Mancave ideeën (deel 1)

8 tips om jouw ideale mancave te creëren.

Gemiddelde leestijd: 19 minuten

Iedereen heeft af en toe de behoefte aan dat momentje voor jezelf. Even helemaal niets, je hoofd kunnen leegmaken, en gewoon doen waar jij zin in hebt. Helemaal niet zo vreemd natuurlijk, als je kijkt naar de gehaaste maatschappij waarin we leven. We moeten ontzettend veel en het is dan ook hoog tijd om stress en het opgejaagde gevoel af en toe de kop in te drukken! Eindelijk die modelbouw auto maken die al jaren in de kast ligt, of het boek van jouw favoriete autoklassiekers lezen. We gaan op zoek naar ideeen voor jouw man cave!

man cave ideeen linksboven

Zijn de kosten voor een man cave te overzien? Met tweede hands meubels en eigen spullen kun je de kosten behoorlijk drukken. Eigenlijk ligt het helemaal aan jezelf, je kunt het zo gek maken als je zelf wilt!

Hoe kunnen we dit bereiken? Heel eenvoudig, door het creëren van jouw eigen “man cave” (mannengrot), of jouw eigen “she shed” ((tuin) huisje voor de dames)! In dit artikel richt ik mij vooral op de man cave voor de mannen (mijn excuses dames). Maar een artikel over de “she shed” zit ook zeker in de pen! 😉

Een man cave is dus een ruimte waarin de man even zijn rust kan vinden. Dat momentje alleen (of met zijn vrienden), gewoon even de boel de boel laten.

Inhoudsopgave

Tip 1: Bepaal het thema.

Laat je creativiteit de vrije loop en richt jouw man cave in zoals jij dat wilt! Jij bepaalt het thema van de inrichting. Dit kan gaan om een hobby, sport, vakantie etc. Vind je dit te lastig, of wil je de ruimte niet thematiseren? Om het even, in dat geval maak je er gewoon een allegaartje van! Uiteindelijk heb jij de regie in eigen hand..

Thema vakantie

Tip 2: Welke ruimte ga je gebruiken?

Niet geheel onbelangrijk: bepaal nu waar jij de man cave graag zou willen hebben. Heb je een lege ruimte op het oog, of een ruimte die weinig tot niet in gebruik is? In dat geval wil ik je nog een extra tip meegeven: overleg even met je partner (tenzij je vrijgezel bent), voordat je met het sloopwerk gaat beginnen 😉

Betrek je partner bij jouw plannen zodat jullie op één lijn zitten. Ik weet zeker dat er dan nog meer originele ideeen gaan komen voor de man cave en ik zie hier een duidelijke win-win situatie 😉

De Ideale ruimte voor een man cave is natuurlijk de zolderkamer (grote kans dat deze vrijwel niet in gebruik is). Er kleeft natuurlijk ook een nadeel aan. ’s Avonds laat een spelletje “beerpongen” of een voetbalwedstrijdje spelen terwijl de huisgenoten (en buren) lekker liggen te tukken, wordt waarschijnlijk niet echt op prijs gesteld.

Een kelder is natuurlijk echt fantastisch, mede doordat de huisgenoten minder last van je zullen hebben. Ik denk alleen dat deze optie voor veel man cavers lastig gaat worden, kelders liggen immers niet voor het oprapen. Heb jij toch een kelder onder jouw woning? Dan heb jij in mijn ogen een lot uit de loterij! Ik zeg: omtoveren naar Man cave met hoofdletter M!

Een deel van de garage (of schuur) omtoveren tot man cave is natuurlijk ook een optie. Het levert je veel privacy op, en de huisgenoten zullen weinig last van je hebben. Uiteraard komt er wel meer werk om de hoek kijken.. Dit zijn namelijk vooral koude, niet geïsoleerde ruimtes.. Om een behaaglijk, warm gevoel te krijgen in jouw man cave zul je de handen uit de mouwen moeten steken! Wanneer je daar geen moeite mee hebt als echte doe-het-zelver, just go for it!

Tip 3: Je hebt meer spullen dan je denkt..

Ga eens rondneuzen op de zolder, in je schuur, de berging, je garage, en kijk wat je door de jaren verzameld hebt. Je zult versteld staan van wat je tegenkomt aan ongebruikte spullen. Gratis en voor niets, gereed om een plekje te gaan krijgen in jouw man cave! Een nieuw leven voor een schatkist aan ongebruikte materialen, wat wil je nog meer?

Geef oude vakantiefoto’s een mooi plekje aan de muur. Ook posters of schilderijen zijn ideaal om de wanden op te vullen. Vakantiesouvenirs komen plotseling tevoorschijn wanneer je de zolder aan het opruimen bent. Ideale pronkstukken om jouw man cave verder aan te kleden!

Oude speelgoed auto’s van vroeger, waar je uiteraard niets mee gaat doen, zou ik toch weer tevoorschijn toveren. Je voelt je er misschien te oud voor, maar wat maakt dat uit! Je zou ze uit kunnen stallen in een vitrinekast. Zo krijgen ze toch nog een mooi plekje, en tegelijk wordt jouw man cave weer een stuk gezelliger.

WonenWonen

Tip 4: Het meubilair.

In de man cave hoort natuurlijk een comfortabele bank te staan! Een bankstel hoeft echt niet veel te kosten. Snuffel maar eens rond bij de kringloop, of kijk eens op Marktplaats wat er te halen valt. Grote kans dat jouw ideale bank gratis af te halen is. Binnenkort kun jij als een “couch potato” ontspannen naar jouw favoriete tv programma kijken.

Meubilair voor de mancave!

