel, bij de boormachine die voorzien is van een snelspanboorkop wordt de steenboor met de hand vastgedraaid.

Er kleven wel wat nadelen aan deze inspanmethodes wanneer je gaat boren in beton. De borging van de steenboor is te zwak, en zal dan ook kunnen lostrillen tijdens het boren. Of nog erger, de boor komt muurvast te zitten of kan zelfs afbreken in de boorkop met als gevolg dat deze met geen mogelijkheid los te krijgen is. De cilindrische steenboor is in mijn ogen niet geschikt om mee te boren in beton.

Met behulp van een klopboormachine is dit type steenboor prima geschikt om baksteen- of kalkzandsteenmuren te lijf te gaan.

SDS betonboor

Bij een SDS betonboor is de schacht van de betonboor voorzien van een kliksysteem. Dit kliksysteem zorgt ervoor dat de betonboor vergrendeld blijft in de boorkop. De nare eigenschap van lostrillende steenboren is verleden tijd! Wel zijn er verschillende typen SDS kliksystemen in de handel verkrijgbaar.

KlussenKlussen

Welke SDS kliksystemen zijn er?

SDS Plus kliksysteem

De SDS Plus betonboor heeft aan de zijkant van de schacht twee sleuven (deze lijken op spiebanen). Een derde gleuf in de schacht zorgt ervoor dat de betonboor maar op één manier in de boorkop van de boorhamer past. Voor de gebruiker is dit kliksysteem uitermate gebruiksvriendelijk.

De SDS Plus betonboor klik je dus vast in de boorkop, de beide sleuven in de schacht zorgen ervoor dat de boor vergrendeld blijft in de boorkop tijdens het boren. De diameter van de schacht van de SDS Plus betonboor is 10 mm.

Betonboor met SDS Plus kliksysteem

SDS Top kliksysteem

De diameter van de schacht van de SDS Top betonboor is 14mm. Verder kan ik over dit SDS kliksysteem weinig informatie vinden (behalve op de website van Hilti). Ik denk dus niet dat dit een vrij gangbare variant is.

SDS Max kliksysteem

SDS Max wordt voornamelijk gebruikt voor het echte hak- en breekwerk. De diameter (18mm) van de schacht van de betonboor is veel groter dan die van de SDS Plus. Voornamelijk de professionals die dagelijks met dit soort werk te maken hebben zullen gebruik maken van dit systeem. De meeste doe-het-zelvers onder ons zullen dan ook weinig tot geen gebruik maken van SDS Max.

SDS Quick kliksysteem

SDS Quick is een kliksysteem specifiek geschikt voor de Bosch boorhamer van het type Uneo en Uneo Maxx. Het kliksysteem werkt erg eenvoudig en het verwisselen van de boren gaat dan ook uitermate snel. De Bosch Uneo en Bosch Uneo Maxx zijn dan ook zeer geschikt voor boren in beton!

Welke boormachines zijn geschikt voor boren in beton?

Zelf gaten boren in beton kan door veel klussers of doe-het-zelvers worden ervaren als het minder leuke klusje… Met tegenzin gaan zij van start om de betonvloer- of muur te lijf te gaan, terwijl ze bij voorbaat al weten dat het boorproject in een fiasco gaat eindigen.. Verbrande betonboren, de boormachine die overbelast raakt waardoor de levensduur van het gereedschap dramatisch achteruit gaat. De gebruiker van het gereedschap raakt gefrustreerd omdat de boormachine maar niet zijn werk wil doen. Waarom verdwijnt die boor toch niet in de muur!? Heel eenvoudig, niet iedere boormachine is geschikt voor boren in beton! Zonde van jouw tijd en energie als je je er niet genoeg in verdiept… Zorg ervoor dat je in het bezit bent van het juiste gereedschap en dan zal blijken dat dit boorklusje helemaal niet zo erg is als je had verwacht!

De boorhamer is uitermate geschikt voor het boren in beton vanwege de extra slagkracht. De boorhamer is voorzien van een SDS kliksysteem waardoor deze een stuk veiliger is in het gebruik. De betonboor kan niet uit de boorkop schieten of lostrillen tijdens het boren, mits de boorhamer op de juiste manier gebruikt wordt.

Oefen tijdens het boren dan ook niet teveel druk uit op de boorhamer maar laat de betonboor zijn werk doen. Zorg er wel voor dat je de boorhamer stevig vast houdt!

In het overzicht hieronder kun je terug vinden of jouw boormachine geschikt is voor het boren in beton. Is deze niet geschikt? Voorkom frustratie en ga het niet eens proberen, maar koop of huur het juiste gereedschap bij de plaatselijke bouwmarkt. Je kunt natuurlijk ook rondvragen binnen je familie- en of vriendenkring of je het gereedschap kunt lenen.

De accuschroefmachine

De accuschroefmachine (de naam zegt het al), is alleen geschikt voor het vast- of losdraaien van schroeven. Deze machine is dus niet geschikt voor boren in beton!

De (accu)boormachine

De (accu)boormachine, wordt gebruikt voor de lichte boorklusjes in de zachte materiaalsoorten en kan ook gebruik worden als schroefmachine. Deze machine is niet geschikt voor boren in beton!

