Hoe kun je thuis een geweldige pakjesavond vieren?

10 tips voor een onvergetelijke pakjesavond!

Gemiddelde leestijd: 21 minuten

Sinterklaas 2020 gaat een zeer bijzondere feestdag worden.. Eentje die nog lang in ons geheugen gegrift zal zijn.. Zo hebben we natuurlijk de vele discussies waar veel mensen zich mee bezig houden, over het wel en wee van Sinterklaas en zijn pieten. Hoe kunnen we pakjesavond vieren?

Sinterklaas 2020

Het volgende wat om de hoek komt kijken is Covid-19, en dit vervelende virus bezorgt ons behoorlijk wat kopzorgen. Gaat Covid-19 nu “roet” in het eten gooien, gaat Covid-19 ervoor zorgen dat ons traditionele Sinterklaasfeest in het water gaat vallen? Absoluut niet! Natuurlijk moeten we rekening houden met de beperkingen en maatregelen die ons worden opgelegd, maar Sinterklaas 2020 gaat sowieso niet aan ons huisje voorbij!

Vergeet even alle discussies en focus je vanaf nu op het traditionele sinterklaasfeest, met hier en daar wat beperkingen. Sinterklaas 2020 moet sowieso een gezellig feest worden voor alle kinderen! Vanaf nu is dit jouw Sinterklaas project.

In dit artikel lees je allerlei tips om jouw Sinterklaasfeest succesvol te maken. Ik heb meerdere linkjes  in dit artikel geplaatst zodat het geheel overzichtelijk is, en om het jou iets makkelijker te maken. Dit scheelt dan weer heel wat zoekwerk. 😉

Inhoudsopgave

Tip 1: Sinterklaascadeaus inslaan

Begin op tijd met het inslaan van Sinterklaascadeaus. Wacht je te lang, dan neem je het risico dat je misgrijpt of zelfs te veel geld gaat betalen voor de cadeaus. Online bestellen is ontzettend populair en er wordt dan ook ontzettend veel gebruik van gemaakt. Maar wat als de postorderbedrijven het werk niet meer kunnen bolwerken zo vlak voor vijf december? Ieder jaar krijgen zij het drukker en drukker, houd daar dus rekening mee.. Wacht niet tot het allerlaatste moment! Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een bezoekje te brengen aan de plaatselijke (speelgoed)winkel..

Kijk eens rond op Marktplaats wat mensen allemaal te koop aanbieden aan speelgoed. Regelmatig is er bijna niet mee gespeeld en ziet het speelgoed er nog zo goed als nieuw uit. Ga ook nu op tijd rondneuzen zodat er nog weinig kapers op de kust zijn en de prijzen van het gebruikte speelgoed nog acceptabel zijn. De prijzen zullen verder stijgen naarmate de vraag groter wordt en het aanbod daalt! Jouw keuze om tweedehands speelgoed aan te schaffen heeft nog een voordeel: je draagt een steentje bij aan de verduurzaming en zo krijgt het speelgoed toch nog een tweede leven! Er wordt al veel te veel weggegooid in onze maatschappij..

Heb je er wel eens over nagedacht om zelf een Sinterklaas cadeau te maken als echte doe-het-zelver? Lees eens mijn artikel over zelf speelgoed maken van hout, waarin ik tips geef hoe dit in zijn werk gaat.

Cadeautjes geven en krijgen is natuurlijk hartstikke leuk, maar het zorgt er ook voor dat onze huizen weer een stuk voller worden. Kijk met je kinderen eens rond tussen hun speelgoed en zoek samen uit of er spullen zijn die weg kunnen. Wil je het gebruikte speelgoed van jouw kinderen verkopen, stel dit dan niet te lang uit. Een paar dagen voor de grote feestdag (vijf december) ontstaat de massasprint van menig ouder die te laat is begonnen met het inkopen van de presentjes. Grote kans dat deze mensen op jouw verkoopsite belanden en graag jouw gebruikte speelgoed willen overnemen.

Je kunt er ook voor kiezen om jouw gebruikte speelgoed weg te geven aan een goed doel. Gezinnen die het niet zo breed hebben zullen dolgelukkig zijn! Fijn idee toch, dat ook nu het speelgoed een nieuw thuis krijgt, en dat deze families ook een hele fijne Sinterklaasavond tegemoet gaan..