Is je wekelijkse kaart- of pokeravond met je maten aangebroken? Tafel en stoelen kunnen dan niet ontbreken in het meubilair. Waarschijnlijk heb je zelf nog reserve zitplaatsen in de opslag staan, bedoeld voor feestjes en partijen. Man cave meubilair, wederom gratis en voor niets! 😉

Tip 5: Hang een dartbord op.

Misschien geen fan van darten? Toch is een dartbord een leuk item voor de mancave. Uit ervaring kan ik zeggen dat ik heel wat avondjes heb doorgebracht op zolderkamers, met vrienden, waar flink wat pijlen door de lucht vlogen. Onder het genot van een klein pilsje natuurlijk.. Gauw verder naar tip 6 nu we het toch hebben over een klein pilsje!

Tip 6: Extra gezelligheid met de biertap!

Lekker in jouw man cave genieten van een heerlijk vers getapt biertje! En bij die gele rakker hoort natuurlijk een heerlijk snackie 😉 Hoe cool is dat!

Misschien proberen jullie ook wel jouw eigen ​brouwsel ​en combineren jullie het geheel met een ​tapcursus zodat jullie in een mum van tijd het perfecte pilsje kunnen tappen!

Jouw vrienden zullen dit in ieder geval erg op prijs stellen, kan ik je op een briefje geven. Grote kans dat deze vrienden blijven plakken en dat zij waarschijnlijk de lampen uitdoen eind van de avond hahaha…. En de volgende morgen verblijf jij waarschijnlijk alone in jouw mancave, samen met jouw ​antikaterpakket… Toch iets te diep in het glaasje gekeken? 😉

Hoeveel speciale bierglazen heb jij eigenlijk in je collectie? Waarschijnlijk veel te veel om gebruik van te maken. Ik zou zeggen, plaats een aantal mooie bierglazen op een wandplank bij de biertap. Mooie bierglazen ter decoratie doen het natuurlijk altijd goed!

Tip 7: De old school flipperkast.

De flipperkast is weer helemaal terug van weggeweest! Oude herinneringen van vroeger komen weer terug op het moment dat de pinball wordt weggeschoten en zijn weg naar beneden zoekt. Een geweldig gevoel toch? Hoe fantastisch is dat, je eigen flipperkast in jouw man cave!

Aan welke bedragen moet je gaan denken voor een originele tweede hands flipperkast? Ik ben een beetje rond gaan speuren en tot de conclusie gekomen dat dit toch wel een beetje tegenvalt.. Onder de 1000 euro zal je weinig tot niets tegen komen. Prijzen van 2500 tot 5000 euro komen beter in de buurt! Ach, de buren en de huisgenoten zullen erg blij zijn wanneer je de flipperkast achterwege laat, moeten we maar denken.. 😉 Maar misschien is ​een biljarttafel ​een leuk alternatief.

Tip 8: De bier statafel!

Het volgende meubelstuk is er één die je zelf kunt maken. Het is dan ook wel een echte eyecatcher, uniek in z’n soort! De bier statafel mag gewoon niet ontbreken in het meubilair van jouw man cave. Een fantastische statafel met in het midden een lege ruimte in het tafelblad om een bierkratje in te zetten.

Ook in de kolom naar de voet is er de ruimte voor een tweede krat bier (of flesjes frisdrank natuurlijk voor de Bob)! Een verjaardagsfeestje met als thema “Oktoberfest” inclusief deze bier statafel, hoe origineel is dat?

Dit project zou je ook professioneler kunnen aanpakken met een aantal vrienden. Bouw er een aantal en ga ze verkopen/verhuren voor feesten of partijen! Ik weet zeker dat er een markt voor is. Herinner je nog de “anderhalve meter tafel” (8-hoekig) ontwikkeld door een aantal ondernemers? Dit blijkt een ware hit te zijn!

Via de 10.000 bouwtekeningen van Fred kun je de gedetailleerde bouwtekening vinden van de bier statafel. Vanwege de auteursrechten mag ik de foto’s van de doe-het-zelvers (die de statafel reeds gemaakt hebben) helaas niet delen.

Ben je nog niet in het bezit van Freds bouwtekeningen, bekijk dan eerst eens mijn eerlijke review over dit product. Ontzettend veel bouwprojecten liggen binnen handbereik!

Freds bouwtekeningen pakket

Freds bouwtekeningen

Klik op de knop hieronder en start meteen met jouw project!

Ga DIRECT naar de bouwtekeningen

Meer man cave ideeen?

Met slechts 8 tips zijn we natuurlijk nog lang niet door alle ideeen voor een ideale man cave heen.

Lees binnenkort mijn nieuwe blog met nog meer tips voor het creëren van jouw ultieme man cave!

Mijn vrouw Nicole heeft inmiddels gezorgd dat deel twee online is 😉 Heel veel leesplezier!

Relevante artikelen:

Over de auteur:

Ik ben Erwin Koning, 51 jaar en trotse vader van dochter Lisa (9). Samen met mijn vrouw en dochter woon ik in de prachtige bollenstreek. Ik ben altijd op zoek naar manieren om dingen leuker en makkelijker te maken en ik deel mijn ervaringen graag met anderen. Via mijn blog hoop ik jou een helpende hand te bieden om alledaagse en niet-alledaagse klusjes op een andere, creatieve en vooral leuke manier te bekijken en uit te voeren. Ik heb nog heel veel mooie projectjes op de planning staan, maar eigenlijk teveel om in mijn eentje aan te pakken. Ik ben dan ook ontzettend dankbaar voor de hulp van mijn zus Margret en mijn vrouw Nicole, met wie ik samen zoveel mogelijk onderwerpen aan bod laat komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close