De (accu)klopboormachine

De (accu)klopboormachine, is geschikt voor de lichte boorklusjes in de zachte materiaalsoorten, of voor het boren in de zachte steensoorten (baksteen of kalkzandsteen). Deze machine is niet geschikt voor boren in beton! Let wel op dat de klopboorfunctie van de klopboormachine alleen wordt gebruikt wanneer je gaat boren in de lichte steensoorten…

Klopboormachine

De (accu)boorhamer

De (accu)boorhamer, is geschikt voor de zware boorklusjes in beton (en steen) doordat de machine is voorzien van extra slagkracht. De slagkracht wordt uitgedrukt in Joule, hoe hoger deze waarde hoe krachtiger de boorhamer is. Deze machine is wel geschikt voor boren in beton!

Ga ik toch nog even de accuboorhamer type Bosch UNEO onder de loep nemen, mede omdat ik zelf een groot fan ben van deze boorhamer. Deze machine is een combi van alle categorieën boormachines samen.

Door het kleine, handzame formaat (één van de kleinste typen boorhamer die er bestaat) en zijn lichte gewicht is deze boorhamer ideaal geschikt voor de doe-het-zelver die af en toe een gaatje moet boren in beton. Gaten tot ongeveer 10 mm is geen probleem voor deze kleine reus! Doordat de hamerfunctie uitgeschakeld kan worden, is deze machine ook geschikt voor het boren in de zachte materiaalsoorten. Het vast- of losdraaien van schroeven is ook geen enkel probleem voor de UNEO.  Ik maak al jaren gebruik van deze machine, maar bij iedere klus ben ik weer verbaasd hoe eenvoudig de boorhamer in het gebruik is… Een echte aanrader dus!

Welke boren zijn er voor de boorhamer?

De SDS betonboren zijn verkrijgbaar in de variant met twee of vier snijkanten.

De betonboor met de twee snijkanten is het meest gangbare en wordt dan ook veelvuldig gebruikt. Ga je boren in gewapend beton en kom je tijdens het proces staal tegen, dan zou de boormachine vast kunnen slaan. De betonboor met 2 snijkanten is in principe niet geschikt om te boren in staal en kan ook gevaar opleveren als je het toch blijft proberen. Door het happen van de boor zal de slijtage van het gereedschap (voor zowel de betonboor als de machine) aanzienlijk toenemen.

De betonboor met vier snijkanten is later op de markt gekomen en heeft als extra voordeel dat het vuil tijdens het boren makkelijker wordt afgevoerd naar buiten. Of de betonboor met 4 snijkanten geschikt is om door staal te boren durf ik niet met zekerheid te zeggen…

De leidingzoeker (detector) gebruiken

In mijn artikel over “boren in gasbeton” kun je meer lezen over het gebruik van de leidingzoeker. De leidingzoeker is niet alleen handig om elektraleidingen op te sporen, maar ook uitermate geschikt als hulpmiddel om staal te detecteren in gewapend beton. Wanneer je staal tegenkomt tijdens het boren in de muur of vloer kan dit funest zijn voor jouw dure betonboor. Dit wil je hoe dan ook voorkomen!

Let goed op de specificaties van de leidingzoeker voordat je deze gaat aanschaffen. De goedkopere varianten leidingzoekers zijn vaak niet geschikt om kunststof (water)leidingen te detecteren. De professionele betonboorders die hier dagelijks mee te maken hebben zullen dit probleem ongetwijfeld willen voorkomen en zij zullen dan ook gebruik maken van een professionele leidingzoeker.

Wil jij dus een gat boren door een betonnen vloer, wees er dan van overtuigd dat er geen (kunststof) leidingen in het beton zijn verstopt! Schade aan dergelijke systemen kunnen behoorlijk in de papieren lopen, maar ook op al het extra hak- en breekwerk zit je echt niet te wachten…

Heb jij geen professionele leidingzoeker en weet je zeker dat er vloerverwarming is weggewerkt in de betonnen vloer? Neem dan geen risico en besteed dit projectje uit! Voor de professional is dit klusje een koud kunstje…

Tip! Ben jij van plan om vloerverwarming aan te gaan leggen in de nabije toekomst, dan raad ik je aan om zoveel mogelijk foto’s te maken van het hele montageproces. Zo kun jij gebruik maken van je eigen bouwtekeningen wanneer jij een gat moet boren in een betonnen vloer. Al het beeldmateriaal wat jij door de jaren verzameld hebt komt dan goed van pas en bespaart je de kosten van een professionele betonboorder! De toekomstige bewoners zullen het ook erg op prijs stellen als zij gebruik kunnen maken van je digitale archief…

Relevante artikelen:

Over de auteur:

Ik ben Erwin Koning, 51 jaar en trotse vader van dochter Lisa (9). Samen met mijn vrouw en dochter woon ik in de prachtige bollenstreek. Ik ben altijd op zoek naar manieren om dingen leuker en makkelijker te maken en ik deel mijn ervaringen graag met anderen. Via mijn blog hoop ik jou een helpende hand te bieden om alledaagse en niet-alledaagse klusjes op een andere, creatieve en vooral leuke manier te bekijken en uit te voeren. Ik heb nog heel veel mooie projectjes op de planning staan, maar eigenlijk teveel om in mijn eentje aan te pakken. Ik ben dan ook ontzettend dankbaar voor de hulp van mijn zus Margret en mijn vrouw Nicole, met wie ik samen zoveel mogelijk onderwerpen aan bod laat komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close