Maak zelf je houten speelgoed met naam!

Houten speelgoed kopen of toch zelf maken?

Gemiddelde leestijd: 21 minuten
Houten speelgoed met naam

Speelgoed wordt het hele jaar door gegeven. Vooral in de decembermaand kom je veel speelgoedboekjes tegen… De kinderen zijn dagenlang bezig met het samenstellen van de (ellenlange) verlanglijstjes, maar beseffen gelukkig wel dat ze dit nooit allemaal gaan krijgen. Ook verjaardagen zijn bekende cadeaumomenten, maar denk ook eens aan een kind dat zijn ​zwemdiploma ​heeft behaald. Er is altijd wel wat feestelijks te bedenken!!

De kiddo’s hopen in ieder geval het grootste cadeau te bemachtigen, zoals een keukentje of een voetbaltafel… Deze gedachte geldt natuurlijk niet voor alle kinderen. Je kunt het altijd proberen zullen ze denken, maar het enige wat in jouw hoofd spookt: ik ben toch zeker Sinterklaas niet… 😉

Hieronder heb ik wat tips voor als je zelf ​houten speelgoed met naam ​wil maken (of kopen).

Inhoudsopgave

Houten speelgoed zelf maken!

Het kopen van speelgoed is de meest eenvoudige optie en het scheelt mij heel veel tijd zul je waarschijnlijk denken. Maar heb je er wel eens over nagedacht om zelf een origineel cadeau te maken? Misschien wel, maar waar haal je de tijd vandaan? Heel simpel, gewoon ruim op tijd beginnen met doe-het-zelven en er tijd voor vrij maken.

Wanneer je iedere week een klein stukje verder bouwt aan jouw kunstwerk komt het uiteindelijk helemaal goed. Tegen de tijd dat de feestdag (of verjaardag) is aangebroken staat jouw creatie (ruim op tijd) te pronken op de plank in de garage! Eindelijk komen die restanten hout, die jij nooit wilde weg gooien goed van pas! Door jouw verzamelwoede blijven de kosten voor jouw houten kunstwerk relatief laag, en dat is toch een leuke bijkomstigheid!

Het wordt dan ook hoog tijd om de handen uit de mouwen te steken en aan de slag te gaan! Jij gaat het nu op een andere manier aanpakken, jij gaat zelf een origineel en uniek houten cadeau maken (naast de cadeaus die je toch nog gaat kopen hahaha..)! 😉

Als de kinderen later volwassen zijn en op zichzelf wonen, zul je jouw unieke zelfgemaakte creaties nog vaak tegenkomen in hun eigen mancave of she shed! Neem van mij aan, deze pronkstukken zullen nooit bij de lokale kringloop worden aangeboden door jouw kinderen.. Sterker nog, jouw creaties zullen nog heel veel gebruikt gaan worden door de volgende generaties!

Houten speelgoed met naam maken.

De eerste verjaardag van jouw (klein)kind nadert. Dit is een bijzonder moment en je wilt dan ook met een origineel cadeau voor de dag komen. Maak bijvoorbeeld je eigen schommelpaardje en schilder deze in vrolijke kleurtjes. Door nu de naam van jouw (klein)kind op het paardje te schilderen is het plaatje compleet! Dit houten speelgoed cadeau kun je nu beschouwen als enig in zijn soort! Wat zul jij je trots voelen wanneer jouw (klein)kind met een blij gezicht gaat hobbelen met zijn of haar eigen schommelpaard!

Een schommelpaardje maken als beginnend doe-het-zelver kan natuurlijk een te grote uitdaging zijn, in dat geval zijn er nog veel meer ideeën waar jij mee aan de gang kunt gaan.

Een telraam of rekenrek met vrolijk gekleurde kralen zijn misschien ook leuke voorbeelden om zelf te maken. Voor dit project heb je weinig materiaal nodig en het zal ook niet veel van je kostbare tijd in beslag nemen. In de gekleurde kralen moet je wel zelf de gaatjes boren, maar daar draai jij je hand niet voor om (in het telraam zijn het er maar 100 hahaha..) 😉 Natuurlijk niet vergeten de naam van jouw (klein)kind te decoreren in dit kunstwerk om het uniek te maken!

