Hoe kun je zelf een brievenbus maken?

zeer veel brievenbussen

Dagelijks wordt er heel veel post rondgebracht. Vooral in de drukke decembermaand, waarbij ook nog heel veel kerstkaarten worden verstuurd. Een praktische brievenbus is daarbij een eerste vereiste. Je vraagt je misschien af ​hoe​ kan ik ​zelf een brievenbus maken? ​Ik geef hieronder wat tips waar je op moet letten.

hoe zelf een brievenbus maken middenboven

Hoe kun je zelf een brievenbus maken

Je kan natuurlijk een brievenbus kopen. Dat is makkelijk en spaart tijd. Er is veel keuze, maar het is vaak duurder in aanschaf dan er zelf één maken. De echte doe-het-zelver gaat met hamer en zaag aan de slag om een eigen brievenbus te maken van hout. Hoe leuk is het om er zelf mee bezig te zijn en het op je eigen manier af te werken. De bus wordt zo wel heel persoonlijk. Een drietal tekeningen van de  zelfgemaakte brievenbussen staan beschreven bij Freds bouwtekeningen.

In mijn artikel elektra aanleggen in de tuin kun je lezen hoe een brievenbus op een andere manier gebruikt kan worden! In dit artikel wordt de brievenbus gebruikt als schakelkast voor kerst- en feestverlichting!

Waar moet een brievenbus aan voldoen juridisch gezien

Een brievenbus mag niet verder dan tien meter van de openbare weg staan of hangen. Dit is om te voorkomen dat de postbezorger eindeloos moet lopen. Zorg er ook voor dat een brievenbus niet hoger is dan 1,8 meter en niet lager dan 0,6 meter zodat de postbezorger er goed bij kan.

De afmeting van de brievenbus gleuf moet minimaal 26,5 centimeter lang zijn en  3,2 centimeter breed. Zo voorkom je dat de post er eventueel niet in past.

Voldoet de brievenbus niet aan de eisen dan is de postbezorger niet verplicht om de post te leveren. Dit kan je terugvinden in artikel 20 van de Postwet. Maar de postbode zal je huis niet zo snel overslaan als je brievenbus niet aan de wettelijke afmetingen voldoet.

Kleine of grote brievenbus

De grootte van de brievenbus kan voor ieder verschillen. De vraag is wat je wel of niet wilt ontvangen. Als je een nee / ja sticker op je deur hebt, wil je alleen de plaatselijke krant en natuurlijk de verdere ‘gewone post’. Dan kan je dus kiezen voor een kleinere bus. Heb je geen sticker op de brievenbus, dan ontvang je ook de folderpakketten. Deze zijn vaak erg dik, kan ik uit ervaring vertellen. Het is dan dus fijn, als je een wat grotere brievenbus neemt.

Welke soorten brievenbussen zijn er

Je hebt natuurlijk heel veel soorten en maten brievenbussen, maar hieronder staan de vijf bekendste:

Het materiaal van de brievenbus

De standaard gleuf in de deur is meestal een aluminium of stalen frame. Brievenbussen zijn vaak van metaal of kunststof gemaakt. Kijk of de bus onder een afdak staat of in de openlucht. In het laatste geval kan je voor een RVS brievenbus kiezen, zodat de weersomstandigheden weinig invloed hebben.

Zorg er ook voor dat er niet te scherpe randen aanzitten. Vaak is dit het geval bij goedkope varianten. Het  risico is dan, dat de postbezorger zijn handen openhaalt, terwijl hij of zij jouw verjaardagskaarten bezorgt.

Dan heb je nog de houten brievenbus, als je zelf aan de slag gaat. Zorg ervoor dat het hout bewerkt is, zodat het goed tegen de weersomstandigheden kan. Je kan hem in de natuurlijke look van steigerhout laten maar je kan de zelfgemaakte bus ook verven of beitsen naar je eigen idee. Vergeet hem vooraf natuurlijk niet te schuren, want niemand zit op splinters te wachten.

Hoe je zelf een bevestiging voor je brievenbus kan maken

Neem de wettelijke eisen in acht waar je de brievenbus hangt of laat staan.

Een staande brievenbus (meestal aan de kant van de weg) kan je plaatsen op een betontegel. Zo kan je hem goed aan de grond verankeren. Bij mijn artikel “boren in beton” kan je lezen hoe dat boren in zijn werk gaat. Als de brievenbus goed vast staat, dan is er vrijwel geen mogelijkheid meer dat hij gestolen wordt. Graaf de betontegel in de grond tot onder het maaiveld, zodat het geheel netjes is afgewerkt.

Er zijn ook speciale palen of statieven om brievenbussen aan te hangen. Deze staan dan meestal aan de wegkant. Zorg ervoor dat de paal niet los in het zand gestoken is zodat binnen no time de bus omligt.

Veranker het statief van de brievenbus in de grond met behulp van beton of snelbeton. Voor dit klusje zou ik kiezen voor snelbeton, omdat de uithardingstijd aanzienlijk korter is dan bij normaal beton. Na ongeveer 15 minuten staat het statief van de brievenbus zo vast als een huis.

Maak je zelf de paal van hout, gebruik dan de juiste houtsoort en behandel deze met een conserveringsmiddel zodat je houtrot voor langere tijd kunt voorkomen. Bij de bouwmarkt zijn er voldoende middeltjes (en snelbeton) te verkrijgen die je kunt gebruiken voor jouw brievenbus project.

Je hebt betonnen muren of baksteen muren om de brievenbus aan te bevestigen. Kijk bij mijn artikel ‘boren in beton’ welke verschillende boren er zijn en wanneer je deze gebruikt. Zorg ervoor dat je de juiste afstand meet tussen de bevestigingspunten en teken ze af op de muur.

Kijk in ieder geval zelf vooraf waar de bus het handigst hangt, zodat iedereen er makkelijk bij kan.

Brievenbus in een deur

  • Aan de binnenkant van de gleuf kan je een tochtborstel hangen. De naam zegt het al, deze houdt de wind tegen.
  • Een brievenbusbeveiliging. Deze is om te voorkomen dat een inbreker door middel van een ijzerdraadje de deur open kan maken, ook wel ‘hengelen’ genoemd.
  • Postopvangzak plaatsen. De post wordt opgevangen. Dit is makkelijk bij ouderen en mensen die moeilijk kunnen bukken. Daarnaast wordt ook het hengelen moeilijker.

Nog wat tips waar de postbezorger blij van wordt

  • Plaats geen grote plantenbak voor de brievenbus. Dat gebeurt nog weleens bij appartement complexen heb ik gemerkt. Het is lastig eroverheen te buigen.
  • Heb je een hond die graag op de deur afrent? Hang dan een brievenbus buiten, of hang iets binnen voor de brievenbus zodat de bezorger zijn vingers kan behouden.
  • Plaats de nee/ja sticker op de buitenkant van de bus, en niet binnenin. Het scheelt weer een loopje.
  • Plaats je huisnummer op de brievenbus indien deze aan de kant van de weg staat. Het is dan meteen zichtbaar om welk adres het gaat.

Ten slotte, heb je jouw zelfgemaakte brievenbus hangen? Dan is het misschien leuk om er een bijpassende krantenbak bij te maken. Deze staat ook beschreven bij Freds bouwtekeningen. Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.