Tip 2: Sinterklaaslootjes trekken.

Als de kinderen iets ouder zijn kun je er voor kiezen om lootjes te gaan trekken. Onze dochter van acht jaar gaat dit voor het eerst meemaken en ze kijkt er dan ook echt naar uit. Regelmatig krijgen wij de vraag wanneer we de lootjes gaan trekken, zodat ze aan de gang kan gaan met haar surprise en/of Sinterklaasgedicht voor papa of mama. Zij begrijpt al op jonge leeftijd dat je beter niet tot het laatste moment kunt wachten..

Ga je pakjesavond vieren met meerdere gezinnen, houd er dan rekening mee dat je tegen een uitdaging aan gaat lopen deze vijf december. Door de huidige Covid-19 maatregelen bestaat de kans dat je niet met meerdere gezinnen samen mag komen.. Dit is natuurlijk ontzettend sneu voor de kinderen maar we gaan niet bij de pakken neerzitten en zoeken juist naar een oplossing. Het antwoord op dit probleempje kun je lezen bij tip 10!

De website www.lootjestrekken.nl is een erg handige tool die je kunt gebruiken bij het trekken van de lootjes. Alle deelnemers kunnen hun eigen verlanglijstjes invullen en deze ook aanvullen. Wel even de persoon aanwijzen die de verantwoordelijke taak op zicht neemt om een groep aan te maken in de tool, hij/zij is vanaf dat moment de beheerder van het lootjes spektakel.

Tip 3: Sinterklaassurprise maken.

Na het trekken van de lootjes kun je aan de slag met jouw surprise! Gelukkig zijn jullie ruim op tijd begonnen met de voorbereidingen zodat jij alle tijd hebt om jouw ideeën te gaan uitwerken. Heb je kleine kinderen die ook graag een surprise willen maken, schakel dan een familielid in om de kinderen te ondersteunen waar nodig.

Nicole met Formule1 surprise!

Heb je totaal geen inspiratie voor het maken van een surprise? Ik probeer je op weg te helpen met een aantal tipjes. Heeft de persoon in kwestie bepaalde hobby’s, of is het een sportliefhebber? Wat zijn de favoriete (junkfood) gerechten? Welk beroep wordt uitgeoefend? Naar wat voor soort films of series kijkt hij of zij graag? Gaat je surpriseslachtoffer graag op vakantie en waarheen gaat hij of zij dan het liefst? Hopelijk geven deze tips net het steuntje dat jij nodig hebt!

Laat jouw creativiteit je nog steeds in de steek (wat ik mij bijna niet kan voorstellen) en begint de tijd nu echt te dringen? Toch iets te laat van start gegaan met de voorbereidingen? Neem dan gauw een kijkje op één van de onderstaande websites met tal van ideetjes voor jouw originele surprise!

Tip 4: Sinterklaasgedicht maken

Een Sinterklaasgedicht maken is voor de één hartstikke fijn, maar een ander is liever zo snel mogelijk klaar met die ongein. Die laatsten zitten vaak avonden te zwoegen om mooie zinnen en rijmwoorden samen te voegen. Zoveel frustratie om het schrijven van een gedicht is echt niet nodig en vele uren bloed, zweet en tranen zijn dan ook overbodig. Want gezellig samen zijn is waar het om gaat, niet om wat er nou precies op dat papiertje staat.

Heb je totaal geen inspiratie om een gedicht te maken, maar behoort dat rijmpje toch echt tot je taken? Misschien helpen onderstaande links je dan op weg. Er staan zelfs kant-en-klare gedichten tussen, handig zeg!

Erwin met gedicht

Tip 5: Sinterklaasspelletjes

Een Sinterklaasfeest is niet compleet als er geen ouderwetse spelletje worden gespeeld. Leg de smartphones, tablets etc voor één avondje in de la en haal de bordspellen maar tevoorschijn! Je zult zien dat ook de kinderen het heerlijk vinden om op deze manier met zijn allen pakjesavond te vieren.

Online zijn er ontzettend veel Sinterklaas spellen te vinden die je zelf kunt uitprinten. Sinterklaasganzenbord inclusief opdrachtkaartjes en uitleg, memory (met pepernoten), en sinterklaas kwartetspellen passeren de revue. Lamineer de printjes waardoor het geheel een verzorgde (duurzame) uitstraling krijgt.