En als je er liever ​een wilt kopen, dan scheelt dat weer een hoop boorwerk! Er zijn ook diverse naamcadeaus te koop, ​of neem eens een kijkje in de webshop via onderstaande link waar je heel veel naamcadeautjes uit kunt zoeken!

Houten speelgoed voor buiten maken!

Met mooi weer spelen de kinderen natuurlijk graag buiten. Als jij besluit om ​houten speelgoed ​te ​maken voor buiten, ​voorzien van ​naam​, laat dan de kleintjes helpen. Met hun eigen ​gereedschapskist zullen ze vol trots meehelpen met klussen.

Een mooie zelfgemaakte bakfiets is één van de mogelijkheden om zelf te maken. Deze is leuk om allerlei spulletjes in te vervoeren. De bouwtekening van de houten bakfiets is terug te vinden in het assortiment van Freds bouwtekeningen!

Vind je het toch teveel werk en wil je de kiddo’s toch rond laten toeren, kijk dan eens naar andere mogelijkheden voor zowel jongens als meisjes.

Daarna kunnen ze lekker uit rusten op jouw zelfgemaakte (of gekochte) picknicktafel. Deze is verder uit te breiden met ​een buitengrill, servies en bestek en een snijset. ​Ik weet uit ervaring dat kinderen het geweldig vinden om hun zogenaamd zelfgemaakte gerechtjes rond te delen. Urenlang speelplezier gegarandeerd!!!

En als er weer getuinierd gaat worden, kunnen zij weer de helpende hand bieden met hun ​buitenkar met tuingereedschap!

SpeelgoedSpeelgoed

Poppenhuizen en speelgoedhuizen bouwen.

Zelf een poppenhuis of speelgoedhuis maken, waarom zou ik dat willen doen? Even online rondneuzen en gewoon kopen, wel zo makkelijk toch? Goed punt, maar hoe gaaf is het als jij een poppenhuis of speelgoedhuis zelf gefabriceerd hebt met het hout wat je toch al had liggen in de schuur! Je kunt dit hout wel blijven bewaren, maar eens zal je het toch een keer moeten gaan gebruiken..

Als voorbeeld nemen we het bouwen van een houten kasteel. Het creëren van een kasteel lijkt ingewikkeld, maar valt eigenlijk reuze mee (mits je een goede bouwtekening in handen hebt natuurlijk). Jij hoeft je dus alleen maar bezig te houden met het bouwen van het kasteel, de inrichting van jouw bouwwerk mogen de kinderen zelf doen. Desnoods laat je het schilderwerk van het kasteel aan de kinderen over!

​Bij Fred staan ook nog diverse poppenhuis meubeltjes beschreven om zelf te maken. Maar ook de kinderen zullen van alles verzinnen om het kasteel zo leuk mogelijk aan te kleden. Ouderwets knutselen en de creativiteit van de kinderen naar boven halen in plaats van de hele dag met hun snufferds in de tablet.. Ik zie duidelijk een win-win situatie!

Mijn eigen zusjes (Yvonne en Margret) hadden in hun jonge jaren graag een poppenhuis willen hebben.. Mijn vader had waarschijnlijk te weinig hout verzameld door de jaren of hij had al genoeg projecten die nog moesten worden afgerond hahaha… Mijn verzameling model autootjes was in ieder geval redelijk op peil… ;-p

Creatie van Gerard

Houten naambordjes maken.

Misschien vind je de eerdergenoemde ideeën een tikkeltje lastig te maken. Of heb je misschien toch te weinig tijd door je drukke agenda, maar wil je toch een leuk en origineel houten cadeau maken? Een houten naambordje zou vrij eenvoudig te realiseren moeten zijn.

Wederom, kleur de letters en cijfers in mooie kleurtjes en monteer deze op een houten plankje en je kunstwerk is gereed voor gebruik! Gaaf toch als jouw zelfgemaakte naambordje aan de slaapkamerdeur hangt van jouw (klein)kind!

Houten speelgoed voor gevorderden!

Voor de doe-het-zelver die een echte uitdaging zoekt zijn er ook bouwtekeningen te krijgen voor de gevorderden onder ons! Wat dacht je van een vrachtauto, boot, heftruck of bakfiets gemaakt van hout?

