Zelf een zandbak maken van hout

emmer en een schepje in een zandbak

Wil je een speelparadijsje voor je kinderen in de tuin, dan mag de zandbak zeker niet ontbreken. Als je zelf een zandbak wil gaan maken van hout, lees dan hieronder de tips waar je op moet letten.

Voorbereiding zandbak maken

Waar plaats je de zandbak

Een goede voorbereiding is het halve werk. Je gaat natuurlijk eerst kijken waar je de zandbak wil plaatsen. Zorg er bij kleine kinderen voor dat je goed zicht hebt op de zandbak, zodat je ze in de gaten kunt houden. Let er ook op dat de zandbak niet in de volle zon komt te staan. Dat wordt gauw te heet als je kind lekker aan het spelen is. Alleen schaduw is ook geen optie, want dan kan het zand te vochtig blijven. Zoek dus een beetje de “gulden middenweg”.

Formaat van de zandbak

Als je het formaat van de zandbak gaat bepalen, stel jezelf dan de volgende vragen: Hoe groot wil je de zandbak gaan maken? Wat kan je kwijt in je tuin qua grootte, naast misschien nog andere speeltoestellen? Wil je deze alleen voor je eigen kinderen gaan gebruiken, of mag de hele buurt komen spelen? En gaat je voorkeur uit naar een vierkante zandbak of wil je liever een rechthoekige?

Bouwtekening zandbak

Maak gebruik van een bouwtekening. Hierop staan alle maten precies aangegeven. De maten kun je natuurlijk aanpassen naar eigen wens. Bij Freds bouwtekeningen staan verschillende zandbakken. Je krijgt een uitgebreide beschrijving erbij. Lees ook eens onze review over Freds bouwtekeningen

Materialen bestellen

Als je je plan gemaakt hebt noteer je alle materialen die je nodig hebt. Bestel of haal deze in één keer. En zorg ervoor dat je de juiste gereedschappen thuis hebt of leen deze even van iemand.

Stappenplan zelf je zandbak maken van hout

Leg uiteraard eerst al je benodigde spullen klaar.

Zandbak deels in de grond maken

 1. Graaf eerst een gat van de juiste afmeting. Maak het makkelijk voor je zelf en zet paaltjes op de hoeken, met een touwtje ertussen. Op deze manier kun je binnen deze lijnen het juiste gat graven.
 2. Graaf ongeveer 20cm diep.
 3. Leg worteldoek zo strak mogelijk in het gat. Er kan dan geen onkruid door.
 4. Leg er tegels op om het worteldoek af te dekken.
 5. Rondom tegen de wanden plaats je vervolgens betontegels met hout.
 6. Laat dit iets uitsteken boven de grond en maak er een houten rand bovenop.

Zandbak boven de grond maken

 1. Bouw eerst een frame, door planken van de juiste lengte aan elkaar te maken als zijkant van de zandbak.
 2. Zaag één vierkant stuk hout en bevestig deze als bodem aan het frame. Zorg dat het hout goed geschuurd wordt: je wilt geen splinters bij de kinderen in de handjes.
 3. Maak onder de bodemplaat nog drie extra latten op gelijke afstand van elkaar. Zo raakt de zandbak niet geheel de grond aan.

Aanvullende tips

 • Je kunt diverse houtsoorten gebruiken zoals vurenhout, grenenhout, ceder- en steigerhout.
 • Zorg ervoor dat het hout goed bewerkt wordt. Het moet goed tegen nattigheid kunnen en zeker onder de grond moet je rotten voorkomen. Gebruik een goede beits hiervoor.
 • Dek de zandbak goed af als er niet in gespeeld wordt. Katten willen hier nog weleens hun behoefte in doen en je voorkomt ook allerlei andere viezigheid in je zandbak. Daarnaast wordt je zand niet nat als het gaat regenen.
 • Wil je een deksel op de zandbak maken, zaag dan een plaat hout van de gewenste afmeting. Bevestig de plaat met scharnieren. Maak aan de andere zijde een handvat. Zorg er voor dat de deksel tijdens het spelen niet naar beneden kan klappen!! Misschien kun je hem vastmaken aan een aangrenzende muur.
 • Je kunt ook een afdekzeil gebruiken. Zorg dat deze goed vastzit en dat hij de zandbak goed afdekt.
 • Je kunt ook nog vier extra hoeksteunen in de hoeken maken. Hier kunnen de kinderen dan op zitten. Fijn voor de kinderen, maar het geeft daarnaast ook extra steun aan de zandbak.
 • Gebruik zandbakzand of speelzand in de zandbak. Dit is het meest geschikt om in te spelen. Maak de zandbak niet te diep, een laagje zand is vaak al genoeg.

Vind je het toch teveel gedoe om zelf een zandbak te maken, dan kun je er natuurlijk ook een kopen. Er zijn veel soorten, waaronder ook zandbakken met een dakje.

Zandbak met dak (Bron VidaXL)
Zandbak piratenboot! (Bron Amazon)

Kortom, een zandbak betekent voor je kind veel uren speelplezier met zandkastelen en de zandvormpjes. En voor jou….. heerlijk genieten van de zandgebakjes, zand schuurt tenslotte de maag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.