Hebben jullie een keer geen zin in surprises en rijmpjes, speel dan samen met jouw familie of vrienden “het grote Sinterklaas dobbelspel”! Dit spel is een echte aanrader als je Sinterklaasavond een keer op een andere manier wilt beleven. Dit hilarische spel met duidelijke uitleg en spelregels kun je via onderstaande link terug vinden. Heel veel plezier!

Tip 6: Sinterklaasfilm

Om nog beter in de Sinterklaasstemming te komen zouden de Sinterklaasfilms zeker op het verlanglijstje moeten staan! Maar hoe gaan jullie dit aanpakken komende december periode? Door alle Coronamaatregelen is de kans bijzonder klein dat jullie een bezoekje kunnen brengen aan de plaatselijke bioscoop. Enorm sneu natuurlijk, maar ook daar gaan we een oplossing voor vinden.

Gelukkig zijn er op televisie ontzettend veel Sinterklaasprogramma’s te zien, waaronder het welbekende Sinterklaasjournaal. Iedere avond de gespannen kindergezichtjes voor de tv om maar niets te missen van alle avonturen die Sint en zijn pieten beleven..

Super leuk natuurlijk, maar een leuke dvd Sinterklaasfilm hoort ook zeker in jullie verzameling thuis! Misschien heb jij ondertussen je eigen thuisbioscoop gecreëerd in jouw mancave.. In dat geval zal het hele gezin dolgelukkig zijn, als ze de Sint en de pieten toch kunnen aanschouwen op het “grote” doek! Jouw mancave is helaas niet voor jou alleen gedurende de Sinterklaasperiode… 😉

Tip 7: Sinterklaasliedjes

Nog een paar dagen te gaan voordat het grote vijf december spektakel gaat beginnen. De Sinterklaas cd’s mogen de kinderen nu eindelijk van zolder halen (veel eerder moet je eigenlijk niet willen hahaha)… Je hebt het lang genoeg kunnen uitstellen, maar uiteindelijk ontkom je er niet aan.. Het complete repertoire aan Sinterklaasliedjes passeert de revue en ook jouw zangtalent wordt flink op de proef gesteld.. Na flink wat oefenen zullen jullie als echte nachtegaaltjes de rest van de familie verblijden met jullie zang- (en eventueel dans) vaardigheden tijdens pakjesavond! 😉

Sinterklaas cd’s

Volgend jaar moet ik dit anders gaan aanpakken, hoor ik je nu denken.. Het zingen laat je tegen die tijd over aan de kiddo’s, en jij gaat ze muzikaal ondersteunen met jouw gitaartalent! Maar ik speel helemaal geen gitaar, denk je bij jezelf.. Geen probleem toch? Koen (de gitaarspecialist bij uitstek), gaat jou helpen! In 22 lessen gaat Koen ervoor zorgen dat jij een behoorlijk riedeltje kunt spelen op gitaar. Vervolgens plak je er een kleine cursus achteraan (Sinterklaasliedjes op gitaar spelen), zodat Sinterklaas 2021 een echt muzikaal feest gaat worden!

Tip 8: Sinterklaaskleurplaat

Om echt in de Sinterklaasstemming te komen hoef je niet ver te zoeken. Ruim voordat de Sint aankomt in het land kun je de kinderen al blij maken met een mooie kleurplaat van Sinterklaas. Er is een enorm aanbod aan sint-gerelateerde kleurplaten, dus er zit altijd wel wat leuks voor de kids bij.

Als de kleurplaat mooi ingekleurd is kan hij in huis opgehangen worden als decoratie. Maar het is natuurlijk ook leuk om hem aan Sinterklaas of aan een piet te geven tijdens de intocht. Of doe hem aan de Sint cadeau in je schoen… Kortom, je kunt niet genoeg kleurplaten maken!

Tip 9: Sinterklaasrecepten

Een pakjesavond zonder snoepgoed en andere lekkernijen is natuurlijk geen complete feestavond. De supermarkten liggen maanden van tevoren al vol met diverse soorten snoepgoed, speculaaskoeken en pepernoten. Zelfs de kruidnoten zijn in steeds meer varianten te krijgen, en smaken dan ook erg goed moet ik eerlijk zeggen hahaha…

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf een lekkernij te maken, samen met de kinderen. Ik heb gevraagd aan onze dochter of ze dit leuk zou vinden.. Domme vraag natuurlijk, want tien minuten later kreeg ik een lijstje met ideeën voor het lopend buffet hahaha..