Vooral de (container) boot ziet er zeer gedetailleerd uit en vraagt dan ook om enig geduld. De boot is opgebouwd uit zeer veel kleine houten onderdeeltjes die uiteindelijk worden opgebouwd tot één geheel. Hoe handig je ook bent, dit gaat jou echt niet lukken in één avondje.. Compliment voor de doe-het-zelvers die dit project gerealiseerd hebben! Dit geduld zou ik zelf niet hebben eerlijk gezegd..

Het project containerboot is nog verder uit te breiden met een ander project. Zo is er een heuse containerkraan om de containers te lossen! Dit gaat een klusje worden voor de volgende Sinterklaasavond (Keulen en Aken zijn uiteindelijk ook niet in één dag gebouwd) 😉

De containers van de boot zijn inmiddels gelost en moeten nu vervoerd worden. Je voelt al aan welk project er nu om de hoek komt kijken.. Jawel, de vrachtwagen waarop de containers geplaatst kunnen worden! Dit is ook weer een zeer gedetailleerd project en zeker ook een uitdaging voor de (gevorderde) doe-het-zelver.

Container boot
Container vrachtwagen
Container kraan

Maar hoe blij zal jouw (klein)kind zijn na het uitpakken van zo’n gaaf cadeau! Nogmaals, dit kunstwerk is uniek in zijn soort, ik wens jou dan ook heel veel succes met deze uitdaging!

Houten speelgoedkist maken.

Natuurlijk moet al het speelgoed wat jij zelf gemaakt hebt netjes opgeborgen worden. We willen natuurlijk geen rommel in de slaapkamer.. De oplossing voor dit probleempje: bouw zelf een houten speelgoedkist! Weer een leuk idee om zelf mee aan de gang te gaan. Geef de kinderen een schort, kwast en een busje verf en laat ze zelf de kist decoreren. Ik weet zeker dat ze dit een super leuk projectje gaan vinden. Kinderen blij, mama blij, iedereen blij! 😉

Video speelgoed suggesties.

“Freds bouwtekeningen” de oplossing voor alle ideeën!

 Nu denk je bij jezelf, hartstikke leuk hoor al de originele cadeau ideeën waar je mee op de proppen komt, maar hoe moet ik dat maken zonder bouwtekening? Een poppenhuis of schommelpaard in elkaar bouwen zonder bouwtekening is toch bijna niet te doen? Ik ben het daar helemaal mee eens, een bouwtekening zou zeker handig zijn. Van alle ideeën die ik heb besproken in dit artikel, zijn de bouwtekeningen beschikbaar en binnen handbereik!

Ook de cijfers en letters voor het houten naambordje zijn in de bouwtekeningen terug te vinden met een duidelijke uitleg hoe je deze zelf kunt maken. Het product “Freds bouwtekeningen” heeft in het totaal 10.000+ bouwtekeningen in zijn programma (dus niet alleen speelgoed)! In mijn eerlijke review over “Freds bouwtekeningen” leg ik uit hoe jij (levenslange) toegang kunt krijgen tot alle bouwtekeningen, en hoe jij direct aan de gang kunt gaan met het maken van jouw houten speelgoed projecten!

Heel veel succes met het bouwen van jouw unieke cadeau creaties!

Freds bouwtekeningen

Klik op de knop hieronder en start meteen met jouw houten speelgoed project!

Ga DIRECT naar de bouwtekeningen!

Relevante artikelen:

Over de auteur:

Ik ben Erwin Koning, 51 jaar en trotse vader van dochter Lisa (9). Samen met mijn vrouw en dochter woon ik in de prachtige bollenstreek. Ik ben altijd op zoek naar manieren om dingen leuker en makkelijker te maken en ik deel mijn ervaringen graag met anderen. Via mijn blog hoop ik jou een helpende hand te bieden om alledaagse en niet-alledaagse klusjes op een andere, creatieve en vooral leuke manier te bekijken en uit te voeren. Ik heb nog heel veel mooie projectjes op de planning staan, maar eigenlijk teveel om in mijn eentje aan te pakken. Ik ben dan ook ontzettend dankbaar voor de hulp van mijn zus Margret en mijn vrouw Nicole, met wie ik samen zoveel mogelijk onderwerpen aan bod laat komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close