Internet staat vol met recepten voor heerlijke Sinterklaas lekkernijen. Ik deel wat leuke linkjes met je, zodat je niet al te ver hoeft te zoeken. Vind je het toch fijner als het wat meer gestructureerd is en je een groot deel van de ingrediënten in een keer bij elkaar hebt? Kijk dan in de supermarkt op de bakafdeling naar de kant en klare bakmixen voor een heerlijk avondje.

Tip 10: Heerlijk pakjesavond is gekomen!

Het heerlijk avondje is gekomen, of toch nog niet helemaal? Vier je deze avond met je gezinnetje dan hoef je je natuurlijk geen zorgen te maken. Covid-19 gaat dan even aan jouw huisje voorbij!

Sinterklaasavond 1980

Het wordt een ander verhaal als je pakjesavond gaat vieren met meerdere gezinnen. Met de huidige maatregelen gaat dit echt wel een probleempje opleveren.. Hoe kun je op afstand toch nog samen zijn? Ik had al gezegd dat we niet bij de pakken neer gaan zitten en dat we op zoek gaan naar een oplossing!

Jullie wilden graag lootjestrekken maar twijfelden of dit mogelijk zou zijn. Natuurlijk kan dit gewoon, alleen een tikkeltje aangepast. De cadeautjes (en/of) surprise (en/of) gedicht verpak je in één doos en dit verzend je naar de persoon die jij getrokken hebt. Heb je een grote/zware surprise gemaakt, houd dan wel rekening met de verzendkosten.. Nogmaals, wacht niet te lang met verzenden aangezien de postorderbedrijven een drukke periode tegemoet gaan.. Woont de persoon in de buurt? Zet het pakket stiekem voor de deur en ren dan gauw hard weg! De verzendkosten hou jij lekker in je knip hahaha… 😉

De persoon in kwestie mag de doos alleen in ontvangst nemen en natuurlijk niet gelijk openmaken! Schrijf duidelijk op de doos voor wie deze bestemd is en dat de doos gesloten moet blijven tot vijf december.

In tip vijf had ik geschreven dat de smartphones, tablets voor één avond de lade ingaan.. Vergeet die tip even en haal alle apparatuur maar weer tevoorschijn! Ook de laptop, desktops (met webcam) gaan we in de strijd gooien! Apparaten volledig opgeladen, wifi optimaal, jij bent er (bijna) klaar voor! Want het is natuurlijk nog veel leuker als jij kunt zien hoe de door jou gemaakte surprise door de ontvanger opengemaakt wordt. Hoe leuk is het als de hele familie of vriendengroep via een online verbinding de ontvangen gedichten aan elkaar kan voordragen?

Mobiliseer de familie of vrienden ruim van te voren en zorg dat iedereen eenzelfde programma geïnstalleerd heeft waarmee jullie elkaar kunnen spreken en vooral zien! Denk hierbij aan Skype, Microsoft Teams, Zoom of eventueel zelfs Whatsapp. Velen van jullie zullen, gezien het thuiswerken, al de nodige ervaring hebben met een of meer van deze programma’s… En zo vieren we Sinterklaasavond toch nog met elkaar!

Sinterklaasavond 1980

Relevante artikelen:

Over de auteur:

Ik ben Erwin Koning, 51 jaar en trotse vader van dochter Lisa (9). Samen met mijn vrouw en dochter woon ik in de prachtige bollenstreek. Ik ben altijd op zoek naar manieren om dingen leuker en makkelijker te maken en ik deel mijn ervaringen graag met anderen. Via mijn blog hoop ik jou een helpende hand te bieden om alledaagse en niet-alledaagse klusjes op een andere, creatieve en vooral leuke manier te bekijken en uit te voeren. Ik heb nog heel veel mooie projectjes op de planning staan, maar eigenlijk teveel om in mijn eentje aan te pakken. Ik ben dan ook ontzettend dankbaar voor de hulp van mijn zus Margret en mijn vrouw Nicole, met wie ik samen zoveel mogelijk onderwerpen aan bod laat komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close